Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

13.11.2018

Palkaton treeni ja keskeneräisiä avo/evl prokkiksia

TI TOKO Perkkaan koulun kentällä Sailan ja cockeri Voltin kanssa 

Novan kanssa:


 • seuraus tarjottuna, palkkasin vasemmalle pyöräyttäen. Nami kädessä tekee heti tiiviimmin.. Myös käännöksiä ja täyskäännöstä. 
 • peruutus: ensin yksi askel, vähän aukesi ja meni vähän liian taakse ja joutui korjata vähän eteen. Edettiin kolmeen askeleeseen. 
 • ruutu: ensin näytettynä. Tehtiin 15m ja itse menin lähemmäs. Sitten myös vähän lähempää. Kaikissa juoksi hyvin ruutuun. Pari täydelliseen paikkaan, osa reunoille tai että seisoi vähän takaa ulkona. Palkkasin namilla seisomisesta. Kokeiltiin myös ilman apuja, ekalla sujui. Toisella kiersi merkkejä ja tarjosi nauhalla seisontaa. Ruudussa saan olla tarkkana, jos ei mene sinne minne näytin niin voin mennä näyttämään, että tässä se oli. Ja sitten kokeilla uudestaan. Ja palkata kaikki täydelliseen kohtaan sekä seisottaa siinä kohdassa. Gava teki myös korjauksia alkeistreeninä eli jättää eri reunoille ulos ruudusta koiraa ja pyytää korjaamaan näytettyyn paikkaan tai eka vaikka lelu siellä tai alusta. 
 • seisomaan stoppi/liik. seisomaan jääminen: pari muistutusta ja kädestä palkka. Sitten alustalle nami takapalkaksi. Vaihtelin vapautinko taakse vai palkkasinko itse edestä seisomisesta. Jos kääntyi en kelpuuttanut. Aika hyviä jo ja vähän napakkuuttakin. Osassa saattoi jalat paikallaan tepsuttaa kerran, mutta tärkein ettei etene. Takapalkka auttoi myös. 
 • Nova teki näistä osan samaan aikaan Voltin kanssa, hyvin keskittyi eikä yrittänyt karata 

Liikkuroituna palkaton pätkä Novalle, kokeiltiin avon liikkeitä: 
 • kierto: katsoi ensin sivuun mutta lähti hyvin kiertoon. Sivulla vähän vino ja väljä. Odotti selkeästi lelua. Enemmän näitä loppuunasti.
 • kaukot: 5m matkalta. Maahanmenossa mahd liikkui takajalat tai sitten ei. Vaihdot oli hyviä, nyt ei liikkunut takapää. Sivullekävellessä nousi istumaan. Laitoin maahan ja sitten kävelin sivulle. Vapautin maasta. Tätä kokeili viimeksi 2m kaukoissa. Kaukoissa katsoi aina liikkurin käsimerkkiä etuviistossa.
 • nouto: ekassa heitossa kamala korppikotka, niska kyyryssä tuijotti kapulaa (en ollut sanonut odota eli siinä mielessä hyvä että pysyi). En kelpuuttanut, pyysin seuraamaan ja käännyin heti vasemmalle. Yritti sen sijaan rynnätä kapulalle. Seuraavassa yritti varastaa. Uudestaan heitto, seuruutin ympyrän, seisottiin hetki ja kun piti hyvin kontaktia annoin luvan hakea. Voisi kokeilla myös maahanmenoa. 
 • Tässä treenissä seuruutin kehään alussa. Nova näki, että kapula lähti mukaan ja se toi häiriötä (vaikka kapula menikin taskuun liikkurilla). Oli myös hetki sitten saanut moikata liikkuria. Novalle vieras henkilö. Kehut liikkeiden välillä, noudossa tuli nyt toistoja. Ja palautuksen jälkeen annoin palkaksi lelun "kehässä". 
Erikseen tuli mieleen testata pomminvarmat lähdöt tapaan noutoa,
 •  eli tekee tosi houkuttelevaksi sen edessä olevan kohteen ja jos ei pysy palkka menee pois. No mulla ei ollut nyt avustajaa, mutta voisi kokeilla apparin kanssa joka houkuttelee kapulan kanssa ja itse pidän Novaa hihnassa/pannasta. Nyt pidin pannasta, hetsasin ja heitin kapulan. Sitten käskin sivulle ja kun piti kontaktia sai hakea. 
 • Meni aika syöksyen ja liukuen kapulalle. Pitääköhän opettaa vielä kiertämään takaa, nätit nostot.. 
 • Sitten testasin sellaista että Nova seisoi, hetsasin ja heitin kapulan. En halua että istuu kuitenkaan sivulla. Yritti varastaa, tästä oli pakko yksinään huomauttaa ja menin nappaamaan kapulan. Seuraavassa sama, pyysin sivulle ja kun piti kontaktia lupa noutaa. Joutui tulla sivulle poispäin kapulasta ja luopua siitä, kun piti kontaktia. Nämä vaikutti kivoilta! Kapula on kuitenkin paras palkka siinä hetkessä. Täytyy olla myös tarkkana, että Nova saa hakea vain kontaktista jolloin pystyy irroittaa katseen kapulasta ja istuu ryhdissä. 

Gavan kanssa: 

 • ohjattu: ensin liikkuroituna, hetsasin ennen merkkiä siinä sivulta merkkiä ja juoksi sen aika kivasti. Ei ollut nytkään alustaa. Heitin pallon vasemmalle. Sitten otin 15m matkalta jossa juoksin etumatkaa kohti merkkiä ja kutsuin merkille. Kehuin merkin ja otettiin kapula, kun katsoi muhun. Oikea kapula ei erottunut kauhean hyvin. Gava merkiltä oli katsonut vain toiset. Seisoi myös vähän vinossa. Juoksi keskimmäiselle ja totteli pysähdystä (pitää sekin joskus palkata!). Ei totellut sitten oikeata, kun huomasi vasemman ja yritti mennä sinne. Stoppasin heti yrityksen. Kolmannella totteli, ohittaa keskimmäisen ja hakea oikean. Valot kentälällä ehkä vaikutti tai joku muu? Lopuksi vielä merkki hetsattuna, odotin hetken kun Gava pysähtyi seisomaan ja korjasi vähän asentoa. Menin leikkimään merkille. Oli hyvässä kohtaa eli merkistä n. 50cm takana. Ei nyt ihan täydellisesti mutta riittävästi. :) Nämä oli jo parempia kuin mitä aiemmin. 
 • eteenmeno ja ruutu: jatkoin painotuksella, että käskystä ruutuun pitäisi osata juosta. Gava oli nähnyt myös cockerin ruututreenin eli tiesi missä ruutu on. Näytin eteenmenon paikan, koska halusin että menee suoraan enkä pilaa sitä. Eka oli reilu 10m. Tokassa vähän alkoi himmata ja stoppasin.. Ekassa jäi seisomaan takapuoli muhun ja ruutu käskyllä lähti eteenpäin tarkastamaan oliko palkkaa. Pyysin lähemmäs ja sitten taisi vilkaista kohti ruutua ja käskin silloin. Toisella kerralla lähti vähän empien kohti ruutua, ensin ravilla ja lopuksi laukkaa. Kolmannella hyvä eteenmeno ja ruutuun meno. En näyttänyt käsimerkkiä ruutuun. 
Vähän oli mietinnässä kokeilla jotain palkatta, mutta en sitten tehnyt. 


Treenaa: 
- Nova peruutus, nouto appari houkuttelee, kaukojen loppu, kapulan nouto takakautta, seisominen takapalkalla+ edestä. Novalle paikka istumista! Kotonakin voisi tehdä tai lenkillä ja opettaa piiloon menoa.. Kiertotötsän suunnassa treenikassia tai kapula/loita.
- Gava eteenmeno ruudun lähellä, alustalle tai lelulle ja korjaukset
- Gava ruudun loppuosa, ohjattu vasen, haettava vähän pimeässä, merkki alustan kanssa, ruudussa alusta vaihteeksi
- Gava zeta + kaukot liikejärkkänä, etuviistossa liikkurilla kyltti, missä asennot mitä pyörittelee

Novan kanssa mietin voisiko jotenkin hyödyntää apparin palkkausta. Joko välillä sieltä ja välillä multa. Tai namien heitto ruutuun ja mun kanssa paikallaan seisten. Tai alustaan tähdäten. Voisi olla silloinkin myös yhden namin sijaan muutamia = paikallaan oloa ja ehdin ruutuun. Tai appari takana tai sivussa ja jos Nova seisoo paikallaan vähän pidempään niin sitten saisi lelun. Yksittäisenä kertana ok, ei aina.

Tarkoitus oli kirjata taas lyhyesti, mutta jos laittaa samana iltana niin ne aina venyy. :D Toisaalta tulee pohdittua asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!