Siirry pääsisältöön

Seuran supermölli mestari! Aksaa ja tokoa

Poistin sitten yhden pidemmän kirjoituksen. Tehty pientä treeniä, nyt joka päivä. 

AGILITY

Agilitya ti ja to. Ti ohjatuissa treeneissä, to tein pätkän omaa rataa 1-13 mineillä molempien kanssa (nollana pätkät). 

Lisäksi Gava teki A-C idealla keppien päädystä putken 2 päätyyn viennin. Koira putken puolella. Ekoissa sujahti putkeen, kun tiukasti vein. Tässä - käsky auttoi ja tuli seuraavilla nätisti ohi. 



Molempina kertoina myös A:n juoksaria. Vähän paremmin jo sujui matalalla A:lla. Nyt sujui myös metrin aan edestä kutsumiset. Siitä yksi videopätkä.


2x2 keppitreenejä on jatkettu. 
Ti: tehtiin hiekalla. Alkuun neljä ja sitten 6 reilulla välillä n.10cm. Vähän epäröi alkuun loppua, sitten parempia. 

Ke: sama pihan hiekkatie. Nyt alkuun 4 keppiä vähän auki ja samat suorassa. Sitten mukaan kolmas pari eli yht 6keppiä. Vika pari isosti auki, näin onnistumisia. Pystyin pienentää vielä 5cm  rakoon, mutta pienempi oli liikaa. 

Kepit ohjureilla: testattiin to neljän kepeillä AST:n kentällä. Alkuun ajatteli vain ohjureiden hyppäämistä niin jätettiin lelu ja hihnassa tehtiin. Jos oikein pääsi lelulle. Alkuun oli tosi vaikeeta ja mietti hyppimistä ja alittamista. Sitten alkoi löytyä ideaakin ja meni kivasti pää matalalla. Ei haittaakaan, jos oppisi ohjureiden idean.


Pe illalla seuranmestaruuskisat (AST)

Gava supermöllien ekana. Helppo rata, mutta ajattelin tutustuessa juuri ratkaisua kohtaan, missä tuli meille lenkitystä 3-4 välillä. Ja aliarvioin irtoamisen. Rimat oli minissä verrattuna siihen, mitä on nyt treenattu. Gava nytkähti kerran ekaa kertaa pois kävellessä huonoon ryhtiin, en mielestäni tehnyt mitään. Sitten pysyi nätisti. Selkeästi oli enemmän täpinöissään "että nyt on kisaamassa tai joku erityisharjoitus". Yleisöäkin riitti jäsenistä. Supermölleihin osallistuttiin, koska mölleistä uupuu vielä A-este (ja kisaavista kepit). Video:



Juoksu A: saman tyyppinen treeni kuin videolla. Kaksi harjalta, ekaa en palkannut. Paransi heti. Sitten kaksi kokonaista matalaa A:ta metri esteen edestä. 

4 kepit: testasin puisia 4 keppejä. Pidin kiinni ja virittelin. Sitten kannustaen kepeille ja wow Gava pujotteli ne ongelmitta! Biletettiin ja jätettiin siihen, vaikka olis kutkuttanut testata lisää. Jipii, jotain edistystä. Ajattelin testata ja koittaa vaikka noita sitten ohjureilla avittaen uudestaan. Ehkäpä noiden yhdistelmä saa sille varmuutta tai vaan onnistuneet kotitreenit.. 



Avustin vähän kaveria ja unohdin jo Gavan käy siihen - makaamaan toisen kentän puolelle, missä kaksi tuttua treenasi. Siellä se makoili, n.5m oli kyllä liikkunut. Ruuti olisi pysynyt hetken ja tullut jo pois. 



TOKO

Tokoa on treenattu ke ja to. 

Ke Kilossa Heinin ja bc Lieskan kanssa.


Gavan kanssa 
- paikka istuminen: Lieskan kanssa istui. Yksi välipalkka. Ainakin minuutin istuivat. Gava istuu rauhassa ja ryhdikkäänä. 
- tunnari: eka puskaan (Ruutin säestämänä). Sitten vääriä kasa ja 3-1m päähän omaa. Alkuun lähetys selkeesti väärien ohi, myöhemmin lähempää. Kahdesti meinasi nostella vääriä, mutta huomasi sitten oikean kapulan. 
- ruutu: näyttöruutuna ja tehtiin kahta eri. Ekassa piti ottaa uusiksi ja naksauttaa oikea kohta. Sen jälkeen osasi pysähtyä itse oikeaan paikkaan. En tainnut tehdä näyttöjä välissä. Seuraavalla ruudulla samaa. 
- liikkeestä istu: namikädellä neljä toistoa
- nouto: tässä teki taas samaa kuin viimeksi Jessicalla eli takaisin tuodessa pysähtyy tuijottamaan. Odotin ainakin 2 min ja siellä se seisoi hievahtamatta ja välillä vilkaisi ohikulkijoita. En jaksanut enään luovuttaa ja kävelin luo ja pyysin ottamaan kapulan mukaan ja lähetyskohdalla eteen. Seuraavat hyvin eteen. Tehtiin nämä niin, että heitin kapulan 10m Gavan edellä 2m mun eteen eli tuli lyhyt palautusmatka.

 Ruutin kanssa
- merkitön merkki. Vaihtelin alustan kohtaa. Nyt juoksi ihan suoraan. 
- tunnari: oikea löytyi hyvin. 
- kierto-ohjattu: merkin kierto hyvä. Kapulaa ei huomannut ja lähti kiertämään merkin uudestaan. Seuraavaksi ei tajunnut estettä, missä oli pressupäällä, juoksi siis ohi. Kerran piti käskyttää este. Seuraavalla sujui molemmat. 

To tokoa

Gavalle:
- tunnari: väärät heinikossa ja omaa piilotin heinään pikkuhiljaa lähemmäs. 
- kaukot: testattiin yhtä kirjaa tassujen alle. Enemmän vatitemppu olis sujunut sillä. Saatiin ihan hyviäkin vain maahan-istu vaihtoja. 
- nouto: oli hyvä ja pari lyhyemmältä matkaa eteentuontia. Yhden käskin korjamaan. 

Ruutille
- merkitön merkki


Pe tokoa/temppuilua

Molemmille tasapainotyynyllä vatitreeniä, tulivat niin molemmille sivuille seisomaan. Ruuti oikealta puolelta jäi vähän vajaaksi helposti. Lisäksi molemmille peruuttamista

Gavalle kaukoja. Myös seisomaan nousua maasta. Ekat keittiön matolla huonompia, loppua kohden parani. Ei ottanut häiriötä Ruutista takana. 

Gavalle kinkkutokona eteen- ja sivulletuloa. Käskyn erottelua ja pyysin myös sivulta eteen. Tavoitteena oli tehdä ilman käsiapuja ja jos tuli lisäkäskyjä ei palkkaa. Sivulle meinasi tulla myös alkuun vinoon. Eteentulot aikas hyviä. Tämäkin treeni tekee tosi hyvää. Niin tällaiset perusteet jäänyt varjoon ja jäin liian pitkäksi aikaa kiinni käsiapuihin. 


MUUTA

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä. Gava pieni täyttää tänään pe 25.9, 18kk! Agilityn kisaikä on siis blakkarissa. Kisoihin on kyllä vielä kaksi estettä opeteltavana. Muutenkin tavoite vasta ensi vuonna, koska lisenssi (nyt harraste).



Ruuti sai myös kurakelitrimmin, vatsakarvoja lyhyemmäksi ja vähän kyljistä


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...