Siirry pääsisältöön

Tokotokoo

Maanantaina myöhästyttiin tokotreeneistä (tuli lentävä lähtö) ja ehdittiin katsomaan vähän Emmin ja Fisun treeniä.

Gavalle kaukot liikkurin kanssa: Viivalta aloitus merkkien välistä. Liikkuri oli sivussa (kokeessa oli koirasta 5-10m etuviistossa + kohti katsomoa ja pohjalla zeta). Ekaan jätin lelun jalkojen eteen maahan käskettyä. Hyvä seisomaan nousu. Seuraavalla 2 vaihtoa. Sitä seuraavalla myös 2. Kaikki täydellisiä. Matkaa oli 15-16m.
Testattava myös kaukoja palkattoman vikaksi ja sitten myös välillä sitä koko sarjaa tai enemmän kuin 3.

Eteenmeno + ruutu: jätin pallon salaa nurtsin ja hiekan rajalle. Virittely kävely eteenpäin ja sitten käskin, vähän lenkittäen lelulle. Sitten sama ilman apua, lelu oli myös häiriönä etuviistossa, tosi hyvä. Palkkasin seisomisen. En laskenut matkaa, jälkikäteen tuntui lyhyeltä. Virittelin ruutuun, sitten kävelin eteenpäin virittelyn. Eteen ja siitä ruutuun. Sujui hyvin! Koira lähti vasemmalle ruutuun.

Merkki/ohjattu: tässä mietin, että agilityssa kontakteissa vauhtiin on auttanut Gavan kanssa nopeat vapautukset. Ajattelin kokeilla siis sellaista. Koska meidän tokokamat oli äitiltä lainattuja 4 merkkiä ja ruutunauha, 1 kapula, nameja ja 1 lelu. Niin yhden kapulan heitin viistoon. Merkille lähetysmatkaa otin reilusti, hetsasin ja sitten vasta lähetys. 2-3 toistoa, missä heti kun stoppasi, heitin musta vasemmalle pallon ja sanoin jes. Ekalla kertaa Gava ei kuunnellut ja meinasi jo juosta kapulalle, kunnes huusin uudestaan "jes". Kaikissa oli aika vahva ajatus kapulasta vaikka lelu oli heitetty. Tavallinen narupallo ei ollut myöskään ihan huippukiva. Sain palkattua hyvin vastakkaiseen suuntaan mihin haluisi olla vino. Voisin ehkä vaihtaa myös suuntaa mistä lähetän merkille, ettei olisi ihan samaa hinkkausta.

Peruutus: tosi nätit lyhyet pätkät. Muutaman kerran treeni jo auttaa! :D Jos saisi yksittäisenä tehtyä ja sen jälkeen tavoite yhdistää kaavioon.



Novan kanssa
istuminen: tehtiin hihnassa koska en ollut varma oliko lähistöllä kissa ja koiriakin meni. Muutaman palkan verran.

luoksetulon stoppi: namin heitoista, nami eteen, käänsin selän ja katsoi olan yli ja joskus kävelin vähän poiskin päin. Kun tuli sieltä heitin namin eteen kun koira on saavuttamassa ja näkee hyvin namin tippumisen. Sitten kun lähtee taas kohti niin käännyinkin kohti ja heitin namin tassujen väliin + samalla käsky "stop". Seuraavalla kerralla sitten käännyin, käsimerkki ja stop-käsky ja heti kun lähti jarruttamaan heitin namin. Nova taisi luulla, kyllä että nami lensi jo ekalla. :D Tuli aika hyviä lukkojarrutuksia!
Näistä seuraava vaihde olisi siirtyä tekemään lelulla, otan etumatkaa, juoksen vaikka vähän poispäin ja kun on lähempänä käännyn kohti ja stop + heitän lelun jalkoihin. Mielellään pehmeää hiekkaa silloin. Ja kun se sujuu niin ensin käsky + kääntyminen päin ja käsimerkki ja sitten lentää lelu.

Liikkeestä seisominen: pompun kautta. Kädessä nami, pomppasi kohti ja siitä "stop". Palkasin toisenkin namin seisomista paikallaan. Kokeilin myös pelkkää kättä kuppina vähän pään päällä, että saisiko häivytettyä.

Ruutu: aloitin palkkaamalla paikallaan seisomista ruudussa. Sitten kävin näyttämässä paikan. Olin lähellä ruutua ja koira tuli 5-10m päästä. Kohdassa joko "jes" (ei niin hyvä kun alkaa etsiä palkkaa) tai seis tai stop (?). Heti kun pysähtyi menin palkkaamaan ja parit namit pysyessä paikallaan. Taisin kokeilla myös niin, että kutsuin oikealta paikalta ja lähetin sinne takaisin. Myös näyttämällä välissä. Kaikki namipalkalla ja tuntuu toimivan! Sekä kun panostanut seisomiseen ruudussa. Ferrarin kanssa saa näköjään toimia vähän eri tavalla kuin muiden kanssa..

Ruudun loppuosaa, joka avossa on vain maahanmeno ja sivullekävely kokeilin ekaa kertaa niin, että käskin läheltä maahan. Meni hyvin aika paikoillaan (en halua, että oppii siinä valumaan eteen). Sitten jätin takapalkan ja Novan seisomaan. Kävelin 10m ja käskin maahan, vapautus lelulle. Näitä harvemmin tulee tehtyä jo senkin takia ettei ennakoi maahanmenoa ilman käskyä.

Nouto/kapulasta luopuminen: koira sivulla ja pidin namia kädessä apuna. Alkuun kapulan heiluttelua, heittämistä lähelle maahan. Sen tuomista koiran eteen "kuroteltavaksi". Namipalkkaa ja tasaisin väliajoin myös lelupalkka. Ei noudettu tavallisesti.

Ohjattu: jätin Novan pari metriä viistoon kapulasta ja menin itse n. 10m päähän. Sieltä "tuo" (oikea) ja näytin tuomaan sivulle. Toinen toisto vielä, missä Nova juoksi kauempaa kapulalle viistoon. Nyt sivulleilman apua ja täydellisesti!



Tiistaina 

Nova harjoitteli alkuun namiohjauksella kaukojen seisomisia. Kun yhteen vaihtoon oli alla hyvät toistot. Otin pelkän käsimerkin ja palkkasin toisesta kädestä siihen käteen. Näytin käsikosketusmaisesti. Näitä tehty liian harvoin, voisin ottaa kuurina maahan-seiso vaihtoa (apua myös ruutuun..).
Seisomaan pysähtymistä pompun kautta. Kokeilin myös seuraussijainnissa ja sitten taas peruutellen.

Peruutus, Gava: sisällä käytävällä. Muutamia askelia paikka pysyi.

Nova, ruutu: keltaiset merkit, ei nauhoja. Ensin seisominen ruudussa. Sitten äiti kävi näyttämässä. Koira seisomaan ja palkkaamaan. Kokeilin lähettää ilman apuja, juoksi ruudun läpi vähän vinosta ja kaartoi sivuun. Näyttöapu. Nyt hyvä. Kokeiltiin kutsua ruudusta ja lähetin uudestaan, nyt hihkaisin ajoissa stopin. Vika ilman apuja ja nyt oli nappipaikka! Alkoi tarjota myös sitä kohtaa. Loput oli lähempänä ruutua kuin koira, että pysyin nopeasti stopata koiran ja ettei ehdi valua kohti.

Gava, eteenmeno ja ruutu: ensin näytin eteenmeno paikan, nyt reilumpi matka. Juoksi aitaan asti ja palkkasin. Toisella otin ruutuun asti, joka oikealla. Lenkitti stoppikohdasta ja meni sivusta sisään. Tämä oli nyt jäänyt viime kisoista (ja saattoi kokeilla sitä viime treeneissä ja joskus ollut myös ongelmana). Lähetin kerran ollen blokkaamassa suunnan, niin ok eli kun lähetin vasemmalle ruutuun. Näytin ruudun paikan jos meni väärin. Gava mietti jos treenaisin yksinään ja meni äitin luokse. Saatiin sitten onnistuneet oikealle lähetettynä kisamaisesti. Gavan pitäisi tajuta vilkaista että missä ruutu ylipäätään on.. Ihan hyvä ettei ollut lelua mukana ja hyvin toimi pelkkä näyttäminen. Jatkossa voisi ottaa tyhjään ja helpottaa näyttämällä jos ei suju.
Pekan treeneistä rästiin jäänyt myös eteenmenolelut n. 5m säteellä ja pitää juosta suoraan.
Korjauksia pitää myös tehdä. Virittelyssä Gava meinaa kävellä väljästi ja jäädä sivulla vinoon.
Häiriöteippausta tai ruutunauhan ylitys tms? Rallytokon numerolätkät voisi mennä myös teippihäiriöstä.. Häiriömerkit ruutumatkalle.

Novan tavoitteena avojuttuja sieltä puuttuu
- ruutu
- jäävät seiso ja istu
- kaukot 5m liikkurin kanssa?
- umpinainen hyppy?
- nouto kisamaisessa tai jonkun vauhdikkaan jälkeen (tai pelkkä heitto)
- paikka istuminen 1min ja etäisyys 25m
- kierto vs ruutu erottelu?
- luoksetulon ja hypyn sivulle siirtyminen
- peruutus

Ylemmät luokat, Nova
- ohjattu
- tunnari (talvi)
- kaukot seisomisilla (talvi)
- kierto kapuloiden ohi tai/ja hyppyjen (evl)
- stopin opetus

Ihmekyllä, koe motivoi jälkikäteenkin. :D Kisaaminen oli kivaa ja opetella entistä paremmaksi, että Gavakin varmemmin saisi 1-tuloksen.

Hihna oli -60% joten tarttui vetovyöksi, jousto-osuus ja saa vyötärölle klipsillä (saa siihen karbiinihakankin tai normitaluttimeksi tai vetovyöhön). Valjaiden kanssa samaa sävyä, Novalle parempaa ravitreeniä
Lyhyesti virsi kaunis tai miten se menikään. Yllä oleva hihna oli pari lenkkiä kunnes Nova odotti kytkettynä ja nykäisi voimalla. Muovilukosta katkesi yksi kohta ja ohjaajan pääty toimi kuristuvana.. M&M onneksi suostui vaihtamaan tuotteen toiseen, kuittikin löytyi mutta olisi löytynyt myös jäsenkortin kautta, kun sitäkin näytin.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...