Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

25.6.2015

Haku: risteilyä ja rullailmaisusta

Hakuryhmän treenit Juvanmalmilla meitä oli yhteensä 5kpl: minä, Pia, Inka, Veera ja Mervi. Bc ja aussieporukalla. :) Töiden jälkeen tuli kiire enkä ehtinyt lenkille niin otin koirat juoksemaan hakualueen luokse ja Ruuti pääsi talluu hommiin. Tehtiin kuudelle pistolle alue. Oltiin suurinosa vähän myöhässä paikalla klo 17:45-18 aikoihin ja lopeteltiin noin klo 20-20:30.

Päätin tehdä Gavan kanssa samaan tapaan kuin viimeksi kimppatreeneissä noin kuukausi sitten eli kaksi liikkuvaa maalimiestä, jotka kutsuivat muutamaan otteeseen. Välillä lopettivat hyvin kutsumisen, että Gavan piti hetken aikaa miettiä ja sitten jatkoi etsimistä ja löysi ukon. Itse kuljin keskilinjaa aina ukkojen keskivälille, mutta Gava meni suoraan pysähtymättä, toisen maalimiehen kutsua kohti. Tehtiin nyt, että laittoivat radiopuhelimella toiselle merkin, kun sai alkaa kutsumaan.

Gava siis vain risteili alueen kuudennelle pistolle ja maalimiehet aina nousivat ja passivoituivat välissä sekä siirtyvät seuraavaan paikkaan. Ekat piilot oli vähän lähempänä, muut siellä noin 50m syvyydessä. Vikalle menin itse maalimiehen luokse ja annoin lelun sitten. Unohdin sanoa, että se puoli oli vika, että mm olisi voinut jäädä palkkailemaan.

Hieman haastetta toi se, että maasto ei ollut niin tasainen niin vasta keskilinjalle kuului osa kutsumisesta. Kutsumiset tuli sopivan harvaan, että vaikka Gava ehti välillä pysähtyä niin se pohti silloin päässään ja valitsi yleensä oikein. Välillä saatoin vähän helpottaa, että otin pari askelta kohti piiloa, kun Gava tuli toiselta puolelta mutten ole varma välittikö se ollenkaan siitä. Viimeisissä näki, että mietti hetken ja sitten lähti etsimään noin 40m syvyydessä oltuaan ja tehtyään valinnan, ukko löytyikin hetken päästä. :) Pohdin, että voisikohan jatkossa tehdä niin, että edellinen maalimies lähettää merkin koiran ollessa lähempänä keskilinjaa, silloin ei tulisi niin montaa huutoa ja kun ei tiedä moniko niistä kuuluu. Ekalle maalimiehelle tuli yksi kutsu ja lähetin pannasta pitäen. Muissa tuli 2-4. Kerran tai kaksi keskilinjalta apuri joutui huutamaan, että kutsuu lisää. Gavan itsetehty patukka viritys tippui toiselle pistolle mennessä, kuminauha kohta oli pettänyt ompeleen kohdalta.


Yhteenvetona Gavan hakutreenit:
- 2 kpl hajuhakuja, kahteen pistoon pelkkä näköapu, kun näki mm:n siirtyvän (2 pistoa ja 6 pistoa 6.6 ja 23.6)
- 3 kpl risteilytreeniä, ääniapu (syksyllä -14, 31.5 ja 24.6)

Hyvään suuntaan näyttäisi menevän jo tällä treenimäärällä. Sitä unohtaa miten vähän on kertoja alla vs muissa lajeissa!Facebookissa on erittäin hyvät kaksi hakusivua, mistä löytyy kaikkea hyödyllistä rullan opetuksesta (hakuharrastajat) ja kyselin siellä mielipiteitä ruotsalainen (lukolla roikkuva) vai norjalainen rulla ("norski", U-panta). Suositummaksi ajattelisin norskin. Siinä joillakin koirilla saattaa väärillä säädöillä jäädä tassu rullan väliin, mutta pikalukitus taas aukeaa silloin. Kuulin, myös että ainakin 5v sitten on arvokisoissa hylätty liian tiukoilla säädöillä ollut norski. Norskia koiran on taas helpompi pitää suussa ja juosta. Jollekin koiralle voi olla erilaista läähettää. Jotkut suositteli bortsulle ja kelpielle ruotsalaista eli lukolla pantaan kiinnitettävää tai sitten oli mittatilattua norskia. Norskeista kaunein olisi vaaleanpunaisella letkulla, mutta se oli nettikaupoista loppu. ;) Niissä ei lue myös kaulanympäryksiä niin saattaa olla että pienin olisi iso. Ja jos ei ruotsalainen toimi voi vaihtaa norjalaiseen. Mutta hyvä oli kuulla, että nyt roikkunut ruotsalaisen jäljitelmä, ei ole välttämättä huono vaihtoehto.

Voisin ommella itse nahkasta noi ruotsalaiset patukat lukoilla kiinnitettäviksi ja testataan niitä. Irtorullina voi olla letkun pätkiä tai patukoita tai molempia. Puutarhaletkua mahdollista lyhentää :D


Rullan opetuksesta löytyi myös vinkkejä. Jotenkin hankala valita millä tekisi.
- maalimies leikkii koiran kanssa rullalla, ohjaaja pyytää tuomaan, koiralle nami, kiinni/valjaista ote, näytölle, maalimies palkkaa
- jotkut on alkuun tehnyt saalisärsykkeitä rullalla, heittää maalimiehelle ja sieltä koira tuo sen
- irtorulla on aina maalimiehessä kosketusetäisyydellä, koskettaa kenkään tms! (ettei koira saa ilmaista pelkkä hajua kauempaa)
- kotona aluksi pelkkä nouto (kunnossa). Rullan heitto perheenjäsenelle/mm:lle joka pinkaisee piiloon, noutokäskyllä koira tuo rullan. Rullan palkka namilla ja sitten heti näytölle.
- lyhytmatka: rulla maalimiehellä, maalimies aktivoituu vasta kun rulla on ohjaajalla kädessä (vois aika hyvin tarjotakin!)
- takaperin ketjuttamalla: 
1. Näyttö: maalimies parin metrin päässä ja koira perusasennossa sivulla. Ohjaaja sanoo "näytä" ja maalimies alkaa samaanaikaan kehua koiraa. 
2. Rullan pito + näytä: pitäminen perusasennossa. Rulla annetaan suuhun.  Rullan ottaminen kauempaa kädestä ja maasta. Ohjaaja voi koskea rullaan ottamatta sitä suusta. Rullan otto jalkojen juuresta. Rullan otto ja ohjaaja siirtyy sivuttaissuunnassa. Jos rulla tippuu ja koira ei omatoimisesti nosta rullaa niin uusiksi. Jokaisen lopuksi palkka tulee näytöstä! 
3. Rulla maalimieheltä. Maalimies pitää koiraa ja rullaa muutaman metrin päässä ohjaajasta. Laittaa rullan koiran nähden jalkojensa lähelle. Koira ottaa rullan ja tuo ohjaajalle. Ohjaaja liikkuu sivusuunnassa n. 5-20m. Palauttaa perusasentoon ja lähetetään näytölle. 
4. Rullan haku maalimieheltä. Koira perusasennossa ja rulla maalimiehen kengän vieressä. Käskyllä maalimiehelle "ukko". Ohjaaja liikkuu sivuttaisetäisyyttä 5-20m ja koiran palauttaessa perusasentoon lähetys näytölle. 
- koira tulee näytöllä maahan maalimiehen kengän viereen ja saa kengän alta palkan tai muuten nätisti palkan otto. 


Takaperin ketjuttaminen kuulostais parhaimmalta. :) Reijan kirjassa siihen hyvät ohjeet. Erityisesti moni painotti siihen, ettei palkkaa usein tai jätä treeniä siihen että ohjaaja palkkaa hyvin rullan tuonnin. Vaan, että koiralla olisi ajatus takaisin maalimiehelle menosta. Sen pitäisi kai vähentää mahdollisia valeilmaisuja, jos koira saa ohjaajalta rullan tuonnista palkkaa toki voisi yrittää ilman mm:n löytämistä ilmaista. Mutta, jos se tietää että juoksee siitä maalimiehelle niin ehkä ei niin herkästi. Ja aluksi irtorullia maalimieheltä ja myöhemmin kiinteisiin. Ruutin treeneistä muistan, myös että kun oppii ottamaan matalalta irtorullan niin, kaulassa oleva rullakin heilahtaa tyrkylle. Kirjassa sanotaan usein, että jalkojen juuren tms irtorulla.

Täytyy kerrata, myös Reijan kirjasta mitä vinkkejä sieltä löytyi näihin. :)
- 20% rullailmaisulla ja 80% suorapalkkaa (palkka pistosta)! Vältetään valeilmaisut
- harjoittele kolmion muodossa eli ohjaaja jatkaa kävelyä eteenpäin keskilinjalla, kun koira on lähtenyt pistolle. 
- rullakoiraa voi pääasiassa kehua vain kun se tulee käskystä luokse ilman rullaa suussa tai maalimiehellä. 
- suorapalkan ja rullailmaisun koira erottaa siitä, että suorapalkassa maalimies alkaa välittömästi kehumaan koiraa, kun se on löytänyt maalimiehen. Irto- ja kiintorulla ilmaisussa mm on passiivinen näyttöön asti. 
- ohjaaja pitää satunnaisesti kiinni näyttöliinasta loppuun asti, että koira tottuu siihenkin
- jos koira tekee valeilmaisun, ei reagoida mitenkään. Odota, että pudottaa rullan ja lähetä uudestaan pistolle. 
- vaiheet: 1. Etäisyys, 2. Asennot ja korkeat piilot, kellaripiilot 3. Umpipiilot 4. Umpipiilon ohitus 5. Hajuerotteluharjoitus "mökkikylä" 6. Irtorulla ilmaisu siirretään metsään ja kiintorulla ilmaisu aloitetaan kentällä. 7. Kiintorulla ilmaisu metsään ja mm:t lähemmäs keskilinjaa 8. Yleistäminen: Vieraat maastot, maalimiehet, tuomari, ohjaajan kaatuminen näytöllä
9. Provosoiminen esim näkee maalimiehen menevän umppariin, mutta vaihtaaki  toiseen piiloon. 


Kotona tai pienellä porukalla voisi noitakin alkaa opettaa. Alkuun siis vain näytölle menoa. 

Tänään juuri mietin, miten meidän treenaaminen on nyt mennyt niin Gava painotteiseksi. Gavan kanssa on vain niin kiva tehdä ja, kun se oppii uutta. Ruutin kanssa ei ole kuin ikuinen tokoprojekti ja joskus rallytokossa voi. Ja Ruutin kanssa tekeminen on niin puurtamista. :D Täytyisi listata sille treenattavaa, ainakin kisamaista missä meillä olisi parannettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!