Lauantaina Turun suunnalle OMD-Arenalle mentaalitreeneihin Janita Leinosen koulutukseen. Osallistuin tammikuussa mentaaliluennolle, josta oli paljon apua ja ajatusmaailman kisoista sai käännettyä taas oikeaan kurssiin. Tämä puoli on aika uutta, kävin kerran aiemmin yhdellä kisajännitysluennolla, missä oli kilpaurheilijoiden valmentaja mutta helppoja ohjeita ei sieltä tullut ja esimerkit ei sopineet niin hyvin omiin lajeihin. Kukapa muu kuin pitkään agilityn huipulla ollut ei olisi parempi kertomaan. :) Muistaakseni Anne Talvitieltä tullut näitä harjoituksia.
Yleensä mentaalikoulutukset kestävät 1-2h, koska on aika rankkoja miettiä. Nyt oltiin tehopäivässä 6h, joka hurahti äkkiä!
Kirjoittaminen kävi hyvänä kertaamisena, koska en jaksanut kirjoittaa kuin alun heti ja loput melkein viikko jälkeen. Muistelin treenejä ulkoa ja sitten katsoin mitä keksittiin oikeasti. Lähelle meni, mutta asioita myös unohtui. Ne pitäisi saada niin selkeäksi, että osaa hermostuksissa ja jännityksissäkin ajatella oikein.
SUHDEKARTTA JA OMAKUVA
1.harjoitus parin kanssa, mulla uusi tuttavuus. Joillekin helpompia tutun kanssa, joillekin ei.
Ideana oli kuvitella tulevat kilpailut, miettiä se hetki (kentän reunalla katsomassa radanrakennusta, lähtöön menossa, lähdössä jne).
- Ketä kisoissa on?
- Missä suunnassa ja kuinka kaukana?
- Minkäkokoisia?, iso häiritsevä, pieni ei.
- Mihin suuntaan katsovat?
(Esim kisaajat, koulutettavat, seuralaiset, idoli, tuomari, sisäänheittäjä, kuuluttaja.)
- minäkuva: minkänäköinen, kokoinen, värinen, mitä materiaalia?
- mitkä tuntemukset, missä tuntuu, minkäkokoisesti, minkälainen yhteys on minäkuvaan
Ideana oli kuvitella tulevat kilpailut, miettiä se hetki (kentän reunalla katsomassa radanrakennusta, lähtöön menossa, lähdössä jne).
- Ketä kisoissa on?
- Missä suunnassa ja kuinka kaukana?
- Minkäkokoisia?, iso häiritsevä, pieni ei.
- Mihin suuntaan katsovat?
(Esim kisaajat, koulutettavat, seuralaiset, idoli, tuomari, sisäänheittäjä, kuuluttaja.)
- minäkuva: minkänäköinen, kokoinen, värinen, mitä materiaalia?
- mitkä tuntemukset, missä tuntuu, minkäkokoisesti, minkälainen yhteys on minäkuvaan
-> Tuntuuko hyvältä ja jännitys on sopiva? Haluisitko muuttaa jotenkin lappujen sijaintia? Laitettiin siis erillisille lapuille, nuoli mihin katsovat ja henkinen koko.
- tarvetta muuttaa minäkuvaa tai tehdä ulkopuolella kuviosta superminä. Mikä on fiilis voiton jälkeen tai supertreeneissä. Jos saat valita hyppäätkö radalle superin kanssa tai jännittäjän niin kumman valitsisit?
- uusi minäkuva sijoitetaan. Suoraan eteen.
- fiksattiin muita kauemmaksi ja vähän sivummaksi. Parempi minäkuva oli lähempänä. Lopuksi selvisi että kannattaisi heittää huono minäkuva mahdollisimman kauas taakse, jättää jopa kotia. Ja muut häiriöt myös takaviistoon. Ennen rataa on vain koira ja ohjaaja.
Kuultiin esimerkki eo-karsinnoista ja itse aloitin meidän parista. Ajattelin kisat Sipooseen kuten viimeksi, koska paikkana ehkä epämieluisin. Jos olisi ollut ongelma jonkun koiran kanssa senkin olisi voinut käydä läpi. Osassa sanoin sen mikä tuli ekana mieleen. Alkuun fiilis oli jännittynyt ja epävarma jo uudesta paristakin, ja kun ajatteli itselle vaikeaa paikkaa joten huono minäkuva tuli yllättävän hyvin. Ja piti vain sanoa asioita mitkä tuli ekana mieleen vaikkei ne kuulostanut ehkä heti kaikkien järkemillältä. Yleensä mietin aina ensin ja joko sanon tai en ollenkaan. Nyt piti sanoa.
Oleellisinta muistettavaa
- Hyvä minäkuva, SuperTiia: itsevarma, iloinen, valoisa, vaaleanpunainen glitteripilvi, valoputkella kiinnitys.
- Hyvän minäkuvan fiilis: tsemppaava, hartioissa (tunne), valoisa, pysäytetty (jännitys), hyötyä (jännitys muutettu hyödyksi ja sopivan pieneksi), uskaltaa ottaa riskejä, positiivinen.
- Vaikutus: paremmin voi onnistua, uskaltaa liikkua radalla, luottaa koiraan.
Heitä pois huono minäkuva ja ota mukaan vain hyvä. Häiriötekijät siirrä taakse ja keskity vain omaan tekemiseen.
- Huono minäkuva: metrin matalampi, vihreä (en tykkää niin väristä), käärme (pelkään ja nään niistä painajaisia välillä), minäkuva katsoo viistoon, nuorempi, purkalla yhteydessä vatsasta. Tuntuu vatsassa, jännittynyt, epävarma, muovia, tennispallonkokoinen, liikkuu vähän.
- Mitä hyvää löytyy huonosta minäkuvasta: jännitys, positiivinen, kirkas, voi vieriä, sopivan pieni -> adrenaliinia, takana.
- Miten muuttaa paremmaksi: golfpallon kokoiseksi, pysähtynyt, eroon, sumu, sijoittaa taakse, sijaitsee ulkopuolella kehosta, jännitys ja epävarmuus silti.
2. harjoitus: MIKÄ ELÄIN OLISIT?
Mikä koe olevasi ja mikä haluisit olla? Jos voit miettiä kahden eläimen välillä (tai tarviiko välillä vielä muut eläimet) niin kumman kanssa koirasi lähtisi mielummin radalle? Kuvaile eläintä? Voit ajatella myös minkälainen jokin kisaaja olisi eläimenä ja mikä haluaisit olla. Jos agilityrata olisi viidakko minkä toiseen reunaan pitää saada, kuka menisi siellä kohteliaasti ja kuka jyräten itselleen tilaa? Tämä oli vaikeata miettiä ja eläimiäkin tuli vähän mieleen.
1. Päädyin sitten ajattelemaan, että jänis olisi ensimmäinen ja pienenä hidas. Hermostunut, säntäilee ympäriinsä, alistuva, iloinen.
2. Toisena hevonen, joka keskittyy hyvin, nopea, iloinen, rohkea, hyvä fiilis, ystävällinen.
3. Kolmantena musta pantteri, joka on nopea, itsevarma ja ketterä menemään. Osaa tarvittavat asiat. Luottavainen, kääntyy nopeasti, päättäväisyys.
Ajattelin näistä, että Gava vaatii sen mustan pantterin ellei nyt ole joku rata, missä on kaikki loogista irtoamalla. Olin ennen ohjaajana Gavalle jänis tai hevonen, nykyään ehkä se musta pantterikin. Novan kanssa taas ajattelin, että hevonenkin riittää.
3. ARVO: mieti tilannetta vähän laajemmin, toki sillä hetkellä kisat tuntuu tärkeiltä ja isoilta. Mutta entä siihen verrattuna, että joku on sairas, maailmassa on nälänhätää.. Miten agilityvirhe suhteutetaan siihen mitä maailmalla tapahtuu? Tuntuuko aika pieneltä.. Mistä asioista olet tällä hetkellä kiitollinen?
4. ASTEIKKO: tämä tehtiin yksin, mietittiin tilanne ja koira. Ajattelin Gavan tien sm-kisoihin, se on ehkä seuraava tavoite. Laitetaan paperille maahan numerot 0-10 tai ainakin se väli missä koet olevasi. 10 ajatellaan usein ettei sinne täydellisyyteen pääse, edes huiput. Ja tässä vaikuttaa mikä on koira ja tavoite.
Jokaisen numeron väliin tulee oma lappu, mene seisomaan numerolle jossa olette nyt. Mitä pitää oppia lisää ja mitä vaaditaan, kuinka harjoitella, minä aikana, kuinka paljon, tarvitsetko apua?
Gavan numeroista ei nyt ehkä tullut niin syvälliset ja nämä olikin tiedossa.. Toki sitten reilu vuosi sitten tuntui aika epäselvältä mitä pitäisi tehdä. tavoite 9 numeroon ja sm:t.
5: kepit vaikeammista kulmista (minkälaisia?)
- treeneissä viikottain
- talven ajan
6: pienemmät käännökset
- palkata viikottain
- haastavissa kohdissa
- kovalla vauhdilla
- liikehäiriössä
- talven ajan
- vihjeet ja ohjaukset
- kisoissa ei vertaa muihin (esim teen vastakäännöksen tai jarrutan aiemmin kuin moni muu)
7: vaikeat linjat ja ohjaukset
- liikkuu rohkeasti ja miettii mihin täytyy ehtiä
- radanlukua
- pitkän radan muistaminen
- talvella, keväällä (milloin?)
- ratatreenit ja kisat
8: nollatreenit
- alkuun 20, myöhemmin 28 (silloin tehdään kisaratana, ei mietitä esim jos käännös venähtää)
- varmistelematta
- rohkeasti
- tuplanollaan mahdollisuus
- kerran kuussa, heinäkuuhun asti
TREENI VS KISA
5. harjoitus. Tämän tein tammikuussa ja silloin oli aika epämiellyttäviä tuntemuksia kisoihin. Nyt ne tuntui väistyneen ja pystyin ajatella positiivisemmin ja järkemmin. Jotkut lisäsi tähän myös omatoimitreenin tai arvokisat. Kun oli kirjoitettu mitä rutiineja on, mitä ajatuksia, ketä, mitä, miten? Sitten vaihdetaan laput keskenään ja luetaan minkälaista olisi esim. kisata treenien ajatuksilla.
Treeni
- katsoo ratapiirrosta
- välipala/ruoka
- radasta opettelee 20-30 (ei yhtä hyvin kuin kisoissa)
- innoissaan
- pätkiä
- vaikean kohdan teko on kivaa
- seuralaiset, kouluttaja
- radat vaikeampia
- harvemmin nollia
- ei koko rataa
- ekana jännempää
Kisa
- mentaaliohjeet
- aamupala
- tsemppi
- joskus varmistelee
- miettii osaako
- miettiä, mikä oli hyvää ja kuinka tehdä jatkossa haastavat kohdat
- ennustajan vaimentaminen
- ei keskity jännittämiseen vaan mielikuvaharjoitteluun
- nollien osatavoitteet
- vaikea kohdat treeniin
- valita sopiva ohjaus
3+2 NÄKÖKULMAT
6. harjoitus: Tässä piti ajatella asiaa eri kantilta. Oli vaikeata ja lähteä ajattelemaan mitä toinen sanoisi. Se helpottaakin ja on tsempannutkin kun muistanut kouluttajan kannustavat kommentit tietyssä ohjauksessa. Jos kouluttaja luottaa, että sujuu niin miksei itsekin.
Kisaaja (oma näkökulma)
Koira (koirasi näkökulma ajatuksiin)
Valmentaja (itse itsesi valmentaja)
Tarkkailija (sivullinen, joka kiinnostunut asiasta)
100-vuotiaan viisaudet (sinä itse)
Mitä ajattelet, mitä kommentoisit kun kuulet kisaajan ajatukset? Käy kaikki laput läpi, jos tulee muuta ajatuksia kirjoittaa ylös.
Pari lukee aina kaikki laput ääneen (kuten kaikissa tehtävissä), jotta kuulet ne itsekin ja kuulet toisen suusta.
Parhaiten näitä tuli tehtyä patistettuna ja kun muutkin teki. Yksinään olisi vaikeampi ottaa aikaa ja lähteä pohtimaan. Vaikka täytyy koittaa niinkin. Ainakin ilman esimerkkiä ja kysymyksiä, joihin keksiä vastauksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi!