Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

10.11.2019

Projekti haukkuminen viikko 1

Hakuun on nyt otettu kokeilun alle opettaa Nova haukkumaan. Kun vähän sählän noutajan kanssa se olisi helpomman tuntuista ja kerran se muutenkin on käytännössä yksinkertaisempaa ohjaajallekin.

Ekat ilmaisutreenit (28.10) oli viikko sitten, missä maalimiehet sai leluilla hetsattua pienen wuh äänen.

Jatkoin kotona ovikellon kanssa ja yhdistin siihen "sano" tai sano wuh" käskyä. Ovikello tarvittaessa heti käskyn jälkeen niin haukkui sitten. Palkkasin näitä namilla (4 treeniä?) mutta yksittäisenä Nova tarjosi vain maahanmenoa. No viimeisimmissä ehkä ihan pientä hiljaista ääntä, joka ei ollut haukkumista eikä vinkumistakaan.


Kotona 4.11 keksin, että yksi Novan huippuleluista on "muumi" vinkulelu. Äänitin alkuun varalle ovikellon ja palkkasin haukkumisen.

Sitten otin eteiseen muumin jalan alle ja pidin siitä myös kädellä. "Sano" ja Nova päästi hiljaisemman haukun, palkka. Sitten tuli myös kunnon haukku useammalla toistolla! Jes!

(Mietinkin, että jos mulla on namit kädessä ja seison tai meen istumaan maahan, se on ollut pitkään rauhoittumistreenissä ideana, että tarjotaan maahanmenoa ja rauhoitutaan. Toki siihen on myös käsky, mutta tarjoaa sitä vahvasti ilmankin. Joten tarvitaan alkuun lelu, että oppii käskyn ja yhdistää maalimiehiin. )

Videosta kaapattu kuva


Ilmaisutreenit Ojangossa ma 4.11.
Muumi ja Nova oli matkassa. Kokeilin ensin itse haukutusta tai haukkua. Aika nopeasti tuli hau.
Sitten kaksi maalimiestä kokeili myös. Myös 2 haukkua ja sitten 3 haukkua! Vahvalla äänellä haukkui. Häiriötä oli alussa myös kun kaksi treenikaveria tuli eri aikaan paikalle.

Toisella kierroksella kokeiltiin niin, että päästin hihnassa maalimiehelle ja Nova sai aloittaa haukun. Aika hyvin yhdisti tähänkin. Tosin uudet maalimiehet piti kurkata kasvoistakin nuuskaisemalla tai pusulla. Kun haukkui keskittyi suurimmassa osassa kerroista leluun. Joillakin katsoi ihmistä, mutta parempi jos keskittyy leluun. Osalla oli hyvä etäisyys, osalla tuli vähän lähemmäs. Ehkä oli eroa siinä oliko maalimies kyyryssä kohti lelua tai selkä suorassa istumassa? Näissä oli taas maksimi 3 haukkua.

Jes tosi hyvä edistys! Muumi vinkua Nova palauttaa myös paremmin maalimiehellekin. Narupallojen kanssa tykätään lähteä enemmän rallattamaan. Me jatketaan Muumi treenejä! Ehkä vinkuva kongin tennispallokin menisi hyvin.


TI ilmaisut makuullakin ja 5m juoksumatka
- pellolla otin itse ilmaisua muumin kanssa niin että olis kyykyssä ja lelu jalan alla. Haukkui 1-2 ja sai lelun. Mukana oli myös äiti ja Gava häiriönä.
- metsässä ensin istuin ja jalka oli ojennettu eteen minkä alla lelu. Kutsuin Novan 5m päästä. Palkkasin haukusta.
- metsässä olin kyljellään polulla ja laitoin lelun jalan alle. Kutsuin Novan taas 5m päästä. Juoksi ekassa mun kasvoja kohti, muissa suoraan lelulle. Haukkuja 1-3 ja palkka.

Osassa sanoin käskyn, osassa en. Toisaalta ihan hyvä vielä toistaa käskyä, että oppisi vihjesanan haukkumiselle. Nyt lelu toimii parhaimpana vihjeenä. Voisi myös ottaa pressua tai vilttiä päälle ja toki sitten kasvattaa haukun määrää. Samoin matkaa minkä Nova juoksee tekemään ilmaisun voi vaihdella.


KE ilmaisut
- metsässä
- istuen tai maaten, haukkuja 1-4 kpl
- myös maalimiehelle


Haamuja Tuulessa kirjasta tuli katsottua, mitä siellä lukikaan ilmaisusta. Hyvä, että vilkaisin. :)

Haukkuilmaisun ohjeita luntattu Reijan kirjasta
- kotona tavoite 20-30 haukkua
- itse istuu/seisoo/makaa
- lelu/purkki jalan alla
- alkuun suullinen vihje, jättää pois kun jalko lelun päällä riittää vihjeeksi
Maalimiehen kanssa
1. noin metri maalimiehestä ja koira haukkuu maalimiehen kenkää, mm kehuu ja palkkaa
2. Lähetys metrin päästä ja ohjaaja lähtee kävelemään sivusuunnassa, palaa lähelle. Apuohjaaja voi kiertää ympäri.
3. Metri maalimiehestä, ohjaaja peruuttaa 5m, palaa, peruuttaa 10m jne. Mm palkkaa kengän alta.
4. Voidaan lähettää koira kauempaa haukkumaan, lopulta 50m päästä.
Opetetaan koira että ilmaisun aikaan voi puhua tai kehua koiraa. (Vasta kun ohjaaja sanoo "sivulle" tai "maahan" ilmaisu loppuu. )
Palkata kun koiran kyynärät osuu maahan tai peruuttaa (jos liian lähellä). Palkan heitto koiran taakse, maalimies nousee ja jatketaan palkkausta koiran suunnassa.
- umpparilla haukkuminen, alussa mm menee koiran nähden piiloon, piilo voi olla hieman auki.
- tyhjän piilon ohitus
- hajuerotteluharjoitus/ mökkikylä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!