Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

2.12.2016

Gavan fyssari ja Nova ratatreeneissä

Keskiviikkona oli Gavan fyssari Petran luona. Jumia oli lantion seudulla missä aiemminkin, nyt pallean kohdalla? Lopuksi Gava sai 6 akupunktioneulaa selkään ja takajalkoihin yhdet. Mua se hirvitti enemmän ja Ruutia joka näki neulan ottamisen. :D Ruuti oli sitä mieltä, että lähtee nyt autolle vaikka hetki sitten yritti kerjätä nameja. Ruuti oli poikkeuksellisesti mukana sisällä odottamassa. Venytyksiä läksyksi sellaista missä makaa ja kurottautuu namin perään, hännän tyvestä kiinni. Sekä sellaista että makaa jumi kohta pyyherullan päällä. Ruuti shoppaili täältä mukaan heijastavan blingbling Vinha- kaulapannan.
Näyttelytreeniä ke
Käytiin lenkillä äitin ja Novan kanssa. Novalle vähän näyttelyjuoksu treeniä. Meinaa ottaa kontaktia ja seisottaessa taas jalat on sikin sokin. Juoksutukseen treeniä ja naksuttelin pään kääntöä. Seisotuksessa piti asetella sivusta jalat, kun edestä kyllä seisoo, mutta jalat harallaan. Ruutikin sai näyttää kuinka juoksee, hyvin juoksi pää eteenpäin mutta rallivaihteen takia meinasi keulia kokoajan laukalle. Nova taas menee ravia kuin ravuri, hirveää vauhtia menisi!

2x2 kepit
Nova näytti vähän keppejä (2 paria 20cm kujana?) ja Ruuti pro näytti kujalla eri kulmia ja 10m päästä ovelta paikallaan lähettäen haki hyvin kepit. :D 5/6 oikein tms sisältäen vaikeatkin kulmat.


AGILITY

Torstaina Novan agility
Torstaina otin Novan omatoimivuorolle. Tehtiin pätkiä Timo Liuhdon radasta viime koulutuksen perusteella ja oli siellä myös muutamat pätkät mun omaa.

Takaakierto persjättö oli uusi juttu Novalle. Alkuun rima maassa pyörityspäässä. Sitten minin ja medin välissä niin sopi seuraavalle medille. Ensin Nova tarjosi kiertää koko hypyn :D olikin helpompi ottaa ekoissa niistokäsi apuun eli ohjasi kiertoon ja nenän edestä poimi koiran hypyn yli. Siinä samalla tehden persjätön. Nova hoksasi nämä äkkiä eikä täytynyt jäädä liiaksi poimimaan. :) Toinen suunta jäi tekemättä.Hyppyjä viistosta täytyy opettaa, jos on mahdollisuus tulla ohi tulee. Ja jätin lelun myös takaakierto siivekkeen taakse ja sinne suorin linja oli hypyn ohi. Sama juttu oli kahdessa kohtaa. Laitoin sitten Novan ensin helpolle linjalle niin että näkee hypyn yli lelun ja sitten vaikeutettiin. Hypyillä 3 ja 14 harjoiteltiin viistoa kulmaa. Juoksin näissä siis ehkä metrin päässä hypystä. Tietty lelu valmiina vähän vaikeutti. Saatiin sujumaan 13-16 pätkä myös.

Backläp (hyppy 4) tehtiin kerran että heitin lelun ja sujui ekalla! Jos samaisen hypyn teki pakkovalssilla niin muistaa lähtemään ajoissa kääntymään koitenkin vetäen koiran oikealle puolelle hyppyä. Ja sitten taas hypylle lukituksessa liike kohti jälkimmäistä siivekettä. Ja kohti koiran linjaa. Ei hypyn suuntaisesti tai viistosti poispäin hypystä. Kokeneet koirat tietty usein paikkaa virhettä, mutta aloittelevimmilla tulee näkyviin. Tietty sitten hyvä jos koira osaa saman ohjaajan ollessa kauempanakin hypystä jos radalla siitä on hyötyä.

Siistein oli tehdä ketjutuksen jälkeen 4 esteen pätkä sisältäen takaaleikkauksen putkelle. Ensin putki 6+ hyppy 7 jonka takana lelu. Sitten hyppy 8 + putki 9 ja kuljetin putkeen kunnes lukitsi sen ja leikkaus. Sittten kokeiltiin koko juttu tuli toisen hypyn yli, mutta syyllistyis siihen että menin ekalla liian lähelle ja työnsin huonoon linjaan. Kun en tehnyt erikoista ekalle hypylle saatiin koko kuvio onnistumaan. Siistiä niin vähän kuin Novanen on tehnyt!

Putkijarrua tehtiin myös, siinä meinasi luonnostaan valahtaa. Jätettiin lelu mihin kääntyisi tiukasti. Putkeen lähetyksessä suhina. 2 ja 3 kerta oli jo tosi hyviä. Tehtiin myös hyppy + putki.

Keinun 2on2off ihan alhaalla olevalle laudalle sujui vasemmalla puolen. Oikealla ehkä yksi, missä jalat oikein. Laatikkotreeniä tehtävä, kunnes edistyy.

Olipas hauskaa tehdä alkeisaksaa. :) Nova teki myös ihan täysiä, sinkoo lelulle ja leikkii hyvin. Hiki tuli sille. Ehdittiin me istua maassa ja Nova makasi sylissäkin. :D Ruuti bot takki oli sille aika nafti ja korkeamman hännän takia takki nousi takaa.

Opettavaista oli myös kun oli ollut itse Timon koulutuksessa, kuullut pointit radan kohdista, sitten oli nähnyt sen neuvoja muille. Sitten kun sai kouluttaa 7 koiralle samoja pätkiä niin vahvistui vielä ideat linja ajattelusta ja kuinka mikäkin ohjaus. Myös ihan kokematon koira näyttää heti puutteet. Myös se että ohjaus pitää pystyä perustelemaan. Tai jos näyttää väärän ohjauksen muiden pitää sanoa, mikä on pielessä. Tässä haluisin edelleen kehittyä että osaisi nähdä paremmin tutustuessa kaikki tärkeät seikat.

Pohdin myös takaakierto persjättöä, joka osalle uusi tai koira kieltää joskus. Koiran pitää nähdä siiveke. Kieltää helpommin jos ei näe mihin on menossa. Ja voi lukita kierron aiemmin. Linja ajattelussa kohta missä koira voi mennä hypyn väärin on jo paljon aiemminkin siivekettä ajatellessa. Vielä kun lisää ohjaajan siihen mukaan liikkumaan. Tiukka käännös niin käsi alemmaksi jos huitaisee korkealla saattaa koira mennä liikaa ristiin. Tämän huomasi myös jos ohjaaja käänsi liikaa kroppaa kohti laskeutumiskohtaa (ei ole viskileikkaus tms), ohjaus kohti ponnistuspaikkaa ja kun koira hyppää niin käännytään katseella ja kädellä poimimaan koira oikealta puolen. Jos jättää koiran liikaa seläntaakse se saattaa hypätä hypyn takaisin ja tulla suorinta reittiä ohjaajan luo. Ohjaus pidetään yllä kunnes koira lukinnut hypyn, monesti lakataan ohjaus, kun koira on siivekkeen takana.Voi liikkua ja pitää ohjauksen yllä. Pieni rytmitys. Sitä voi toki treenata, että riittää käden laskeminen siivekkeen edessä kertomaan kierrosta ja että koira kestää jo aiemmin sen, että ohjaaja jättää työstämään kiertoa. Kun koira lähtee ponnistamaan jo persjättö valmiiksi. Niistossa näkee myös sellaisia missä käsi jää paikalleen koiran eteen ja on enemmän stoppaava kuin luokseen vetävä. Ehkäpä niistokin siis avoimella kämmenellä tai käsi asennossa kuin namilla houkuttelisi vs käsi kuin stoppimerkkinä.

Treenaa Nova
- 2on2off laatikko
- hypyt viistosta tai vähän pois linjalta
- takaakierto persjättö vasempaan kääntyen
- putkijarru

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!