Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

25.6.2015

Saksalaistaisto ja paimennusta

Agilitya torstaina kouluttamaan mennessä kävin kierrätyskeskuksesta hakemassa punaista ohutta nahkaa 80snt ja kaksi heijastin talutinjatkoa 50snt niistä ja pumpulista/jämäkankaista rulla ainekset. Yksi ilmainen letkun pätkäkin löytyi, tosin ehkä noilla patukoilla mennään, kun sellainen tulee roikkumaan pannassakin. 

TO OMATOIMI AGILITY & TOKO

AST:n agilitykentällä tehtiin paloja tiistain radasta. Ekan treenipätkän otin myös videolle. Näimpä mitä siellä oli aluksi pielessä. Palkkasin kahdesti pimeän kulman putken, josta tuli epävarmatoistojen myötä ti. Nyt meni taas kahdesti ohi aluksi. 

Sitten seuraavalle hypylle lähetys, lelun heitto ja jatkoin samaa vauhtia eteenpäin. Oikein hyvä! En vielä tehnyt niin jyrkkää kulmaa, että tulisi lähes täyskäännös, täytyy niitäkin vielä. Kerran hyppäsi liian läheltä, mutta taitavasti korjasi hyppyä. 

Puoli valssia, kahdessa ekassa ei lukenut ollenkaan hyppyä. Oli sivuttaisetäisyyttä ja liian kova vauhti. Yhden hypyn takaa kaksi palkattuna ja sitten hokasi viiston hypyn ja meni oikein ratapätkässäkin. 

Saksalainen: (takaakierto + persjättö) ekassa Gava tais kompuroida hypyssä ja siiveke kaatui. Vähän edempänä olis pitänyt munkin olla. Tämän rima 50cm, kun muut 55cm. Tuli toistoja sitten, kun Gava ei lähtenyt itsenäisesti edeltävän hypyn kautta kiertoon. Vaikka merkkasin kierron, no ekan liian ajoissa muissa paremmin (leikkasin videolta tätä pois) niin tuli toiselta puolen. Kerran sain sen törkättyä/ohjattua jotenkin selkeästi ja sitten pystyin ohjata kauempaakin. Treeniä näihin! Maksilla saksalaisessa koiran pitäis aika helposti lähteä sinne kiertoon, ei ehdi olla itse kiinni hypyssä. Täytyiskin kerrata miten Ruuti noihin lähtee, mutta uskoisin että vikat onnistuneet lähimpänä. Joskus on myöhemmin vaikea kouluttajana miettiä missäs kohtaa aloitan minkäkin ohjauksen, kun osa tulee suht luonnostaan vaan katsoessa koiraa. Mutta lopussa saatiin kahdesti super saksalainen!

Alun ratapätkä putkesta ja molemmat vaikeat ohjaukset sujui ja olin niihin tyytyväinen. :) 

tähän tauko Gavalle ja Ruuti pääsi tokoilemaan. Ruuti odotti muovituolilla istuen. :D
- seuraus: juoksua, hidasta ja käännöksiä
- zeta: seiso ja istu ok. Mutta Ruuti ei osaa tehdä varmointa maahanmenoa!
- luoksetulo: takapalkalla seisominen ja Gava varasti takapalkan :D
- kaukot selkä Ruutiin päin noin 5-10m. Istumaan nousu hyvö. Mutta istu-seiso lisäkäskyjä, pelkkä katse jo helpottaa. 

Gavan kanssa jatkettiin.

Okseri: nyt oli maxikorkeus 50-55cm takarima. Otin vähän tarjoamisen kautta, että kävelin kohti ja heitin lelun kun hyppäsi. Hyvin hyppäsi. Yhdessä vähän läheltä takarimaa, kaikki muut hyvin täytyy harjoitella myös kääntymistä alkuun matalampana ja sitten nostaen. Se olisi ohjaus mikä Ruutin kanssa pelotti (rima). 

Takaaleikkaus: hyppy, rengas ja okseri. Tai tuli okserin ohi loppupalkalle. Otin hyppy + okseri. Leikkaus hyvä. Sitten pidempänä irtoamisena ekoissa hypyissä ei rimaa. Hyvin meni ja nyt tuli okserinkin. Pätevä neiti! Puhelimen tallennustila loppui niin ei mahtunut nämä. 

Puomi: tehtiin muuri, hyppy ja puomi - tai Gava meni renkaalle kahdesti :D hakee sen kaikista kulmista. Mun oli pakkotehdä tohon persjättö, että tuli puomille. Ekalla puomilla vähän hitaampi, mutta pysähtyi hyvin. Toisella kertaa unohti pysähtyä tai vasta maassa (vauhti yllätti). Seuraava oli paras! Laukalla ja oikeaan kohtaan 2on-2off. Näköjään voidaan tehdä kokomaisenakin varsinkin ylösmenon oppimiseksi. Ja myös alastuloa pelkästään, että saadaan toistoja ja kovalla vauhdilla niitä. Kyllähän ton vois ratatreenissä alkaa jo tehdä. 

Gavan murinat on muuten aikalailla jääneet pois, kun itsevarmuutta on tullut. Kehitystä on kyllä tullut huimasti kahdessa kuussa! Silti opeteltavia ohjauksia löytyy ja myös irtoamisen vahvistamista. Kohta alkais olla möllikunnossa, tosin se A ei. Ja vois Ojangossakin käydä tekemässä kontakteja 

Video

Treenaa Gava: 
- takaakierrot itsenäisiksi
- puolivalssilla hyppy
- hypylle lähetys, palkka ja jatkan liikettä
- 2on-2off pelkkä alastulo ja esim putkeen (Villen treeni) 
- puomin ylösmenoille eri kulmista, voi olla myös lankku pöydän päällä. 
- okseri käännös: ensin medi, sitten maxina 
- hyppytekniikka, mutta mikä niistä.. 
- haltuunotto ansaesteen ohi, kun meinaa vaan irrota.. 

Anteeksi mahdollisista kirjoitusvirheistä, kun kännykällä kirjoitettu. PE AAMUTOKO
Pe aamuna tokoa lenkillä Gavalle liikkeestä seisomisia sivulla ja mun peruuttaessa. Hyviä ja varmoja! Paikkamakuuta myös kaksi lyhyttä pätkää eikä mennyt lonkalle. 

Kotona seiso-istu kaukovaihtoja aluksi istumisissa pientä liikettä lopuksi ei. Maahan - seiso, seisomaan nousuissa myös pieni steppailu ja sitten pari täydellistä. Käsimerkki lähellä jalkoja mennä maahan ja olin kyykyssä edessä, muttei mitään tassujen edessä. 

Ruutillekin kaukoja, ihan ok. 


PE PAIMENNUS

Käytiin ensimmäistä kertaa Vantaan Seutulassa noin 35min päässä paimentamassa Kristiinan koulutuksessa Primal Sense - farmilla. Seuralainenkin sattui olemaan siellä paimentamassa isolla pellolla ja lampaita oli noin 7-10kpl eli enemmän kuin useammin se 5kpl, kerran oli Woollandiassa ehkä se 10kpl. Lampaat pysyi hyvin ihmisen kanssa ja jäivät syömäänkin välillä eli eivät olleet niin vauhdikkaita.

Katsottiin aluksi ihan kuljettamista vapaamuotoisena, että mutkittelin lampaiden kanssa. Paristi joku tallasi varpaille, vähän tuntui lenkkareiden läpi. Gava alkuun oli vähän intensiivisempi ja lampailla oli kiire. Vähän ajan jälkeen teki nätisti töitä eikä yrittänyt lähteä myös flankkaamaan. Tosi pienestä käden liikkeestä (keppiä meinatessa liikuttaa) korjasi jo tasapainoa. Välillä oli suht lähellä lampaita, että vähän jännitti mua, mutta nätisti oli siellä. Paristi kun tuli liian lähelle tyhjä 1,5l vesipullo heitettiin lampaiden ja koiran väliin, toi heti väljyyttä. Tehtiin myös sellaisia, että menin lampaiden läpi ja vaihdoin suunnan. Muutamat maahanmenot myös mukaan ja paristi käskin "walk on" tai nimesin sitä jos tuli kohti. Kuulemma tuollaiseen kuljettamiseen voisi ottaa oman sanan "siitä, aja, tms" joka olisi vain lampaiden kuljettamista eikä tarvitse pysyä suorassa linjassa kuten walk onissa. Nyt sanoin vain nimellä luvan enkä muuta käskyttänyt. Sain nähdä lopuksi miten Kristiinan koirat toivat hiekkatietä pitkin noin 100m lampaat aitaukseen. Oltiin aluksi edessä ja Gava alkuun paimensi niitä edestäkin. Sitten alkoi vähän hirvittää ja jättäydyttiin taakse, siellä sitten "tallapohjassa" kiskottiin hihnassa kohti lampaita. :D

Tauon jälkeen tehtiin vähän flankkejä.

  • Ensin vasemmalle myötäpäivään eli "come bye" Testasin miten oltiin tehty viimeksi eli hakee lampaat ja kävellen siitä poispäin, että lampaat seuraa mua. Tässä vähän taas lopussa kiirehti ja tiivisti flankkiä. Myös oikeaan eli "away" lähetysasento olisi voinut olla enemmän "auki" kohti koiraa eli keppi hännän suunnille ja itse lampaihin nähden vähän takana kierrettävään suuntaan nähden. Tässä ristiriitaista tietoa vähän, tapoja on selvästi monia. Opettaisi myös flankkiä enemmän aluksi niin että kävelee mukana vähän jäljessä, sitä tehtiinkin silloin 6kk iässä Kaisalla. 
  • Välillä näkyi tosi hyvää, että piti katseen poissa ja kiersi väljästi, mutta jos jäin jälkeen tai olin liian lähellä niin muuttui. En oikein osannut reagoida niin, että väljentäisi jos oli kauempana. Täällä taas käskettiin, että koittaa estää tai menee koiraa kohti kepin kanssa tai joku oma huomautussana. Toisessa paikkaa taas katsotaan vain, että välinen etäisyys säilyy ja saattaa tulla huomautuksena vain kepillä alueen kertominen ja kun korjaa niin ystävällinen käskytys. Koira yhdistäisi silloin, että lampaiden ja sen välisestä alueesta tulee huomautus. Taas jos itse käskytän vihaisesti niin, koira yhdistää sen myös muhun. Toki sitten, jos koira yrittää nappaista niin se on kiellettyä. Samoin kuin en sano opetusvaiheessa esim noudossa koiralle, että nyt teit huonosti jos se ei osaa sitä vielä. Sitten autetaan lisää. Toki, että korkeampi äänen sävy olisi käytettävissä voimakeinona, jos jotain käskyä ei kuunnella. Aina ekaksi ystävällinen käskytys. 
  • Lopuksi saatiin hyviä kohtia, missä käänsi pään eteenpäin. Meinasi alkuun lopettaa siihen, että juoksi lyhyen matkan hyvin. Mutta sitten tehtiin vielä sellainen missä lähetin kiertoon ja odotin paikallani että oli lampaiden takana ja siellä maahan. Tämän teki tosi nätisti ja piti hyvän etäisyyden. Totteli myös kiltisti heti mennä maahan. 
  • Välillä, kun Gava oli vähän liian lähellä ei meinannut totella maahanmenoja ekalla käskyllä tai koitti istua niissä. Tästä sanottiin, että pitäisi vaatia tekemään siihen paikkaan ja pysähtyä tai mennä jopa kohti koiraa, ettei pääse liikkumaan eteenpäin. Tästä mietin, että jos liikaa tulee tahtojen taistoa niin koira voi ottaa painettakin eikä sitten ainakaan tottele. Mutta ilman lupaa ei ainakaan saa "varastaa". Noista pitäisi olla tarkkana, en salli muussakaan lajeissa. Siinä taas, kun menin koiran luokse piti estää vain kepillä ja omalla liikkeellä, jos yritti lähteä pois makuusta kun kävelin kohti. Kahteen kertaan sain teljettyä tien lähteä pois ja käskin aina takaisin maahan. Parit kerrat, kun oli yrittänyt livistää niin sivusta kaartaen menin hakemaan. Vikalla käskin Gavan n. 3m sivusta, että nyt loppui. Totteli ja tuli. Siinä kun kävelen maassa kohti niin pahin on jos peitän lampaat, silloin haluaa siirtyä että näkee. Pitäisi olla varmaan tarkkana, ettei opi että aina tossa voi yrittää livistää lampaille ja selvästi vähän pahentunut. Aiemmin ei yrittänyt noin äkkiä livistää pois. 

Siihen olen tyytyväinen, että tosi paljon paremmin pärjättiin noin ison lammasporukan kanssa vs mitä silloin ehkä kuukausi sitten Somerolla. Paimennuksesta en niin paljoa tiedä, mutta yritän kuitenkin olla kriittinen että mitä neuvoja tekee ja mitä ei. Ainakin miettii tehdäkö vai ei. Tokossa taas tietää aika hyvin valita omalle koiralleen ne sopivat koulutusmetodit. Agilityssa taas olisin tarkkana kenelle haluan mennä. Ehkä joskus tuonne, kun olisi itsellä selvempänä miten haluan toimia. Teki hyvää kuitenkin päästä uuteen paikkaan, uusille lampaille ja saada vähän erilaista harjoitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!