Bordercolliet FIN TVA TK2 TK3 RTK2 BH
Serica's Bamir "Ruuti ja BH RTK1 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FIN TVA
TK1 TK2 RTK2
BH
Nordwart Upa "Rasmus" ja TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova"

13.12.2016

Akatemiassa Anna Oreniuksen opeissa

Tiistaina mentiin Gavan kanssa ensimmäistä kertaa tuuraamaan Agility Akatemiaan. Ekaa kertaa kyseiselle hallille, onneksi google maps ohjasi perille. Tie oli lopun aikaa hiekkatietä joka näytti siltä, että voi tulla umpikuja ja mahtui vain yksi auto kerrallaan. Lisäksi hallin lähistöllä ei ollut valoja, no 100m päässä isompi motari? Oltiin ensimmäisenä paikalla ja kävin kurkkimassa mitä halleissa lukee, yhdessä mainittiin koirat ja oli piha-alueella pari kylttiä. Itse halli oli kuten Lohjalla eli aika kylmä, hupparissa tarkeni juosta mutta ennen rataa meinasi jäätyä (-4 ulkona). Sisällä oli kyllä yksi jäinen vesikuppi? Ekaa kertaa myös Anna Oreniuksen koulutukseen, mitä odotin innolla. :) 

Rata olikin eri kuin mitä olin netistä poiminut. Piirsin sen nyt aika nopeasti tuohon alle niin helpompi selittää. Tunnin ryhmässä koiria oli 4kpl ja juuri sopivasti ehdittiin hypylle 21 asti, olin tutustunut 20 kun ajattelin että sinne enimmissään päästään (rata olisi jatkunutkin vielä). Kivanoloinen rata, tosin vähän uuttakin siinä että oli pakko luottaa myös koiraan ja antaa sille vastuita. Hyvin suunniteltu rata siinä mielessä, että seuraava kohta vaatii sen että on ajoissa, ei ollut yhtään kohtaa missä voisin jättäytyä siihen tuttuun ja turvalliseen takaaohjaukseen. Osittain Gavallekin tuli yllätyksenä, että mä liikuinkin ja tein ohjauksia rimoilla tai lähdin pinkomaan karkuun lähettämisen jälkeen. :D Suhteessa enemmän rimoja tuli, toki jokainen näistä kerran ja uudestaan ei niitä tiputtanut. Gava ei ole vain tottunut niin kovaan häiriöön rimoilla ja parasta olikin nyt, että laitettiin tekemään jo radan takia että ehdin. Olin suunnitellut osaan vähän eri ohjauksia ja osittain myös ajatellen niin, etten ehtisi niin pitkälle. Mutta kaikki on mahdollista ja niinhän sitten tehtiin ihan samoilla ohjauksin kuin hieman hitaampi medikin. Itse sai vaan laittaa tassua toisen eteen. :D

Mietinkin, että vaikka irrottamiset ja takaaohjaukset toimii suht hyvin niin sitten taas vaikka vaikeampaa itselle ja Gavallekin on se, että juoksen edellä tekemässä ohjauksia joissain radoissa ei ole vain muita järkeviä ratkaisuja. Ja kuten tässäkin näki, että jos ei itse ole työntämässä koiraa oikeaan paikkaan niin, joko koira valitsee ansaesteen kun info kauempaa ei ole riittävän selkeä tai sitten se ajautuu jo vauhdissa väärälle esteelle tai ohjaus ei ole riittävän tehokas kyseiseen kohtaan. Vaatii myös koulutajalta uskallusta sanoa, että koitetaan toista tapaa. Ja toisaalta myös, että kouluttaja uskoo että saa sen onnistumaan ja kannustaa siihen. Lähtötilanteessa etten itse oikein usko, että kyseinen ohjaus voi onnistua. ;) Osittain myös ongelmana meidän lenkittämisissä yms on etten itse näytä jatkoa riittävän selkeästi tai jätän aikaa kaarelle. Myös täytyy opettaa vastakkaisen käden näkyessä pitää tulla haltuun ja siitä saa lelunkin välillä.

Aiempaa ratapiirrosta katsellessa, joka vaati myös keppien lopussa työstämistä olin päättänyt että nyt tehdään vaikka vähän enemmän keppitoistoja ja tehdään myös radan kanssa loppuja. Mielummin saadaan ehkä joku virheellinen suorituskin mutta pyrin liikkumaan vähän vedättäen tai rinnalla ja lähtemään ajoissa vetoon. Kepeillä palkkasin ekan keppien jälkeen. Sitten otettiin radalla niin että joko alku tai putki mukaan. Ekassa onnistui käännös. Seuraavalla unohdin sanoa mitään haltuunottoa ja meni edessä olevan hypyn. Sitten taas tuli virhe sisääntulossa jos lähdin liikkeelle ennen kuin pääsi rytmiin. Ja lisäksi tuli rytmimoka noin 4 vikan kepin aikaan, siinä se osa keppejä olikin irtonaisena. Tutustumisessa katsoin että aavistuksen poissa linjasta, korjattiin paremmin ja sitten onnistui. Toki helpotin vikoissa etten vedättänyt tai tehnyt mitään mistä voisi tulla virhe. Alkaa olla kyllä aika tuoda lisää vastuuta keppien suorittamiseen että kestäisi siinä häiriötä. Nyt Gava otti tosi hyvin toistot eikä yhtään ottanut itseensä. :) Täytyy uskaltaa tehdä virheitä, että voi kehittyä. Nyt uskalsin testata kepeillä meille virheitä aiheuttavia asioita, täytyy vaan erillisenä niitä vahvistaa.

Kontakteista puomi oli ihan hyvä. Ekassa vähän hidasteli ja ehti tehdä 2on-2offin. Toisessa kannustin vain juoksemaan kovempaa enkä käskyttänyt lopun 2on-2offia. Vapautin vain sieltä kun näin että oli riittävä (meni asentoon). Alun kuviossa Gava ehti mennä A:lle useampaan otteeseen vaikka olin ihan takaviistossa jäi 2on-2offiin. Radalla ihan lopussa vähän nopeampi vapautus A:lta. Nätisti meni.

Muutamat kohdat radalta:

1-4: takaakiertoon törkkäys. Lähetys putkeen. Putken aikana ääntä ja melkein paikaltaan kepeille tai sitten tasaisesti esim kävellen(?).

5-6: oli vaikea, kun G meni hypyn tai A:lle helpommin. Putki oli aika piilossa ja toisaalta koiran pitää myös erotella kontakti vs putki. Meidän erottelu onkin aika puutteellinen, siinä treenattavaa! Puomilla ehkä parempi muttei A:lla tämän kaltaisessa kohdassa. Saijankin koulutuksessa ei sujunut. Itse taas oletin sitten liikaa, että alkuun huidoin liikaa ja piti juosta kohti A:ta, kun menin ehkä liian läheltä hyppyä joka irrotti taas toiselle hypylle. Putkeen viedessä malttaa tehdä kunnon lähetys kohti putkea ja odottaa että ehtii sinne.

5-7 saatiin onnistumaan, takaakiertoon ehdin laittaa.

7-9: 9 hypyn siivekkeen kierto puolella oli tolppa, joten olin ignoorannut sen ja suunnitellut sen toiselta puolen. Mutta oli suoritettavissa niinkin. Vaikka pääsen keskivertoa paremmin jättämään takaakierto niisto persjättöön niin tuli kyllä tosi kiire. Ehkä nyt taas Gava jäi vähän mun liikkeeseen kiinni, itse en uskaltanut mennä väliin tekemään työntöä jos näytti että ehdin niin naftisti, pakko oli jättää niin tilaa, että pääsee riman yli "hylyn". Gava myös laskeutui niin pitkälle. ;) Kun oikeasti lähdin super nopeasti ja nopeasti tekemään työntö niin saatiin kahdesti peräkkäin lopulta sujumaan vasemman kautta 9 hypyn takaakierto! Keskimmäinen hyppy oli vielä niin, että sitä piti ihan aavistus kiertää. Taakakierron lisäksi sitten piti ehtiä siihen saksalainen eli persjättö vielä. Just vielä ehti. Hypylle 10 hyvin.

12-15: olin suunnitellut vastakäännöstä, takaaleikkausta yms, mutta heti huomasi että Gava oli leikkauksella jo 2 hypyn päässä, koska lyhyt välikin. Eikun lähettämään koira kontaktilta hypylle 12. Sitten persjättö suoran putken edessä. Kalastaa koira vähän vinoon syöttävästä putkesta. Vähän haltuun, hypylle 14 ja päällejuoksu hypyllä 15. Olin miettinyt että päällejuoksu olisi myös niin vaarallinen, mutta itseasiassa tossa kohtaa, kun koiralla tulee vähän lenkkiä ja tulee kaarella hypylle siinä oli itselle sopivasti aikaa. Tai mulla varsinkin, kun Gava teki jätti loikkansa hypyllä 14. Tähänkin kohtaan vastakkaista kättä mistä lelu.

14-20: putkeen lähetys 16 sujui hyvin päällejuoksusta. Hypyllä 17 olin yhdessä kohtaa vasten koiraa, päästin vain yli ja samalla lähdin itse jatkamaan, kun oli lukinnut. Hypyn 18 oikealta puolen (itse) ja työntö hypyn 19 takaakiertoon. Sitten jatkon kannalta olikin taas saksalaisen paikka. Tässä jotenkin kun itse oli niin kova vauhti niin oli vaikea ehtiä koiran alta pois, mutta onnistuttiin. Saavutukseksi voi sanoa, että kaikki saksalaiset sujui ainakin siltä persjättö osuudelta. Joskus Gava kaarratti eikä lukenut hyppyä. Vahvistusta vain niihin takaakiertoon lähtemisiin. Juuri tollaisista linjoista kuin tänään eli syöttää ilman työntämistä väärinpäin hypylle.

Hyppy 21 vaati vielä taistelua, että juoksen vain näyttämään sitä vaikken ehtisikään niin lähelle. Kunhan piti linjan sille. Ekassa yritin kauempaa vain lähettää ja käänsin ohjauksen, jolloin meni hypyn "12". Huolella siis!

Oikein kivat treenit! Vähän jäi treenien lopussa olo, että siistiä saatiin kaikki vaikeat tehtyä ja jopa 21 estettä. Silti vähän ihan ok fiilis, ehkä sitä olisi halunnut vielä paremmin osata. Mutta oivalluksia näin jälkikäteenkin tuli ja ratana mulle paras, ettei voi valita ratkaisuja joissa pääsee itse helpoimmalla. Ja toisaalta usein, kun jää "ihan ok" niin koulutuksellisesti tuolla oli meille haastavia kohtia mitkä saatiin sujumaan. Rimat toki myös vähän harmittaa, mutta korjasi seuraavilla kerroilla ja nyt tein aika poikkeuksillisesti "häiriötä niihin" tai mihin Gava on tottunut. Vähän jännitti alkuun myös tulla uuteen paikkaan ja uudelle kouluttajalle. Mutta tosi kivoja neuvoja ja miten asioita käytiin läpi. Sekä kuinka tehtiin pätkissä jne. Juuri meidän tasoon sopivasti. :) Mennään kyllä uudestaankin, jos satun bongaamaan. Juhan koulutuksessa en ole käynyt, se sopii joillekin ja joillekin ei. Toisaalta itse tarvitsen kouluttajan, joka vaatii tekemään. Sama mitä joskus olikohan Jaakko sanoi, että pitää päättää ohjaus ja sen mukaan täytyy katsoa milloin pitää lähteä jne. Ei suoraan sanoa, ettei sinne ehdi tai pysty, sitten aiempi kohta pitää ajoittaa sen mukaan. Tulee valehdeltua myös itselle "ettei pysty" vaikka usein se olisikin mahdollista vain antamalla enemmän vastuuta koiralle. Treenitilanteissa myös mikä parhain on tehdä varmistelematta ja pyrkiä tekemään harjoituksia jotka olisi kisaratojakin mahdollisesti haastavampia. Ainakin parit piirokset Akatemian ratoja katsoneena, osa näytti niistä ihan mahdottomilta. ;) Tämän päivän rata oli onneksi vähän helpompi aloittaa uudessa paikassa. Viime kertaan missä tehtiin vain yksinkertaisia kääntymisiä tämä oli kyllä taas siistiä ja kunnon aksaa! Olin itsekin helpottunut kun aika loppui. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!