Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

22.12.2016

Jopa jälkikeppitreeniä! Ja terrierikuvia

Ti-to treenejä ja keskiviikon kuvia. :) 

TIISTAI koti TOKO& AGI

Kyllä me vähän treenattiinkin. Tänään sisällä, kun ulkona oli niin vetinen keli.

Tänään tein koiravaihdon hoitokoiran lisäksi ja hain Novan meille ja Ruuti meni porukoille. Parempi asetelma näin, kun Ruuti ja Ada on niin samanlaisia luonteeltaan, joten tuli yhdessä päivässä jo parit tappelut sekä tilanteita niille. Ada onkin aika pienoiskopio Ruutista, molemmat sitkeitä, ahneita (vahtivat ruokaa), ääntelyyn taipuvaisia, kiihtyy äkkiä, molempien agilitylähdöissä oli iso työ, molemmat on tottuneet että toinen väistää.. Ruuti ei ole myös koskaan osannut arvostaa pikku koiria tai terriereitä. Ei se oppinut kunnioittamaan meidänkään norwichia, jonka kanssa eli ekat vuodet.


Gavalle kaukoja: tänään tosi hyviä, matkaa oli tosin 3-5m. Maasto seisomaan hyvä. Erotteli myös istumaan nousun. Osassa vain suullinen käsky. Ei sekoittanut kertaakaan. Istu-seiso hyviä, ehkä yhdessä toinen tassu liikkui. Seiso-maahan onnistumisprosentti jo parempi, mutta alussa sekoitti väärää tekniikkaa. Tehtiin lyhyitä pätkiä eli 1-2 vaihtoa, vapautus ja vähän rapsuteltiin ja innostin Gavaa.

Gava, seuraus: Gavan kanssa sitten seurausta, 2m eteismatolla eli lyhyttä pätkää. :D Sanoin taas käskyn ennen liikkeelle lähtöä. Kiinnitin huomiota että huonommin lähtiessä pää laski enemmän. Ne kerrat kun lähti paremmin seuraamaan painamatta pää teki pienemmän muutoksen.


 

Nova, 2on-2off: Kerrattiin näitä mun 2on-2off laudalla. Aika hyvin jo alkaa tajuta. Tehtiin suurin osa helpolla tapaa, että kuljin vieressä. Sitten yritin jättäytyä ihan vähän taakse. Ne missä kävelin 1-1,5m laudan ohi niin seurasi mukana ja vasta kun pysähdyin ja pyysin uudestaan laudalle osasi korjata. Voisi muistaa liikkua myös palkkojen välissä, nyt oon laittanut 2-3 namia heti peräjälkeen. Tulisi enemmän kestoa ja ajatusta siellä pysymiseen vaikka oon muualla. Treenimäärään nähden 2 kesällä, 3 syksyllä tms nähden tosi hyvä. Vielä seuraava vaihe (ei nyt ihan heti), että sujuu etupalkan kanssa sekä vauhdissa.

Nova, paikallaan käännökset ja seuraus: Novan kanssa tehtiin nyt sivulletuloja ihan ilman käsiapua. Siinä on varmasti tullut huomaamatta aina reiteen taputus, kun Nova on siitä tosi paljon kiinni (käytin niitä Gavallakin aika pitkään). Vaikka osaa tulla käsipaikallaankin esim luoksetulon tilanteessa. Tein ihan käsi seläntakana niin ei voi ottaa siitä tukea. Naksuttelin alkuun, jos osasi tulla paikallaan vasempaan käännöksestä oikein sivulle. Naksutin oli joko selän takana tai oikeassa kädessä missä namejakin, namin annoin silti vasempaan käteen ja oikeasta seuruu/kontaktipaikasta. Alkuun jäi vähän vinoon tai sitten ei tajunnut siirtyä kuin toisella käskyllä. Alkuun kelpuutin nekin, mutta sitten kehuin vain niistä, mitkä onnistui vasta toisella yrittämällä. Täysin oikeista palkka ja rapsutuokio runsailla kehuilla. Novakin tykkää paljon sosiaalisesta palkasta. Tavoitteena on, että hakeutuu aina sivulle, mieluiten vaikka tarjoaisi siihen tulemista. Sivulletulojen paikkakin vähän vaihteli, milloin oli edessä, milloin vino. Niistäkin on varmasti palkattu tai kelpuutettu..
Kun käännöksissä sivulletulon paikka alkoi näyttää hyvältä. Tehtiin myös kahta askelta eteen. Paikka oli niissä oikein hyvä! Alkuun kun Gava oli lähellä, Nova otti siitä jonkin verran häiriötä ja kontakti tippui. Sellainen hienosäätö on vielä opettamatta, että tietäisi ettei saa katsoa. Alkuun se lähteekin sivulla istuessa häiriön poissulkemisen tajuamisella. Häirittyä katsekontaktia on tehnyt aika vähän. Tuli etsittyä Gavasta video samanikäisenä (16kk) ja kyllä kaikkia samoja juttuja oli treenattavana.Ada, sivulletulot: Hyvin vuoksi Ada terrierinkin kanssa, agilitykriteerein on tehnyt sivulletuloja. Adan kanssa käsimerkillä sivulletuloja. Palkkasin vain suorat. Yhden askeleen seuruuta, välillä tippui kontakti, välillä pysyi. Palkkasin hyvät.


TI: JÄLKIKEPIT

Satuin lukemaan noutajalehdestä (UMN) artikkelia pk-jäljestä Tintenfass- kasvattajan Anu Purolan luennon perusteella. Se ajatusmaailma kuulosti aika hyvältä Gavalle. Alle 6kk pennut tekee vain namiruutuja, reunoilla enemmän nameja. Yli 6kk pentu suoraan metsään.
Kepeistä tehdään parasta ikinä, ajatuksena että jälki tulee luonnostaan ja on ihmisen päässä. Ruokaa ei käytetä kuin palkkana kepeistä. Jos koira ei palkkaannu taisteluleikeistä se voidaan opettaa naksuttimen avulla näyttämään keppi ja palkitaan ruualla. Koira on ensin mukana katsomassa, koiran kanssa leikitään kepillä, jonka jälkeen sen nähden viedään keppi kokonaispituudeltaan noin 30-50m jäljelle ja koiran nähden tiputetaan maahan. Kun koira kääntyy tai käännetään niin viedäänkin keppi jäljen loppuun. Jos koira ei löydä keppiä, mennään edestakaisin kunnes löytää sen ja sitten bileet. Koira palkataan ruhtinaallisesti. Näitä muutamia treenejä, että koiralle tulee hyvä motivaatio. Sen jälkeen koiran edelleen nähdessä, kaksinkertaisella matkalla ja keppi laitetaan jäljen keskelle (jälkikoostuu eri pätkistä janalta kepille, kepiltä kepille jne.). Koira saa pitää kepin jäljen lopussa. Kun siirrytään siihen, että koira odottaa esim autossa tai ei näe jäljen tekoa niin sen voi antaa maistella osaa kepeistä. Kun 100m pitkä ja 30min vanha jälki sujuu yhdellä (?) kepillä voidaan edetä. Pidennetään, vaikeutetaan (kulmat, mutkat). Aika nopeasti 400m tms. Silloinkaan ei keppien määrä vaan "laatu" eli matka pitenee suhteessa keppien määrään. Vasta kun keppihulluus on riittävä niin janatreenejä. Kisoissa Anu antaa toisen kepin kisakepin tilalle, jolloin koira saa myös pitää kepin. Jos koiran liina sotkeutuu johonkin siitä päästetään irti ja koira kutsutaan luo, ellei saa muuten korjattua. Koiraa ei korjailla tai ohjailla liinalla, ettei se luule kiinni jäädessään että tarkoituksena oli huomauttaa.

Gavan kanssa ehkä virhe oli tehdä nameilla ja jonkun kerran myös kielsi pureskelusta. Namijälki ei merkannut sille myös paljon mitään, kun ei ole niin ahne. Ja palkka oli perusnameja, ei mitään lihapullaa tms.. Keppiruuduissa sen mielestä ei ollut mitään niin siistiä, kun palkkana oli myös ne namit. Vaatii koiralta ison motivaation tehdä ominpäin jälkeä ja etsiä keppejä. Gava palkkautuu parhaiten leikillä ja en antanut sen leikkiä kepeillä, ajatellen huonona tapana. Toisaalta kaikissa lajeissa Gavalla oli nuorempana enemmän epävarmuutta ja vaatii paljon toistoja ja onnistuneita treenejä. Jäljelle namipalkkaus sai aika huonon mielentilan eikä motivaatiota ole muuten niin itse jälkeen. Kun aletaan pitämään hauskaa kepeillä ja jäljellä niin varmasti edistyy! Ja muutenkin esineruututreenejä karttuessa (jos muistaisi treenata) nekin tukee jälkikeppi ideaa.
Meidän jäljestelyt on vähän mitä on, aina joskus. Mutta nyt kun tietää enemmän mikä toimii Gavalle niin helpompi lähteä treenaamaan. Rasmukselle toimi jäljellä naksuttelu, Ruutilla takaperin ketjutuksen idea (tosin sille itse jälkikin on aika vetävä).

Jälkikeppi treeniin: Leikittiin vähän kepillä. Käskin Gavan odottamaan. Kävelin noin 20m ja heittelin vähän keppiä ja tiputin sen Gavan nähden. Sitten vai vihkaa nappasin sen mukaan ja vein 10m pidemmälle. Sitten kiersin Gavan luokse ja noutajahihnan tein vähän enemmän valjaiden malliseksi ja päästin sen jäljelle. Meni kepin ohi, mutta noin metrin ohitettua jäi pyörimään. Kävelin vähän takaisin päin ja annoin etsiä auttamatta. Kunnon bileet, kun keppi löytyi. :) Ja Gavan ilmaisuna on kepin tuominen mulle, näissä lähinnä nosto. Tukee enemmän luontaista toimintaa ja muita lajeja sekä meidän treenimäärin nähden.

Toinen toisto vielä, taas tiputin Gavan nähden kepin ja veinkin sitä eteenpäin. Nyt meni aika jäljen päällä koko pätkän. Taas meni vähän kepin ohi, kunnes alkoi tarkentaa keppiä. Leikittiin taas kepillä, rapsuteltiin yms. Gava sai kantaa kepin Novan ja Adan luo ja sai hirveästi kehuja. Tämä vaikutti juuri hyvältä tavalta ja oli hauskaa! Toiset olikin aika kateellisena odottamassa.


KE JÄLKI 2

Keskiviikkona suunnattiin aamulenkillä taas metsään. Valokuvia ja Gavalle toinen keppimotivaatio treeni. :) Toisesta otin videonkin. Oli hauskaa, kun näki Gavan tykkäävän hommasta. Aiemmin se on päättynyt siihen ettei tajua tai molemmat miettii miten pitäisi toimia..

- KUVAT

 

Tehtiin kaksi n. 30-50m jälkeä. Ekalla jäljellä. Leikittiin ensin kepillä. Sitten Gava jäi odottamaan. Tiputin näyttävästi keskivälillä kepin. Sitten vein sen vielä pidemmäksi salaa maasta ottaen. Matkan kepille meni vähän huolimattomasti, mutta kuitenkin suht jäljellä. Sitten siitä eteenpäin jäljesti hyvin. Leikittiin kepillä.

Heti perään vielä toinen jälki. Vein taas Gavan nähden kepin, ja siirsin sen jäljen loppuun. Tämän otin videolle myös. Lopuksi riehuttiin ja taisteltiin kepiltä ja lopulta se hajosikin. :D Nyt oli mukana valjaat, mutta tavallinen talutin. Video

TO Toko&agi

Novalle 2on-2off laudalla oman ruuan tienaamista. Vähän hätäisempi oli ruokakupin takia. Ihan yhtä hyvin ei sujunut. Tosin otin kriteeriksi myös kaksi takajalkaa laudalla, helposti toisen laittaa maahan. Ja nyt myös palkkausten välillä siirryin vähän tai peruutin. Etten vain lappanut useamman namin.

Gavalle seurausta: nyt taas vaikka pää ei ollut niin kiertyneenä niin oli asennossa joka osui jalkaan. Yritin naksuttaa ne, missä osui vähiten..

Bongailin myös, että lähikenttä oli nyt ihan sulaa hiekkaa! Porukoilla käytiin ja siellä taas Gava ja Nova riehui kaikilla Novan leluilla. Kotonaan Gava on aika tosikko riehumisen suhteen ja haluaa nukkua.

Tähän voisi laittaa myös yhden before- after kuvan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!