Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

28.12.2016

Ansat on tehty ohitettaviksi, mukana myös Nova

Keskiviikkona mentiin agilitya treenaamaan (ex) Purina-Areenalle Inkan & bc Saimaan sekä Veeran ja aussie Dotin kanssa. Gava ja Nova pääsi vähän aksailemaan. Ruuti rally-tokoili pihassa nopeat treenit. Olipas kivaa pitkästä aikaa treenata porukalla. :) Ja kiitos avusta!

Gavan kanssa halusin vahvistaa takaakiertoja ja keppejä. Lisäksi kerran rata oli valmiina, niin tuli tehtyä sitäkin. 
1-4: alussa ei ollut meille ongelmaa. Takaakierto persjätöllä 2 hyppy, sujui hyvin vaikka vaikea kulma ja itse pysyin liikkeessä. Takaaleikkauksella putkeen 4.

5-7: huomasin jo tutustuessa ansana mutkaputken, mikä myös mun liikkeen suunnalla. Ekassa yrityksessä Gava oli jo putkessa ja niin taisi olla seuraavat kolme kertaa. Vein lelun väliin ja sain kääntymään. Pituudella on ehkä vähemmän tehty itsenäisiä käännöksiä, missä irtoaa yksin esteelle ja palaa sieltä. Valssia on tehty esteen sivussa. Vastakäännöksessä ei ollut väliä, yhtä hyvin lopulta sujui ennakoitu valssi ja käskytys. Täytyisi ottaa selkeä linja käskyksi ansan ohittamiseen, nyt taisin sanoa Gava tai tässä tms. Tauon jälkeen sujui heti ekalla jee! Alkuun kun sain suht paikallaan ollessa välistä, kun koitin taas liikkua ajautui mun liikkeestä taas putkeen. Mutta lopulta uskoi, että voin liikkuakin. Tein 6 hypyn taakse valssin tai persjätön. Radalla oli helppo linja koiralle 6-8, kuvassa tuli vaikeamman näköinen. Heitin itse lelun persjätön jälkeen tai jos kääntyi nätisti, joten näitä tuli paljon vahvistettua. :)

9-10: toinen loistava pätkä oli meille vauhdista tullessa hypyn 9 käännös. Tai lähinnä sitten hypyn jälkeen saada se ohittamaan 20 ja menemään 10 hypyn takaakiertoon. Ekassa jenkkikäännöksessä, peruskäännös vasen käsi alhaalla ja teen itse tiukan mutkan sain Gavan perääni ilman hyppyä. Sitten kun sain hypylle meni myös toisen hypyn. Jos taas sain niinkin, pitkälle niin mentiin 10 väärinpäin. :D Ohjasin lelu kädessä niin jos tuli hyvin tai hypyn 10 väärinkin päin niin sai palkan. Hypyllä 9 olisi ollut apua taas käännöskäskystä.
Toisekseen opetettava "tässä/tähän" joka tarkoittaa edessä olevan esteen ohittamista. Tota haltuunottoa pitää nyt alkaa ahkerasti treenaamaan. Ja palkata juuri näitä kohtia radoissa, joissa tiedän missä voi lähteä lapasesta. Helpottaa varmasti myös, kun ykkösen luukutusradat ja irtoamiset saa unohtaa hetkeksi.

15-19: putken pimeään kulmaan haki hyvin. Ekalla kertaa tein poispäin käännön hypyllä 17 epäselvästi, väärällä kädellä eikä tajunnut. Vasen käsi parempi. Keinulla halusin testata miten pysyy siellä jos juoksen ohi seuraavalle esteelle. No koski se, mutta teki sitten maassa kaksi stoppia lisää. :D Seuraavalla hyvä ja heitin lelun palkaksi.

Nopea luonnos valmiista radasta19-20: ajattelin tämän hyppykuvion olevan paha, mutta jenkkikäännös toimi nyt hienosti hypyllä 19 ja kun olin ajoissa siinä. Ja tuli nätisti ohi hypylle 20, toki mun ohjauskaan ei näyttänyt ansahypylle.

20-23: kepeille haku olikin vaikea! Ekat kerrat Gava meni keinulle, eikä kuunnellut. Kun olin rintama kohti keinua. :D Sitten kun tein puolivalssi tai vedin oikea käsi alhaalla kepeille tuli nätimmin. Alkuun tuli 2 väliin eikä kääntynyt ekaan. Kun se sujui, halusin vielä että kestää mun liikettä. Ja treenattiin sisäänmenoja, että liikuin tasaisesti mutta pidin vasemmalla kädellä ohjauksen sisäänmenoon.

24-26: takaakiertoon lähetyspätkä oli meille omiaan. Putki syötti hypylle väärinpäin. Gava ehkä puolet toistoista meni väärinpäin hypyn, välillä oikein. Ellen sitten jyrännyt oikein kiertoon. Mutta haluan että lukee käsky + yksi askel vaikken seisoisi sen linjalla mennä hyppy oikein päin. Tehtiin tätä ensin yksittäisenä sitten putkien kautta. Testasin kerran, että tein persjätön ja otin puomin puolelta kiertoon, ei ongelmaa siihen, kun putken syöttö suunta oli edullisempi sinne. Tai oliskohan takaakierrot sitä kautta vahvempia? Tehtiin näitä kaksi treeniä. Nyt harjoitellaan kierrot käskyn alle, Gava ei selkeästi kuuntele varsinkaan putkesta tullessa ellen blokkaa. Ei voi olla noin epävarmaa aluetta, missä täytyy itse onnistua täydellisesti. Ja kun en halua juosta kovaa vauhtia putkesta tulevan koiran alle väkisin.

Toisella treenikierroksella Gavan kanssa

Kepit: saatiin Veera apupalkkaaja ja tehtiin ensin yksinään helposta kulmasta niin, että tein valssin loppuun. Alkuun jätti taas kesken, sitten saatiin onnistunut. Toiseen suuntaan ja otin hypyn mukaan. Tässä taas sain hypyn ohikin jonkun kerran.. Alkuun ei taas sujunut, jätti neljä vikaa väliin ja korjasin kepeille (kohdasta mistä tuli pois) ja kehuin. Seuraavalla Gava teki stopin kepeillä ennen neljää vikaa, mietti hetken ja pujotteli loput. Pitihän siitä palkata! :D Ajattelin jos persjättö olisi helpompi, kun en käänny ympäri. Keskeytti siinäkin kepit. Hyvä pointti oli tehdä aiemmin, vaikempi usein jos koira on vikoissa väleissä jolloin muutenkin miettii seuraavia esteitä jne. Kun tein sen koiran ollessa keskikohdassa tai ennen niin onnistui! En vaan ollenkaan näe mitä tekee kepeillä sen aikaan niin hyvä, että oli apupalkkaaja. Näissä en voinut varmistella sisäänmenoa, johon tultiin helpossa kulmassa ja ne onneksi sujui. Paraskin tehdä jos teen ylimääräistä keppien loppuun niin lähestyminen on helppo. Ekassa treenipätkässä Gava oli aika kiihkeänä mun liikkeille, nyt toisessa kesti paremmin vedätystä. Kyllä se vielä tottuu ja nytkin on menty paljon eteenpäin, kun kesällä pysyin takaviistossa tai tein takaaleikkauksen puolenvaihtona. Ja odotin aina takana, että hakee kepeille sisään ennen kuin lähdin mukaan.

Treenaa Gava: 
- tässä/tähän käsky, palkkaa esteiden ohitukset
- takaakierto itsenäisemmäksi
- käännöskäsky peruskäännökseen
- kepeillä mun liike sisään hakiessa + puolenvaihto edessä


Nova teki lopuksi 
ja Inka avusti palkkaamalla.

Irtoaminen: tehtiin ensin hypyllä irtoaminen lelulle. Sitten suoraputki (21) ja hyppy (20) edessä. Sen jälkeen kaarteella hyppy, ensin pelkkä kaarteen hyppy. Sitten hyppy + hyppy, yhdessä tuli välistä? Testattiin vielä mutka putki (22), lyhyt putki (21), hyppy (20)+ hyppy (9). Esteet siis loogisesta suunnasta. Putkesta putkeen ekassa tuli lyhyen putken ohi. Seuraavalla saatiin "nollana" läpi! Sitten taas keksi missä palkka on ja tuli putken jälkeen hyppyjen ohi. Erikseen hypyt ja muistui taas. Takaaleikkaus mutkaputkelle sujui.
Näissä osassa missä oltiin suoraan kohti lelua, odotin että katsoisi estettä. Pitää niin vahvasti kontaktia muhun. Sitten kun vilkaisi estettä yleensä unohti pysyä ja varasti. No seuraavalla toistolla, mitä sai taas odotella onnistui pysyminen ja käsky katsoessa estettä/lelua. Taitaa olla miehen aivot, kun näkee lelun unohtaa sen pysymis jutun. Mutta jos keskittyy pysymään ja pitää kontaktia, pysyy kyllä. ;)

Putki + pituus: ensin pelkkä pituus kutsuttuna. Sujui hyvin. Sitten putkeen pimeä kulma, pieni noutaja mietti ja mietti kunnes löysi putken suun. :D Ja juoksi hyvin sieltä pituuden ja lelulle vaikka olin jäljessä.

Kääntyminen: hypyllä ihan läheltä molempiin suuntiin. Kääntyi ihan nätisti. Ei tullut heitettyä lelua niin, että nuolisi siivekkeen. Ja olin itse aika paikallaan. Treenitilanteessa jäin taas miettimään käskyjä. Left ja rai rai (right right)?

Tehtiin nyt 35cm minirimoilla, hallin pohja on pehmeämpi kuin muualla.

Treenaa Nova:
- hypyillä käännös, suuntakäskyt
- katseenhaku
- takaakierto pyöritys?
- hyppytekniikka

Tilasin Trkmanilta vähän dvd-postia odotettavaksi! Netin kauttakin olisi voinut ladata, mutta dvd tuntuu pysyvämmältä.


Tokoa on tullut parit kerrat tehtyä kaukoja ulkona. Gava oli tosi pätevä ainakin namipalkalla. Kaikki hankalatkin jutut sujui! Seurausta myös vähän, namilla en tykkää siitä kun hyvä että sitä huomaa ja oli nyt paikka taas aika takana että hyvä kun koiraa näkee. Nyt muistaa taas, mikä on toinen ääripää.


 Check it out! Koiranetissä Ruuti
Ruutin TVA kunniakirja, Taide Milou jättikello
Ruutilta trimmattiin vähän vatsakarvoja kurakeleille


2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Tykkään myös :) Menee ihan taulusta, nyt sai Gavankin seinälle. Itse sai valita kuvat siihen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!