Siirry pääsisältöön

Aktiivipäivä tokon ja agin merkeissä

TOKO @ Sirkuskenttä

Aamupäivästä tokoilemaan Pian bc Speedyn sekä heeleri Ruun kanssa (Zack ralleili). Treenattiin koirat vuorotellen. Otin kamerankin mukaan. Keli oli tuulinen, mutta aurinkoinen.

Ruutin kanssa

  • tunnari: laitoin etukäteen metrin päähän tunnareiden ohi läpinäkyvälle alustalle 5kpl naturalmenu- namia. Teki silti tunnarin oikein, tosin kiertäen noutokapula kasan ja merkin välistä. Ravilla kapuloille ja reippaammin toin. Kapulat rivissä ja nuuski hyvin ja toi oman. Jes :)
  • ruutu: merkiltä tuli hau. Nyt sain reagoitua heti ja kutsuin pois. Seurautin osan matkasta uudelleen merkille. Nyt meni hiljaa ruutuun. Ruudussa Pian kosketusalustalle niin täydellinen paikka löytyi. Joskus voisi olla alustakin. 
  • ohjattu: merkki vähän vino. haki isolla lenkillä vasemman. Vauhtinoutona palautus. 
  • seuraus: liikkeille lähdöissä pientä ääntä ja välillä sivuaskelissa. Aina sitä tulee liikkurin kanssa. Yksin treenatessa on tehnyt aika hiljaistakin. Palkkasin namilla parit sivuaskeleet, jotka hiljaiset. Eka peruutus oli huono, taisi saada hajua häiriönameista. Ei saisi kuitenkaan huonontaa seurausta. Jotkut oikeaan käännökset huonoja, kaikissa ei ollut niin skarppina. 
Gavan kanssa

seuraus: Tehtiin pätkiä suoraa, pari perusasentoa. Pa:sta joku oli vino. Näitä tulee harvemmin tehtyä! Yksi vas käännös. Vähän oli liikaa intoa ja meinas olla aavistuksen liian edessä poikittaen. Ehkäpä välillä naminkin kanssa muistuttelee tai naksutin käyttöön. Lelu ei voinut olla samassa kädessä kun muuten katseli sitä. Vois muutenkin tehdä sivulla lelusta/namista luopumista eli kontaktihäiriötä. Seurauksessa tuli häiriöksi vierivä maitopurkki, vähän vilkaisi sitä, mutta sitten keskittyi. Jotain yksittäistä häiriötä vois välillä tehdä seursukseen. 

nouto & pito: ensin kaksi vauhtinoutoa. Leluun vaihto. Tein ohjatun kapulalla, jota vaikea heittää pitkälle. Pitäis ehkä tehdä sorvatulla puisellakin. Kun heiton pitää olla sen 10m. Nostot oli ihan nättejä. 

Erikseen tehtiin pitoa. Pyysin eteen ja annoin kapulan. Laskin 2-5s väliltä. 4s oli vielä hyvä. Mutta kerran 5s liikutti vähän kapulaa suussa kuin kysyen, mites tän kapulan kanssa, otatko vai et :D tosi kivasti kyllä pitää, mutta täytyy harjoitella pitkääkin aikaa 6-10s, että selkeästi enemmän. 

ruutu: ruudussa oli valmiina Pian alusta. Päätin testata 10m päästä lähettäen ilman lelun vientiä. Gava kurvasi maitopurkin läheltä ruudun sivusta alustalle. Hienosti ratkaisi. Hetken se mietti, pitäiskö hiirimatto poimia matkaan. :D Kaikki muut suoraan alustalle. Heitin niissä lelun. Vika oli apparin heittämä ja noin 20m. Oli vähän taukoa ruututreeneistä niin muistuteltiin näin. Jatkossa taas alustan häivytystä ja ekalla kerralla välillä juuri niin, että alusta ja ruutu on jo valmiina. 

Täytyy Gavankin treenejä vähän paremmin suunnitella, että kehitytäänkin joskus. 

Treenaa:
- Ruuti: namihäiriöitä seurauksen lähellä j namia liikkeelle lähdöistä, kaukot liikkurin kanssa, luoksetulo appari palkkaa, 
- Gava: perusasennot, ruutu alustan häivytystä, pitoa kasvattaen 6-10s. 


AGILITY @ Puolarmetsä

Illalla kouluttamaan agilitya. Sitä ennen tehtiin Gavan kanssa tiistailta hampaan koloon jääneitä juttuja.

Päällejuoksu: ensin yksittäisenä hyppynä. Alkuun 50cm rima ja sitten 55cm videolle. Seuraavaksi putken kautta vauhdilla. Täytyy tehdä myös etten hidastele, mutta palkkaan heti hypyn jälkeen. Nyt tuli ohi joissakin ohjauksissa missä haluaisin tulevan mukaan. Anu juuri sanoi, että mietin haluanko opettaa pelkän käden tai että aina on tultava rytmitys. Ilman rytmitystä pääsen paremmin liikkumaan. 

Tiistain radan loppua. 

Alkuun tehtiin vähän puomia. Päätin ottaa kokonaisena. Gava alkuun hämmästeli, että voiko puomin juosta ylös, kun 2on-2off pinta meni jo? Kannustin tulemaan sitten ja vähän yli keskikohdan muisti toisen pään 2on-2offin. Ravilla meni siihen. Otettiin kerta myös lelu etupalkkana niin silloinkin mietti puomille nousua. Hahmottaa sen huonosti ja olis ekalla juossut puomin ohi. Pelottaa että oppii menemään ravilla loppupätkän noin.  Mutta ehkä vauhtia tulee myöhemmin. Tai sitten vielä enemmän takaperin ketjutettuna. 

Radan lopussa puomin sivusta 2on-2off. Poispäin-kääntö hypylle. Siitä putkeen. Seuraava viistohyppy hankala. Hyvä kohta treenata lisääkin. Ekassa kerroin hypyn myöhään, toisessa riittävän ajoissa. Hieman pimeä kulma suoraan putkeen hyvin. Erikseen kerrattin keinu niin, että kävelin vieressä. Hyvin muistui 2on-2off. Täytyis kuitenkin saada niin, että uskallan juosta ohi, että erottaisi esteen. Rengaskin tehtiin aluksi yksittäisenä. En jaksanut muuttaa sen korkeutta ja samoin laittaa poispäin- kääntö hypylle rimaa. Saatiin videolle myös tämä. 


Pe aamuna 2x2 keppitreeniä. Tehtiin eri suuntaan, kun aurinko näytti paistavan niin vasten. Eka meinasi jättää toisen parin väliin ja heittokäsi oli taas liian herkässä. Olin oikealla puolella. Lopuksi tehtiin vaikeampiakin kulmia ja niin, että kierrätin jonkun kohteen ja tein paristi takaaleikkauksen tai tultiin viistosti, että juoksin pidemmän reitin. Aloin nyt ottamaan mukaan myös kepit käskyä. Välissä tuli yksi sekoaminen ja Gava tarjosi vaikka mitä. Mutta väliin helppo toisto ja seuraavalla vaikeammalla tsempitykset niin luotti juosta kepit yksin. Aiemmassa liikaa tuijotti muhun. 

Ruuti ja Gava vähän kaukoili lopuksi. 


KUVIA to aamupäivältä











Gava & Speedy

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...