Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

15.12.2016

Jessican toko-opeissa

Keskiviikkona päästiin pitkästä aikaa Jessica Svanlungin tokokoulutukseen Sipooseen. Matkattiin sinne äitin ja Novan kanssa. 

Gava sai aloittaa ja päätin hyödyntää maton vaikeuden ja otettiin vauhtiliikkeitäkin senkin takia. Tultiin eka siirtymä halliin seuraten ja tosi nätisti tuli mukana. Palkkasin hallin toisessa päädyssä lelulla.


Ohjattu: olikin vaikea mun vaaleanpuna-laippaisilla kapuloilla, Gava ei yksin kertaisesti jotenkin nähnyt kuin ekalla kertaa keskimmäisen, ei yhtään reunassa olevia (ajattelin ottaa sen mukaan ekalla kerralla, kun en tajunnut että oli niin vaikea matto). Toisaalta tuli nähtyä, että sen pitää nähdä mihin se menee. Esim korkeampaa ruohoa varten on myös hyvä jos osaa lähteä oikeaan suuntaan vaikkei heti näkisi kapulaa. Voisi testata myös sellaista, että kassin takana tms on kapula. Toki varmuutta tulee kokemuksen ja iän myötä. Kerran lähti kentän toiseen laitaan. Sitten yhden kerran myös päätti hypätä reunalta hypyn (onneksi mahtui siitä 50cm raosta seinän välissä :0). Kapulat oli myös alle metrin hallin seinistä. Kun tehtiin Jessican kapuloilla, jossa valkoiset päädyt ja olivat isot niin ei ollut enään mitään ongelmaa. Ekalla kertaa seuruutin merkille, sitten pyöräytin namilla siihen. Loppuun vielä palautus. Ekalla vinosta kulmasta jäi vinoon, pyysin korjaamaan. Kehuin. Sitten uudestaan ja nyt suora, tosin toinen tassu mun kengällä.

Kaukot: näissä katsottiin alkuun 10m matkalta. Teki teknisesti aika kivasti (jossakin toinen tassu liikahti). Tosin ekan istumisen seisoi, niitä nyt sekoittaa. Paristi tuli samasta syystä ongelmaa. Jessica halusi nähdä miten tekee läheltä jos sanon vain suullisia käskyjä. Minkä verran kuuntelee ja miten jää kiinni edelliseen. Gava teki istumiset ja seisomiset tosi kivasti. Mitä nyt seuraavalla kerralla sitten välillä toisti saman, tosin ollaan niin paljon treenattu peräkkäin jotain tiettyä sarjaa. Maahanmenoon taas vaati käsimerkin, ihan vikoissa onnistuin tehdä ilmankin. Siinä käsimerkki toimii ehkä lisäapuna.. En olis uskonut, että sujuu noin hyvin suullisilla! Ei ihme jos Gava on ihmeissään jos suullinen käsky on eri.. Eniten toistoja tuli maasta- istu- seiso- maahan siirtoon. Suullisissa sitten myös maasta seisomaan noususta palkkaa, jos onnistui.
Ja siis jos Gava teki väärän, sanottiin oho tai hups. Olin aika varovainen siinä enkä uskaltanut alkuun ainakaan tosi selkeästi kertoa. Eikä varmaan välttämättä tarviikaan. Ainakin toisen virheen jälkeen tajusi kuunnella ja teki oikein. Tämä on hyvä treeni ohelle. :)

Tunnari: tässä tehtiin mun upo uusilla tunnareilla (aiemmin ollut keitetyt). Jessica tais laittaa ne pihdeillä. Kuviona ympyrä. Ekassa oli lähellä ettei Gava nostanut yhtä väärää. Sitten tarkastelun jälkeen löytyi oma. Sitten testattiin missä kapulat vietiin. Leikittiin ja sitten käskin kapuloille. Juuri kun saavutti kapuloita vielä muistuttamaan uusi käsky "etsi". Etsi hyvin ja muistin ottaa eteenkin istumaan. Vaatii vaan kokemusta ja toistoja. Omaan silmään näytti, myös että Gava työskenteli ehkä vähän enemmän kiireellä nyt kuin yksinään tehdessä.

Ruutu: Tässä oli seinän vieressä parit hypyt ja virittelin ruutuun. Gava näki vain ne hypyt ja meni niiden luo ensin. Toisella käskyllä juoksi ruutuun sivusta sisään. Menin näyttämään paikan ja kehuin vain, ei muuten palkkaa. Toisella kertaa aika täydellinen ruutu! Juoksi hienosti takalaitaan seisomaan, juuri minne näytin. :) Erikseen ruudun loppua (olisin taas jo unohtanut sen osuuden, vaikka aiemmin ajattelin että sitä on treenattava). Ekassa jätin seisomaan, käskin 20m päässä maahan. Sitten voittajan kävely. Gava oli mun pään kääntöä ennen ollut aika jännittynyt ja pään käännöstä nousi. Juuri ehdin huutaa seuraa, mutta veinkin sitten takaisin paikalleen. Loput toistot suoraan maahan ja parempi niinkin, koska siinä maahan käskemisessä ei ollut ongelmaa. Seuraavassa huusin "odota" käskyn kohdalla. Sitten menin palkkaamaan. Vikassa seuraamaan. Näitä vaihdellen. Mietin, että perinteisessä evl kävelyssä näkee koiran paremmin kun kutsuu sen (haluan nyt ainakin treeneissä nähdä miten odottaa). Voittajan mallissa koira on niin seläntakana. 

30min meni nopeasti ja Gava olisi jaksanut pidempäänkin. Ihana, kun sen jaksamista ei tarvitse enään miettiä. Tuli myös kehuja, että on mennyt eteenpäin, saanut itseluottamusta yms. Gavan kanssa ei myös tarvitse miettiä jos menee uuteen paikkaan tai suoraan autosta, että kykenisikö se tekemään. Se on heti valmis hommiin. Joskus saattaa vähän leikkiä tai villitä alussa. 


Seuraavaksi äiti ja Nova pääsi tekemään. Nova oli intoa täynnä. Vaikka se näyttäisi siltä, että räjähtää innosta niin tosi hyvin se keskittyy silti tekemisiin vaikkei erityisesti purkaisi ennen treeniä.

Nova kesällä, näyttääpä se niin pennulta omaan silmään! 

Kaukokäskyt:
Nämä tuli tehtyä ensin liian kaukaa tai ilman virittelyä. Liikkui eteen. Maahanmenot näytti aika kivoilta. Istumaan nousuissa vaihtelua. Nova aika herkästi ennakoi välillä tai jos käsi vähän liikahti niin teki uuden asennon. Niihin puututtiinkin ja jos ennakoi niin palautettiin ja palkattiin viiveestä. Muistutuksena myös muistaa tehdä viivettä treeniin. Etäisyyttä lisätä alkuun ihan 20cm kerrallaan. Ja myös lyhentää takaisin. Välillä vapauttaa koiran. Ja näissä käsimerkkejä saa näyttää, vaikka hyvä toki on opettaa myös ilman. Ei tässäkään liikkeessä enään kauhean pitkään kestä. Kehitystä tapahtunut.
-> etäisyyttä lisäten askeleen verran vs 2-3m kerrallaan
-> käsimerkki vain käskyn ajan ja kädet sen jälkeen normaalisti
-> voi vahvistaa odottamista muistuttamalla "hyvä istu"
-> istumaan nousun tekniikat vaihtelee. Koira ei ymmärrä eroa kahden erilaisen välillä jos molemmista tulee palkkaa.
-> Sirke neuvoi kesällä jättämään taakse esim pöydän päälle namin, koira siihen eteen ja sieltä otetaan "takapalkka" joka annetaan enemmän leuan alta. Koira ei saa myöskään nousta jos namia otetaan. (en ole varma oltiinko niitä muistettu tehdä)

Liikkeestä maahanmeno: tämä näytti jo tosi hienolta! Sujui myös ilman namia kädessä. Painuu nopeasti maahan ja nyt kestää ohikävelynkin. Kesällä kun näitä katsottiin piti kääntyä heti. Kisoissa 10m, jäävä, 10m (josta suoraan sivulle).
-> sivulle käveleminen kuikuilee päällä olevaa kättä. Välillä nousi ilman lupaa. Myös ympäri kävellen (avo).
-> koira maahan, kävellään sivulle lähemmäs takapuolta. Sivullekäskyssä ei käsiapua. Tässäkin tekniikka.. jos yhtään näyttää että meinaa nousta palkataan maahan. Jos nousee koira maahan, mennään sivulta pois ja otetaan alusta.

Seuraus: tässä piti alkuun namia vasemmassa. Nova tökki paljon kättä. Vaikka on tullut neuvoja kuinka häivyttää palkat ei ole hirveästi edennyt. Pidemmässä pätkässä väljeni ilman palkkaa ja liikkuroituna. Nami oikeassa tarkisti ensin, että nami on siellä ja seurasi hyvin. Juoksua testasivat ekaa kertaa. Eka pysähdys huono, sitten parempia. Palkat tuli oikeastaan perusasennoista. Vasen käsi voisi olla seläntakanakin että ei palkkaa vahingossa sen tökkimistä (seurasi niinkin hyvin). Perusasennossa treenata kättä eri paikoissa, se sujuikin. Ei ollut naksutinta tai sanottu jes. Puhetta tuli mikä kohta niistä oli hyvä ja näkeekö koiraa. :D jos palkkaa seurauksen kesken. Peruutuksesta pyytää sivulle ja siitä suoraan liikkeelle. Eli ilman sivulle istumista. Nämä selkeästi huonompia ja väljiä.
-> namien häivytystä pois
-> pysähtymisiä
-> juoksu
-> käännöksiä ei katsottu
-> käsi seläntakana
-> palkkaa itse liikkessä kertoa naksuttimella tai "jes"
-> suoraan seuraamaan

Nouto (pito/nouto/sivulle): Pitäminen sujuikin tosi hienosti! Nova piti kapulaa paikallaan ja rauhassa. Oli myös treenannut sohvalla niin, että ihminen istuu ja kapula on jalkojen välissä. Siitä koiran piti sitä vetää. Ainakin 3s pito rauhallisesti, miksei pidempikin. :)
Itse noutaminen erikseen nopeasti meni ja haki nätisti. Ehti tuoda käteen, ennen kuin palkka oli esillä. Voisi neuvoa myös joskus tekemään valmiina olevalle lelulle (seläntakana piilossa ja puolivälissä esille).
Testattiin vielä sivulletuomista, ekaa kertaa. Ensin pelkkä sivulletulo, vähän vino ja sai silti palkan. :D Sitten noutona ja hyvin toi sivulle kun sanoi käskyn! Ihan vähän suu aukesi ja pito oli löysempi. Toistolla jo parempi. Ei toi aina ole noin helppoa. Täytyy katsoa miten se ote sivulletullessa muotoutuu. Tai sitten tehtävä pienemmissä paloissa.

Merkin kierto: Ekat kerrat käsimerkin kera ja noin 3 metrin matkalta (avossa 10m matka, evl 20m). Kun Nova tajusi kartion niin kiersi sitä hyvin. Jopa sivulta lähetettynä pelkällä käskyllä. :) 
-> lisää virittelyn ennen kiertoon lähettämistä alkuun pannasta pitäen, että koira oppii katsomaan missä kierrettävä tötsä on. 


Treenaa Gava:
- kaukot suullisin käskyin, käskyjen erottelua istu vs seiso ainakin vaikeampi
- ohjattua uusissa paikoissa, haettava kapula mahd vähän piilossa?
- tunnari toistoja liikkurin kanssa
- ruudun lopusta palkkaa ruutuun suurin osa kerroista

Treenaa Nova: 
- seuraamisen paikka, namit pois, juoksu & pysähdykset
- kaukot: matkaa pidentään pikku hiljaa (alo 2m), istumisen tekniikka
- erikseen maasta sivulle, tekniikka
- oikeastaan sivulta maahan vähän vaihteli myös
- noudon loppuosa, pito sivulla, siihen siirtyminen, vauhtinouto (kun tulee kelejä sitä tehdä..)
- liik. maahanmenoon virittely, jäävää myös nopeasti palkaten esim takapalkalle, 10m ohjaajan kävely. Myös koiran kiertäminen. Kun tulee sivulle ei saa nousta ilman lupaa. 
- merkin kiertoon virittely ja edeten 10m

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!