Siirry pääsisältöön

Paimennusta Lillgårdissa vol 1

Ma aamuna keppitreeniä Gavan kanssa. Sama vähän hankalempi kulma kuin viimeksi. Aika lailla 50% onnistumista. Varmaan viikonlopun tauon aikana myös vähän unohtunut.

Maanantai iltapäivällä matkattiin ekaa kertaa Lillgårdin paimennuspaikkaan ja kouluttaja oli Woollandiasta tuttu Virpi. Onneksi kuultiin, että tuollakin on mahdollista! Matka aika lyhenee 1h 20min -> 35min. Hinta sama eli 36e/kerta. On tää laji vähän suolaisempi ainakin koulutuksissa käyden, kun agility ei tällä hetkellä maksa mitään (talvella vaan) ja toko, paitsi on niissäkin muutamat koulutukset vuodessa. Mia ja Maicokin oli mukana. 

1.kierros
Gava ekana lampaille, oli taas hirveästi intoa. Meinasi olla vähän liikaa intoa, silmää ja ehkä itsekin jännitin tai en osannut olla niin selkeä. Tarvittiin apujoukkoja kahdesti, kun en saanut lampaita aidan viereltä tai Gavaa flankkaamaan oikeaan suuntaan. Kuljeteltiin lampaita ympäriinsä, välillä flankkiä ja kuljettamista/ajoa. Välillä maahan. Paristi tuli liian läheltä ja niissä jos sai erotettua lampaan, ilme oli vähän että saattaisi napata. Jos Gava tulee liian lähelle niin kepillä edestakaisin liikuttamalla tehdään selväksi ettei siihen alueelle saa tulla. Ja jos ei usko niin keppi sillä alueella osuu siihen. Äänensävy ei saa olla vihainen, vaan että koira luulisi että liian lähelle tullessa lampailta/alueelta tulee huomautus. Gava ei selväsi ihan usko, että mua pitäisi kuunnella. 

Flankille lähtöön ennen oikeaa suunta käskyä voi sanoa matalasti ja painokkaasti "time" tai muu huomautus/herätyssana, jota ei ole muualla käytössä. Kun koira lähtee flankkiin, sanotaan sen nimi. 

Ekan kierroksen lopussa Gava ei meinannut enään totella maahanmenoa ja meinasi karata siitä jos lähestyin. Paristi sain yrittää ottaa luokse, kunnes tuli mun iloisesti kyykyssä kutsuessa. 


Ennen toista kierrosta tein vähän töitä, että sain Gavan kuulolle. Ei olisi ehtinyt edes mua katsomaan ja mitä tarkoittaa sivulle? Sivulletulot ja seuraus sujui sitten lyhyessä pätkässä. Tehtiin vuorotellen niin, että makasi ja katsoi lampaita, ja sitten pyysin kuuntelemaan. Ainakin sain välissä kuulolle. 

2.kierros:
Tämä sujui jo paremmin. Gavalla oli paremmin malttia. Flankit oli väljempiä ja ei päässyt kertaakaan jahtaamaan lammasta eli ei hajottanut laumaa. Tehtiin samoja juttuja.
- muista, kun estät koiraa kiertämästä lampaita niin keppi koiran tasolle ja "vastaan" mun keppi vaatisi painon päähän :D on vähän korkea maila
- kun käskee maahan niin pidä vain hetki esim "and" pituisen ajan. Jos pitää liian pitkään jämähtää silmän kanssa. Eli lie down, (mielessä sanottuna) and, time,  comebye/away. 
- opeta kotona käsky ylös/up/nouse, joka tarkoittaa että nousee maasta ylös. Tässä ideana, että joutuu kuuntelemaan. Ja kun nousee ylös niin lampaat liikahtaa, joka taas rikkoo silmää. Siitä sitten lähettää johonkin suuntaan. Ei sama käsky kuin tokossa. 
- loppuajasta multa alkoi unohtua aina sanoa suuntakäskyt kun keskityin keppiin ja olemaan ajoissa
- kerran Gava sai kepiltä huomautuksen, kun tunki turva alueelle, osasin reagoida
- opeta kotona seisomaan pysähdyskäsky (eri kuin tokossa) stand/oota.. Stand voisi olla hyvä. Esim portaiden luona ja voin hyvin rajata alueen  mihin haluan pysähtyvän. Eikä lelun heittopalkkaa näihin :D tässäkin varmaan silmää ajatellen, ettei ehdi niin jäädä kiinni. 
- jos halutaan, että koira ei tule suoraan kohti lampaita niin kepillä edestakainen liike ruohontasolla. Itse lähellä lampaita, kun lähtee kiertämään niin lampaiden kanssa keskelle

Ensi maanantaina uusiksi! Yritetään treenata kotona "up" ja "stand" käskyjä. Hyvä näin useammin niin itselle helpoin, kun ei ehkä ehdi ihan kaikkea unohtaa. 


- - PAIMENNUSKUVIA 










Hiki tuli!
Ja muiden tehdessä on tylsää odottaa! Ei ihan alussa noin hyvin odottanut ;)

Ennen paimennusta Gava sai furminaator käsittelyn. Noin nyrkillinen pohjavillaa lähti. Illalla maistui vielä kolmas ruoka. :D Gava tuli vielä ilta kylvylle pesuun, karvaa lähti taas noin desin verran.




Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...