Siirry pääsisältöön

Ison kentän agilityssa maxien mm-rata

Lauantaina oli ensimmäistä kertaa agilityssa ison kentän treenit eli kaksi vierekkäistä kenttää oli varattu niin oli kisaradan kokoinen. Marjon kouluttamana tehtiin maksien mm-finaalin rataa. Olipa kiva päästä kokeilemaan sitä! Gava oikein tärisi innosta myös, tein vain sen kanssa. Treeni puolitettiin kahteen osaan, juuri sopiva niin.

Alussa oli monta tosi hienoa kohtaa, aina ne virheet jää kuitenkin mieleen. In-in 2 hyppy, keinulla sivuttaisetäisyys, takaa 5 hyppy. Kokeilin kerran myös 1-2 takaakierto persjätöllä.

Keppikulma vaati vähän treeniä ja neuvottelua, halusin että tekee sen takaaleikkauksesta eli itsenäisesti. Aluksi meni 2-3 väliin kuten normaalisti. Ehkä 4 kertaa toistettuaan kun käskytin tiukemmin "mene kepit, mene" tms niin juoksi ekaan väliin asti. Jatkossa muisti oikean välin ja teki kaikki kerrat oikein. Hyvä Gava! Saman tyylistä kulmaa tehtiin onneksi viikolla to treeneissä, pe ja la, joka kerta aluksi "tappelu" en auta, Gava saa itse hoksata ja sitten jatkossa sujui. Niin pitkään ollaan aina tehty niin että autan ohjauksella tai ohjurilla.. Kun kepit oli asennettu päähän niin uusiksi alusta.

Toisella yrityksellä tehtiin nollana puomille 13 asti. Siihen palkka, tosi hyväkin kun jatkossa huomasi ja vähän veikkailin että yksi haaste on 14-15 kuljetuksessa.

Lyhennetty video

Halusin testata vielä kepit, takaakierto viistohyppy, putki niin että menen edellä vedättäen, ajatellen persjättöä putkien väliselle hypylle. Sinne ei kuitenkaan niin helposti maksin kanssa ehdi, ellei pysty jättämään koiraa kauas takaakiertoon. Ekalla Gava kumosi siivekkeen takaakierto hypyllä, kun kiirehti perään. Toisella kerralla keskittyi ja kesti vedättämisen. Hyvä oli saada treenattua tuokin! Erikseen putki, persjättö ja in-in.

Suoraputki 10 + "takaakierto" 11 hyppy kohti ohjaajaa ja siitä putkeen. Tämä sujui päällejuoksuna ekalla kerralla toki Gava vähän mietti mun viereistä hyppyä. Uudestaan tällä ohjauksella saatiin vielä siistimpi suoritus. Kokeiltiin myös muita: hyppy, suoraputki ja hyppy 11 ja ei ne ollut sen parempia. Putkijarru oli oleellinen lisä, mutta silti koska mulla tuli liikettä eteenpäin aika iso lenkki sieltä tultiin. - Backläppiin kääntyminen mahdotonta, koska tulee niin kaarella tai
- viskileikkaus, kääntyi mua kohti pyörimään.
- Päällejuoksu oli näistä ainut, jolla blokata kaarratusta ja samoin estää ansahyppy putkelle menossa. Tällainen perus tappelukohta, missä piti tyytyä, että kyseessä on Gava..
Niin ja paras käskytys tähän oli pitää kädet alhaalla, ensin putkijarru ja sitten kokoajan "tähän näin, tähän". Gavan suunnasta katsottuna hyppy oli aina suoraan. Putken suu myös imi kohti ja koira ehti myös aina ennen mua putkesta ulos, piti tulla haltuun vaikka mulla oli liikettä kohti koiraa.

Toisella kierroksella jatkettiin "tappelua". 
14-15 kohdassa näkyi myös mm-tasolla variaatioita. Gavan kanssa isoin haaste oli paikaltaankin tehtyä, että saa sen ansa ohi ja sitten vielä kiertoon. Jos otin liikaa haltuun niin tuli hypyn väärinpäin. Aluksi ehkä liikaa ajattelin että liikun koiran kanssa samansuuntaisesti kuljetuksen. Vastakäännös oli tietty hypylle 14. Kerran sitten tein takaakierto persjätön hypylle 15 ja sekin tuntui hyvältä. Siinä en ainakaan jäänyt vaikealle alueelle pitkäksiaikaa ja koirallekin tuli kiire perään. Kalastelukohdissa kun hyvä jos radan jatko on selvillä. Samaan tehtiin myös takaaleikkausta, mutta siinäkin piti olla vähän edellä että ehti kääntää koiran. Kerran leikkaus tuli niin jäljessä, että Gava ehti jo lähteä kääntymään väärään suuntaan ja rima tippui. Muutamaan kertaa karkasi ansalle, kerran myös niin että kouluttaja seisoi sen edessä, mutta Gavalle jäi kolo mistä mennä. 
Käskytyksessä, tässä ei ollut mitään apua käännöskäskystä hypyllä 14. Paras oli kädet alas, suhahdus ja "tähän näin" ja tässä käsky myös väliin. Näitä treeniin, missä pitää ohittaa ansa ja sitten taas lähettää tekemään. Vaikeutta tässä toi myös se, että ansa oli lenkityspuolella. 
Pahoja ansahypyn ohituksia on ollut aika vähän. Niitä pitää taas muistutella.. Eikä näistä saa täydellistä tai sellaista kuin muilla, mutta täytyy treenata lisää luottoa näihin kohtiin. Ja ehkä, että saisin vielä rohkeutta liikkua näissä kohdissa. Lisäksi en palkannut yhtäkään haltuunottoa tai onnistunutta kääntymistä. Vaikka juuri niitä pitäisi myös palkata. 
Jatkossa myös takaakierto ja saksalaistreeniin ansahyppyjä lähellä reittiä. Puomilta Gava meinasi lähteä käden liikutuksesta, kun otettiin 2on-2off asennosta jatkoa. 

Jatkosta 16-18 eli hyppy, u-putki ja hyppy oli helppo ja leijeröin pituuden. Tämä olis ollut hauska kokeilla myös Novan kanssa. Matkaa putkeen oli kyllä, ettei varmaan irtoaisi? 

In-in hypylle 19 oli haastava, kun ohjasin aiemmin hypyn 18 ja koira oli niin nopeasti siitä tullut. Niin ei kuunnellut tai mun ohjaus ei ollut looginen in-in kohtaan. Ne missä oli liikettä ei sujunut, kun luukutusta oli alla putki + hyppy ja pitkät välit. In-in onnistui sitten mutta Gava lähti siitä kepeille. Kisoissa ja treeneissä moni taas kääntyi liikaa kohti ohjaajaa, että tuli muurin ohi. :D Yksittäisenä sain liikuttua sen verran, että ehdin kääntää muurille tai liikkua sen verran vasemmalle. Ei tullut testattua takaakierto ja takaaleikkaus tavalla. Siihen olisi ollut aikaa leijeröinnin takia, kisoissa ainakin varmempi. Tämä myös hyvä kohta treeniin. 

Lopussa oli extraa suoraputki puomin alla ja hypylle in-in tyylinen kohta. Tässä taas käskyt meni kuuroille korville. Gava tähtäsi putkesta ihan suoraan ja ihmetteli kun oli hypyt molemmin puolin. Olin itse myös 10m päässä. Se toimi, kun sanoin "tässä/ tänne näin" ja sitten hyppy. Kun tulee etäisyyttä ja on vauhtia niin hallinta edelleen vähenee. Ja myös leijeröinti kohtien jälkeen saa olla tarkkana. 

Treenaa: 
- käteentulo/haltuunotto käskyä
- putkijarru
- in-in vaikea vielä jos tulee radalla niin että hyppy syöttää väärinpäin ja itsellä liikettä 

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...