Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

8.11.2018

Kilo tokoa ja Saijan agilityssa

Keskiviikkona aamulla tokoa. Tihuttava keli ei haitannut edes Gavaa.

Gava: 
- luoksetulo läpijuoksu, hyvä vauhti!
- zeta: keskellä istuminen, hyvin! kaikki ok!
- ohjatun merkki: eka hidas, kävin näyttämässä paikan ja hetsasin sinne pidemmältä matkalta. Hyviä 3kpl joista heitin pallon vasemmalle, nopea pysähdys merkin takana ja heti vapautus.
- peruutus: lyhyt pätkä suoraan, parit palkkaukset
tauko
- eteenmeno ja ruutu: virittelin ruutuun ja sitten eteen. Merkki oli etuviistossa ruudun puolella. Ensin juoksi sinnepäin vinoon, en kelpuuttanut. Toki meni riittävän syvälle n. 15m.
Toisessa kävin näyttämässä, se toiselta reunasta ympyrää ja appari heitti palkan. Linjalle. Testissä oli hihna ympyrän etulaidassa, ei edes huomannut sitä (koska teipit huomaa).
Sitten eteenmeno + ruutu. Ensin halusin että sillä kun kysyn "missä ruutu" niin Gava katsoisi sen vaikka seisoo merkittömällä merkillä (eli 10m mua vastapäätä). Gavan pää pyöri joka suuntaan. Ekan ruutuun lähetyksen lenkitti kiertäen merkkejä joita oli reunalla ja ruutu matkan lähellä. Sivusta sisään. En kelpuuttanut. Ruudussa ei ollut mitään alustaa myöskään. Ja liikkurikin oli mun lähellä, koska kisoissakaan ei ole siellä ihmistä. Ruutuun meno on helppoa kun on siellä palkkaaja, alusta tai lelu.. Halusin, että Gavan täytyy kuunnella mitä sanon ja en näyttänyt käsimerkkiä ruutuun. Ne missä lähti vinosti ei kelvanneet. Halusin myös että vilkaisee missä ruutu on ja sitten vasta käskin sinne. Kerran itse ruudussa sain käskeä uudestaan, että korjasi sopivan taakse. Siihen pieni alusta on hyvä, että kriteeripaikasta säilyy (kunhan osaa ilmankin). Kisoissa pääsi menemään sivusta sisään ja jäi vähän eteen reunaan..


Nova ehti myös paikalle

- ruutu: ensin seisomista ruudussa ja kävelin ympäriinsä. Hyvin pysyi.
Vain namipalkkaa, koska liike on niin hauska ja vaatii tällä hetkellä malttia ja keskittymistä, että Nova oppisi mihin kohtaan pitää mennä ja pysyä siellä paikallaankin. Ollaan aiemmin vain rakennettu vauhtia ja syöksymistä ruutuun ja palkattu nopeasti oikeassa kohdassa, joten palkat on tullut eteenpäin juoksemisesta. Nyt on aika kuitenkin vaikeuttaa ja koirana Nova on omista koirista ferraritapaus noihin muihin verrattuna.
Tavoite on myös, että Nova oppii että missä kohtaa haluan että ruudussa ollaan ja seisotaan. Ja osaa hakeutua siihen kohtaan ilman stoppikäskyäkin. Ettei pysäytys ole vain mun vastuulla. Ja koska kosketusalusta ei tunnu toimivan, koska siinä yksinään olisi paljon harjoiteltavaa saada koira juoksemaan siihen täysiä ja seisomaan paikallaan (joka ei muille koirille ole ollut vaikeata) niin miksi yrittää hinkata apuvälinettä joka kuitenkin pitää häivyttää.

Seuraavat ruututoistot niin, että appari näytti paikan. Lähetys sinne ja seis. Palkkasin nameilla ja malttoi pysyä paikallaan. Osassa käskin koiran ruutuun niin että olin itse lähempänä. Toisekseen auttaa varmaan, että on opeteltu stoppikäskyä. Nyt sanoin seis tai stop. Jos sanoo "jes" niin alkaa etsiä palkkaa. Vain muutama hyvä toisto ja jätettiin siihen.

- luoksetulon stoppi nameilla: koska yhdessä kohtaa oli niin hyvää pehmeätä hiekkaa. Ensin namien heitoilla, nameja eteen ja taakse. Sitten välillä "stop" ja heitin joko namin samalla. Tai sitten sanoin stop + huitaisin kättä ja sen jälkeen heitin namin. Nämä meni niin hyvin, että aika vaikeuttaa.

- luoksetulon stoppi lelulla: jätin Novan odottamaan. Kutsuin ja jatkoin kävelyä poispäin (Gavan kanssa piti taas olla pitkä matka ja juoksin karkuun). Kun saavutti mua, käännyin nopeasti ja sanoin "stop" ja heitin lelun tassuihin. Seuraavalla sama mutta käsky + käsimerkki ja sitten lenti lelu. Hiekka lensi kaaressa, kun jarrutti. :) Nova ei ennakoinut vaikka otin toistot joka kutsusta. Gavan kanssa piti ottaa väliin läpijuoksemisia missä heitin lelun eteenpäin tai sai tulla mun luokse taistelemaan.

- kiertotötsä: (jonka taustalla oli ruutu 15m päässä) tosi hyvä! Otin sivulle asti.


Sisätreeninä Nova jatkoi seisomiskaukojen harjoittelua. Maasta - seisomaan nousut oli nyt niin hyviä namilla ja käsikosketuksin että piti ahnehtia vielä seiso-istu-seiso. Ne oli taas vaikeampia. Novan oon nähnyt vapaana tekevän niin että peruuttaa istumaan kuten kaukoissa, mutta namin kanssa tai käsimerkillä vaikeampi.

Seisomaan stoppia myös pompun kautta.

Gavalle peruuttamista, on jo tiiviimpi mutta paristi meinasi tulla jalkoihin.


Tein molempien kanssa omalla vuorolla.

Novalle 
- ohjureista tehdyn kaaren kanssa (kiinni rimoissa) ylösmenot keinulle ja puomille.
- Eka keinu lentokeinuna, liian vähän vihjettä jarruttamisesta. Alkaa hakea itsenäisesti, ei tarvitse kädestä pitäen näyttää esteelle. Keinu tuli palkattua ja vapautettua erillisenä. Voisi ottaa myös niitä missä keinulla ohitan ja kutsun radalle..
- Renkaan sivusta ekalla kerralla.
- Puomin kohta aiheutti katsojissa naurua. :D Novalle suuri ero oli käskeä puomille "touch" käskyllä joka toimii yleensä Gavallekin.
- A oli hyvä
- 8-9 välistä ei tullut ekalla, in-init toimi välistävedoissa joissa vähän helpotetusti esteiden kaltevuus. Rimat 60cm Gavan takia, välistävedoissa yksi alas ja puomi kohdassa kerran myös.
Unohdin kepit, kun otin tavoitteeksi "kontaktien muistuttelun".


Gavalle: 
- keinulle tuli aika korkealla askeleella. Ei saanut itseään pysähtymään. Jäi hölmönä katsomaan, kun alastulo karkasi. Toisella ok. Sitten otin vielä yhden missä juoksin ohi, lähti ilman lupaa ja pysähtyi kun tajusi ettei tullut lupaa. Täytyy näitä muistaa tehdä! Juoksee kuin kisoissa ja käy palkkaamassa vaikka ehtisi kauemmas..
- 4-7 Gava kääntyi ensin liian hyvin ettei mennyt putkeen (puomilleko?). Sitten kun piti mennä puomille niin ei millään tajunnut, bongasi jopa kepit. Tai johtuiko siitä, kun ekalla kertaa pyysin sieltä pois.. Tän tyylistä ei olla tehty, että lyhyen ajan sisään pitää erotella molemmat.
- A:lla hoputin ja tuli juoksarina kaksi jotka rajalta tai yli loikattuja. Tarkoitus oli vain hoputtaa ja vapauttaa kun riittävän pitkällä. Kolmannella tai neljännellä ok, tuli sitten vapautettua kun koski alasmenoon. Tiedä sitten oliko hyvä idea ennen kisoja. :D
- 14-17 hyvä! Kepit hyvin. Yhdet kepit vielä ottaen puomin reunalta vaikeamman kulman.


La Nova kisailee ja su Gava Vantaalla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!