Siirry pääsisältöön

Agilityssa kisatreenit ja omatoimivuorolla

Torstaina Marjon treeneissä oli kisatreenit. Sain paikan molemmille koirille, se tuntuikin jälkikäteen jaloissa. Ihan eri juosta kisamaisia kuin pätkiä. Molemmat koirat saatiin kyllä kisafiilikseen jo pillistä ja ehkä omasta ohjauksesta. Novan ekalla puolikkaalla nollatreeniä, hylystä alusta tai joistakin virheistä. Toisella kierroksella Novaa palkattiin irtoamisesta. Gava teki molemmilla kierroksilla kisatreeniä ja hinkattiin keppejä.

Novan nollaisin rata (10vp)

Novalla haastetta toi 
- ekalla keppien aloitus, työnsin väärälle puolelle?
- 6-7 puolenvaihto meni leikkaukseksi, ekassa onnistui mutta tippui rima. Yhdessä kääntyi erisuuntaan, mutta jatkoin siitä. Ja kerran extra pyörähdyksellä.
- 11-12 putken toiseen päätyyn viennissä, ekalla kertaa käskytin aikaisin putkeen ja meni väärään päähän. Seuraavalla onnistui. Tällä suoralla piti myös juosta rohkeasti.
- 17-18 vienti oli sitten vaikein, olin ajatellut kuvan alapuolelta. Takaakiertoon laitossa ja matkan ja koiran laskeutumisen takia muurille viennistä tuli tosi vaikea. Oli taas tuollainen "työntö" kohta. Vaikka lähetin puomin läheltä takaakiertoon ja oikaisin kohti muuria niin laskeutui niin jaloille että meni muurin takaakiertoon. Toinen ohjaus oli persjättö 16-17 väliin. Sitten takaaleikkaus. Tämä onnistui! Mutten lennosta keksinyt puolenvaihtoa jatkoon ja stoppasi siihen. Toisen puolen ohjauksen valssiin ei olisi ehtinyt. Vuoron jälkeen näin siihen persjättöä tai vähän päällejuoksu persjätön tyylistä.

Novalla sujui kepit  ekan jälkeen oikein, kontaktit toimi, hyppykuvioissakin onnistumisia.

Lähdöstä varasti jonkun keskimmäisen, tai tahallaan testasin pysyykö jos nostan vain käden enkä sano mitään. Sen jälkeen kesti hämäys käden noston.

Treenaa: työnnöt, päällejuoksut, poispäinkääntö/sylkkäri, takaaleikkaus


Gavan vuorolla aluksi oli huolimaton ja alkoi ärsyttämään jo virheiden toistuminen kepeille ja rimoja lensi. 
Kepeille tulin tulokseen, että koska linja ja Gavan liike kaarratti niin olisi halunnut kiertää ekan kepin koska sinne oli helpompi juosta. Ei auttanut erilainen "törkkäys" ja ei kuunnellut. Ainut mikä toimi oli puolivalssilla "vetää" oikealla puolelle kääntymään. Pitäisi ottaa ohjureilla "huonoja keppiohjauksia", olis vähän koirankin vastuulla sisäänmeno. Eikä Gava tajua näköjään törkkäystä. 

Rimat tuli ainakin 9-11 pätkässä, jossa toisesta keskeytin nostin riman ja huomautin siitä. Olikohan myös 9 takaakierrosta. Koska vedätin ja Gavalle tuli kiire. Haukkui oikein mennessä. 
16-18 oli edelleen vaikea alakautta, sain korjattua muurille mutta hyppäsi ristiin. Taisin saada kääntymään myös oikein? Sitten persjättö ja takaaleikkaus, onnistui ekalla? 
21 hypyllä oli aina lenkittämässä ohi, koska putketkin oli siellä. Sain korjattua nollimmassa viime tingassa. 
Kun on joku kohta mikä vie hirveästi energiaa ja keskittymistä niin voi hyvin olla että sen jälkeen käy jotain helpommassa paikassa. 

Tauon jälkeen Gava teki radan 5vp rimalla eli 1-23. 
Meille hyvä epämukavuusalueen rata, vauhdikas ja sopivan haastavia linjoja. 


Itse kisatreeneistä oli hyvä fiilis. Jännitystä ei näihin saanut itselle. Fiilis henkisesti on parempi kuin joskus vuosi sitten. Nyt on kiva yrittää hyvää suoritusta, mutten koe virheitä niin isona juttuna että ne lannistaisi nollan yrittämistä. Aiemmin otin ehkä paineita aina uudesta esteestä ja saman hankalan kohdan tekemisestä. Kepeillä huomasin luottamuksen puutetta. 
Gavan kanssa näitä tarvitaan. Mutta toki myös Novan kanssa, että uskallan ohjata sitä rohkeasti vaikka koira tuntuisi kuumalta. Treeneissä tykkään radan haasteista ja yleensä tuntuu hyvältä kun saa vaikean kohdan sujumaan. 




PE AGI
Perjantaina agin omatoimivuorolla Lohjalla Novan serkkupojan Artturin ja omistaja Tiinan kanssa sekä äitikin tuli mukaan (kameramieheksi). Osasimpa mä kerrankin keksiä tosi hyödylliset omatoimitreenit molemmille!

Novalle serpentiinityylinen "työntö", päällejuoksua ja kepit kohti putkea (sama juttu kuin 2vk sitten). Huomasi, että ei ole niin varmoja juttuja koska oli läheltä ettei tullut liian päin mua ja käy mielessä jo ajatus että tulee päälle tai jään jalkoihin. Sama kuin Gavankin kanssa alkuvaiheessa päällejuoksuja. Pituuden jälkeen oli namimaattipalkat, se auttoi ja oli hyvä että vahvisti myös erikoisestettä.



Gavalle keksin tosi hyvän takaakierto treenin vähän mm-kisojen japanilaisen tuomarin tapaisesti 3 peräkkäistä hyppyä takaakiertoja. Tämä olikin hyvä haaste meille! Oon ajatellut, että kierrot on aika varmoja mutta niin ne onkin yksittäisenä. Gava oli sitä mieltä ettei voi olla kuin yksi tai max 2 peräkkäistä saksalaistyylistä takaakiertoa. Näissä myös näkyi se kriittinen juttu että ei voinut liian pitkään varmistaa kiertoon menoa, koska jos haluaa seuraavan onnistua pitäisi sielläkin olla hyvässä kohdassa. Kiire tekikin treenistä parhaan, koska ilman kiirettä nämä sujuukin ja pystyn aina saksalaisen jälkeen ohjata hypyn suoraan mentynä. Gava oikein haukkui mulle, siitä tietää että se ei tykkää kun vedätän sitä. Yleensä virettä ei saa nostettua omatoimitreeneissä, mutta nyt teki kuin ratatreeneissä.

Toinen haaste oli pituus + kepit jotka oli terävään avokulmaan. Ansaputki oli myös suoraan edessä, aina meni kiltisti kepeille. Ensin meni 2 väliin, mikä aika normi jos en auta. Tein ensin takaaleikkauksena. Kun pidin hallussa pidempään onnistui. Keppien puolelta ekassa väärin. Toistolla kun sanoin hoputtavasi mene mene kepit niin malttoi juosta päätyyn asti ja sieltä oikein kepeille. Kerran pyysin Gavaa jatkamaan maassa olevan lelun ohi, mutta olisi myös poiminut sen mukaan.

Kepit kohti u-putkea: vielä vikaksi muistin tämän. Ekassa videoin ja jätti vikan välin. Toistolla lelu ehkä eri kohdassa niin sujui oikein. Sujui heti ekasta ilman verkkoa. Seuraavalla kerralla vielä ilman etupalkkaa.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...