Siirry pääsisältöön

Anu Niemen agitreenit vol.4

Tiistai iltana Anu Niemen koulutuksessa agilitytreenit. Rata oli ihan mukava ja sisälsi meille hyviä opeteltavia kohtia. Vesisade yllätti, miten vesi sade voi tulla jos aamupäivän paistaa aurinko? Ja mulla ei ollut kuin huppari mukana, mentiin sitten t-paidassa ettei haittaa jos se kastuu. Gava ladyä ei haitannut vesisade agilityssa.

Tehtiin kahdessa pätkässä 10+ 10min. Video ekasta pätkästä, videon pitius oli 11min, mutta esteiden tekoa 1,5min. Siitä huomaa hyvin, että tulee juteltuakin ohessa. 
Radan alkupäässä oli myös 60cm rimoja ekaa kertaa radalla (jäi aiemmalta koiralta). Lähtörimaa Gava vähän kolautti, muttei tippunut. Seuraavat hyppäsi hyvin ellei tullut joku muu selvä syy. 

Pimeä putken kulma 3. sujui hyvin. Ainut vaan toistojen tullessa, tuli siihen epävarmuutta, kun en palkannut siitä pelkästään ja sen jälkeen tuli paristi ohi. Hypylle 4 ohjauksessa piti muistaa, että liikun vasta kun tulee mua kohti eikä muuria. Paras oli olla kauempana putken keskikohdilla, mistä noin askel kohti hyppyä ja jatkan matkaa. Tätä kohtaa varmistelin paristi, vaikka pienemmästäkin olisi lähtenyt. Kerran osui sisäreunan siivekkeeseen siksi rima ja kerran hajosi rytmi ja hyppäsi liian läheltä rimaa mahdottomasta paikasta. 

Tehtiin aluksi hyppyä 6. Vedolla eli vain vastakkainen käsi. Ilman vauhtia ok, mutta vauhdilla olin liian kaukana esteestä ja kerroin myöhässä hypyn, linja näytti kun ohjaisin seuraavalle hypylle. Toisessa sessiossa testattiin tähän puoli valssia, jonka voi tehdä enemmän ennakkoon ja jatkaa matkaa. Videolla oon siinä myöhässä ja siksi rimakin tippui. Noita treeniin myös! 

Hypylle 7 saksalainen. Testattiin ottaen aiempi hyppy mukaan ja sujui tosi hyvin! Gava oli selvästi kahden treenikerran jälkeen raksutellut sitä aivoissaan. Nyt ponnisti myös hypyn toisessa päässä eikä ajautunut mun lähelle. Aavistuksen aiemmin voisin ehkä poistua vielä alta, vähän varmistelin. 


Toisella treenikerralla katsottiin vielä se puolivalssi toimivaksi. Luottoa koiraan! 

Todettiin myös että itsenäiseen treeniin hyppy 4 kaltainen: lähetys, tue koiraa, tiputa lelu ja oma liike jatkuu! Tällaisen ajattelen jotenkin rima herkäksi Ruutin takia ja pelkään lähteä liikkeelle niin äkkiä. Mutta Anu totesi oikein, että sitä pitää sitten treenata! Monessa kohtaa, kun ajattelen esim että tehdään putkelle asti ja palkka niin pysähdyn itsekin. Kun pitäisi itse taas ajatella, että jatkan eteenpäin sen jälkeen vielä esteen kaksi! 

Tehtiin keinua edeltävä hyppy pyörityksellä oikein nätti! Niisto olisi ollut toinen mahdollisuus. Tykkään niin, että noista saanut toimivia. Ruuti kun hyppäsi pyöritykset ihan ristiin isolla lenkillä. 

Keinu yksittäisenä, yksi jalka vähän lipesi mutta 2on-2off löytyi. Tein valssin sivulle. Sitten pyöritys, keinu (namipalkka) ja siitä pituus. Astui pituuden päälle. Tehtiin kerta  niin, että Anu lelun kanssa edessä. Tehtiin A:n jälkeen poispäin- käännös. Siinä otin sivuttaisetäisyyttä hyppyyn n.2m ja sietä ohjaus hypylle ja putkeen. Haastetta tulee toki lisää vauhdin kanssa. 

Seuraavaksi halusin hypätä loppusuoraan. Aluksi rengas + seuraavalle hypylle takaaleikkaus. Näitä tarviin tehdä paljon "valvotusti". Ekassa jäim vähän jälkeen. Otin sitten takaakiertona hyppy, rengas ja hyppy. Nyt leikkaus onnistui, mutta Anu huomasi hyvän pointin, että ohjaan liitoitellusti käsillä ja kroppa kääntyy oikeaan. Se näytti hetken aikaa samalra kuin tekisin peruskäännöksen vastakkaiseen suuntaan kuin leikkauksen. Ruutin kanssa oon just peruskäännöksissä joskus ihmetellyt miksi kääntyy vastakkaiseen suuntaan! :D kroppa siis suorana ja tärkeintä ohjauksessa on lukituksen jälkeen koiran juoksulinjan ylitys/puolenvaihto riittävän ajoissa. 

Ehdittiin ottaa vielä 2 hyppyä ja okseri mukaan. Takarima oli 45-50cm, ekaa kertaa radalla. Toisella kentällä tehtiin aiemmin ekaa kertaa okseria. Anu palkkasi kaikki edestä ja hyvin irtosi. 




Video pätkä

Toisella kentällä ennen treeniä tehtiin pari juoksu A:ta matalalla aalla. Koira harjalle ja kutsuin 10m edestä. Pari huonoa ja muut ehkä 3-4 hyviä. Palkkasin vain onnistuneet. 

Ruuti teki tokoagilitya. Kahden putken välissä aina joku stoppi/jäävä. Istuminen oli vaikea. Ja vähän seurauksen liikkeelle lähtöjä ja sivuaskelia. 

Treenaa Gava: 
- hypylle lähetys, palkka ja itse jatkan matkaa
- takaaleikkaus, oma rintasuunta! 
- keinu sivuttaisetäisyys
- okseri 
- saksalainen
- veto/puolivalssi 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...