Siirry pääsisältöön

Kepit kapenee ja omatoimiaksaa

Keskiviikko aamun 2x2 keppitreeninä parien kulman pienentäminen eli "kuja" kapeni noin 20cm -> 10cm. Ja silti kaikki toistot onnistui! Täytyy muuttaa keppien kohtaa kun lamppu tolppa vasemmalla puolen estää vaikeimmat kulmat. Pohdinkin nyt viedä 2 paria AST:n kentälle niin saadaan tilaa ja yhdistettyä korkeampaa virettä sekä putkea tai useaa estettä.
Porukoilta pitäisi noita metallirunkoisia vielä löytyä! Videolle otin treenin ja videolta huomasin alkuun, ettei kuja ollut ihan suora. Paljain silmin vaikea katsoa. Gava alkaa löytämään hyvän rytmim, joka helpottaa pujottelua. :)



Torstai aamuna muutamat 2 by 2 keppitoistot Gavan kanssa. 
Aloitettiin takaaleikkauksilla, alkuun suorakulma missä vaihdoin puolen. Hyvin! Sitten otin helppoa loivaa kulmaa pari toistoa. Kaikissa pujotteli hyvin. 

Aluksi sama vanha (viimekertainen) nyt otin oikealta puolelta vielä vaikeamman kulman. Nyt oli selvästi vaikeampi ja jos haki oikein sisälle niin piti tarkasti jarruttaa ettei missannut toista väliä. Muutamassa haki vain jälkimmäisen parin. Näissä ehkä 30-50% onnistuminen kellon suunnassa noin klo 7 . Siirsin sen jälkeen keppejä vähän keskemmälle kenttää ja, ettei ruskea lampputolppa häiritse vasemmalta puolelta vaikeampien kulmien tekoa. Siirrettyä huomasi, että sai vähän miettiä uusiksi mistä kohdin menee kepeillä. Pujotteli osan selvästi väärin. Sitten keksi ja saatiin vasemmalta puolelta yksi vaikeampi sujumaan. Näitä selkeästi siis lisää! Tarvittaessa helpotan vähän kulmaa noihin vaikeisiin kulmiin, mitä ei tehty paljoa loivempana. 


Torstai iltana tehtiin vielä omatoimiaksaa sen jälkeen, kun olin kouluttanut ryhmäni. Olisi ollut kyllä apusilmistäkin apua, kun ei kaikki sujunut ihan ekalla kerralla oikein. Gava oli vauhdikkaammalla päällä kuin yleensä. Ehkä odoteltua 1,5h mun koulutuksen ajan.

Osa treenistä:



Takaaleikkaus: Aloitettiin näillä. Tehtiin alkusuoran loppuun takaaleikkaukset, jotka tehtiin myös viimeksi lopuksi kouluttajan kanssa. Empä muistanut taas heti miten ne piti Gavan kanssa tehdä. Lopuksi saatiin sitten peräkkäin kaksi hyvin onnistunutta. Treeniä vain ja kokemusta. Mutta huimaa, että yksi koulutus takana ja nyt osataan tehdä ilman palkkaa edessäkin (tai mä osaan kertoa Gavalle).

Muuri: tehtiin tätä ensin valmiina oleva mini, hyvin. Sitten maxi ilman palikoita. Sen hyppäsi oikein. Sitten palikoilla, kai se korkeus ero niin yritti ponnistaa. Vaikka laitoin palikat toistepäin. En vaan palkannut niistä ja hetsasin toisen hypyn kautta vauhtia. Sitten hyppäsi yhden oikein ja erottelin sen hyvin palkaten. Sen jälkeen hoksasi ja teki ponnistamatta. Varmaan itseluottamuksen puutetta aluksi. 

Pituus: oli maksi pituisena valmiina. Täytyi testata, että oliko vielä muistissa. Suoraan juostuna sujui, toki pitäisi sitten vielä harjoitella niitä kääntymisiä. Samoin muurilla tultiin helposta kulmasta, käännös treenit erikseen. Ehkä sitten seuraavalla kerralla.

Rengas & pakkovalssi/pyöritys: Renkaan hyppäsi, joka kerralla maxina oikein. Tai kerran kolautti sen auki, kun taisi reagoida mun laskevaan ohjauskäteen. Takaakierto hyppy myös kerran tipahti, kun hyppäsi liian läheltä. Tällä kertaa pyöritys ei sujunutkaan niin helposti kuin koulutuksessa ti. Nyt luki sen takaaleikkauksena ja vetona putken 2. päätyyn. Tein sitten väliin pakkovalssilla. Ekassa saattava ohjaus hypylle pienempi niin tuli hypyn ohi. Sitten hyvin. Pyörityksellä tykkäsin kovasti miten hyppää ja kääntyy.


2x2 kepit: toin porukoilta kaksi paria AST:n kentälle. Saadaan nyt treenattua siellä eri kohdissa ja esteitä mukaan ottaen. Pihassa kuitenkin rajattu tila. Ja mahdollista myös joskus 4 tai 6 suorilla kepeillä laittaa ekaksi vain vikaksi pari, jonka kulmaa voi helpottaa.
Aluksi laitoin kaksi paria melkein auki, Gava meni vain yhden ja ei jotenkin tajunnut katsoa, että kaukana oli lisää. Laitoin ne sitten takaisin vaikeammaksi, niin että kun menee ekan parin niin lähellä on toinen pari kapeassa kujassa. Näin sujui. Selvästi Gavan ajatuksissa oli siis enemmän suorassa pujoteltavat kepit kuin leveä kuja.

Tehtiin suoraan pari lähestymisestä, se myös putken kautta ok, mutten uskaltanut vedättää tai juosta rinnalla. Sitten testasin liian hankalaa sivussa olevan putken kautta. Nyt haki vain vikaa paria. Useassa toistossa, vaikka helpotin. Tais jäädä vähän päälle. Suorasta kulmasta haki oikein. Heitin palkan. Sitten parilla toistolla sivussa olevan putken kautta kaikissa onnistuneet. Tarvitsee pikku hiljaa vaikeuttaa alussa.


2on-2off/ puomi: tehtiin hypyn kautta lähestyminen ja nyt tajusi hakea itse puomille. Tultiin vähän vasten aurinkoa ja ylösmenolla vähän hidasti kai ajatellen onko keinu tai näkyi huonommin. Tuli ravilla loppu matkan. Sitten tehtiin auringosta poispäin. Hieman viisto lähestyminen myös ok. Seuraavissa vähän innostusta mukana ja kaikissa paitsi kahdessa vikassa namit palkkana alastulolle. Vikassa hetsasin vähän lelun kanssa pitäen Gavasta kiinni. Sitten puomille ja heti 2on-2offista vapautus leluun. Tässä oli kivempi vauhti jo. Ylöstuloille menoon oli enemmän varmuutta ja varmasti vauhtia tulee varmuuden mukana. Mutta myös tehdään matalalla niitä, että kriteeri on selkeä pysähtyä kovasta vauhdista. Se onkin Gavalle aika selvää, mutta välillä voi sattua moka.

Ruuti teki vähän seurausta. Liikkeelle lähdöistä palkkaa, siirtymistä liikkeessä ja perusasennoista. Sekä sivulla, kun keskittyi (suu meni vähän kiinni).


Treenaa Gava:
- muuri & pituus kääntymistä
- 2x2 kepit aloittaen helpoista kulmista ja oma liike
- puomi sekä 2on-2off erikseen

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...