Siirry pääsisältöön

Ompelua ja tokorintamaa

SU TOKO

Sunnuntaina tokotreenit lähikentällä Ruutin ja Gavan kanssa.

Ruutin kanssa
- Ruutu: Eteenmenot oli vähän vinoja, mutten alkanut hinkkaamaan. Tavoitteena oli tehdä vain niistä suoraan ruutuun lähetys. Ekassa Ruuti lähtikin toisten ihmisten kasseja kohti, sitten sivusta ruutuun missä löysi oikean paikan. Toistolla hieno ruutu.

- Kehääntulot nämä alkaa sujua jo paremmin ja on hiljempaa. Eka taisi olla huono, mutta sitten parempia. Kentällä on tosin vaikea mennä "uudelle alueelle" kisoissa alue voi olla aidattu tms mihin ei nää niin hyvin. Nyt katsoi hyvin, milloin saa lähteä mukaan.

- Kaukot: Eka seisominen sujui. Palkkasin sen.

Lightroom harjoittelua vol 2


Gavan kanssa:

- ruutu: tehtiin lelulle ruutuun ja meni kovaa ja hyvin. Jätin seisomaan ja huusin maahan. Hyvin meni. Kävelin kävelyn ja kun olin kääntänyt selän Gavalle se pinkaisi perään. Palautin takaisin. Yritti samaa vielä uudestaan. Onneksi keksi nyt ennakoida tuota seuraamaan kutsumista. Palkkasin kahdesti sitten ruudussa pysymisen eikä tänään kutsuttu seuraamaan. Tuli yllätyksenä, mutta kyllähän Gava kaikkea muutakin on meinannut ennakoida mutta pitää vain tehdä selväksi ettei sillä saavuta mitään. Hieman kahdessa maahan käskyssä meni enemmän epävarmasti, koska oltiin palautettu ruutuun. Siksi tein lopuksi vielä yhden missä käskin vain maahan ja vapautin taakse jätetylle lelulle.

- tunnari: tein rivin ja vikana Gavan nähden tiputin väärät. Aloitti vikana laitettujen suunnasta. Tosi hyvin piti väliä tunnareihin ja käytti nenää. Heti kun oma tuli kohdalle nappasi sen ja toi. Tosi hyvä! Tuli kehuttua jo kohti tullessa. Välillä hiljaa luovutukseen asti.. Nyt vaan liikkurin kanssa näitä ja heti jonkun liikkeen perään. (viime epiksissä oli ruutu, kaukot, tunnari)



Treenaa:
- Gava ruudun loppuosa
- Gava kaukot
- Gava tunnari liikkurin kanssa
- Gava hyppynoudon luovutus
- Ruuti: eteenmeno+ruutu, ruudun paikan muutos
- molemmat peruutus


MA TOKO 

Lähikentälle Ruutille kenraalitreenit. 
Ruutu: Tehtiin ensin eteenmenoa alustalle ja sitten ruutua. Ruudussa ekan juoksi vähän huonossa linjassa, ei huomannut alustaa ja jäi etunurkkaan. Tehtiin vielä lisää ruutuja ja niissä hyvä paikka, molemmista suunnista. Löytyi juuri sula kohta ja palkkasin nurtsilla lelu leikillä. Eteenmenot oli hyviä, paitsi jossakin pysähtyi ennen lupaa kun alusta näkyi huonosti (pimeätä ja yksi lamppu).

Luoksetulo: tehtiin kisamainen luoksetulo ja palkkasin sivulle tulon jälkeen lelulla.

Kaukot: tehtiin seuruuta, yksi jäävä ja sitten kaukoista seisomaan nousu. Hyvin teki.

Ehkä 15min hurahti Ruutin kanssa. Parit kehääntulot myös.





LA & SU KÄSITYÖT

Käsitöitä viikonlopun aikana. Lauantaina tuli tehtyä avainnauha ja sitten sunnuntaina pääsi porukoilla ompelukone käyttöön.

Olkahihna kameralle omaan käyttöön, nahkapehmuste olkapään kohdille ja käsilenkki kameraan menevässä pätkässä.
Sitten kaverille rannehihna kameraan (nahkapehmuste), jonka saa esim pohjaan kiinni jos löytyy Blackrapid kamerakiinnike tai sitten kameran omiin lenkkeihin. Avainnauha ja koulutustalutin n. 25cm.
 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...