Siirry pääsisältöön

Lauantain hakutreenit kalliolla

HAKU
Lauantaina treenattiin hakua nelistään Teknopoliksessa. Vakkaripaikka oli varattu, joten siirryttiin kallion päälle, jossa oli molempiin suuntiin sitä "alas" pistoja. Keskilinja meni kallion korkeimmassa kohdassa. Mukana oli Minna ja bc Sisu, Bigi ja sakemanni Frida sekä Sari ja mudi Harri. Keli oli +7, kun pari päivää sitten oli lunta.



Nova oli mukana tallaamassa ja suunnitelma vähän muuttui uuden paikan takia.
Tehtiin kaksi muistikuvaparia ääniavuilla. Näki vähän ekan maalimiehen piiloon menoa. Aloitettiin myös ilmoittautumisella (kätellään treenikaveri alueen alussa), tokalla yrityksellä malttoi seurata ja pysyä paikallaan.

Ääni 2 pistolta (vahingossa puhelimeen tuli maalimieheltä "ääni", alkujäi pois jolloin saatiin avut samaan aikaan molemmin puolin). Toisella onnistui. Ääni 1 pistolta, vaikka olisi varmaan ollut ilmankin menossa.

Pisto 1 sujui nopeasti ekalla yrittämällä.

Pisto 2, ekassa juoksi vinoon ja kääntyi takaisin päin. Toisella suht suoraan ja maalimies löytyi. Novalle Bigi oli ekaa kertaa maalimiehenä, ei ongelmaa. Paitsi nakit vähän kimpoili. :D

Tehtiin poikkeus ja otettiin ääni 3, ääni 4.

Pisto 4: koska oli vaikeampi ja pidempi niin otettiin tähän väliin heti äänen jälkeen. Ekassa juoksi kalion alas ja nousi vähän seuraavalle kalliolle mutta juoksi sitä pitkin takaisin päin. Lähetys 8m lähempää, juoksi ympyrälenkin takaisin päin. Lähetys 30m lähempää, nyt juoksi suoraan kallion kukkulan yli ja maalimies löytyi. N. 30m matkalta.
Puhetta oli, ettei anneta lisää apuja vaan menee lähettämään lähempää. Toki tästä tulee muille hajujälkiä kohti piiloa mutta ainakin oli niin, että Nova sai tehdä töitä eikä maalimies liiku tai anna enempää apuja. Maasto oli vaikeata edetä suoraan tyhjälläkin pistolla kokeneemmilla.

Pisto 3: juoksi suoraan loivaa kalliota alas. Oli kuitenkin mun näkyvyyden lakatessa kääntynyt vähän takaisin päin ja kaartanut sieltä alas suolle (syvyyttä lisää). Sieltä takaisin tullessa löytyi maalimies. Tolla puolen pidettiin lyhyemmät pistot, ettei tarvitsisi mennä kalliolta alas.

Maastokarttana, Pyttisberg

Oli kivaa! Ja hyvää kuntoilua kivuta kalliota ylös ja alas. Yhdessä kohtaa näytti siltä kuin joku olisi siellä pitänyt leiriä. :0 Yhdellä lenkillä Nova tuli myös yhdeltä kalliolta korkean hypyn alas, onneksi laskeutui hyvin. Olisi voinut kiertää.. Reilun viikonpäästä kranio. 


Laskin Novan maastotreenit mitkä olin kirjannut vihkoon, 9 treeniä. Näistä vain Teknossa Nova oli käynyt kahdesti samassa paikassa, mutta siinäkin oli väliä 5kk. Hakuleirillä oli ainut kun oltiin lähekkäin samassa paikassa.
Korsossa Nova on myös kerran treenannut rullailmaisua, maalimiehet molemmin puolin.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...