Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

3.11.2019

Ison kentän agilityssa maxien mm-rata

Lauantaina oli ensimmäistä kertaa agilityssa ison kentän treenit eli kaksi vierekkäistä kenttää oli varattu niin oli kisaradan kokoinen. Marjon kouluttamana tehtiin maksien mm-finaalin rataa. Olipa kiva päästä kokeilemaan sitä! Gava oikein tärisi innosta myös, tein vain sen kanssa. Treeni puolitettiin kahteen osaan, juuri sopiva niin.

Alussa oli monta tosi hienoa kohtaa, aina ne virheet jää kuitenkin mieleen. In-in 2 hyppy, keinulla sivuttaisetäisyys, takaa 5 hyppy. Kokeilin kerran myös 1-2 takaakierto persjätöllä.

Keppikulma vaati vähän treeniä ja neuvottelua, halusin että tekee sen takaaleikkauksesta eli itsenäisesti. Aluksi meni 2-3 väliin kuten normaalisti. Ehkä 4 kertaa toistettuaan kun käskytin tiukemmin "mene kepit, mene" tms niin juoksi ekaan väliin asti. Jatkossa muisti oikean välin ja teki kaikki kerrat oikein. Hyvä Gava! Saman tyylistä kulmaa tehtiin onneksi viikolla to treeneissä, pe ja la, joka kerta aluksi "tappelu" en auta, Gava saa itse hoksata ja sitten jatkossa sujui. Niin pitkään ollaan aina tehty niin että autan ohjauksella tai ohjurilla.. Kun kepit oli asennettu päähän niin uusiksi alusta.

Toisella yrityksellä tehtiin nollana puomille 13 asti. Siihen palkka, tosi hyväkin kun jatkossa huomasi ja vähän veikkailin että yksi haaste on 14-15 kuljetuksessa.

Lyhennetty video

Halusin testata vielä kepit, takaakierto viistohyppy, putki niin että menen edellä vedättäen, ajatellen persjättöä putkien väliselle hypylle. Sinne ei kuitenkaan niin helposti maksin kanssa ehdi, ellei pysty jättämään koiraa kauas takaakiertoon. Ekalla Gava kumosi siivekkeen takaakierto hypyllä, kun kiirehti perään. Toisella kerralla keskittyi ja kesti vedättämisen. Hyvä oli saada treenattua tuokin! Erikseen putki, persjättö ja in-in.

Suoraputki 10 + "takaakierto" 11 hyppy kohti ohjaajaa ja siitä putkeen. Tämä sujui päällejuoksuna ekalla kerralla toki Gava vähän mietti mun viereistä hyppyä. Uudestaan tällä ohjauksella saatiin vielä siistimpi suoritus. Kokeiltiin myös muita: hyppy, suoraputki ja hyppy 11 ja ei ne ollut sen parempia. Putkijarru oli oleellinen lisä, mutta silti koska mulla tuli liikettä eteenpäin aika iso lenkki sieltä tultiin. - Backläppiin kääntyminen mahdotonta, koska tulee niin kaarella tai
- viskileikkaus, kääntyi mua kohti pyörimään.
- Päällejuoksu oli näistä ainut, jolla blokata kaarratusta ja samoin estää ansahyppy putkelle menossa. Tällainen perus tappelukohta, missä piti tyytyä, että kyseessä on Gava..
Niin ja paras käskytys tähän oli pitää kädet alhaalla, ensin putkijarru ja sitten kokoajan "tähän näin, tähän". Gavan suunnasta katsottuna hyppy oli aina suoraan. Putken suu myös imi kohti ja koira ehti myös aina ennen mua putkesta ulos, piti tulla haltuun vaikka mulla oli liikettä kohti koiraa.

Toisella kierroksella jatkettiin "tappelua". 
14-15 kohdassa näkyi myös mm-tasolla variaatioita. Gavan kanssa isoin haaste oli paikaltaankin tehtyä, että saa sen ansa ohi ja sitten vielä kiertoon. Jos otin liikaa haltuun niin tuli hypyn väärinpäin. Aluksi ehkä liikaa ajattelin että liikun koiran kanssa samansuuntaisesti kuljetuksen. Vastakäännös oli tietty hypylle 14. Kerran sitten tein takaakierto persjätön hypylle 15 ja sekin tuntui hyvältä. Siinä en ainakaan jäänyt vaikealle alueelle pitkäksiaikaa ja koirallekin tuli kiire perään. Kalastelukohdissa kun hyvä jos radan jatko on selvillä. Samaan tehtiin myös takaaleikkausta, mutta siinäkin piti olla vähän edellä että ehti kääntää koiran. Kerran leikkaus tuli niin jäljessä, että Gava ehti jo lähteä kääntymään väärään suuntaan ja rima tippui. Muutamaan kertaa karkasi ansalle, kerran myös niin että kouluttaja seisoi sen edessä, mutta Gavalle jäi kolo mistä mennä. 
Käskytyksessä, tässä ei ollut mitään apua käännöskäskystä hypyllä 14. Paras oli kädet alas, suhahdus ja "tähän näin" ja tässä käsky myös väliin. Näitä treeniin, missä pitää ohittaa ansa ja sitten taas lähettää tekemään. Vaikeutta tässä toi myös se, että ansa oli lenkityspuolella. 
Pahoja ansahypyn ohituksia on ollut aika vähän. Niitä pitää taas muistutella.. Eikä näistä saa täydellistä tai sellaista kuin muilla, mutta täytyy treenata lisää luottoa näihin kohtiin. Ja ehkä, että saisin vielä rohkeutta liikkua näissä kohdissa. Lisäksi en palkannut yhtäkään haltuunottoa tai onnistunutta kääntymistä. Vaikka juuri niitä pitäisi myös palkata. 
Jatkossa myös takaakierto ja saksalaistreeniin ansahyppyjä lähellä reittiä. Puomilta Gava meinasi lähteä käden liikutuksesta, kun otettiin 2on-2off asennosta jatkoa. 

Jatkosta 16-18 eli hyppy, u-putki ja hyppy oli helppo ja leijeröin pituuden. Tämä olis ollut hauska kokeilla myös Novan kanssa. Matkaa putkeen oli kyllä, ettei varmaan irtoaisi? 

In-in hypylle 19 oli haastava, kun ohjasin aiemmin hypyn 18 ja koira oli niin nopeasti siitä tullut. Niin ei kuunnellut tai mun ohjaus ei ollut looginen in-in kohtaan. Ne missä oli liikettä ei sujunut, kun luukutusta oli alla putki + hyppy ja pitkät välit. In-in onnistui sitten mutta Gava lähti siitä kepeille. Kisoissa ja treeneissä moni taas kääntyi liikaa kohti ohjaajaa, että tuli muurin ohi. :D Yksittäisenä sain liikuttua sen verran, että ehdin kääntää muurille tai liikkua sen verran vasemmalle. Ei tullut testattua takaakierto ja takaaleikkaus tavalla. Siihen olisi ollut aikaa leijeröinnin takia, kisoissa ainakin varmempi. Tämä myös hyvä kohta treeniin. 

Lopussa oli extraa suoraputki puomin alla ja hypylle in-in tyylinen kohta. Tässä taas käskyt meni kuuroille korville. Gava tähtäsi putkesta ihan suoraan ja ihmetteli kun oli hypyt molemmin puolin. Olin itse myös 10m päässä. Se toimi, kun sanoin "tässä/ tänne näin" ja sitten hyppy. Kun tulee etäisyyttä ja on vauhtia niin hallinta edelleen vähenee. Ja myös leijeröinti kohtien jälkeen saa olla tarkkana. 

Treenaa: 
- käteentulo/haltuunotto käskyä
- putkijarru
- in-in vaikea vielä jos tulee radalla niin että hyppy syöttää väärinpäin ja itsellä liikettä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!