Siirry pääsisältöön

Hakua ja siistit paimennukset!

MA HAKU & PAUKUT @ Petikko

Aktiivinen vapaapäivä alkoi hakuun liittyen hajuhauilla Petikon metsässä Pian ja bc Speedyn kanssa. Katsottiin ensin piilot 4kpl ja tehtiin niin, että kaikki oli poikkeuksellisesti samalla puolen. 

Gava aloitti ja aloitettiinkin kakkospiilosta, kun maalimies oli sekoittanut piilot. Onneksi otettiin radiopuhelimet. Treeni alkoi vähän huonosti, kun lähetin tyhjään piiloon useamman kerran, kunnes tajusin katsoa kun ei vaan saanut hajua, että piilo olikin tyhjä. Seuraavalle sain saattaa pitkälle ja Gavalla ei ollut itsevarmuutta lähteä yksin. Kävelin mukana ja sai aika läheltä vasta hajun ja ukko (maalimies) löytyi. 

Seuraavat kaksi pistoa Gava älysi katsoa huikan näkyvän siirtyvän maalimiehen. Teinkin sitten lähetykset vain keskilinjalta. Eka oli ihan suorapisto ja ukko löytyi kuusien siimeksestä. Toista piiloa ei nähnyt ja Gava näki vain ukon menevän sinne suunnille. Muissa ukko makasi, tässä istui. Gava juoksi hieman kaartavanpiston keskilinjalta lähetettymä ja löysi taas maalimiehen. Palkkana oli nakkia ja nyt Gavalla ei ollut ollenkaan kiire jatkamaan mistäkään palkkauksesta.

Seuraavaksi ammuttiin. Gavalle kaksi laukausta perusasennossa, koska märällä nurtsilla tai hiekalla ei voinut maata. Ei reagoinut mitenkään. Sitten vielä kaksi seurauksessa, pidin helpompana namikättäesillä, muttei mitään reaktiota (vaikkei vähään aikaan ole ollutkaan). Jee!

Lopuksi Gava pääsi leikkimään Speedyn kanssa. 


MA PAIMENNUS @ Siuntio

Illalla paimentamaan Siuntioon Virpin koulutukseen. Nyt toinen kerta siellä. Eka kierros pienemmässä aitauksessa, toinen suuremmassa. Gavan kanssa aloitettiin, kun olin ekana paikalla. Ennen aitaukseen menoa vähän taluttamista ja oli ihan kuulolla aitaukseen mennessä. 

1 kerta: pieni aitaus. Gava maahan portin sisäpuolelle ja menin lampaille. Sain paristi käskeä takaisin maahan. Pitää olla tarkkana ettei missään varasta tai lähde ilman lupaa. Tehtiin aluksi flankkejä ja kuljetusta. Gava teki paljon maltillisemmin. Itse olin jotenkin jäässä ja meinasin unohtaa sanoa käskyjä ja jos teki hyvin kehua tai sanoa seuraava käsky ystävällisesti. Gava meinasi mielummin flankätä ja välillä kuljetuksessa, ehti seilata tai lähteä kiertoon. Monesti Gava paimensi mua ja lampaita ja päätti suunnan. ;) 

Jos pysähtyi vahingossa seisomaan, yhdistettiin "stand" käskyä. Vähän kesken vielä arjessa sen opettaminen, samoin "up"in kanssa. 

Harjoiteltiin, kun kuljetettiin lampaat kulmaan. Rauhoittumista maahan. Gavalla oli häntä koukussa ylhäällä ja oli jännittynyt. Lisäksi oli liian lähellä lampaita. Lakaisu liike ja pari askelta kohti koiraa ja sana "pois". Sitten ystävällisesti käsky maahan ja kun koira menee poispäin, itse palaa lampaille. Flankille lähetyksessä, muistutettiin taas etäisyyttä eka tekemällä "pois" ja sitten flankkiin lupa. Ja kun koira lähtee kiertoon niin itse vie lampaat rauhassa keskemmälle. 

Kepin kanssa on oltava tarkkana miten se osoittaa. Flankissä kohti lapaa on ihanne kohta. Jos keppi osoittaa taas takapuoleen se on "lisää kaasua" tai jos vähän koiran eteen sillä voi koittaa hidastaa koiran vauhtia. Jos koira tekee ajoa niin siinä keppi pystyssä tai lepäämässä lampaiden päällä. Ei liikuteta keppiä. 

2.kerta: isommalla aitauksella. Jännää! Toista kertaa isossa. Lampaita oli 5. Ensin hankalin oli saada lampaat mäestä nurkasta aidan vierestä. Muutama yritys niin saatiin lampaat tasaisemmalle. Tuollein lampaiden haku vaikeata. Gava välillä teki liian tiukkoja flankkejä niin kouluttaja auttoi puuttumaan niihin. 

Tehtiin flankkien suuntia ja takana maahan ja sitten lampaiden kuljetusta sivuttaissuuntaan nähden. Hetki kesti, että tajusin mitä haetaan. Lopussa tiesin missä kohtaa käskeä maahan, että saan jäämään taakse. 

Oikein hienosti sujui ja hämmästyin siitä itsekin! On tämä kyllä siistiä. Sain videolle Gavan paimennusta, mutta se on vain omaksi iloksi, kun niitä ei saa julkaista.  Parit kuvat otin muista. 

Kiitos kouluttaja Virpille taas kerran! :)


Tää treeniloppui nyt Maico, uskos jo sun omistajaa!
Kuvakaappauksia kännykästä:

Flankki "away" vastapäivään
Away
Lie down - maahanmeno lampaiden taakse
Kuljetusta "walk on"
Välillä maahan, jos tuli liian lähelle
Lähetys away- vastapäivään flankkiin (Gavalle vaikeampi suunta)


Ja maahan
Lähetys comebye - flankkiin myötäpäivään

Ja järkkärin videosta kaappauksia

Flankki "away"
Come bye - flankkiin lähetys
Come bye - flankillä

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...