Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

19.11.2018

Fifi pesty ja föönattu

Pitkäkarvaisen turkin pesu, föönaus ja kampaus 

Pohjavilla ei meinaa irrota itsestään ja harjattukin on. 
Parhaaksi todettu vinkki on ollut tämä, vaikkei ole kyse näyttelykoirasta eikä valkoisesta puudelista. Puhtaasta turkista irtoaa parhaiten pohjavilla, fööni auttaa irtoamista ja saa kammattua turkin jakaus jakaukselta. Toki koiran voi käyttää myös välillä trimmaamossa. 
Varoituksena, että karvaa on joka paikassa föönauksen jälkeen! Tekstiilit pois ja mahdollisimman rajattu tila. 

Ruutin turkki veteraanina ja katroituna on paksu, kuten aina ollut. Vanhalla ihmisten föönillä pesuun ja föönaukseen sekä harjaukseen meni 3-3,5h. Nyt päästiin 1h 50min! 

Kokeiltu on myös aktiivikausina turkin ajelua, silläkin sai pohjavillan pois mutta eläkkeellä ei ole lämpöhalvauspelkoa. Coat King -tyylisellä pohjavillan poistajalla turkkia saa käsiteltyä tunnissa vain pienen alueen. Karsta ei ylety pohjavillaan. Pyörivillä piikeillä oleva harja ollut toimiva myös. Ruuti ei tykkää hirveästi harjauksesta, mutta föönauksen yhteydessä antoi kammata vaikeitakin paikkoja. 


Pesu n. 40min:
- Ensin shampoopesu, kesti saada ihoon asti eikä vain pinnalle. Turkki niin tiheää.
- Ekaa kertaa hankasin kumihanskan kanssa ja siihenkin lähti kiitettävästi karvaa ja sain hierottua shampoon kaikkialle.
- Ekaa kertaa kokeilussa myös hoitoaine, sen pitikin vaikuttaa 3-5min, no se aika meni jo levittäessä. Ja sitten pyrin hieromaan turkkia käsin ja hanskalla, että tuntui että pohjavillaa sai vähän liikkeelle ja käsiksi ihoon asti. Levitin hoitoaineen lähes koko koiraan. Oli kermaisen tuntuista, kuin ihmisellä olevat tehokkaat hoitoaineet. Tämän jälkeen lähti vielä lisää karvaa! Tästä varmasti myös apua ja tuli sileämpi karva.


Ennen föönausta suljettu tila, kaikki tekstiilit pois. Meillä paras 1x1m eteinen, ovet kiinni. Vähän oven raostakin oli karvoja karannut ja imuroin niitä lopuksi seinältäkin. Kylppäriäkin kerran testannut, märkään jää karvat kiinni ja karvoja oli joka nurkassa ja ylhäälläkin. 


Föönaus ja kampaus 1h 10min:
Normaalisti Ruutia olisi mahdoton kammata, kun jäisi joka kohtaan kiinni tukistaen. Käytin ihan tavallista kampaa missä matalammatkin piikit. Normaalisti käytetty myös pyörivillä piikeillä olevaa.

Ekaa kertaa kokeilussa oli myös oikea koirien fööni. Ruuti ja Nova on aiemmat kerrat lainanneet mun fööniä, joka kuumenee ja karvat lentää siihen molempiin päihin, painava mötikkä kannatella. Ja metrin kokoinen tila lentelee karvaa.
Tämä oikea fööni oli suomalaisesta nettikaupasta tilattu. (Amazonissa olisi ollut väärään sähköverkkoon) vähän kuin imurin letku, mutta vain puhaltaa ilmaa. Perustelin tätä myös pesukerroilla ja tolleritkin voi kokeilla. Kovaäänisempi, joten pidin minimillä. Kaksi lämpötilaa, joista matalempi oli ok. Kestävän oloinen metallinen. Karvat kerääntyi näppärästi föönin taakse ja huomattaman paljon vähemmän leijui ilmassa, paitsi sitten kun tuli kuuma, Ruutin vielä istuessa sylissä. Suuttimissa oli eroa ääneen myös. Niin kova puhallus että piti varoa ettei tuo liian lähelle koiraa.
Föönillä sai hyvän jakauksen ja kampasin systemaattisessa järjestyksessä. Kampaan ei tällä föönillä jäänyt myös mitään, joten nopeutti kun ei tarvinnut sitä putsata. Ruuti oli yllättävän rauhallisesti ja antoi harjata pahatkin paikat.
Lopuksi kampasin koiran ja en muista, milloin olisi pystynyt koko koiran kammata. Yleensä nyt jollain karstalla toki, jolloin harjaa päälikarvat.

Meidän tila :D 

Tuntui aika törsäykseltä, mutta koira tykkäsi enemmän vs mitä olisi muina toimenpiteinä. Yksi vaihtoehto olisi viedä trimmaajalle pesuun ja föönaukseen, mutta ei raski maksaa, kun voi tehdä itse. Kun turkki tuntuu taas rasvaiselta (nyt tuli myös käsiin valkoista takapuolen päältä ennen pesua). Koirasta tulee myös raikkaan tuoksuinen ja kun toi nukkuu sängyssä päiväpeiton päällä + sen viltin päällä (joka pesuun myös).

- shampoo n. 8-17e on kestänyt ikuisuuden, joku mustalle koiralle. Nyt lopun laimensin.
- hoitoaine n. 12e
- pesuhanska 10e
- fööni n.130e
- kampa 2-5e
Koiran turkinkuivaajasta luki että olisi 15-30min, toki ehkä jos olisin vain kuivannut koiran.
Ja vanhalla föönillä Ruutin kanssa meni pesu + föönaus n. 3h.
Novan kanssa 1h.

Kännykkäkuva seuraavana aamuna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!