Siirry pääsisältöön

Nometreeneissä malttia, markkeerausta ja ohjausta

LA NOME 

Pikkujouluiltiin Valkeakoskella Novan kasvattajien luona. Tolleriporukkaa oli paljon paikalla ja treenattiin yksitellen. Näki monenlaista työskentelyä.

Nova teki toisena ja ehdittiin kävellä lenkkiä ja tehtiin seurausta ennen. Siitä näki ministi paikkaan missä treenasivat niin piti pitää Nova "kiireisenä". Tiputin tahallaan huonolla heitolla namin (välillä) maahan asti että sai etsiä. Vähän odoteltiin myös perusasennossa, jolloin palkkasin kestoa. 

Kun saatiin lupa ja meille huudettiin metsästä meinasi lähteä turbopäällä metsään. Kävelin hitaasti ja hihna oikein sattui reiteen. Lähempänä tuijotti äitiä hämmästyneenä että kummalta saisi noutolupia. :D Ja seuraus unohtui. Sai luvan seurata.

Treenin idea oli mielentila. Jos yhtään olin epävarma seurautettiin lenkki. Koiran piti mennä myös samoilla kriteereillä kuin tokossa, ei koiran mitan edellä. Ja ideana, että koirakkona tehdään hommia eikä niin että Nova hoitaa homman.. Loppua kohden Nova alkoi jo herkemmin kuunnella, mitä mieltä mä olin lähetyksistä. 

- Otettiin yksi sokkolähetys. Lähetyksessä itse katsoa eteen ja pilli valmiiksi suussa. Käskyllä eteen lähti, oli riittävän rauhallinen ja hiljaa. Lähihakupillitystä ei ole opetettu, muuten olisi voinut käyttää. Dami oli siis noin 10m päässä, oli viety suoraa reittiä ja reitti oli selkeä. Ekassa juoksi ohi ja paluumatkalla sai hajun. Luovutus tuli käteen, mutta meinasi sitten kuikuilla taakse. 

- ykkösmarkkeeraus: mentiin hitaasti seuraten katsomaan kun tuli "vaak vaak" ja heitto. Ihminen oli aika piilossa. Nova oli vapaana ja läheltä että pysyi. Seurasi damia katseella ja taisi nytkähtää mistä sanoin. Seuruutin polulle ja takaisin (vapaana). Ja vielä pois. 

- Nova näki että 10m päässä oleva "alun sokkodami" vietiin. Se kiihdytti myös. Käytiin katsomassa lähetyspaikalla, mutta otettiin lenkki seurausta. Toisella kerralla tehtiin, nyt tiputti tuodessa damin ja korjasi otetta. Heti komennus kun alkaa laskea päätä. Luovutti mutta oli karata taakse, kun toisella puolella oli markkeerausdami. 

- lähetys markkeeraus damille joka oli heitetty jonkin aikaa sitten. Muisti sen ja toi. Korjasi taas otetta pariin kertaan. Juoksi oikeaan suuntaan, mutta hetken sai paikantaa. 

- sokkolähetys damille, joka oli polulla n. 7m päässä. Tämä sujui hyvin ja palautus. 

- ykkösmarkkeerausta uusi heitto. Hain itse damin pois. Koira kallistui samaan suuntaan kuin heitto. :D Seurausta. Olikohan uusiksi polulla dami, joka haettiin ja jätettiin siihen. Nova teki jo paremmin yhteistyötä ja pääsi hakemaan vain oikeassa mielentilassa. 

Nova pääsi kuumumaan joskus myös markkeerausheitoista. Tällä tapaa saatiin hyvin siedätystä siihen, joutui kuunnella ja keskittyä sen jälkeen ja tuli ihan muita tehtäviä kuin oletti. Muistaa ajatella kuin tokossa vaatisi. Seuraus yms. 

Luovutukset tuli hyvin käteen, mutta siinä pitää vielä malttia treenata ja pitoa. 

Aika hyvin Nova vastasi treeniin. Tän tyylisiä lisää. Muiden mukaan "silmät pyöri kuin hedelmäpelissä". :D Kuuntelutreeniä myös oli tämä, kun piti malttaa seurata ennen lupaa.

Koirasta oli ainakin superhauskaa ja on itsellekin uusia juttuja. Kiva oppia uutta. Ekaan lähetykseen "eteen" kun lähetettiin suoraan eikä koira tiennyt mihin. Sitten toisessa markkeerauksessa, missä koira näkee damin tippumisen oli vain "hae". Tarkoitus, että koira muistaa paikan. Myöhemmin tähän tulee haastetta kahden damin muistamisella.
Viimeksi keväällä tehtiin muutamia treenejä ja äiti on tehnyt jotain helppoja pihassa. Perjantaina tosin monen damin hakua, jossa oli useampi n. 5x5m alueella. Alussa yritti vaihtaa, sitten toi. Myös luovutusta erikseen. Laji ei ole onneksi fyysisesti kovin raskas niin treenaillaan aina välillä ja katsotaan jos joskus vanhana voisi käydä nome-b:ssä tai wt:ssä katsomassa. Jos muita lajeja olisi vähemmän tai Nova asuisi konkarilla niin ehkä tilanne olisi eri.

Toisilta poimittua
- eteenmeno ekalla 10m, sitten toisella kerralla dami olikin 6-8m kauempana eli koiralle huudettiin "eteen" vielä vahvistuksena.
- 2 markkeeraus, kahteen suuntaan damit. Lähetys vikaksi heitetylle.
- ohjauksilla damin haku, stoppia ja eteenkäskyä + lähihaku.

Treenaa: 
- stoppi pillillä
- ohjauskäskyt
- lähihaku pi piu pi piu
- markkeerausheittoja mukaan, mutta niihin ei päästetä suoraan jos vire ei ole oikea. Pakko kuitenkin totuttaa niihin. Se että välttelee aina, ei auta asiaa.

Yhtään kuvaa en ottanut, oli niin pilvistä, vähän satoi pienesti lunta ja kuusimetsä oli synkkä itsestääkin. Kuva aiemmin otettu.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...