Siirry pääsisältöön

Fifi pesty ja föönattu

Pitkäkarvaisen turkin pesu, föönaus ja kampaus 

Pohjavilla ei meinaa irrota itsestään ja harjattukin on. 
Parhaaksi todettu vinkki on ollut tämä, vaikkei ole kyse näyttelykoirasta eikä valkoisesta puudelista. Puhtaasta turkista irtoaa parhaiten pohjavilla, fööni auttaa irtoamista ja saa kammattua turkin jakaus jakaukselta. Toki koiran voi käyttää myös välillä trimmaamossa. 
Varoituksena, että karvaa on joka paikassa föönauksen jälkeen! Tekstiilit pois ja mahdollisimman rajattu tila. 

Ruutin turkki veteraanina ja katroituna on paksu, kuten aina ollut. Vanhalla ihmisten föönillä pesuun ja föönaukseen sekä harjaukseen meni 3-3,5h. Nyt päästiin 1h 50min! 

Kokeiltu on myös aktiivikausina turkin ajelua, silläkin sai pohjavillan pois mutta eläkkeellä ei ole lämpöhalvauspelkoa. Coat King -tyylisellä pohjavillan poistajalla turkkia saa käsiteltyä tunnissa vain pienen alueen. Karsta ei ylety pohjavillaan. Pyörivillä piikeillä oleva harja ollut toimiva myös. Ruuti ei tykkää hirveästi harjauksesta, mutta föönauksen yhteydessä antoi kammata vaikeitakin paikkoja. 


Pesu n. 40min:
- Ensin shampoopesu, kesti saada ihoon asti eikä vain pinnalle. Turkki niin tiheää.
- Ekaa kertaa hankasin kumihanskan kanssa ja siihenkin lähti kiitettävästi karvaa ja sain hierottua shampoon kaikkialle.
- Ekaa kertaa kokeilussa myös hoitoaine, sen pitikin vaikuttaa 3-5min, no se aika meni jo levittäessä. Ja sitten pyrin hieromaan turkkia käsin ja hanskalla, että tuntui että pohjavillaa sai vähän liikkeelle ja käsiksi ihoon asti. Levitin hoitoaineen lähes koko koiraan. Oli kermaisen tuntuista, kuin ihmisellä olevat tehokkaat hoitoaineet. Tämän jälkeen lähti vielä lisää karvaa! Tästä varmasti myös apua ja tuli sileämpi karva.


Ennen föönausta suljettu tila, kaikki tekstiilit pois. Meillä paras 1x1m eteinen, ovet kiinni. Vähän oven raostakin oli karvoja karannut ja imuroin niitä lopuksi seinältäkin. Kylppäriäkin kerran testannut, märkään jää karvat kiinni ja karvoja oli joka nurkassa ja ylhäälläkin. 


Föönaus ja kampaus 1h 10min:
Normaalisti Ruutia olisi mahdoton kammata, kun jäisi joka kohtaan kiinni tukistaen. Käytin ihan tavallista kampaa missä matalammatkin piikit. Normaalisti käytetty myös pyörivillä piikeillä olevaa.

Ekaa kertaa kokeilussa oli myös oikea koirien fööni. Ruuti ja Nova on aiemmat kerrat lainanneet mun fööniä, joka kuumenee ja karvat lentää siihen molempiin päihin, painava mötikkä kannatella. Ja metrin kokoinen tila lentelee karvaa.
Tämä oikea fööni oli suomalaisesta nettikaupasta tilattu. (Amazonissa olisi ollut väärään sähköverkkoon) vähän kuin imurin letku, mutta vain puhaltaa ilmaa. Perustelin tätä myös pesukerroilla ja tolleritkin voi kokeilla. Kovaäänisempi, joten pidin minimillä. Kaksi lämpötilaa, joista matalempi oli ok. Kestävän oloinen metallinen. Karvat kerääntyi näppärästi föönin taakse ja huomattaman paljon vähemmän leijui ilmassa, paitsi sitten kun tuli kuuma, Ruutin vielä istuessa sylissä. Suuttimissa oli eroa ääneen myös. Niin kova puhallus että piti varoa ettei tuo liian lähelle koiraa.
Föönillä sai hyvän jakauksen ja kampasin systemaattisessa järjestyksessä. Kampaan ei tällä föönillä jäänyt myös mitään, joten nopeutti kun ei tarvinnut sitä putsata. Ruuti oli yllättävän rauhallisesti ja antoi harjata pahatkin paikat.
Lopuksi kampasin koiran ja en muista, milloin olisi pystynyt koko koiran kammata. Yleensä nyt jollain karstalla toki, jolloin harjaa päälikarvat.

Meidän tila :D 





Tuntui aika törsäykseltä, mutta koira tykkäsi enemmän vs mitä olisi muina toimenpiteinä. Yksi vaihtoehto olisi viedä trimmaajalle pesuun ja föönaukseen, mutta ei raski maksaa, kun voi tehdä itse. Kun turkki tuntuu taas rasvaiselta (nyt tuli myös käsiin valkoista takapuolen päältä ennen pesua). Koirasta tulee myös raikkaan tuoksuinen ja kun toi nukkuu sängyssä päiväpeiton päällä + sen viltin päällä (joka pesuun myös).

- shampoo n. 8-17e on kestänyt ikuisuuden, joku mustalle koiralle. Nyt lopun laimensin.
- hoitoaine n. 12e
- pesuhanska 10e
- fööni n.130e
- kampa 2-5e
Koiran turkinkuivaajasta luki että olisi 15-30min, toki ehkä jos olisin vain kuivannut koiran.
Ja vanhalla föönillä Ruutin kanssa meni pesu + föönaus n. 3h.
Novan kanssa 1h.

Kännykkäkuva seuraavana aamuna

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...