Siirry pääsisältöön

Vanhoja haasteita ja haltuuntuloa vauhdissa agilityssa

Saijan viikkotreeni oli omiaan meille ja pistämään taas nöyräksi. Olin harjoitellut radan 38/40 asti. Paremmin olisi saanut kyllä päntätä, kun tuli vähän muistikatkoksia hyppypäädyssä (24. 28 ja 36-> ei tehty). Radalla oli just meille hyviä kohtia, missä ohjaaja juoksee myös ja koiran pitäisi tulla kohti. Ohjaajan pitää liikkua ja ohjaajan tulla silti kohti ja ohjaukseen. Ei riitä, että muistaa ottaa koiran haltuun vaan täytyi myös liikkua että minne tai muuten valitsee itse. Kisaradoilla on juuri kova vauhti, ansoja ja koiralle epäloogisia esteitä. Jopa piilossa, että koiran pitää totella ja tulla haltuun. Kun etäisyys ja vauhti kasvaa on meilläkin vielä haasteita, monesti otin liian pienesti kiinni tai sitten unohdin liikkua.
Tein kaksi videota samasta treeneistä, pidempi ja lyhyempi.

Pidempi video treeneistä



Siistiä oli, että leijeröin kepeillä putken. Toisella yrittämällä onnistui siitä jättää koira renkaalle ja hypylle ja pinkaista itse valssiin muurille 20. Ekassa tippui rima 19. Toisella kesti sen, en aina uskalla niin jättää mutta nyt ajattelin että sitten treenataan. Ehkä kisoissa rimakin oli vähän samasta syystä, kun itse kiirehdin tekemään valssia ja ehkä vilkaisin myös sen sijaintia.

Kontaktit oli hyviä. Tai no ekassa keinussa vähän liikaa vauhtia, että rajalta että kumpi ehti ensin maahan Gavan tassut tai keinun lauta? Pitää muistaa olla tarkkana. Tässä tosin juuri alla vedätyspätkä..

5 hypyllä kaksi ekaa kertaa luukutti suoraan. Kilpajuoksin sinne, en uskaltanut työntää koiraa ja meni karjumiseksi. Sitten tuli hyvät neuvot, että juoksen suoraan lähemmäksi hyppyä, molemmat kädet alas, katse koiraan ja sitten taakse. Eli oikeastaan blokkasin riman ja sitten käsky ja ohjaus kun kuunteli. Miksi olisi pitänyt ohjata rinnalta muuria tai putkea, Gavahan ne menee.. Hyvä opetus taas radanluvun kannalta..

Halusin kokeilla myös in-in ohjausta hypyllä 5 eli koira tulee ohjaajan puolelta takaakiertoon. Tässä vähän viime tingassa totteli, sanoin tässä ja in-in käskyn kun tein poispäin käännön. Siitä parempi ettei ollut kilpajuoksua hypylle. Vaikka Gava kääntyi niin viime tinkaan hyppäsi nätisti takaakierron.

10-13 kohta oli aika vääntöä. Koska itse kiersin puomin takia hyppyjen läheltä Gava kääntyi huonosti 10 hypyltä ja kokeili sitten mennä takaakiertoon 11 hypylle koska linja ohjasi sinne. Tein 11 hypylle ensin vastakäännöksen ja juoksin puomin viertä. Ekassa ehti putkeen. Kokeilin yksittäisenä in-in hypyn vain ristiin kaukaa lähettämällä oli ok. Sitten kuviona ja että in-in hypyn teki pyörityksenä, se onnistui kauempaakin ja oli turvallinen.

Kokeilin yksittäisenä takaakierron tapaan toiselta puolelta. Sitten putki ja kierto, ok kun ehti riittävän edelle. 10-13 ja ekat ongelmat oli että valssissa hypyllä 11 meni kepeille seläntakana. Koska juoksin ei suostunut tulla kuin lenkillä putkeen. Oli aika tappelua päästä tollaisesta kohdasta etumatkaa. Lepakkofiilikset tuli kohdasta ja muutenkin takaakiertoon karkaamisesta. No samaa oli ollut muillakin. Kokeiltiin myös vastakäännöstä 10 hypylle, siitä oli vaikeampi tosin sitten seuraava hyppy ja muistaa jatkoon.

24-25 pätkä oli hyvää esteiden ohitustreeniä, ensin oltiin hypyllä ja sitten kepeillä. Jäin pitämään kiinni enkä liikkunut. Seuraava ongelma oli käännös putkesta. Ekalla juoksi putken takaisin. Otin käännöksen puomin puolelta. Takaakiertoon 26, valssi ja hypylle 27. Änkesin siihenkin valssin ja mentiin 28 hyppy väärältä puolelta. Tällainen kohta olisi meille haastava, kun Gava latasee hirveät vauhdit mun perään, koska karkaan. Ja 27 tyylinen hyppy on aina ongelmallinen koska pitäisi kääntyä mutta hyppy itsessään ei käännä koska siitä voi hypätä suoraan.

29-34: suorasta putkesta käännös oli nätti. Sitten olikin vaikea kun jäin jälkeen ja Gavan piti totella tulla muuri ja hyppy, Luki sen, jos huusin "tähän" että menee toiseen päähän putkeen. Tässäkin piti muistaa liikkua eikä vain huutaa. Pelkään, että kun lähden kiihdyttämään niin sinkoaa johonkin tai karkaa vielä nopeammin ansalle. Näitä tilanteita on myös kisoissa, milloin ei pääse siihen täydelliseen kohtaan mihin haluisi tai ei vain ehdi. Tällä radalla oli myös hyviä kohtia, missä esteet muokkasin ohjaajan reittejä.

Radasta löytyi kyllä tosi paljon asioita mitkä meille on vaikeita, mutta myös sain nähdä että kyllä nekin onnistuu. Kun on käskytyksen ajoissa ja liikun myös itse. Gavan täytyy myös oppia siihen, että ohjaaja voi kiihdyttää ja mennä edellä. Ja vaikka olisi kova vauhti niin pitää kuunnella. Juuri kun jotkut treenit mietin, että saispa radanlukuun haastetta tai jotain haastavia kohtia. Tässä radassa ne ei jäänyt yhteen tai kahteen kohtaan. Lisäksi hyvää treeniä radanmuistamiseen, kun seuraava este ei ole aina se nenän edessä oleva tai on valintatehtävä kolmesta esteestä.

Vähän lyhyempi video samasta radasta 

Treenaa:
2-5 ei korvia
10-13 super vaikea
18-21, ensin rima vedätyksestä
25-25
26-28
28-32 (putken ohitus)

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...