Siirry pääsisältöön

Agilitytreenejä eo-karsintarataa by Nova ja Gavalle nollatreeniä

AGILITY

PE iltana treenattiin Josefinan ja Raimo bc:n sekä Annan ja Soma bc:n kanssa AST:n kentällä (jäi kirjaamatta). Puolessa tunnissa rakennettiin kolmistaan eo karsintarata, joka oli Jari Tienhaaran käsialaa, kenttä pienempi niin piti pienentää jotain välejä. Ajattelin alunperin sitä Gavalle, mutta G:llä oli kisat tulossa viikonloppuna niin Nova pääsi. Gava teki takaakierron, kontaktit, ja keppikohdan. Kaikki sujui, paitsi takaakiertoon meno, putki syötti hypylle. Paitsi jos olin tönäisemässä.


Novan koko treenivideolla. Saksalainen oli meidän mittasuhteilla vähän huono ellei takaakierto toimiva. Pyörityksestä ehdin myös hyvin jatkoon ja Josku kokeili in-inillä. Nova tuli nätisti muurilta, kun toinen bortsuista meni ansaputkeen. :D

Keinulla taisi lähteä ennen vapautusta, kun toisella kerralla otin sen ratapätkään mukaan. Enemmän ohittamista ja myös jollakin toistolla radan yhteydessä.

A:n juoksukontaktin käännöksistä sanoin, ettei osata ja ne opettamatta. "Suostuin" sitten ottamaan ne kaaren kanssa tai päädyin siihen. Kokeilemisen arvoista myös laittaa siiveke reunaan, miten Raimo teki. Oli myös eroa, että näytänkö Novalle mihin sen pitää juosta tai enkö näytä. Toki aina ei ehdi. Jälkikäteen ajattelin, että tottakai meidän pitää niitä treenata! Milloin muuten ne opittaisiin!



KE SAIJAN TREENIT - GAVA 

Käytiin ensin kohtia radasta läpi ja yritin jättää tekemään niissä kohdissa kuin pystyi. Lyhyinä pätkinä koko rata sitten yhdistäen vähän pidemmiksi pätkiksi. Lähes kaikki ok. 
- Vain 20-22 pätkässä valssi kohti koiraa, että jarruttaa hyppyä 20. Sitten vastakäännös 21 ja pääsin siitä hyvin liikkeelle. Peruskäännöksellä 21 lähti kaarrattamaan hyppyä 11 kohti ja tuli oikean hypyn ohi.
- 15-17 kuulosti hurjalta tehdä persjättö okserin jälkeen. Ekalla yrityksellä, Gava lähti 9 hypylle enkä saanut otettua haltuun kun oli niin kaukana. Se yllättäen sujui, kun otin etumatkaa keinulta, hyvin Gava sen teki vaikka olin keinun alussa. Kerran rima 15 kun jäi jälkeen ja oli vähän seläntakana (katse muistettava). 
- Ekat kepit takaaleikaten, lähti vähän liikaakin vasemmalle kunnes bongasi kepit, no oli ainakin helpompi. Kesti mun sivuttaissiirtymisen, mihin se keppien lopun ongelma kadonnut? Kokeilin sitten pyörittäen 10 takaakiertoon ja kepeille, kun olin 2-3 kepin kohdalla niin sujui ja koirasta katsoen näki oikean sisäänmenon. Kisoissa oon vaan sijoittunut väärin, nytkin tuntui että mahtuisi mennä väärin, muttei koiran kulmasta katsottuna. 18 hypyn takaa onnistui myös lähetyksellä, kun tiesi missä kepit on. :) ja leijeröiden hypyt. 
- 24-27 oli vaikea, tai koska koira tulee kovaa, pitää kasata 25 hypylle ja kääntyä mun liikkuessa 26, jossa päällejuoksu ja pitää ehtiä alta. Yritti alkuun kaarrattaa hypyn ohi, mutta taistelin sinne. Kokeiltiin, että kävin vähän jarruttamassa 25 hypyllä lähempänä. Onnistui vaikka vähän laajemmilla kaarroksilla. 
- Muurille 30 pyöristettävä, kääntyi hyvin putkesta 

16 oli okseri
Sitten nollatreeniä! Näitä tehtävä lisää. Rata tuntui aika kivalta ja suht helpolta viime viikkoiseen. Hyppy rykelmässä piti vain muistaa mihin mennään. Edellinen koira teki stiplusta alkuun, kun oli myös osaavampi. Kokeiltiin myös tätä, mutta Gava alkoi jo väsyä ja tiputti toistamiseen 6 riman, jota ei aiemmin. Meni nyt sen tiukemmalla käännöksellä, alussa meni kaarroksen lenkittäen jolloin helpottui, pienet siivekkeet hypyssä. 
- Kerran olin saada koiran hypylle 5, väärä jalka ja hätiköin, saman tyylinen oli kisoissa, treenisuorituksissa tässä ei ollut kertaakaan ongelmaa. 
- Kun oltiin kolmesti menty lähtöön niin aloitin 4 hypystä. Vedettiin rata läpi 31 asti, kepeillä oli tullut joku rytmivirhe että skippasi 2 väliä, mietin että meni vähän hassusti mutten huomannut ja jatkoin. Muuten meni puhtaasti. 

Mutta selkeästi, kun tuli pidempää pätkää alle niin Gavankin vire nousi. Ja itse ohjaa ehkä eri tavalla, kun ajatukset on myös jatkossa. Pätkissä ei tarvitse miettiä ehtimistä jatkoon. Nollatreeneissä ehkä ahdistavinta se, jos tulee stipluja ja pitää kyllä muistaa pitkä rata. Välillä niitä on pakko tehdä, että saa lähemmäs kisatilannetta. 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...