Siirry pääsisältöön

Kilo tokoa ja Saijan agilityssa

Keskiviikkona aamulla tokoa. Tihuttava keli ei haitannut edes Gavaa.

Gava: 
- luoksetulo läpijuoksu, hyvä vauhti!
- zeta: keskellä istuminen, hyvin! kaikki ok!
- ohjatun merkki: eka hidas, kävin näyttämässä paikan ja hetsasin sinne pidemmältä matkalta. Hyviä 3kpl joista heitin pallon vasemmalle, nopea pysähdys merkin takana ja heti vapautus.
- peruutus: lyhyt pätkä suoraan, parit palkkaukset
tauko
- eteenmeno ja ruutu: virittelin ruutuun ja sitten eteen. Merkki oli etuviistossa ruudun puolella. Ensin juoksi sinnepäin vinoon, en kelpuuttanut. Toki meni riittävän syvälle n. 15m.
Toisessa kävin näyttämässä, se toiselta reunasta ympyrää ja appari heitti palkan. Linjalle. Testissä oli hihna ympyrän etulaidassa, ei edes huomannut sitä (koska teipit huomaa).
Sitten eteenmeno + ruutu. Ensin halusin että sillä kun kysyn "missä ruutu" niin Gava katsoisi sen vaikka seisoo merkittömällä merkillä (eli 10m mua vastapäätä). Gavan pää pyöri joka suuntaan. Ekan ruutuun lähetyksen lenkitti kiertäen merkkejä joita oli reunalla ja ruutu matkan lähellä. Sivusta sisään. En kelpuuttanut. Ruudussa ei ollut mitään alustaa myöskään. Ja liikkurikin oli mun lähellä, koska kisoissakaan ei ole siellä ihmistä. Ruutuun meno on helppoa kun on siellä palkkaaja, alusta tai lelu.. Halusin, että Gavan täytyy kuunnella mitä sanon ja en näyttänyt käsimerkkiä ruutuun. Ne missä lähti vinosti ei kelvanneet. Halusin myös että vilkaisee missä ruutu on ja sitten vasta käskin sinne. Kerran itse ruudussa sain käskeä uudestaan, että korjasi sopivan taakse. Siihen pieni alusta on hyvä, että kriteeripaikasta säilyy (kunhan osaa ilmankin). Kisoissa pääsi menemään sivusta sisään ja jäi vähän eteen reunaan..


Nova ehti myös paikalle

- ruutu: ensin seisomista ruudussa ja kävelin ympäriinsä. Hyvin pysyi.
Vain namipalkkaa, koska liike on niin hauska ja vaatii tällä hetkellä malttia ja keskittymistä, että Nova oppisi mihin kohtaan pitää mennä ja pysyä siellä paikallaankin. Ollaan aiemmin vain rakennettu vauhtia ja syöksymistä ruutuun ja palkattu nopeasti oikeassa kohdassa, joten palkat on tullut eteenpäin juoksemisesta. Nyt on aika kuitenkin vaikeuttaa ja koirana Nova on omista koirista ferraritapaus noihin muihin verrattuna.
Tavoite on myös, että Nova oppii että missä kohtaa haluan että ruudussa ollaan ja seisotaan. Ja osaa hakeutua siihen kohtaan ilman stoppikäskyäkin. Ettei pysäytys ole vain mun vastuulla. Ja koska kosketusalusta ei tunnu toimivan, koska siinä yksinään olisi paljon harjoiteltavaa saada koira juoksemaan siihen täysiä ja seisomaan paikallaan (joka ei muille koirille ole ollut vaikeata) niin miksi yrittää hinkata apuvälinettä joka kuitenkin pitää häivyttää.

Seuraavat ruututoistot niin, että appari näytti paikan. Lähetys sinne ja seis. Palkkasin nameilla ja malttoi pysyä paikallaan. Osassa käskin koiran ruutuun niin että olin itse lähempänä. Toisekseen auttaa varmaan, että on opeteltu stoppikäskyä. Nyt sanoin seis tai stop. Jos sanoo "jes" niin alkaa etsiä palkkaa. Vain muutama hyvä toisto ja jätettiin siihen.

- luoksetulon stoppi nameilla: koska yhdessä kohtaa oli niin hyvää pehmeätä hiekkaa. Ensin namien heitoilla, nameja eteen ja taakse. Sitten välillä "stop" ja heitin joko namin samalla. Tai sitten sanoin stop + huitaisin kättä ja sen jälkeen heitin namin. Nämä meni niin hyvin, että aika vaikeuttaa.

- luoksetulon stoppi lelulla: jätin Novan odottamaan. Kutsuin ja jatkoin kävelyä poispäin (Gavan kanssa piti taas olla pitkä matka ja juoksin karkuun). Kun saavutti mua, käännyin nopeasti ja sanoin "stop" ja heitin lelun tassuihin. Seuraavalla sama mutta käsky + käsimerkki ja sitten lenti lelu. Hiekka lensi kaaressa, kun jarrutti. :) Nova ei ennakoinut vaikka otin toistot joka kutsusta. Gavan kanssa piti ottaa väliin läpijuoksemisia missä heitin lelun eteenpäin tai sai tulla mun luokse taistelemaan.

- kiertotötsä: (jonka taustalla oli ruutu 15m päässä) tosi hyvä! Otin sivulle asti.


Sisätreeninä Nova jatkoi seisomiskaukojen harjoittelua. Maasta - seisomaan nousut oli nyt niin hyviä namilla ja käsikosketuksin että piti ahnehtia vielä seiso-istu-seiso. Ne oli taas vaikeampia. Novan oon nähnyt vapaana tekevän niin että peruuttaa istumaan kuten kaukoissa, mutta namin kanssa tai käsimerkillä vaikeampi.

Seisomaan stoppia myös pompun kautta.

Gavalle peruuttamista, on jo tiiviimpi mutta paristi meinasi tulla jalkoihin.


Tein molempien kanssa omalla vuorolla.

Novalle 
- ohjureista tehdyn kaaren kanssa (kiinni rimoissa) ylösmenot keinulle ja puomille.
- Eka keinu lentokeinuna, liian vähän vihjettä jarruttamisesta. Alkaa hakea itsenäisesti, ei tarvitse kädestä pitäen näyttää esteelle. Keinu tuli palkattua ja vapautettua erillisenä. Voisi ottaa myös niitä missä keinulla ohitan ja kutsun radalle..
- Renkaan sivusta ekalla kerralla.
- Puomin kohta aiheutti katsojissa naurua. :D Novalle suuri ero oli käskeä puomille "touch" käskyllä joka toimii yleensä Gavallekin.
- A oli hyvä
- 8-9 välistä ei tullut ekalla, in-init toimi välistävedoissa joissa vähän helpotetusti esteiden kaltevuus. Rimat 60cm Gavan takia, välistävedoissa yksi alas ja puomi kohdassa kerran myös.
Unohdin kepit, kun otin tavoitteeksi "kontaktien muistuttelun".


Gavalle: 
- keinulle tuli aika korkealla askeleella. Ei saanut itseään pysähtymään. Jäi hölmönä katsomaan, kun alastulo karkasi. Toisella ok. Sitten otin vielä yhden missä juoksin ohi, lähti ilman lupaa ja pysähtyi kun tajusi ettei tullut lupaa. Täytyy näitä muistaa tehdä! Juoksee kuin kisoissa ja käy palkkaamassa vaikka ehtisi kauemmas..
- 4-7 Gava kääntyi ensin liian hyvin ettei mennyt putkeen (puomilleko?). Sitten kun piti mennä puomille niin ei millään tajunnut, bongasi jopa kepit. Tai johtuiko siitä, kun ekalla kertaa pyysin sieltä pois.. Tän tyylistä ei olla tehty, että lyhyen ajan sisään pitää erotella molemmat.
- A:lla hoputin ja tuli juoksarina kaksi jotka rajalta tai yli loikattuja. Tarkoitus oli vain hoputtaa ja vapauttaa kun riittävän pitkällä. Kolmannella tai neljännellä ok, tuli sitten vapautettua kun koski alasmenoon. Tiedä sitten oliko hyvä idea ennen kisoja. :D
- 14-17 hyvä! Kepit hyvin. Yhdet kepit vielä ottaen puomin reunalta vaikeamman kulman.


La Nova kisailee ja su Gava Vantaalla

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...