Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

15.11.2018

Vanhoja haasteita ja haltuuntuloa vauhdissa agilityssa

Saijan viikkotreeni oli omiaan meille ja pistämään taas nöyräksi. Olin harjoitellut radan 38/40 asti. Paremmin olisi saanut kyllä päntätä, kun tuli vähän muistikatkoksia hyppypäädyssä (24. 28 ja 36-> ei tehty). Radalla oli just meille hyviä kohtia, missä ohjaaja juoksee myös ja koiran pitäisi tulla kohti. Ohjaajan pitää liikkua ja ohjaajan tulla silti kohti ja ohjaukseen. Ei riitä, että muistaa ottaa koiran haltuun vaan täytyi myös liikkua että minne tai muuten valitsee itse. Kisaradoilla on juuri kova vauhti, ansoja ja koiralle epäloogisia esteitä. Jopa piilossa, että koiran pitää totella ja tulla haltuun. Kun etäisyys ja vauhti kasvaa on meilläkin vielä haasteita, monesti otin liian pienesti kiinni tai sitten unohdin liikkua.
Tein kaksi videota samasta treeneistä, pidempi ja lyhyempi.

Pidempi video treeneistäSiistiä oli, että leijeröin kepeillä putken. Toisella yrittämällä onnistui siitä jättää koira renkaalle ja hypylle ja pinkaista itse valssiin muurille 20. Ekassa tippui rima 19. Toisella kesti sen, en aina uskalla niin jättää mutta nyt ajattelin että sitten treenataan. Ehkä kisoissa rimakin oli vähän samasta syystä, kun itse kiirehdin tekemään valssia ja ehkä vilkaisin myös sen sijaintia.

Kontaktit oli hyviä. Tai no ekassa keinussa vähän liikaa vauhtia, että rajalta että kumpi ehti ensin maahan Gavan tassut tai keinun lauta? Pitää muistaa olla tarkkana. Tässä tosin juuri alla vedätyspätkä..

5 hypyllä kaksi ekaa kertaa luukutti suoraan. Kilpajuoksin sinne, en uskaltanut työntää koiraa ja meni karjumiseksi. Sitten tuli hyvät neuvot, että juoksen suoraan lähemmäksi hyppyä, molemmat kädet alas, katse koiraan ja sitten taakse. Eli oikeastaan blokkasin riman ja sitten käsky ja ohjaus kun kuunteli. Miksi olisi pitänyt ohjata rinnalta muuria tai putkea, Gavahan ne menee.. Hyvä opetus taas radanluvun kannalta..

Halusin kokeilla myös in-in ohjausta hypyllä 5 eli koira tulee ohjaajan puolelta takaakiertoon. Tässä vähän viime tingassa totteli, sanoin tässä ja in-in käskyn kun tein poispäin käännön. Siitä parempi ettei ollut kilpajuoksua hypylle. Vaikka Gava kääntyi niin viime tinkaan hyppäsi nätisti takaakierron.

10-13 kohta oli aika vääntöä. Koska itse kiersin puomin takia hyppyjen läheltä Gava kääntyi huonosti 10 hypyltä ja kokeili sitten mennä takaakiertoon 11 hypylle koska linja ohjasi sinne. Tein 11 hypylle ensin vastakäännöksen ja juoksin puomin viertä. Ekassa ehti putkeen. Kokeilin yksittäisenä in-in hypyn vain ristiin kaukaa lähettämällä oli ok. Sitten kuviona ja että in-in hypyn teki pyörityksenä, se onnistui kauempaakin ja oli turvallinen.

Kokeilin yksittäisenä takaakierron tapaan toiselta puolelta. Sitten putki ja kierto, ok kun ehti riittävän edelle. 10-13 ja ekat ongelmat oli että valssissa hypyllä 11 meni kepeille seläntakana. Koska juoksin ei suostunut tulla kuin lenkillä putkeen. Oli aika tappelua päästä tollaisesta kohdasta etumatkaa. Lepakkofiilikset tuli kohdasta ja muutenkin takaakiertoon karkaamisesta. No samaa oli ollut muillakin. Kokeiltiin myös vastakäännöstä 10 hypylle, siitä oli vaikeampi tosin sitten seuraava hyppy ja muistaa jatkoon.

24-25 pätkä oli hyvää esteiden ohitustreeniä, ensin oltiin hypyllä ja sitten kepeillä. Jäin pitämään kiinni enkä liikkunut. Seuraava ongelma oli käännös putkesta. Ekalla juoksi putken takaisin. Otin käännöksen puomin puolelta. Takaakiertoon 26, valssi ja hypylle 27. Änkesin siihenkin valssin ja mentiin 28 hyppy väärältä puolelta. Tällainen kohta olisi meille haastava, kun Gava latasee hirveät vauhdit mun perään, koska karkaan. Ja 27 tyylinen hyppy on aina ongelmallinen koska pitäisi kääntyä mutta hyppy itsessään ei käännä koska siitä voi hypätä suoraan.

29-34: suorasta putkesta käännös oli nätti. Sitten olikin vaikea kun jäin jälkeen ja Gavan piti totella tulla muuri ja hyppy, Luki sen, jos huusin "tähän" että menee toiseen päähän putkeen. Tässäkin piti muistaa liikkua eikä vain huutaa. Pelkään, että kun lähden kiihdyttämään niin sinkoaa johonkin tai karkaa vielä nopeammin ansalle. Näitä tilanteita on myös kisoissa, milloin ei pääse siihen täydelliseen kohtaan mihin haluisi tai ei vain ehdi. Tällä radalla oli myös hyviä kohtia, missä esteet muokkasin ohjaajan reittejä.

Radasta löytyi kyllä tosi paljon asioita mitkä meille on vaikeita, mutta myös sain nähdä että kyllä nekin onnistuu. Kun on käskytyksen ajoissa ja liikun myös itse. Gavan täytyy myös oppia siihen, että ohjaaja voi kiihdyttää ja mennä edellä. Ja vaikka olisi kova vauhti niin pitää kuunnella. Juuri kun jotkut treenit mietin, että saispa radanlukuun haastetta tai jotain haastavia kohtia. Tässä radassa ne ei jäänyt yhteen tai kahteen kohtaan. Lisäksi hyvää treeniä radanmuistamiseen, kun seuraava este ei ole aina se nenän edessä oleva tai on valintatehtävä kolmesta esteestä.

Vähän lyhyempi video samasta radasta 

Treenaa:
2-5 ei korvia
10-13 super vaikea
18-21, ensin rima vedätyksestä
25-25
26-28
28-32 (putken ohitus)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!