Siirry pääsisältöön

Anniina Myllyahon huippu agilitytreenit!

Sunnuntaina oli AST:n järjestämät Anniinan treenit Lägin hallilla. Tehtiin kahteen osaan, rimat ekassa 55 ja tokassa 50. Alkuun katsoin parit kohdat mitkä nopeasti tuli mieleen, muut oli tutustunut toiseen rataan missä numerot (joka mölli-1lk). Valitsin valkoiset neliöt koska niissä tuntui olevan sopivasti haastetta. Piirroksesta jo huomasi, että on pahoja (lue hyviä) paikkoja, tiedän mitkä kohdat on Gavalle vähän vaarallisenkin näköisiä ja sitten joissakin oli haastetta radanluvun kanssa tehdä valintoja ja mitkä vihjeet sanon. Monta hyvää kohtaa jäi tekemättä! Gavalla oli paljon haukkumista, kun pistin jarruttamaan ja menemään vaikka liikuin varomatta.

Sen tietää myös siitä, kun tuntuu että radassa on niin monessa kohtaa vaikeita kohtia, ettei jää siihen 1-2 jolloin rata onkin helppo muistaa. Pänttäsin illalla ja aamulla rataa 38 numeroon asti. Paikanpäällä tuntui, että oli pieniä välejä ja näytti jotenkin niin pahoilta kohdilta. Sen epäuskon jälkeen on kyllä paras fiilis, kun ne kohdat saa työstettyä läpi. No ei ensimmäisellä, mutta haastettiin ainakin koiraa, että ohjaajaa. Ja tietää mitä harjoitella!

Radalla niissä kohdin missä ei tarvinnut irrota mentiin ansahyppykin 14 hypyltä 5 ja 21 hypyltä 10. Sitten taas ei irrottu riittävästi 19-20 nurkkahypylle, en sanonut eteen. Ja 11-13 pätkässä olisi auttanut että koira juoksee kovaa eteen ja ajautuisi jo niin takaakiertoon (Gava laskeutui muhun päin suoran tokavikan ja hyppy oli väärinpäin edessä). Huomasin myös, että kun sain pätkästä valita sijainnin niin siihen oli tosi iso ero siihen mitä tultiin radalla. Täytyy harjoitella sitä, että ehdin vain edellisen hypyn tasolle. Leijeröinnistä oli vain haittaa, koska en päässyt ajoissa liikkeelle ja koira tuli hypyn ohi. Kääntyy nykyään putkesta niin hyvin katsomaan missä olen. 

5-6: takaakiertoon enemmän tönäisten kohti koiran linjaa. Että pyöristäisi ennen hyppyä jo eikä anna mennä siivekettä nuollen kiertoon. Tein samalla vastakäännöksen ja pidennetty päänkääntö oli mahdollinen (nähdä laskeutuminen ja kääntyä sitten). Tässä käytin myös in-in käskyä. Ekassa jäin aika paikalleen, kuten normaalia. Toisessa kun näin mihin pyrittävä liikuin paremmin.

5-10 aika katastrofi pätkä. Hinkattiin hyppyä 9 eniten, vaikea kun koira meinasi laskeutua päälle ja itse jouduin juosta niin koiraa krittäen. Vaikea kulma myös! Vaikeita on tollainen 9 hyppy, missä pääsee juoksemaan sen suoraan mutta pitäisi kuitenkin koota ja jarruttaa, käännös tapahtuu vasta laskeuduttua. Aika näppärästi kyllä kääntyi.

13-14 kriittisintä oli muistaa jarrun jälkeen liikkua kohti seuraavaa estettä tai oikeaan suuntaan. Kun jäin katsomaan niin irtosi.

20-21-kepit: oli vaikea, ekassa käänsin liikaakin ehkä jos olisin hokenut keppejä ajoissa olisi voinut mennä? Sitten puolivalssilla irtosi ansahypylle. Jäin ehkä liikaa paikalleen, jos olisin liikkunut oikeaan suuntaan.

16-18 Gava tuli nätisti saksalaiseen, toki tein vastakäännöksen hypyllä 17.

Tästä radasta löytyykin monta treenin aihetta talvelle.

Video kokotreenistä

Treenattavaksi jäi radasta myös, mitä ei ehditty kokeilla

25-27: joko in-in, vastakkaisella kädellä kiinni ja oma kroppa kuitenkin suoritettavalle hypylle. Tai sitten puolivalssia.
28-31: tuntui myös hankalalta (29-30 putkiansan takia ja kummalla puolella olisi paras..)
36-37: suoraputki ja kepit (ansahyppy ja vauhtikaari ennen)

Tässä vielä parhaat palat video ilman virheitä, onhan se siistin näköistä kun sujuu! Ja kun noi vaikeat kohdat vielä saa opetettua ja siedätettyä mun liikkeeseen. Mitä kestää kokoajan paremmin. Ja muistaa virheet, eteenmeno, takaakierrot, käännös..




Menen aina vähän skeptisenä uudelle kouluttajalle. Mutta nyt tuli hyvä fiilis jo tutustumisessa ja olin samaa mieltä ohjauksista. Kivasti helpotettiin vaikeissa kohdissa ja kotiläksyjä tuli. Ennen koulutusta kysyi myös toiveita. Toivoin haasteita ja radanlukua, molempia tuli. Suoraviivaisia ratoja saa aina myös vähän pelätä, juuri siksi kun vauhti kiihtyy niin paljon ja Gava kiihtyy kilpajuoksusta. Näissä sopivan pienissä osissa sai kerrottua että tekeminen loppuu, jos tulee rima alas ja saa palkkaa kun kestää sen ja tekee oikein. Treeniaika tuntui loppuvan liian lyhyeen, vielä olisi halunnut treenata. Oisko ollut paikka kahdelle koiralle, mutta Nova on serkun kanssa kurssilla. Yksin en osaa myös keksiä kohtia, missä olisi riittävästi haastetta, hyvä kun se löytyy jostain ratapohjasta. Nykyään täytyy myös haastaa tekemistä sillä. Alemmissa luokissa pysyi ohjata enemmän takaa (loogisempia).

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...