Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

8.9.2015

Ville Liukan agitreeneissä

AGILITY

Tiistai iltana Ville Liukan agilityt. Olipas kiva rata, tosi haastavan näköinen, mutta löytyi hyvin ohjausvaihtoehtoja ja kuuli asioita, mitä ei olisi heti ajatellut. Meidän ryhmässä oli vain kaksi paikalla eli ehdittiin kivasti jutella radasta ja sitten treenata kaksi settiä. Gavalle rimat 50-60cm välille. Muuri ja pituus meni hyvin. Puomilla koski ylösmenon selkeästi, riippuu niin miten sinne tullaan eli silti treenattava. Tehtiin kahdessa osassa, mutta kirjoitan kaiken pötköön. 

Alussa 1-5. Parannettavaa oli ottaa 1 hyppy jo tiukempaan kulmaan, että koira laskeutuu tiukemmin. Pieni vekki katse koirassa ennen hyppyä 2 ja heti oma liike jatkuu kohti putkea. Näissä jään helposti odottamaan, että koira kääntyy. Yhdessä pysähdyin liikaa ja meni väärään päähän. 

Pituuden jälkeiselle 5 hypylle testasin aluksi pakkovalssin sijaan persjättöä eli jätetään vain pyöriminen siellä pois. Ajoitus oli väärä ja seuraavalla kerralla vanhasta tottumuksesta tein pakkovalssin ja se on vielä nuorella koiralla parempi. Jos venähti taistelin hyvin, että hyppäsi. Gava ei kyllä hyppää ilman lupaa ja välillä saisi paremman ponnistuspaikan, jos hyppäisi jo ennen mun hypyn näyttämistä (ehtimistä). Tässäkin olisin voinut lähettää hypylle toisella kädellä, mikä ehtii aiemmin. Jollakin kerralla en lähtenyt tarpeeksi ajoissa ja kovaa niin en voinut mennä tekemään ohjausta. Ville sanoikin alussa, että menin tosi laiskasti ja liikuin huonosti. Tietty, kun ajattelin että pitää hidastaa kakkosella. 


Sitten jatkettiin 3-7. Takaaleikkaus putkelle 7. Hyvin meni ja irtosi putkeen jo kauempaa. Testattiin myös irtooko lähetyksellä putkeen ennen hyppyä 6, hyvin lähti. Tuossa vaarana, jos ohjaa oikealta puolelta että koira lukee muurin. Ainakin jos ohjaaja hidastaa ja jää jälkeen hypyn 6 kohdalla. Ja jos käskyttää putkeen vasta hypyn jälkeen. Gava ei tainnut noteerata viistomuuria ;) 

7-8 putkesta putkeen lähetys leijeröiden muurin. Vähän liikaa tulin lähettämään kasille ja itseluottamus meni ehtiä persjättö putken toiselle puolelle. Mua kauhistuttaa aina suorat putket ja jos juoksee koiran edestä. Olisin ehtinyt jos en olisi mennyt niin lähelle. 

Jatkettiin keppien lopusta 10-13. Siinä tavoittena tehdä takaaleikkaus hypylle. Ekassa Gava sinkosi huonoon kulmaan ettei leikkaus onnistunut. Sitten kun yritin ottaa haltuun, että hyppäisi mua lähemmäs hypyn 10, mun näyttämä huono opittu ohjaus toi vaan vauhtia. Välillä teen niin, että käännän kropan vinoon sinne minne pitää juosta. Oikeasti siinä käsi vain tuo koiraan vauhtia. Ville ehdotti ohjausta missä on mielikuvana ottaa koira niska persotteella ja nostaa toiselle puolelle. Eli molemmat kädet kohti koiraa (kroppa kääntyy), "poimimisliike" eli  merkkaustyyppinen ja sitten jatkan liikettä. Tästä pääsin paremmin liikkeelle ja toimi paljon paremmin. Täytyypä muistaa. Vähän saman tyyppinen ohjaus oli Jannen välistävedoissa. Kun hyppy 10 sujui hyvin takaaleikkauksesta hypylle 11 tuli tosi siisti! Gava kääntyi nuollen hyppyä. Tästä oli myös puhetta, jos siihen tekee persjätön tai valssin niin ohjaaja valuu lähemmäksi ja ei pääse lähtemään niin äkkiä kuin t.leikkauksella. Siitä mulle tuli hoppu takaakiertoon 13. Helpottaisi, jos Gava lähtisi niihin kauempaa ja käskystä (treenataan, kun ehditään). 

Otettiin sitten 11-13 pätkää ja siinä Gava laskeutui välillä vähän huonommin. Taas jos lähetin mun vierestä, että teki tiukemman käännöksen meni paremmin. Epäilin, että G tekisi vauhdista noin hienoa käännöstä niin testattiin huvikseen pätkä 14-17 mutta käännyttiinkin hypylle 12 ja tämä jenkkikäännöksellä/ peruskäännöksellä lähettäen kauempaa. Pystyin tehdä lähetyksen edellisen hypyn tasalta ja näin paras käännös! Mulle vaikein muistaa rytmittää, etten oo liian aikaisin siellä. Ville mittaili, että siihen joka olisi tehnyt jaakotuksen tms hypylle 17 niin olisin säästänyt 6m juoksu matkaa sellaiseen verrattuna! Näitä täytyy siis muistaa hyödyntää ja ei aina matki ja tee kaikkia hienoja ohjauksia. 

11-19 pätkä ja ekassa hukkasin takaakiertohypyn 13 valssin jälkeen koiran ja meni putkeen. Seuraavassa katse ja ohjaus yllä niin hyvin tuli muurille. Siitä putkeen ja testattiin ekaksi pyörityksellä hyppy 17. Meni hyvin ja pääsin ajoissa liikkeelle. Olisi kellotettava, kummalta puolelta nopeampi. Suoraan putkeen pieni jarru ja otin hypyn 19 huonosti vastaan, vähän peruutin alta, olin taas kaatua taakse ja huitaisin vahingossa käsillä myös niin, että laskeutui pitkälle. Seuraavissa niistona ja paremmin. 

18-24 pätkä eli putkijarru, niisto, suorat hypyt kaarella ja rengas. Puomille (hyvä ylösmeno) ja hyvä 2on-2off. Aavistuksen hidasti taas ylösmenon ylhäällä miettien keinua. Vapautin siitä ja tehtiin vielä vippauksella hyppy mukaan. Ville oli samaa mieltä ylösmenojen kanssa, että niitä vois tehdä kuin juoksareissa alkuun läheltä ja sitten kauemmaksi, että koiran liikemuistiin jää juosta ylösmeno aina samalla tavalla. Niin Ruutikin sai juoksareissa ylösmenot kaupan päälle (vaikka vaihdoinkin puomin pysähdykseen). 

Oli tosi kiva rata (3lk tasoinen) ja saatiin hienoja pätkiä. Ohjaaja lähinnä mokaili välillä. Ville pisti myös tekemään pidempiä pätkiä mua varten. Kauhealta tuntui muistaa niin pitkiä :D 

Treenaa:
- takaakierrot
- jenkkikääntö eli kääntyminen kauempaa ja peruskäännöksenä (lähinnä itselle, miten rytmitys ym)
- putkijarrun kertominen + 19
- puomi ylösmenot


Tokoakin/rallya tehtiin ti iltana 

Rasmus: oikean puolen seuruu ja paikallaan käännös 90 astetta oikeaan. Saatiin lopussa tosi hyvässä paikkaa seurausta ja suoria oikean perusasentoja.

Ruuti: toisella agikentällä ison tötsän kiertoa. Haettiin häiriötä lähettämällä 1-2m päästä agiesteistä. Paristi yritti pujotella tai juosta siivekkeiden läpi, mutta lopuksi ei mennyt lankaan. Myös kaukoja selkä koiraan päin ja peruuttamista. 

Ke aamuna tokoa kentällä

Rasmus oikeaa puolta. Ruuti peruutus ja kaukot. Gava sivulta maahanmenoa ja peruuttaen (minä peruutin) maahanmenoa. Sekoitti taas tekniikoita. 

Ke päivällä (tai ip) tokoa ja keppejä

Gava
sivulta maahan, hienosti! Kaikki hyviä. Ei aamun ongelmia. Palkkasin lelu heitolla eteen. 
Kaukoja niin, että alkuun maahanmeno sivulta. Jätin koiran ja pysähdyin 2m päähän. Vähän vilkuili lapsia 20m päässä. Eka istuminen huono. Maahan vähän liioiteltu, mutta parempi että liikkuu taakse niin palkkasin. Testasin ekaa kertaa lelua takapalkkana ja toimi! Toinen toisto. Taas maahan hyvin. Istu hyvä, aavistuksen hidas, mutta etujalat ei liikkuneet. Maahan täydellisesti! Täytyypä muistaa tehdä myös lopun sivulletulo maasta. Näissä tuli viivettä väliin. 

Rasmuksen kanssa hyödynsin oikean puolen kääntymisessä temppua, jossa peruuttaa mua ympäri, että saatiin hyviä 360 asteen pyörimisiä oikeaan oikealla puolella seuraten. Tässä käsimerkkiä, naksuttelin kun pysyi lähellä jalkaa. En oo aiemmin ajatellut, että koira aikalailla peruuttaa tietyissä 360 käännöksissä. (Rampe vielä tän päivän hoidossa)

Ruuti: ilman käskyä paikallaan käännöksiä, sivuaskelta ja peruutusta. Sitten tehtiin kolme liikettä putkeen ja lopussa palkka. 

Pihassa Gavan kanssa muistuteltiin 2 by 2 keppejä.
Laitoin kepit nyt takapihalle vievälle hiekkatielle (pihan nurtsi vähän pitkä :D) Jätin ehkä sentin raon, muttei sitä paljain silmin niin nähnyt. Ekassa teki väärin. Melkein kaikki muut oikein. Aloitettiin suorasta kulmasta ja kävelin mukana. Sitten eri kulmia ja myöhemmin niin, että juoksin mukana ja sisääntulon ohikin ennen kuin ehti kepeille. Ihan terävästä kulmasta vasemmalta paristi virhe, muuten oikein. Nyt voisi etsiä kuudennen parin ja yhdistää sen. Sekä kentällä erikseen ja esteen kautta. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!