Siirry pääsisältöön

Paimennusta: flankkia, ajoa ja hakukaaria sekä AST:n kenttä visiitti

Käytiin paimentamassa la aamupäivällä Siuntiossa Päivin luona. Oltiin ekaa kertaa avonaisella laitumella ja kokenut koira oli myös apuna.


Aloitettiin liinassa kuljettamisella, mutta se tuntui vaikealta, kun Gava pyrki käyttämään vaan paljon silmää, oli kauhean kiireinen ja meinasi lähestyä lampaita liian suoraan. Tosi nihkeästi lähti flankkiin, kun olin takana. Lampaat oli myös energisiä. 

Vähän yritettiin kunnes päädyttiin tekemään nurkassa flankkiä ja laitettiin ne nurkkaan. Flankit oli suhteellisen hyviä. Jossakin yhdessä meinasi aukoa suuta ja juoksee tietty lujaa. Testattiin, että laitoin enemmän painetta maahan ennen flankille lähtemistä. Nämä tehtiin ilman liinaa. 

Ekan kierroksen lopussa lampaat lähti nurkasta ja Gava tais mennä liian reippaasti perään, jolloin lampaat ryntäsi ylämäkeen ja Gava jahtasi paria lammasta. Vähän hurjalta näytti, mutta sai karkurit takaisin. Sitten lähti omatoimisesti vielä hakemaan lampaat noin 50m päästä ja toi ne hienosti mulle. Rauhallisesti ja lampaat tuli suorinta reittiä meidän luo. Vau! Jätettiin siihen. Kyllä se luontaisesti osaa. 

Toinen osio aloitettiin pyöröaitauksessa. Tehtiin vajaita flankkejä eli koiran piti olla kuulolla. Olin keskellä lampaiden kanssa ja kepin naputuksella maahan toin painetta ja siitä sitten lupa flankkiin. Edelleen haastavaa on se, että Gava ei tottele pelkkiä suullisia käskyjä. Lähtee sinne, millä puolella mä oon lampaihin nähden. Huomasin, että Gava noudatti näissä vähän huonommin maahanmenoja, usein piti karjaista toisen kerran ja usein tarvitsee mennä itse vastaan. Noita pitäisi saada paremmiksi. 
Huomasin myös miten come bye eli myötäpäivään on paljon vaikeempi. Away suuntaan saatiin tosi siistejäkin.

Jatkettiin vielä päästämällä lampaat avoimelle pellolle. Kokenut koira katsoi, ettei ne karkaa toiseen päähän laidunta. Nyt tehtiin hakukaaria. Ekassa jäin liian lähelle Gavaa ja meni liian tiukan kaaren. Away suuntaan saatiin tosi hienot hakukaaret, olin lähempänä lampaita ja koiran tullessa mun ohi, vähän painetta. Lähden peruuttamaan ja lampaiden takana ollessa maahan. Comebye suuntaan vasempaan taas meinasi lähteä ajolla liikkeelle ja siitä lähti liikkeelle tästä oon kuullut sanottavan "työkoiran P". Täytyy nyt jatkossa siis treenata enemmän come bye suuntaa. 

Kerran tässä treenissä lampaat meinasi myös karata. Gava alkuun jäi jumiin silmän kanssa ja ajoi alkuun. Kun lampaat lähti kovempaa liikkeelle, se tajusi kiertää ne ja toi lampaat takaisin. Alkuun ajattelin, että saa ne vain häädettyä pois. Löytyy siitä luontaisestikin oikeaa toimintaa, en olisi osannut vain käskyttää tuota. Gava oli myös tosi kiltisti, vaikka se paristi pääsi jahtaamaan jotakin lammasta ei se näyttänyt siltä, että satuttaisi. Toki ei haluta, että pääsee usein tekemään. 

- kuvia muista 






Suoraan AST:n kentälle näkemään Riikkaa ja söpöä Happy 6kk kelpietä. Ihana neiti. Kokopäivän oli tosi lämmin ja sai olla itsekin topissa. Sama näkyi heti koirissa. Käytiin lenkillä ja sitten lyhyet sessiot koirille.


Ruuti, kierto-ohjattu: otin tokohypyn ja agihypyn, väliä niille tuli noin 3m. Ekalla toistolla virittelystä huolimatta Ruuti juoksi tokohypylle. Toistolla vähän katseli agihyppyä ja vastakkaisen puolen kapulaa, mutta silti meni kiertämään. Jes! Seuraava toisto oli varmempi ja hyvin juoksi häiriöiden ohi. Merkin takana oli myös u-putki. Sitten erikseen palautus, vein Ruutin seisomaan. Otettiin tokohypyn puoli eli vasen. Hienosti haki kapulan ja tuli esteen yli. Vielä otettiin koko liike ja hienosti sujui! Tehtiin sillä kerralla oikea kapula ja maahanmeno stoppi.

Gava, A:n juoksari: tehtiin ekat toistot niin, että avustaja oli lelun kanssa edessä ja naksutin jos antaa palkan. Tuli pari yli tai ihan rajalta. Parissa epäröi myös lähteä kun olin vieressä ja muisti taas 2on-2off ajatusta. Pieni jutustelu ja pohdinta tauko. Tajusin, että pitää laittaa harjalle 10cm edemmäs niin laukanpituus riittää oikeaan kohtaan. Se auttoi ja vaihdettiin myös niin, että olin edellä ja naksutin sieltä. Useampi onnistuminen johon jätettiin. :)

tauko

Gava, 2x2 kepit: Olisi pitänyt jättää väliin, kun neiti oli väsynyt ja tuntui ottavan häiriötä kolmesta eri asiasta. Sujui siis tosi huonosti verrattuna viime kertaan. Nyt useampi huono, kunnes sujui kerran. Sitten taas huonoja. Täytyi helpottaa kulmaa n. 5cm rako ja sitten sujui. Vähän pienensin ja jätettiin siihen. Ihan vaan helppoja kulmia.

Gava, luoksetulo: otettiin vielä yksi läpijuoksu noin 20m matkalta.

Ruuti: teki vielä seurausta. Peruutusta noin 10m sis. käännöksen, ihan lopussa pieni herpaantuminen. Muuten täydellistä. Kaukoissa alkuun matka 5m sitten 10m ja tehtiin selkä koiraan päin. Hienosti totteli, joka toiston! Nää alkaa pelittää. :) 

Huomenna jännä päivä tiedossa. Täytyy psyykata itseni johonkin treeni mielentilaan.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...