Siirry pääsisältöön

Anu Niemen agilityt vol 5.

Tiistaina oli vielä Anun agilitytreenit ennen kuukauden kesätaukoa. Rata vaikutti aika kinkkiseltä ja hankalalta. Mutta eihän se ollut ainakaan Gavan kanssa. Tehtiin aluksi 1-4, jossa palkka tuli hypyn 5 takaakierto kohtaan. Hypyllä 2 annoin rauhan enkä mennyt liian lähelle, nätti tiukka käännös. Näissä rimat oli taas edelliseltä 60cm.

Putkeen ja suorinta tietä hypyn 4 yli viemään. Vähän epäilytti, miten noin viistosta kulmasta hakee hypyn, muttei mitään ongelmaa. Kerran lähin 4 hypyltä liian myöhään liikkumaan, että rima tuli alas.

Hypyllä 5 ehti kerran suhahtaa putkeen, mun selän takaa kun jätin sieltä puolen auki reitin putkeen. Sitten oli hyviä missä olin ajoissa. Hetken päästä alkoi valua hyppyä tehdessä, joka edelleen vaikeuttaa. Kerran yritin tehdä tosi ennakoiden valssin, mutta ehti tulla hypyn ohi. Näihinkin pitäisi saada varmuutta, että jos näytän sinne ja jatkan matkaa niin sinne mennään. Ja tuon valssista valumisen kanssa tiukkana. Tässä sen aiheutti helposti se, että vilkaisin putken paikan ja jätin katseen pois kriittisillä hetkillä. Katse koirassa ja vaikka kalastan sen sieltä, jos ei tule. Myös sellaisia, että palkka kohtaan mistä koira hyppäisi tiukan käännöksen ja silti itse liikun.


Seuraava pätkä oli A:n alastulon edestä eli 8-12. Otin vähän juoksuaskelia, josta kutsuin Gavan mukaan ja leikkauksella putkeen. Hypylle 10 jaakotus, muurin 11 eteen valssi. Meinasin alkuun helposti ajautua, liian pitkälle putkeen viedessä että oli kiire ehtiä hypylle 10. Jossakin myös varmistelin hyppyä 10. Kerran taas tein ohjauksen vähän kauempaa ja Gava vähän pelasteli mua ja teki oikein ohjauksen. :) Muuri sujui hyvin. Näistä yksi toisto ennen taukoa ja toiset tauon jälkeen.

Sitten hyppy 12 ja puomi 13. Juoksin ekan kerran lelu kädessä ja Gava tuijotteli vain muhun eikä tajunnut alastuloa. Toistolla teki 2on-2offin, mutta meinasi livetä askel yhdessä kohtaa. Juoksin ihan ohi helpottamatta. Vähän tarvii vielä varmuutta itse puomilla juoksemiseen. Nyt laukkasi, kun joskus ravannutkin kokonaisena. Vähän näin lopputreenistä ehkä vähän rauhallisemmin teki.

Puomin 2on-2offista sitten jatkui 14-16 ja palkkaus tuli keppien sisäänmenon kohdille. Hypylle 14 Gava keräsi kunnon draivin ja vauhdin. Se rima tipahti kerran. Hypyllä 16 otin tekemällä valssin hypylle. Eka meinasi kääntyä musta poispäin, kai mun ohjaus ja rintamasuunta muistutti sylkkäriä. Myöhemmin mietittiin, että taisi lukea keinua takana, että sinne oltaisiin menossa. Vikassa palkka taas hypyn laskeutusmiskohtaan, ettei ehtinyt kääntyä väärin.

Toisella kentällä ennen treeniä tehtiin alla oleva 2on-2off treeni. Lankku minipöydälle ja tehtiin putkista stoppeja. Kerran halusin nähdä miten juoksee "ylösmenon". Edelleen täytyy saada paremmaksi niitä, missä liikun takana. Ne on vähän hitaampia.

Video: 2on-2offit ennen ratatreeniä


Treenaa Gava: 
- takaakierto ja valssi, itse liikkeelle
- valssilla seläntaakse meno loppumaan
- 2on-2off takana liikkuen


Ruuti vähän tokoili. 
- Aloitettiin seuraamisella. Ei osannut taaskaan zetan seisomista.
- Kaukoissa taas meinasi maasta nousta seisomaan istumisen sijaan. olin selkä siihen päin ja noin 8-10m.
- ohjatun suunta niin, että vein kapulan oikeaan kulmaan. Sivulle kapulan palautus.
- tunnari, jossa laitoin häiriöksi väärän oman viereen ja Ruuti toi sitten ne kaksi kapulaa. :D Kerran oli matkan varrella ottaa omankin suuhun.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...