Siirry pääsisältöön

Gavan fyssari ja Nova ratatreeneissä

Keskiviikkona oli Gavan fyssari Petran luona. Jumia oli lantion seudulla missä aiemminkin, nyt pallean kohdalla? Lopuksi Gava sai 6 akupunktioneulaa selkään ja takajalkoihin yhdet. Mua se hirvitti enemmän ja Ruutia joka näki neulan ottamisen. :D Ruuti oli sitä mieltä, että lähtee nyt autolle vaikka hetki sitten yritti kerjätä nameja. Ruuti oli poikkeuksellisesti mukana sisällä odottamassa. Venytyksiä läksyksi sellaista missä makaa ja kurottautuu namin perään, hännän tyvestä kiinni. Sekä sellaista että makaa jumi kohta pyyherullan päällä. Ruuti shoppaili täältä mukaan heijastavan blingbling Vinha- kaulapannan.




Näyttelytreeniä ke
Käytiin lenkillä äitin ja Novan kanssa. Novalle vähän näyttelyjuoksu treeniä. Meinaa ottaa kontaktia ja seisottaessa taas jalat on sikin sokin. Juoksutukseen treeniä ja naksuttelin pään kääntöä. Seisotuksessa piti asetella sivusta jalat, kun edestä kyllä seisoo, mutta jalat harallaan. Ruutikin sai näyttää kuinka juoksee, hyvin juoksi pää eteenpäin mutta rallivaihteen takia meinasi keulia kokoajan laukalle. Nova taas menee ravia kuin ravuri, hirveää vauhtia menisi!

2x2 kepit
Nova näytti vähän keppejä (2 paria 20cm kujana?) ja Ruuti pro näytti kujalla eri kulmia ja 10m päästä ovelta paikallaan lähettäen haki hyvin kepit. :D 5/6 oikein tms sisältäen vaikeatkin kulmat.


AGILITY

Torstaina Novan agility
Torstaina otin Novan omatoimivuorolle. Tehtiin pätkiä Timo Liuhdon radasta viime koulutuksen perusteella ja oli siellä myös muutamat pätkät mun omaa.

Takaakierto persjättö oli uusi juttu Novalle. Alkuun rima maassa pyörityspäässä. Sitten minin ja medin välissä niin sopi seuraavalle medille. Ensin Nova tarjosi kiertää koko hypyn :D olikin helpompi ottaa ekoissa niistokäsi apuun eli ohjasi kiertoon ja nenän edestä poimi koiran hypyn yli. Siinä samalla tehden persjätön. Nova hoksasi nämä äkkiä eikä täytynyt jäädä liiaksi poimimaan. :) Toinen suunta jäi tekemättä.



Hyppyjä viistosta täytyy opettaa, jos on mahdollisuus tulla ohi tulee. Ja jätin lelun myös takaakierto siivekkeen taakse ja sinne suorin linja oli hypyn ohi. Sama juttu oli kahdessa kohtaa. Laitoin sitten Novan ensin helpolle linjalle niin että näkee hypyn yli lelun ja sitten vaikeutettiin. Hypyillä 3 ja 14 harjoiteltiin viistoa kulmaa. Juoksin näissä siis ehkä metrin päässä hypystä. Tietty lelu valmiina vähän vaikeutti. Saatiin sujumaan 13-16 pätkä myös.

Backläp (hyppy 4) tehtiin kerran että heitin lelun ja sujui ekalla! Jos samaisen hypyn teki pakkovalssilla niin muistaa lähtemään ajoissa kääntymään koitenkin vetäen koiran oikealle puolelle hyppyä. Ja sitten taas hypylle lukituksessa liike kohti jälkimmäistä siivekettä. Ja kohti koiran linjaa. Ei hypyn suuntaisesti tai viistosti poispäin hypystä. Kokeneet koirat tietty usein paikkaa virhettä, mutta aloittelevimmilla tulee näkyviin. Tietty sitten hyvä jos koira osaa saman ohjaajan ollessa kauempanakin hypystä jos radalla siitä on hyötyä.

Siistein oli tehdä ketjutuksen jälkeen 4 esteen pätkä sisältäen takaaleikkauksen putkelle. Ensin putki 6+ hyppy 7 jonka takana lelu. Sitten hyppy 8 + putki 9 ja kuljetin putkeen kunnes lukitsi sen ja leikkaus. Sittten kokeiltiin koko juttu tuli toisen hypyn yli, mutta syyllistyis siihen että menin ekalla liian lähelle ja työnsin huonoon linjaan. Kun en tehnyt erikoista ekalle hypylle saatiin koko kuvio onnistumaan. Siistiä niin vähän kuin Novanen on tehnyt!

Putkijarrua tehtiin myös, siinä meinasi luonnostaan valahtaa. Jätettiin lelu mihin kääntyisi tiukasti. Putkeen lähetyksessä suhina. 2 ja 3 kerta oli jo tosi hyviä. Tehtiin myös hyppy + putki.

Keinun 2on2off ihan alhaalla olevalle laudalle sujui vasemmalla puolen. Oikealla ehkä yksi, missä jalat oikein. Laatikkotreeniä tehtävä, kunnes edistyy.

Olipas hauskaa tehdä alkeisaksaa. :) Nova teki myös ihan täysiä, sinkoo lelulle ja leikkii hyvin. Hiki tuli sille. Ehdittiin me istua maassa ja Nova makasi sylissäkin. :D Ruuti bot takki oli sille aika nafti ja korkeamman hännän takia takki nousi takaa.

Opettavaista oli myös kun oli ollut itse Timon koulutuksessa, kuullut pointit radan kohdista, sitten oli nähnyt sen neuvoja muille. Sitten kun sai kouluttaa 7 koiralle samoja pätkiä niin vahvistui vielä ideat linja ajattelusta ja kuinka mikäkin ohjaus. Myös ihan kokematon koira näyttää heti puutteet. Myös se että ohjaus pitää pystyä perustelemaan. Tai jos näyttää väärän ohjauksen muiden pitää sanoa, mikä on pielessä. Tässä haluisin edelleen kehittyä että osaisi nähdä paremmin tutustuessa kaikki tärkeät seikat.

Pohdin myös takaakierto persjättöä, joka osalle uusi tai koira kieltää joskus. Koiran pitää nähdä siiveke. Kieltää helpommin jos ei näe mihin on menossa. Ja voi lukita kierron aiemmin. Linja ajattelussa kohta missä koira voi mennä hypyn väärin on jo paljon aiemminkin siivekettä ajatellessa. Vielä kun lisää ohjaajan siihen mukaan liikkumaan. Tiukka käännös niin käsi alemmaksi jos huitaisee korkealla saattaa koira mennä liikaa ristiin. Tämän huomasi myös jos ohjaaja käänsi liikaa kroppaa kohti laskeutumiskohtaa (ei ole viskileikkaus tms), ohjaus kohti ponnistuspaikkaa ja kun koira hyppää niin käännytään katseella ja kädellä poimimaan koira oikealta puolen. Jos jättää koiran liikaa seläntaakse se saattaa hypätä hypyn takaisin ja tulla suorinta reittiä ohjaajan luo. Ohjaus pidetään yllä kunnes koira lukinnut hypyn, monesti lakataan ohjaus, kun koira on siivekkeen takana.Voi liikkua ja pitää ohjauksen yllä. Pieni rytmitys. Sitä voi toki treenata, että riittää käden laskeminen siivekkeen edessä kertomaan kierrosta ja että koira kestää jo aiemmin sen, että ohjaaja jättää työstämään kiertoa. Kun koira lähtee ponnistamaan jo persjättö valmiiksi. Niistossa näkee myös sellaisia missä käsi jää paikalleen koiran eteen ja on enemmän stoppaava kuin luokseen vetävä. Ehkäpä niistokin siis avoimella kämmenellä tai käsi asennossa kuin namilla houkuttelisi vs käsi kuin stoppimerkkinä.

Treenaa Nova
- 2on2off laatikko
- hypyt viistosta tai vähän pois linjalta
- takaakierto persjättö vasempaan kääntyen
- putkijarru

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...