Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

11.12.2016

Kokoamista agilityssa & messarissa Nova junnuilemassa

Viikon ohjelmana agilitytreenit, pm-tokokisat lauantaina ja sunnuntaina Messarin näyttely.

KE Niinun agilityssa käännöstreeniä ja kasaamista 

Ellei joku ole huomannut, niin meiltä ei Gavan kanssa agilityssa aina tiukat käännökset mene ihan nappiin. Tai sitten se lenkittelee mun seläntakanakin. Sekä välillä, kun pitäisi kääntyä tiukasti se tulee vain täysiä hypylle. Lähinnä niissä kohdissa missä on helppo lähestyminen hypylle ja itsekin menen osittain käännöksen suuntaan. Kyseessä on lähinnä kai se, että on oppinut lenkittämään jos juoksen samaan suuntaan. Samasta syystä jollain radoilla ollaan pulassa jos ne on laskettu niin, että koiran saa kääntymään. Lisäksi oman haasteensa tuo, jos en ole ihan vieressä kääntämässä tai ehdi jäädä paikalleen kun tekee käännöstä. Mutta kerran jos ne saisi sujumaan niin radanteko helpottuisi samalla myös tulee palkattua kasaamisesta ja eräänlaisista haltuunotoista niin siitäkin on apua siinä, jos valitsee ansaesteitä tai ei käänny vain riittävästi. Vaikka tuntuu, että treenissä ei ehdi tekemään radan mitoissa mitään niin se että käytetään aika oikeasti tärkeään asiaan on paljon parempi kuin räkästään tehdä pidempi rata ja koitan selvitä ja saada koiran suht hyvin mukaan. Siitä ei tule edes niin hyvä mieli jos en saa onnistumaan käännöksiä kuten halusin. Ja kun Gava osan käännöksistä valuu ohjauksen läpi on se kouluttajankin vaikea sanoa, jos liikun suht oikein. Näissäkin kohdin tietty olisi voinut tehdä muitakin ohjauksia, mutta halusin valita nämä.

22-23: eli puomille putken kautta. Eka puomi tosi hyvä ja itsenäisesti haki 2on-2offin. Seuraavassa otin suoraan radalle. Toisessa en sanonut enään stoppi sanaa lopussa, jarrutti sinne ihan itse.

24-25: tässä hyppy 25 oli suunnitelmissa tehdä päällejuoksulla ja tässä piti sitten treenata alkuun, että jään riman luo ja ojensin kädet ja lelun yli riman. Ekassa jäin vähän vinoon ja Gava hyppäsikin vapaasta kolosta vain hypyn yli eikä yhtään katsonut mitä ojennan sille. Kun sanoin "jes" niin sitten keskeytti ja nappasi lelun (pelkkä hyppy). Sitten sama kahdella hypyllä, roikutin lelua ja palkkasin siihen. Kun tavoitteena oli palkata sitten hypyltä laskeutumisen jälkeen jos on ok niin ekoissa missä väistin alta liian aikaisin jäi kasaaminen Gavalta tekemättä. Tuli hirveätä vauhtia jarruttamatta hypylle ja valui 2-3m hypyn ohi. Eli mun seläntaakse. Kun jäin laskeutumispaikkaan hetkeksi pidempään tuli aavistuksen rytminmuutosta. Toki silti vielä hyppäsi jätti loikan.


26-27: 26 hypyn käännös oli hyvä. Tein vastakäännöksenä, tollaiset missä lähden itse päin vastaiseen suuntaan ja joissa tulee tiukka käännös on hyviä. Sitten pahimmassa mahdollisessa kulmassa olikin hyppy 27 joka on niin helppo loikata pitkäksi ja valua valssatessa seläntaakse. Toki mun piti koiran kalastelun sijaan myös kääntyä ja lähteä koti menosuuntaa. Kun hypyn 26 lähetyksen teki 2m päästä ja vilkaisi samalla miten kääntyy olikin tosi vaikea ehtiä täydelliseen paikkaan riittävän ajoissa kääntyneeksi. Kisaradalla tohon olisi ollut leikkaus tai vastakäännös ja leikkaus. Ihan yksittäisenä sitten paristi hyppy 27, ekoilla tuli hypyn väärältä puolelta myös kun yritin ottaa ohjauksen ajoissa valmiiksi. Näitä lisää!

Loppuun vielä kepit. Hyppy 18 ja 19 kepit. Jätin hypylle linjaan joka syöttää oikein kepeille. Ekassa tein liikaa vetoa ja sain Gavan hypylle 27. Sitten kun tein vetoa, mutta käännyin rintamasuuntaa enemmän kohti keppien menosuuntaa onnistui! Tosi hienosti noin takaaleikaten haki kepeille ja palkkasin lopussa. Vielä olikin aikaa seuraavaa koiraa odotellessa ja päätin testata vielä kepit loppua ajatellen. Ekassa kun vedätin lopussa ja tulin vähän kohti, jätti vikan välin välistä. Olikin tiedossa ettei kestä oikein yhtään. Pitäisi tosin kouluttaa, että voin tehdä itsekin jotain muuta! Toisella kerralla olin varovaisempi ja nyt pystyi vähän mennä edelle, mutten mennyt keppien linjan yli tekemään "päällejuoksua". Ihan 2x2 kepeillä olisi näitä hyvä muistutella ja opettaa. Gavan asenne kohti keppejä alkaa olla niin hyvä, että nyt alkaa kestää että aletaan ottaa hienosääntöä eikä masennu yhtään jos tulee virhe.

Ja vaikka tehtiin niin "vähän" niin Gavalla oli hiki. Vähän sääntöjä lisää pikku typyselle. :D


Radan jälkeen fiiliksissä oleva Gava katsoo seuraavaa bortsua radalla. Nenätargetin seinään olisi saanut helposti, kun oli kokoajan kohti suorassa aidan kohdasta riippumatta. :D Rataantutustumisen ajan Gava käy siihen- makasi kentän reunalla. Ei tarvinnut kertaakaan sanoa sille, vaikka pyörin ja keskityin omiin ohjauksiin ja parit muut siinä vieressäkin teki omia ohjauksia. Ja muita koiria sen voi antaa vapaana katsoa ennen rataa tai jälkeen. On se helppo! Juuri sellaisen halusinkin <3

Halliin tullessa Gava haukahtelikin intoa. Siltä kuuluu haukahdusta niin harvoin, että nauratti vain. Lelu sai muuten tapporavistuksia. Mä pilkoin nameja ja Gava ravisteli lelua. Lopussa tajusi, että mullahan oli nameja ja tarjosi maahanmenoa.



SU VOITTAJA 2016 NÄYTTELY

Novalla oli Jaana Hartuksen arvioimana (toistamiseen) junioriluokassa visiitti Messarissa. Tultiin ajoissa paikalle äidin ja äidin siskon kanssa. Kuvailin vähän myös tollereita, susikoiria ja muutamia muita, jotka sattui matkan varrelle. Äiti otti Novan kuvat kehästä. :)

- KUVAT

Nova odotteli osittain häkissä. Sen kanssa odotellessa otti myös rennosti eikä turhia stressaa. Koiria olisi osaa halunnut moikata tai kehän laidalla vähän ujostutti tulla ainakin lähelle susikoiraa odottelemaan. :D Ja sitten myös vähän treenattiin. Kivilattialla tosin on hankalempi juosta täyttä vauhtia. Ryhmäkehässä Nova kerran meni laukalle. Muuten juoksi ihan hyvin, mutta katsoo kyllä vähän ihmiseen, toki osa muistakin. Mutta noita ehtii treenata. Kuvissa myös satuin usein olemaan asettelemassa koiraa, toki Nova niiden jälkeen seisoikin aika hyvin, mutta välillä sitten kyllästyi ja istui tai muutti asentoa. Ei siis jaksanut koko arvostelun aikaa tönöttää samassa asennossa. Tai jos oltiin ryhmässä useampi koira kehässä.
Yksilökehässä seisottiin. Tuomarille ikä, hampaiden näyttö ja vähän tunnusteli. Mitan kanssa kurkkasi meneekö maximi korkeuden alle ja reilusti meni. Jäi ehkä 4-5cm siitä. Sitten edestakaisin ja ympyrä. Kilpailuluokassa koirat seisoi rivissä ja sitten jokainen kävi yksitellen juoksemassa edestakaisin.

Tulokseksi tuli JUN ERI. Ei sijoitusta kilpailuluokassa (6 koiraa). Nova nyt 1v 3kk.

Arvostelu: Erinomaisessa lihaskunnossa esiintyvä. Tasapainoisesti rakentunut. Hyvä luustoinen- ja runkoinen nuorukainen. Oikea ryhti. Oikeanmallinen pää. Pyöreät silmät. Hieman kookkaat korvat. Hieman luisu lantio. Varsin hyvät sivuliikkeet. 


Rotumääritelmästä (tollerit.fi) tuli ekaa kertaa bongattua tällaiset

Koko
Ihannekoko 18 kk täyttäneillä uroksilla 48–51 cm, nartuilla 45–48 cm. +/- 2,5 cm poikkeama ihannekorkeudesta sallitaan.
Paino: Painon tulee olla suhteessa koiran kokoon ja luustoon. Ohjeellinen paino: täysikasvuiset urokset n. 20–23 kg, nartut n. 17–20 kg.

Virheet
Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.
 • Nouseva tai laskeva kuononselkä
 • Jyrkkä otsapenger
 • Vaaleanpunainen kirsu
 • Kirsu, silmänympärykset ja silmät virheellisen väriset
 • Yläpurenta
 • Suuret, pyöreät silmät
 • Köyry tai notko selkä
 • Heikko lanneosa
 • Häntä selkälinjan alapuolella koiran liikkuessa; liian lyhyt häntä, nikamavika hännässä, häntä joka kaartuu niin paljon että koskettaa selkää
 • Pehmeät ranteet
 • Hajavarpaiset tai litteät käpälät
 • Avoin karvapeite (ei tarpeeksi sileä vaan pörröinen)
 • Puutteellinen rungon voimakkuus aikuisella koiralla
 • Enemmän kuin 2,5 cm yli tai alle ihannekorkeuden

Vasta lopussa huomattiin ne hienot valokuvaus seinät, mutta silloin oli jonoakin ja koira muualla.





Näin, kun sen saa vielä opetettua juoksemaan. :) Nova teki aika matalassa vireessä, joten häntäkään ei ollut kovin korkealla. 


Gavalle löytyi blingbling panta, treenilelu. Sitten nameja molemmille ja uusia luita. 
Kestävä possu menee joululahjaksi. Prima Dog oli uusi perunaa sisältävä koiran ruoka, josta sai monta näytepussia. 

Lauantaina sitten Vantaalla tokon pm-kisoja katsomassa. Hienoja koiria ja nähtiin onneksi Ruotsin tollerikin tekemässä! Menikin lauantain perusteella neljänneksi. Loppujen lopuksi 11/26. Suomen flatti taas 8/26.
Suomelle joukkue kultaa, yksilö kultaa Caritalle & Hurjalle ja pronssia Oilille & Zipille.
Katselun perusteella:
- seurauksessa katse sivusilmällä. Seurauksessa kädet voi olla aika lailla suorassa ja liikkua minimisti. Juoksussa kädet "koukussa". Gavan pää ei saisi osua jalkaan!
- Luoksetulon stopit merkkien kohdille, näyttää paremmalta.
- Merkin suorituksessa siistein oli, jos koira yllä piti vauhdin ja teki stopin vasta merkin takana selkeästi. Osa taas kaarsi heti merkin eteen lättäisemään tassut. Mietinkin onko eroa opetustavalla tai jos opettaa paikan hirveän lähelle merkkiä. Ehkä voisikin olla parempi jos on väljemmin takana 0,5-1m. Mietin miten kosketusalusta merkin takana, jolla saisi sen että syöksyy sinne. Vai millä tapaa.. Ruuti alkujaan pyöräytettiin namilla taakse ja se taas alkaa kääntymään heti merkin vieressä..

Muuten omat koirat on levännyt to-su. Gava kerran teki sisällä kaukoja aika hyvinkin. Ulkona on tosi liukasta ja on tässä ollut kaikkea ilman niitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!