Siirry pääsisältöön

Tokoa agimestan kimppavuorolla

Maanantaina lähes yökyöpelinä klo 21-22 Agimestan tokovuorolle 5e/krt. Siellä olikin porukkaa, joten häiriötä sai.
Aloitin Gavan kanssa joka ihan hyvä, silloin oli enemmän ryysistä kuin lopussa. Ehdin alkuun tehdä kierto-ohjatun. 


Gavan kanssa
Kierto-ohjattu: (kasasin setin Gavan nähden) ensin hypyillä kapulantuontia. Ekassa meinasi juosta väärälle. Muuten hyvin. Erikseen kierto kertaalleen (sain varoitettua muita) ja vauhtipalkkasin. 

Eteenmeno ja ruutu: ensin eteenmeno 7m? Hyvin ja kävin palkkaamassa. Jätin salaa lelun ja se hukkui hyvin reunalle. Hyvä yllätyspalkka. Ruutu vähän lyhyemmältä matkalta ja alusta apuna. 

Jossakin oli vähän epävarma ja vauhti hidastui mutta teki. Omat käskyt oli joissakin hiljaisempia? Häiriö ja pääosin vieraat ihmiset oli hyvää häiriötä itselle. Gava teki hienosti, taukoonkin nähden. 

Merkki ja ohjatun suunta: hetsattuna merkille, kävin varalta näyttämässä kun taustalla oli myös kiertotötsä ja koira. Stoppi ja leikkiä siinä paikassa. Ohjatun vasen niin, että jätin Gavan lähemmäs kapulaa. 

paikkis yksin: Muut treenaili, mutta jätin Gavan hallin reunaan istumaan. Palkkasin 1min istumisen. Menin vielä piiloon. Sitten siitä maahan ja vähän aikaa makuuta. Palkkasin koiran luokse. Hyvin pysyi ja rauhassa.

Treenaa:
- kaukot
- zeta
- luoksetulon stoppi
- eteen pidempi matka, korjaukset?
- kierto-ohjattu valmiina (merkin bongaus ja nouto-osuus eri kulmista ja eri kapulan kohta)

2018 Loviisassa


Novan kanssa 
(lopputunnista alkoi jo hiljentyä, mutta oli häiriötäkin, ei haitannut Novaa, vain namipalkkaa)

kierto kapulahäiriöllä:
- ekoissa yritti noutaa (matkaa tötsälle 5m ja kapulat 2m välein)
- mentiin kapuloiden väliin, siitä kierto ok
- sitten kapuloiden edestä kiertoon, nyt ohitti hyvin kapulat.

ruutu paikanhakua alustalle:
- vein ruudun eri sivuille ja käskin korjaamaan paikan ruutuun. Namista luopumista ruudussa.
- seuraavalla kerralla myös ilman alustaa, tai vuorotellen. :)

ohjattu keskikapula ja vasen:
- vein keskimmäisen ja vasemman. Nova seisomaan lähelle vasenta ja näytin sen vielä. Menin itse keskimmäisen linjaan ja pyysin tuomaan vasemman. Hyvin. Sitten keskeltä lähetys noutamaan vasen ja sekin sujui.

paikkis pääosin piilossa:
- maahan hyvin ja palkkasin odottamista (oltiin ekana rivissä)
- olin sen verran kulman takana että olin piilossa mutta kurkin välillä Novan nähden tai ehkä saattoi näkyä olkapäätä(?). Tietoisesti näin että tietää että olen "piilossa" mutta kuitenkin paikalla. Minuutin kohdalla välipalkka. 2min kohdalla kehänauhan viereen, koiran taakse ja viereen. Kesti hyvin takana kävelyn. Palkkasin maahan. Käskyllä sivulle, ei häirinnyt muiden käskyt.

zeta/L istu ja seiso: Ekassa istumaan pysähdyksessä hidastin selvästi. Tokassa en niin. Merkit ei haitannut, lähinnä itsellä oli taas pohtimista kummalla puolella pitikään kulkea merkkejä. Seisomaan stopissa ekassa istui, muistuttelin käsiavulla ja sitten sujui (toisella L:n sivulla).

tunnari: otin ruutunauhan minkä alle oma. Jätin väärät rasiassa ja vahingossa puiset tunnaripihdit. Ekalla Nova toi pihdit, tiputti matkalle mutta toi loppuun. Ihan oikein, kun niissäkin mun hajua! Seuraavalla etsi oman ruutunauhan alta. Tämä riitti häiriöön ja uuteen paikkaan. :)

seuraus:
- seurausta kohti peiliä ja suoran perusasennon palkkaus, vähän seurauksessa aukeaa..
- sivuaskeleet hyvät!
- hitaassa täyskäännökset, näitä useampi jota palkkailin

kaukojen eka nousu istumaan: 10m oli liikaa, nousi seisomaan. Samoin 7m. Varmistin n. 4m päästä ja sujui. Sitten päästiin n. 7m mutta siellä oli vähän erinäköinen siirto. Näitä täytyy siis tehdä. Voisi yksittäisenä ottaa myös istumasta maahan (helpompi). Seisomiset on vielä ihan vaiheessa..

Treenaa:
- seuraus käännökset, peruutus, suoruus
- kaukot
- ohjattu
- tunnari
- luoksarin stoppi, erikseen jättö
- piilo paikkis
- kierto-ohjattu
- metsku, hyppynouto

Ehdittiimpäs me ja kaikki putkeen. Virtapiikki jaksaa tehdä töitä, ei ihme että illalla nukutti. Toki hetken mietiskelin väleissä ja Nova tarjosi käy siihen - makuuta.

Tehokas tunti! Ja ihan hyvästä treenit, missä treenaa vain "yksinkin" (häiriötä kumminkin muista koirakoista). Kun yleensä meillä on liikkuriapua kumminkin.

2018

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...