Siirry pääsisältöön

Palkaton treeni ja keskeneräisiä avo/evl prokkiksia

TI TOKO Perkkaan koulun kentällä Sailan ja cockeri Voltin kanssa 

Novan kanssa:


  • seuraus tarjottuna, palkkasin vasemmalle pyöräyttäen. Nami kädessä tekee heti tiiviimmin.. Myös käännöksiä ja täyskäännöstä. 
  • peruutus: ensin yksi askel, vähän aukesi ja meni vähän liian taakse ja joutui korjata vähän eteen. Edettiin kolmeen askeleeseen. 
  • ruutu: ensin näytettynä. Tehtiin 15m ja itse menin lähemmäs. Sitten myös vähän lähempää. Kaikissa juoksi hyvin ruutuun. Pari täydelliseen paikkaan, osa reunoille tai että seisoi vähän takaa ulkona. Palkkasin namilla seisomisesta. Kokeiltiin myös ilman apuja, ekalla sujui. Toisella kiersi merkkejä ja tarjosi nauhalla seisontaa. Ruudussa saan olla tarkkana, jos ei mene sinne minne näytin niin voin mennä näyttämään, että tässä se oli. Ja sitten kokeilla uudestaan. Ja palkata kaikki täydelliseen kohtaan sekä seisottaa siinä kohdassa. Gava teki myös korjauksia alkeistreeninä eli jättää eri reunoille ulos ruudusta koiraa ja pyytää korjaamaan näytettyyn paikkaan tai eka vaikka lelu siellä tai alusta. 
  • seisomaan stoppi/liik. seisomaan jääminen: pari muistutusta ja kädestä palkka. Sitten alustalle nami takapalkaksi. Vaihtelin vapautinko taakse vai palkkasinko itse edestä seisomisesta. Jos kääntyi en kelpuuttanut. Aika hyviä jo ja vähän napakkuuttakin. Osassa saattoi jalat paikallaan tepsuttaa kerran, mutta tärkein ettei etene. Takapalkka auttoi myös. 
  • Nova teki näistä osan samaan aikaan Voltin kanssa, hyvin keskittyi eikä yrittänyt karata 

Liikkuroituna palkaton pätkä Novalle, kokeiltiin avon liikkeitä: 
  • kierto: katsoi ensin sivuun mutta lähti hyvin kiertoon. Sivulla vähän vino ja väljä. Odotti selkeästi lelua. Enemmän näitä loppuunasti.
  • kaukot: 5m matkalta. Maahanmenossa mahd liikkui takajalat tai sitten ei. Vaihdot oli hyviä, nyt ei liikkunut takapää. Sivullekävellessä nousi istumaan. Laitoin maahan ja sitten kävelin sivulle. Vapautin maasta. Tätä kokeili viimeksi 2m kaukoissa. Kaukoissa katsoi aina liikkurin käsimerkkiä etuviistossa.
  • nouto: ekassa heitossa kamala korppikotka, niska kyyryssä tuijotti kapulaa (en ollut sanonut odota eli siinä mielessä hyvä että pysyi). En kelpuuttanut, pyysin seuraamaan ja käännyin heti vasemmalle. Yritti sen sijaan rynnätä kapulalle. Seuraavassa yritti varastaa. Uudestaan heitto, seuruutin ympyrän, seisottiin hetki ja kun piti hyvin kontaktia annoin luvan hakea. Voisi kokeilla myös maahanmenoa. 
  • Tässä treenissä seuruutin kehään alussa. Nova näki, että kapula lähti mukaan ja se toi häiriötä (vaikka kapula menikin taskuun liikkurilla). Oli myös hetki sitten saanut moikata liikkuria. Novalle vieras henkilö. Kehut liikkeiden välillä, noudossa tuli nyt toistoja. Ja palautuksen jälkeen annoin palkaksi lelun "kehässä". 
Erikseen tuli mieleen testata pomminvarmat lähdöt tapaan noutoa,
  •  eli tekee tosi houkuttelevaksi sen edessä olevan kohteen ja jos ei pysy palkka menee pois. No mulla ei ollut nyt avustajaa, mutta voisi kokeilla apparin kanssa joka houkuttelee kapulan kanssa ja itse pidän Novaa hihnassa/pannasta. Nyt pidin pannasta, hetsasin ja heitin kapulan. Sitten käskin sivulle ja kun piti kontaktia sai hakea. 
  • Meni aika syöksyen ja liukuen kapulalle. Pitääköhän opettaa vielä kiertämään takaa, nätit nostot.. 
  • Sitten testasin sellaista että Nova seisoi, hetsasin ja heitin kapulan. En halua että istuu kuitenkaan sivulla. Yritti varastaa, tästä oli pakko yksinään huomauttaa ja menin nappaamaan kapulan. Seuraavassa sama, pyysin sivulle ja kun piti kontaktia lupa noutaa. Joutui tulla sivulle poispäin kapulasta ja luopua siitä, kun piti kontaktia. Nämä vaikutti kivoilta! Kapula on kuitenkin paras palkka siinä hetkessä. Täytyy olla myös tarkkana, että Nova saa hakea vain kontaktista jolloin pystyy irroittaa katseen kapulasta ja istuu ryhdissä. 

Gavan kanssa: 

  • ohjattu: ensin liikkuroituna, hetsasin ennen merkkiä siinä sivulta merkkiä ja juoksi sen aika kivasti. Ei ollut nytkään alustaa. Heitin pallon vasemmalle. Sitten otin 15m matkalta jossa juoksin etumatkaa kohti merkkiä ja kutsuin merkille. Kehuin merkin ja otettiin kapula, kun katsoi muhun. Oikea kapula ei erottunut kauhean hyvin. Gava merkiltä oli katsonut vain toiset. Seisoi myös vähän vinossa. Juoksi keskimmäiselle ja totteli pysähdystä (pitää sekin joskus palkata!). Ei totellut sitten oikeata, kun huomasi vasemman ja yritti mennä sinne. Stoppasin heti yrityksen. Kolmannella totteli, ohittaa keskimmäisen ja hakea oikean. Valot kentälällä ehkä vaikutti tai joku muu? Lopuksi vielä merkki hetsattuna, odotin hetken kun Gava pysähtyi seisomaan ja korjasi vähän asentoa. Menin leikkimään merkille. Oli hyvässä kohtaa eli merkistä n. 50cm takana. Ei nyt ihan täydellisesti mutta riittävästi. :) Nämä oli jo parempia kuin mitä aiemmin. 
  • eteenmeno ja ruutu: jatkoin painotuksella, että käskystä ruutuun pitäisi osata juosta. Gava oli nähnyt myös cockerin ruututreenin eli tiesi missä ruutu on. Näytin eteenmenon paikan, koska halusin että menee suoraan enkä pilaa sitä. Eka oli reilu 10m. Tokassa vähän alkoi himmata ja stoppasin.. Ekassa jäi seisomaan takapuoli muhun ja ruutu käskyllä lähti eteenpäin tarkastamaan oliko palkkaa. Pyysin lähemmäs ja sitten taisi vilkaista kohti ruutua ja käskin silloin. Toisella kerralla lähti vähän empien kohti ruutua, ensin ravilla ja lopuksi laukkaa. Kolmannella hyvä eteenmeno ja ruutuun meno. En näyttänyt käsimerkkiä ruutuun. 
Vähän oli mietinnässä kokeilla jotain palkatta, mutta en sitten tehnyt. 


Treenaa: 
- Nova peruutus, nouto appari houkuttelee, kaukojen loppu, kapulan nouto takakautta, seisominen takapalkalla+ edestä. Novalle paikka istumista! Kotonakin voisi tehdä tai lenkillä ja opettaa piiloon menoa.. Kiertotötsän suunnassa treenikassia tai kapula/loita.
- Gava eteenmeno ruudun lähellä, alustalle tai lelulle ja korjaukset
- Gava ruudun loppuosa, ohjattu vasen, haettava vähän pimeässä, merkki alustan kanssa, ruudussa alusta vaihteeksi
- Gava zeta + kaukot liikejärkkänä, etuviistossa liikkurilla kyltti, missä asennot mitä pyörittelee

Novan kanssa mietin voisiko jotenkin hyödyntää apparin palkkausta. Joko välillä sieltä ja välillä multa. Tai namien heitto ruutuun ja mun kanssa paikallaan seisten. Tai alustaan tähdäten. Voisi olla silloinkin myös yhden namin sijaan muutamia = paikallaan oloa ja ehdin ruutuun. Tai appari takana tai sivussa ja jos Nova seisoo paikallaan vähän pidempään niin sitten saisi lelun. Yksittäisenä kertana ok, ei aina.

Tarkoitus oli kirjata taas lyhyesti, mutta jos laittaa samana iltana niin ne aina venyy. :D Toisaalta tulee pohdittua asioita.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...