Siirry pääsisältöön

Saijan agilityssa tuuraamassa

AGILITY
Tiistaina oltiin aksatreeneissä Saijalla. Tein molempien kanssa 10+10min. Alku oli kisaradasta, siinä oli apua in-in käskystä kahdessa kohtaa.

Nova teki ensin kierroksia oli taas aika paljon, joten uusin lähdön pyörimisenkin kun meinasi mennä jo edeltä istumaan nenä toiseen suuntaan kuin mulla.

1-5: ekat meni tosi hyvin. Nova tuli kiltisti myös 3 hypylle. 4 hyppy oli epävarma, mutta in-in käskyllä tuli hyvin. Sitten kääntyikin niin voimakkaasti mua kohti, että takaakierron sijaan tuli hypyn edestä. Vasta kun saattelin vähän liikaakin kiersi hypyn takaa. Siitä ei olisi takaaleikkaus putkelle onnistunut. Sai palkan kuitenkin takaakierto hypyn jälkeen. Nova ei edes noteerannut putkea reunassa, kun joku bc taas otti sen ansan. Kerran sanoin kunnolla, kun tiputti peräkkäin kaksi rimaa, koska oli niin kiireinen muka, sen jälkeen keskittyi.

5-8: yritin jäädä putkeen lähetyksessä hypyn tasolle mutta kääntyi enemmän kohti A:ata. Tai saateltuna onnistui. Ei ollut järkeä leijeröidä Novan kanssa, kun pitää työntää myös hypylle ennen puomia.

9-10 pimeäputki kulma sujui hyvin, Nova ohitti namimaatin ja totesi, että kyllä hän osaa! Pois tieltä! Namimaatista oli myös kaukosäätimestä patterit loppu, joten ei tullut tuttua ääntä palkatessa (kouluttaja tiputti namin). Nova sai tässä kerran lelun ja vähän revitellä sen kanssa.

10-12: kepeille meno sujui hyvin. Jätti vikat 2 keppiä, kun olin takana. Tuin seuraavassa vastakkaisella kädellä ja pystyin jättäytyä.

13-16 en ottanut Novaa tiukasti ja hyppäsi 13 hypylle viennissä myös viereisen hypyn. Jatkettiin vain. A:n juoksarista palkka edessä.

30-32 ekalla kerralla kepeillä tuli joku ajatusvirhe, jäi katsomaan jotain sivussa. Toisella ok ja tein persjätön. Yritin jatkaa hypyn takaakiertoon, mutta laskeutui riman päälle.

33-36: namimaatti oli nurkassa. Takaakierto oli ok, putkeen lähetystä yritin tehdä taas hypyn tasolta ja meinasi kääntyä sen sijaan taas hypyille, jotka oli mua lähempänä. Kolmannella alkoi irrota sinne. Otin hypyn 35 in-in tyyliin, ottaen vastaan ponnistuspuolelta.

Vähän väriloistetta tännekin :D

Gavan vuorolla

Kepit: avokulma terävästä kulmasta, sujui yksittäisenä ja hypyn kautta. Jes! Periaatteessa samaa kulmaa oli viime viikolla 3 treeniä ja nyt 1. Hyvä vahvistaa kuurina. :)

1-5: Ekassa Gava sujahtikin ansaputkeen 11 hypyn 2 jälkeen. En tuollaista tajunnutkaan! Toki siinä oli käännöstä ja omaa liikettä. Tein vastakäännöksellä sekä niin, että kutsuin "tule".
Seuraava vaikeus olikin hypyllä 4 eli in-in, ekassa luulin että ohjasin mutta varmaan kävi niin kuin mitä katsoin aiemmalla koiralla. Jotenkin ajatteli, että oli loiva ja helppo (kuten Novalla..) mutta koira laskeutuu jo väärälle puolen estettä. Takaakierto 5 oli sentään helppo. Ja leijeröinti.

Puomilla juoksin ohi ja kesti sen, siitä palkka.

9-12: kepeillä meni pariin kertaan 2-3 väliin koska tuli kovaa. Paras oli tiukka käskytys "kepit" tai "Gava" kepit.

13-14 ja esteenohitus, palkka Aan suuntaan. Teki tiukkaa tulla hypyn 15 ohi, lenkitti aina metri sen siivekkeestä. Palkkasin liikkeestä leluun. Näitä lisää! En keksinyt muuta kaarikohtaa, missä esteen ohitus.

A:an kontakti hyvä. 18-21 oli hyvä, kun otti ekan pyörityksenä. Haukahti 20 hypyllä, kun olin edellä.

20-23: hyppy, takaa, putkeen ja käännös putkesta ulospäin. Ehdin sen verran edellä, että kääntyi oikein ja käytin ääntä. Novan kanssa ei tullut testattua.

30-32: hyvin tuli hyppyjen välistä kepeille, kun leijeröi hypyn. Persjättökokeilut epäonnistui, vaatii ohjurit. Ekasta valssistakin yritti pois. Seuraavan tein viime tinkaan ja hidasti miettimään. Valssissa pystyi myös tehdä lopullisen kääntymisen myöhemmin. Näitä lisää! Jätettiin tällaiseen.

Palkkasin aika monen kädestä.

Treenaa: 
- Gavalle kepeillä edessä puolenvaihtoja
- Esteenohitus kaarrella + omaliike

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...