Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

17.11.2019

Nometreeneissä malttia, markkeerausta ja ohjausta

LA NOME 

Pikkujouluiltiin Valkeakoskella Novan kasvattajien luona. Tolleriporukkaa oli paljon paikalla ja treenattiin yksitellen. Näki monenlaista työskentelyä.

Nova teki toisena ja ehdittiin kävellä lenkkiä ja tehtiin seurausta ennen. Siitä näki ministi paikkaan missä treenasivat niin piti pitää Nova "kiireisenä". Tiputin tahallaan huonolla heitolla namin (välillä) maahan asti että sai etsiä. Vähän odoteltiin myös perusasennossa, jolloin palkkasin kestoa. 

Kun saatiin lupa ja meille huudettiin metsästä meinasi lähteä turbopäällä metsään. Kävelin hitaasti ja hihna oikein sattui reiteen. Lähempänä tuijotti äitiä hämmästyneenä että kummalta saisi noutolupia. :D Ja seuraus unohtui. Sai luvan seurata.

Treenin idea oli mielentila. Jos yhtään olin epävarma seurautettiin lenkki. Koiran piti mennä myös samoilla kriteereillä kuin tokossa, ei koiran mitan edellä. Ja ideana, että koirakkona tehdään hommia eikä niin että Nova hoitaa homman.. Loppua kohden Nova alkoi jo herkemmin kuunnella, mitä mieltä mä olin lähetyksistä. 

- Otettiin yksi sokkolähetys. Lähetyksessä itse katsoa eteen ja pilli valmiiksi suussa. Käskyllä eteen lähti, oli riittävän rauhallinen ja hiljaa. Lähihakupillitystä ei ole opetettu, muuten olisi voinut käyttää. Dami oli siis noin 10m päässä, oli viety suoraa reittiä ja reitti oli selkeä. Ekassa juoksi ohi ja paluumatkalla sai hajun. Luovutus tuli käteen, mutta meinasi sitten kuikuilla taakse. 

- ykkösmarkkeeraus: mentiin hitaasti seuraten katsomaan kun tuli "vaak vaak" ja heitto. Ihminen oli aika piilossa. Nova oli vapaana ja läheltä että pysyi. Seurasi damia katseella ja taisi nytkähtää mistä sanoin. Seuruutin polulle ja takaisin (vapaana). Ja vielä pois. 

- Nova näki että 10m päässä oleva "alun sokkodami" vietiin. Se kiihdytti myös. Käytiin katsomassa lähetyspaikalla, mutta otettiin lenkki seurausta. Toisella kerralla tehtiin, nyt tiputti tuodessa damin ja korjasi otetta. Heti komennus kun alkaa laskea päätä. Luovutti mutta oli karata taakse, kun toisella puolella oli markkeerausdami. 

- lähetys markkeeraus damille joka oli heitetty jonkin aikaa sitten. Muisti sen ja toi. Korjasi taas otetta pariin kertaan. Juoksi oikeaan suuntaan, mutta hetken sai paikantaa. 

- sokkolähetys damille, joka oli polulla n. 7m päässä. Tämä sujui hyvin ja palautus. 

- ykkösmarkkeerausta uusi heitto. Hain itse damin pois. Koira kallistui samaan suuntaan kuin heitto. :D Seurausta. Olikohan uusiksi polulla dami, joka haettiin ja jätettiin siihen. Nova teki jo paremmin yhteistyötä ja pääsi hakemaan vain oikeassa mielentilassa. 

Nova pääsi kuumumaan joskus myös markkeerausheitoista. Tällä tapaa saatiin hyvin siedätystä siihen, joutui kuunnella ja keskittyä sen jälkeen ja tuli ihan muita tehtäviä kuin oletti. Muistaa ajatella kuin tokossa vaatisi. Seuraus yms. 

Luovutukset tuli hyvin käteen, mutta siinä pitää vielä malttia treenata ja pitoa. 

Aika hyvin Nova vastasi treeniin. Tän tyylisiä lisää. Muiden mukaan "silmät pyöri kuin hedelmäpelissä". :D Kuuntelutreeniä myös oli tämä, kun piti malttaa seurata ennen lupaa.

Koirasta oli ainakin superhauskaa ja on itsellekin uusia juttuja. Kiva oppia uutta. Ekaan lähetykseen "eteen" kun lähetettiin suoraan eikä koira tiennyt mihin. Sitten toisessa markkeerauksessa, missä koira näkee damin tippumisen oli vain "hae". Tarkoitus, että koira muistaa paikan. Myöhemmin tähän tulee haastetta kahden damin muistamisella.
Viimeksi keväällä tehtiin muutamia treenejä ja äiti on tehnyt jotain helppoja pihassa. Perjantaina tosin monen damin hakua, jossa oli useampi n. 5x5m alueella. Alussa yritti vaihtaa, sitten toi. Myös luovutusta erikseen. Laji ei ole onneksi fyysisesti kovin raskas niin treenaillaan aina välillä ja katsotaan jos joskus vanhana voisi käydä nome-b:ssä tai wt:ssä katsomassa. Jos muita lajeja olisi vähemmän tai Nova asuisi konkarilla niin ehkä tilanne olisi eri.

Toisilta poimittua
- eteenmeno ekalla 10m, sitten toisella kerralla dami olikin 6-8m kauempana eli koiralle huudettiin "eteen" vielä vahvistuksena.
- 2 markkeeraus, kahteen suuntaan damit. Lähetys vikaksi heitetylle.
- ohjauksilla damin haku, stoppia ja eteenkäskyä + lähihaku.

Treenaa: 
- stoppi pillillä
- ohjauskäskyt
- lähihaku pi piu pi piu
- markkeerausheittoja mukaan, mutta niihin ei päästetä suoraan jos vire ei ole oikea. Pakko kuitenkin totuttaa niihin. Se että välttelee aina, ei auta asiaa.

Yhtään kuvaa en ottanut, oli niin pilvistä, vähän satoi pienesti lunta ja kuusimetsä oli synkkä itsestääkin. Kuva aiemmin otettu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!