Siirry pääsisältöön

2x2 keppivideota, tokoa ja esineruutu!

AGILITY

Torstai illalla lyhyet agilityt AST:n kentällä. Ei huvittanut itse paljon juosta rankemman työpäivän jälkeen.

Gavan kanssa
- takaakierto (radan 13. Kohta). Eka kauempaa lähettäen noin kolmesta metristä meni suoraan. Sain sitten palkattua useamman kierron. Tehtiin myös kahdeksikkoa kahdella hypyllä molemmat takaa. Tässä meni hyvin pikku lähetykselläkin. 

- putkijarru ja niisto hypylle:
Eka niisto epäonnistui mun toimesta. Seuraavissa löysin oikean ajoituksen millä saa koiran kokoamaan. 

- 2x2 kepit suorina:
Tehtiin kahdet treenit. Ennen mun kouluttamista ja jälkeen. Molemmissa ekoilla toistoilla teki ihan vääriä, että poikkesi jostain väärästä välistä. Kun oli useamman mietiskellyt, sitten löytyi oikea tapa. Antaa hoksata näin, muuten ei koskaan edetä. Ja yleensäkin vauhtia tulee, kun varmuus kasvaa. Sen on nähnyt jokaisessa opetettavassa asiassa. 


TOKO

Pe aamuna kentällä

Gavan kanssa. Oli jotenkin vielä unelias tai olisi vaatinut alku virittelyt kun ei meinannut alkuun sujua yhtään. Ei sivulletulo eikä maahanmeno (väärä tekniikka). Alkoi jo ärsyttää. Huomautin sitten. Ja alettiin saada parempia. Palkkasin parit hyvät sivulletulot ja maahanmenot. Nyt kaukoissa palkkasin istumisesta ja näki kyllä, että sitä olin vahvistanut vähemmän. 

Ruutille jäi vähemmän aikaa, kun töihin oli kiirehdittävä. Teki mini seuruun. 

Nyt pitää unohtaa teknisyys ja pe ja la ihan vähän tosi hauskaa kivaa juttua. Alkaa näkyä jo liika teknisyys tekemisessä. Myös niin, että Ruuti tekee ekana. Ja muuten lepoa.

Pe iltapäivällä Kilon skeittiramppien vieressä

Pari pyöräilijää oli rampeilla kehuin ja palkkasin. Ne lähti pois niin päästin koiran vapaaksi ja menin itse lautailemaan niitä. Gava juoksi kovaa kauempana ja välillä pyysin hakemaan namia. En tiedä olisko vähän ollut jännää. Ainakin näki, että voin mäkin olla niin outo että tollaisia menen. Nuo on siis lähinnä "asfalttiaallot", ei mitään sen korkeampia.

Jäätiin tekemään vähän paikkista viereen. Ruutin kanssa. Maahan hyvin. Useampi makuu aina alusta aloittaen. Välillä kulki koiralenkkeilijöitä 10m selän takaa tai pyöräilijöitä. Parille parsonille piti heiluttaa häntää maatessa. Myös kasa nuoria kävellen, että pyöräili käveli 2m päästä ohi. Silloin tulin lähemmäs, mutta hyvin pysyi eikä jännittänyt. Alussa Gava meni lonkalle, lopun lyhyemmissä ei. Harjoiteltiin katsekontaktia makuulla, että olisi hereillä kun tulee käsky sivulle. Ja sitten ylösnousemista. Aina ehdittyään maata, aika laiskasti nousi. Kun otin kerran lelun esiin, sitten saatiin pari parempaa mihin jätettiin.

Kun oltiin jo lähtemään päin. Tuli pienemmät tytöt, toisella potkulauta ja toisella pyörä. Gava vähän vilkaisi epäillen. Leikitin Ruutia ja siitä Gava taas villiintyikin, haukku paljon, yritti välillä vähän napsia Ruutia, tarrata lelusta ja vaihtoi kokoajan puolta. Välillä keskeytin leikin tai saivat makaa hetken aikaa, kunnes uusiksi. Välillä annoin Ruutin mennä lelun kanssa kauemmas. Poislähdettiin vapaana eikä mielestäni reagoinut mitenkään, Gava keskittyi lähinnä Ruutin paimennukseen. Juuri sopiva häiriö.


PK-PUOLI/ ESINERUUTU

Yllätin itsenikin lenkillä ilman kiirettä pe iltana ihanasta kelistä nauttiessa, että tehdäämpä esineruutu metsään, jossa suht hyvä näkymä. Eri kohtaan kuin aiemmin. Erotin kaistaleen toisen reunan helposti, koska siinä oli polku. Toiset (?) esineruutu treenit Gavalle kotimetsissä ja kahdesti on tehty treenikavereiden kanssa eli nämä oli vasta viidennet treenit. Esineitä en ollut varannut mukaan, mutta vähän hajustettu sukka jalasta, potkupyörän vaijerilukko ja cd telineen pala, mitä olen käyttänyt videoinnissa kännykän jalustana. Kaksi viimeistä muovisia. Tallasin mutkitellen noin 10x50m alueen. Heitin pois jäljeltä kiven taakse mun harmaan sukan.

 
Sukan pito oli hankalaa, ehkä kuudes kerta toden sanoi. 
Takana meidän esineruutu alue. Polkua pitkin oli helpoin tulla takaisin.

Ruuti sai aloittaa,
- irtosi hyvin 40m, mutta sitten jäi etsimään missä sukka on 40-50m alueen väliin. Sukka löytyi hetken etsinnän jälkeen ja juoksi sen kanssa mun luo.

- Toinen Ruutin vuoro oli tauon jälkeen, jolloin vein pyörän lukon metsään noin 30m kohdalle. Juoksi hyvin sinne ja löysi lukon. Yritti kai poimia suuhun, mutta päätyi jatkamaan etsintöjä (eihän tollaista voi kantaa ja kuka nyt sellaista kaipaisi). Pyysin sitten etsimään uusiksi ja tällä kertaa pystyi kantaa vähän painavempaa lukkoa n. 3m matkan, kunnes tiputti ja jatkoi etsintöjä. Kolmannella pyynnöllä lukko tuli perille. Ja siitä sai narupalloleikin.


Gava teki toisena Ruutin jälkeen.
- Otin sen istumaan alueen eteen ja menin viemään sukan samaan paikkaan noin 45m kohdille. Kesti varmaan minuutti, kun pinkoi sinne ja takaisin. Sai siis tosi nopeasti hajun sukasta. Tosi siisti! Tai jokaisella kerralla Gava otti esineen suuhun ja jäi odottamaan mun reaktiota. Kokemattomuuden piikkiin aloin kehua heti ja juoksi tuomaan. Sukalla oli kivempi leikkiä kuin narupallolla. :D

- Seuraavan välissä oli taas tauko ja Gava odotti, että vein sukan noin 20m päähän puun taakse. Juoksi ohi ja noin 10m päähän sai selkeästi hajun, kun pysähtyi äkisti. Sitten yllättikin kakkahätä ja meni alueelta pois kakalle. Ei ollut aiemmin tajunnut lenkillä käydä, vaikka tultiin tonne jo 10min matka. Sen jälkeen sai taas hajun mun luokse palatessaan ja ilman käskyä lähti jatkamaan etsintöjä. Nyt löytyi sukka ja taas se suussa tuijotti, mitäs tälle tehdään.

- Kolmas Gavan vuoro oli pyörän lukko ja vein sen noin 30m kohdalle. Juoksi hyvin sinne ja sai hajun. Poimi lukon suuhun ja vaati taas vähän kehuja tuoda. Gavan mielestä lukossa ei ollut mitään ihmeellistä.

Tätäkö piti etsiä? T.Gava
- Neljäs esine oli pisimmällä noin 48m. cd-telineen pala pikku nyppylän päällä. Vein taas Gavan nähden, mutta näkyvyys kohtaan ei niin hyvä. Meni ehkä 40 metriin eikä siitä pidemmälle. Poikkesi vähän poiskin alueelta. Sitten meni kahdesti istumaan kivelle, kun ei muutakaan keksinyt. Kävin näyttämässä vielä kerran ja hihkumassa esineen luona. Ei silti juossut niin pitkälle. Mentiin sitten yhdessä etsimään ja annoin itse hokata missä esine oli. Vähän piti tassuillakin avustaa, että sai suuhun. Hirmu iloisia oltiin ja leikittiin. Jätin siihen vähän tavasta poiketen, koska Gava oli tehnyt paljon töitä sen eteen. Yleensä oon ottanut nappiin menneen suorituksen lopuksi, mutta mietin sitäkin jäljellä esim että opettavaisinta on jos koira joutuu oikeasti etsimään kunnolla. Niin mielestäni tässä Gava joutui tekemään töitä ja lopulta löydettiinkin esine niin kaukaa, mitä ei olisi osannut arvata.

Hauskaa oli! Näitä täytyy aina välillä muistaa. On olemassa kaksi muutakin metsää, joissa vähän erilaista maastoa.


 
Gavan vieressä meidän esineet^
Lenkin menopeli
Koirat juoksee flekseissä hiekkateillä tai mahdollisesti vapaanakin. Eivät kisko.
Treenitasku riittävä "vetovyöksi". 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...