Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

30.12.2016

Torstai tokon ja agilityn täydeltä: video, käännökset

TO TOKO

Torstaina tokoiltiin lähikentällä ja seuraksi tuli Sanna ja kelpie Poppi. Tokoilukin oli tosi hauskaa pitkästä aikaa, kun oli treeniseuraa! Huomasin, että kesken liikkeen kommentoin tai naureskelin. :D Gava ei onneksi sellaisesta ota häiriötä.

Nova, paikkamakuu: treenikaveri istui ja Nova makasi. Palkkasin kahdesti. Lopussa tuli kaksi koiraa lenkkipolulla takana ohi. Sivulletullessa palkkasin kerran maahan. Sitten sivullekäskien ja nousi hyvin. Maahanjätössä en ole varma oliko ennen palkkaa vähän kyynerpäät koholla?


Gavan kanssa:

- hyppynouto metallilla: ekassa heitossa hyvin korjasi linjaa. Otin kapulan ja pomppasi seisomaan. Sama tais tosin käydä tuomarikolleegiossa? Odotti varmaan että palkkaan heti kapulan ottamisen jälkeen. Käskin takaisin eteen. Sitten seuraavaan (vaikka olin 4m) tuli törkeästi ihan mun jalkojen päälle etutassuilla. Liikutin jalkoja, että korjasi pois tassut ja kehuin. Heitin kapulan lähelle ja sai tuoda uusiksi, nyt ei ollut jaloilla ja kehuin. Sitten noutona uusiksi. Nyt parempi eteentulo ja palkkasin sen pidemmän viiveen jälkeen.

- ohjattunouto: ensin ilman mitään häiriötä taustalla. Seuraus ihan ok, pysäytin kauemmas merkistä (ei ollut alustaa), mutta sallitun rajoissa. Haki hienosti kapulan. Edessä vino. Muistuteltava noita vinosta eteentuonteja. Pyysin korjaamaan asentoa, ihan vähän korjasi. Toinen toisto, missä tehtiin oikea. Haettava kapula metrin nurtsin päällä ja muuten oltiin hiekalla. Ei ongelmaa. Ekassa otin eteen asti luovutuksen ja toisessa sai vauhtipalkan.

- ruutu: alusta ruudussa. 20m matkalta juoksi kovaa ja itse varmasti. Alusta liukui ruudusta vähän yli ja Gava hienosti seisoi molemmat jalat alustalla. :D Piti palkata. Sitten kerran ilman alustaa, paikka ihan takareunassa mutta sisällä. Tehtiin kävelykäskytettynä ja oli tosi hyvä. Oli rauhassa ruudussa ja tuli ripeästi seuraamaan. Seuraamisessa vähän jäljessä ja perusasento vähän liian takana.

- kaukot: tässä liikkuri huitoi vieressä. Virittely. Ensin maahan + jättö käskynä "kaukot". Sitten istu ja seiso asennot. Tosi hyvät! Heitin lelun palkaksi. Sitten jätin istumaan. mokasi ekan seisomisen ja teki sekatekniikkaa. Korjasin takaisin. Seuraavalla hieno istu-seiso-maahan. Palkkasin senkin.
Maasta seisomista on nyt tehty vähemmän ja seiso istu siirtoa. Voisi seuraavalla kerralla tehdä m-s-i.

- tunnari: tehtiin erikseen, kun unohtui. Haisteli tosi nätisti ja toi oman rivistä. Tuli ravilla takaisin. Edessä ehkä vähän levoton ote tunnarista. Otin sivulle asti. Sitten seuraavalla toistolla, kun halusin ottaa pelkän palautuksen 2m matkalta niin yritti tuoda sivulle tunnaria. Hyvä pito edessä, kun testasin tuomalla kättä viereen. :)

Treenaa Gava:
- kaukot m-s-i
- luoksetulo, läpi ja apparilta lelu?
- zeta
- seuraus peruutus ja hidas
- ohjattu vinosta eteentulo, häiriöt taustalla
- hyppynouto eteentulo


Novan kanssa lopuksi 

Seuraus: tehtiin lähinnä katsekontaktia ja liikkeen aloituksia. "Seuraamisliike, liike alkaa". Mentiin x kohtaan ja siinä liikkuri sanoi. Alkuun vilkaisi kerran seuraamisliike - sanasta. Huomautus ja seuraavilla kesti sen. Sitten kun tuli taas uusi sana "liike alkaa" piti vilkaista liikkuria ja huomautin. Myöhemmin kesti molemmat. :D Tosi hienosti pitää kyllä kontaktia, mutta ei tiedä ettei saisi katsoa muualle. Sitten vielä sellaista, että liikkuri näyttää aloituspaikan. Tämä vähän hämäsi ja Nova ihan vilkaisi tarkemmin paikalle siirryttyä, mitä tässä kohtaa oli osoiteltavaa. Ihan häiriköityä katsekontaktia seuraavalla kerralla.

Ruutu: ensin lelulle ja 10-15m. Sitten ihan ruudun edestä alustalle, hyvin koski syöksyen. Alusta lähti taas aika kovalla hiekalla liukumaan. Sitten lähemmäs 10m, mutta unohti alustan ja kävi vain ruudussa pyörähtämässä, haluan että juoksee alustalle koskemaan. Tultiin lähemmäs, kun ei sujunut. Sitten onnistunut koskeminen, olin itse koiraa lähempänä ruutua. Jätettiin siihen? Selkeästi helpompaa, jos oon itse lähempänä. Jos olisi sujunut alusta paremmin, olisin nakittanut avustajan palkkaamaan.

Kaukoihin liittyen: sivulta maahan, nyt hyvä ja nopea. Sitten jätin maahan ja istumaan käsiavulla. Palkka leuan alta ja hyppäsi nopeasti istumaan. Kun en seuraavassa tullut niin lähelle niin tuli vähän eteen. Sitten yhdessä meni taas vähän taaksepäin, vaikka muuten teki teknisesti kivasti. Kolmannella ei liikkunut ja tekniikka hyvä, maasta istumaan nousu siis. Istumasta maahan meni hyvin. On hyvin hokannut nyt tekniikkaa. Vikat palkkasin lelulla, joten ehkä se sai aikaan liikkumista.

Treenaa Nova: 
- kaukot maasta istumaan
- ruutu ja alusta
- katsekontakti häirittynä


TO AGILITY

Torstaina toisen agilityn jäätyä pois, päätin ostaa seuran treeneihin vuoron molemmille Niinun hallille pienelle puolelle. Eli Nova ja Gava pääsi vielä aksaamaan! Kouluttajana oli Eva. Olikin aika huipputreenit ja sai vahvistusta Gavan käännösvihjeisiin, mihin sitä nyt päätyisi.

Nova aloitti, video:


Novan kanssa ensin irtoamista kahdenlaista. Ensin 3-4. Hyvin meni vinosti palkkaan nähden olevan hypyn 3. Putkeenkin haki! Sitten 5-6 ja kun laitoin koiran suoraan linjaan sujui hyvin.

14-16: Takaakierrosta 14 kerran erikseen palkka. Toinen käsi laski ja rima tipahti. Toistolla hyvä ja tosi kiva käännös! Sitten mukaan hyppy 15, joka oli taas hankala molemmille kun tultiin viistosti ja meinasi enemmän olettaa että hakee sen. Toinen vaikeus oli mulle rytmittää niin, että menee hypyn mutta kääntyy silti putkeen 16. Ja muistaa ohjata putkeen eikä olettaa. Tämä oli kiva kohta. :)

18-19: tehtiin niin että tavoitteena oli vain tehdä u-mutka hyppyjen kautta. Ekassa meni toisen hypyn ohi. Tai sitten en ohjannut ekaa riittävästi ja tuli sen ohi. En tykkäisi itse juosta saattelemassa esteelle ja kaarrattaa mukana, mutta kai sitä alkuun pitää. Viistohyppyjä Nova ei ole vielä ehtinyt yhtään tehdä, mutta tosi hyvä treeni siihen.

17-19: pidennettiin yhdellä esteellä ja taisi sujua heti ekalla.

14-19: lähes onnistuttiin, tuli vikan esteen ohi. Muuten mokasin kerran lähetyksen putkeen 16. Ja jollakin kertaa tuli hypyn 18 ohi, voi olla että aiemmissa pätkissä.

Olipas hauskaa treenata valvotusti ja hyviä ohjeita tuli omaan liikkumiseen. Kokemattoman kanssa omat rytmitykset yms tulee koetukselle ja on toisaalta tosi opettavaista. Toisaalta myös hauskaa, että ehtii ohjata noin läheltä. ;) Videoltakin näkee, miten Nova tarjosi täydellisen takaakierron sekä hyvin putkeen. :D Ja kuinka itse tulee naurettua treenatessakin hömelölle noutajalle.

Novan kanssa saa olla tarkkana lähdöissä, jostain syystä en sen kanssa oo jaksanyt niitä ajaa niin tarkasti läpi. Taitaakin olla omiaan tuleva pomminvarmat lähdöt- kurssi Novalle. Katseenhakua edelleen saa tehdä, mutta kyllä Nova haki nyt paremmin jo katsetta esteisiin, tulee varmasti myös ajankanssa kun palkkaa tulee "esteiltä". Kontaktit on aina vaikea asia, haluanko saada nopeasti valmiiksi tai tehdä ensi kesänä työtä? Jota voisi nytkin jo työstää, nimittäin vähän mietin juoksareitakin vaihtoehtona. Niitä ei vaan rodulla ole näkynyt, mutta ajan puitteissa tarvitsisi. Vaatii kyllä silloin varsinkin käännöskäskyt esteelle, että itsenäistä takaakiertoa. Tai sitten vain ripeä vapautus ja A:lle juoksari längillä tai speedpumpilla.. Hienoja ja aika varmoja juoksareitakin näkee ja niistä voi aina siirtyä pysäytykseen. Laatikon voi myös treenata ohella hyväksi tempuksi. Ruutin juoksareista jäi ehkä pieni pelko, että osaanko opettaa. Siinä tosin mentiin vikaan, ettei mennyt täysiä ja osumaa vahvistin väärään kohtaan liikaa. Omakin silmä on kehittynyt katsomaan, mitkä on parhaita ja mitkä ei. Lähipiiristäkin löytyisi tukiverkostoa. Omilla kriteereille pysäytyspuomiinkin kertynyt kyllä toistoja aika kiitettävästi. Novasta ei tule myös ihan yhtä ketterää pysähtymään kuin Gavasta.. Porukoiden pihaankin mahtuu aika hyvin treenaamaan.

Gava ja Tiia käännöskoulussa ;)

Gavan kanssa myös tosi hyödylliset treenit! Nyt monta viime treeniä on päästy hyvin ongelman ytimeen tai ei ehkä ongelman, mutta yhteen akilleenkantapäähän mitä pitää vahvistaa, ettei aina samasta syystä mene pieleen. Onhan sitä jo pitkään esiintynyt, mutta on keskitytty muuhun. Nyt tuntuu vain, että tärkeä osa jatkossa tulevia ratoja varten on opetella työkalut myös ansaesteiden varalle ja toisaalta muistuttaa omaa liikkumista radoilla, missä ehtii ja pitääkin ohjata. Eikä tietty keskitytä ansaesteisiin vaan kertomaan selkeästi koiralle mihin rata jatkuu. Irtoamisradat on asia erikseen, missä koira voi irrota ja itse juosta vähemmän tai tehdä takaaleikkausta tai perusvalssia. Sitten taas kinkkiset, missä pitää itse olla edellä tai rytmityksin saada koiraa oikeille esteille on taas hakusessa. Juuri mitä seuraavat luokat kaipaa ja missä ei tulla välttymään ansaesteiltä. Toisaalta alkuopetuksessa halusinkin itsenäisyyttä, irtoavuutta ja kun Gava kiihtyi kovasti mun liikkeestä piti opettaa että osaa se yksinkin mennä. Nyt opetetaan vähän päinvastaisessa järjestyksessä sitten se lähellä ohjaus. ;) Yleensä ihmiset tekee juuri toisinpäin.

Ollaan tähän 2,5v mennessä treenattu:
 kontaktit (A nyt vähän sinnepäin), kepit (joissa riittää työnsarkaa), takaaleikkaukset, valssi (välillä valuu), saksalainen, päällejuoksu (jos ohjaaja osaa), välistävedot (treenattavaa), irtoaminen, pimeät putkikulmat, sylkkäri, takaakierrot "pyörimisen" kautta (takaakierto persjättö), putken 2 pääty. Erikoisesteillä käännös valssilla tai takaaleikkauksella. Hyppytekniikka, vahva lähtö. Katseen haku hypylle. Etäohjaus, leijeröinti.

Noista puuttuukin:
ihan peruskäännös, käännös jos itse on kauempana, haltuunotto sana, jarrutus ja kokoamissana, käännökset 90 astetta, käännös jos itse liikun käännöksen suuntaan. Ihmisnuolella/päällejuoksulla/niistolla kokoaminen. Ohjaukset ja häiriöt rimanpäällä, oma liike.

Ainakin mitä äkkiseltään tulee mieleen ja ainahan riittää treenattavaa!
No itse siihen treeniin!

Halusin tehdä alussa renkaan jälkeen 2+19+3 eli tuli yksi takaakierto pyöritys sinne mukaan. (Rengas siis hypyn 2 tilalla) Ja toisaalta renkaalta kääntyminen niin etten tee siihen valssia tms, mitkä osaan. En vaan osaa ajatella peruskäännöksen ohjaamista, kun ekassa edes kouluttaja ei huomannut mun käännösvihjeitä. :D Täytyi käydä tekemässä vekki renkaan (2) edessä, sitten siitä tekemään niistohypylle. Musta tuntuu siltä, etten silloin ehdi hypylle, mutta kyllä sitä ehti. Rima tuli vain ekalla kertaa, kun tein ohjauksen riman päällä. Seuraavilla tosin korjasi. Jonkin kerran hyppäsi huonommin hypyn 19 pyörityksen, olin varmaan myöhässä. Palkkasin sitten kerran hypyn 19 takaakierron jälkeiseen persjättöön eli koira pyöri siivekkeen ympäri. Sitten tehtiin kerta niin, että Eva palkkasi renkaan jälkeen ennen hyppyä 19. Ai niin ja oleellisinta oli, että sain Gavan kolmesti hypylle 3 niin, että takaakierto jäi välistä. Renkaalla (2.) ja sen jälkeen siis "tässä" käsky ja tiukemmin haltuun. Sen takia halusin, että palkattiin käskyn jälkeen siitä että ohittaa "ansan". Tämäkin on asia, mitä on Rasmus ja Ruuti käyttänyt, mutta jotenkin ihan unohtunut. Miksei käyttäisi suullista apua jos se on mahdollista ja toisaalta silloin myös keskittyy omaankin ohjaukseen. Villen koulutuksessa kesällä "niska persote"/käsilaukku ohjaus eli molemmat kädet kohti koiraa alhaalla tai sitten vastakkainen käsi tms, joku mikä erottaa irrottamishuitaisusta. Aikoinaan käytin myös vastakkaista kättä yms. Jäänyt joskus vähemmälle, kun on halunnut yksinkertaistaa ohjausta. Luontaisestikin koira reagoi jos kättä laskee alas. Tärkeintä myös saada erilaiset ohjaukset niihin, kun saa irrota ja milloin pitää tulla ohjaukseen.


Kertaalleen sitten koko kuvio 1-6 meni hyvin, eikä Gava onneksi juossut seinään jotka tossa hallissa lähellä. Itseä pelottaa, jos oma ohjaus ei onnistu tai tulee tulkinta virheitä jos hyppää pitkän loikan ettei ole seinässä. Gavan kun saa sinne vähän helpommin irtoamaan. Hyvin me selvittiin, ekassa erehdyksessä missä jäin renkaan tasolle (2.), juoksi kyllä aika läheltä vaikka jäin niinkin kauas.

Jatkettiin 5-8: hyvin haki viistohypytkin. Keinulle tein persjätön ja hyvin oli muistissa eilinen treeni ja teki hienon 2on-2offin! Eka käännös hypyllä 9 oli huono ja otin uusiksi. Sitten hypyn 10 käännös myös huono, vaikka aloitin ajoissa kääntämisen.
Hypyn 10 käännös oli hyvä taas kokoamista ajatellen. Treenata ja palkata. Otin lelun käteen ja tein vähän niiaavan ohjauksen ja palkkasin heti hypyn jälkeen, kääntyi silti hypyltä laskeuduttua. Sitten palkkasin kerran juuri hypyn eteen, samantyylisesti kuin Saijan koulutuksessa. Lelu oli kädessä ja ennen ponnistusta vapautin lelulle. Sitten tehtiin niin, että tein saman ohjauksen mutta Eva palkkasin hypyn jälkeen. Ja vau mikä käännös! Gava teki super kokoamisen ja kääntyi hypyn päällä! Ton avulla muistan taas miltä näyttää siisti käännös. Juteltiin mikä siihen vihjeeksi, kokoamiseen ja jarruttamiseen oma. Suhinaa kouluttaja käytti ja toinen vaihtoehto oli aiemmin miettimäni sana "jarru" tms. Tehtiin nyt suhinalla ja se tuntui aika hyvältä itselle. On sitä joskus tullut käytettyä ehkä putkijarruun tms. Jes nämä treeniin! Peruskäännöksenä ja valssilla, niin että hypylle tullaan suoraan tai loivasti.

11-13: Putki, hypyn takaakierto ja A:lle. Yllättävän hyvin sujui tietty tulin Gavaa myöhemmin A:n alastulon tasolle, joten ehdin jonkin verran varmistella A:lle menoa. Sitäkin pitää treenata niin että olisi oikeasti kiire, tietty olihan tuolla takaakierto kiireenä. ;) A:lla pysähtyi nätisti.

14-16: takaakierto oli hyvä. Ekassa lähetyksellä hypylle 15 olin liian lähellä ja Gava luki sen takaakiertona. Siltä ohjaus oli kuulemma näyttänytkin. Tein tähän vastakäännöksen, kun oli aikaa vähemmän. Olis myös treenin paikka ohjata kuten Novan kanssa eli peruskäännöksellä.

16-18: oli taas tosi hyvä pätkä! Joutui kauempaa lähettää hypylle, mutta taas piti liikkua jatkoa ajatellen. Ilman kiirettä jatkoon, olisin työstänyt käännöksen 17 ja ohjannut jatkon vaikka rinnalta tai jäljessä leikkaillen. Harjoiteltiin, että irrotin hypylle 17, johon meni nyt helposti. Mutta sitten hyppäsi hypyn 5/22 eli edessä olevan ansahypyn tosi helposti. Heti kun lukinnut hypyn 17, oma liike kohti jatkoa, katse koiraan ja napakka "tule" vaikka myös vastakkainen käsi. Tule- käsky oli tosi hyvä vinkki ja looginenkin, koska koirat osaa sen valmiiksi ja sitähän se tossakin. Tule suorinta reittiä ohjaajan luo. Palkkasin hypyn 18 jälkeen tai väliä miten sen tuli, kunhan jätti ansahypyn väliin. Huomasi myös mikä ero oli sillä millä äänenpainolla sanon "tule". Täytyy olla painokas ja käskevä, ei mikään kehulta kuulostava. Tämä oli kyllä siistiä, kun onnistui! Miten kauksikin ehdin.

Aikaa oli vielä vähän ja tehtiin 19-21. Ekassa Gava missasi mun sylkkärin ja meni hypyn 20 eri suuntaan. Kun sanoin tässä ja selkeä käsi alas niin tuli tosi nätisti. Kääntyi pienesti. Kepeille sitten suorassa linjassa. Vedätin kepeillä ja ehdin eteen tekemään puoli valssia, kun tuli vikan välin. Tuli lujaa noi muoviset kepit. Ihan hyvä, kun kaksi vaikeampia keppijuttuja sisältäviä treenejä takana niin tällä kertaa päättyi siihen, että tehdään ihan helpot kepit.

Tähän asti Gavan ohjaus on ollut aika minimaalista, nyt täytyy saada napakkuutta mukaan ja itsekin alkaa ohjaamaan! Tokohypyllä voisi myös noita käännöksiä ottaa kotitreeniin ja varmasti puillakin tms.

Treenaa Gava:
- tässä- käsky, ansan ohitus ja tulee lähelle = haltuunotto käsky
- tule- käsky: kun pitää tulla ansan ohi ja suorinta reittiä mun luokse, voin olla luoksetulon tavoin kauempanakin
- suhina - käskynä, jarruttaa ja kasata hypylle, putkeen yms
- peruskäännös ja näihin voisi yhdistää myös käskyjä left ja right. viime kädessä kertomaan, mene edessä oleva hyppy ja käänny. Voihan sanaa muuttaakin tarvittaessa "käänny" tai mikä nyt tuntuukaan hyvältä. Palkata myös noista kohdista, nekin on usein sivuutettu koska on niin perusjuttua.

Hups, mistäs toi ilmestyi? (ei ollut treenejä ennen ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!