Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

20.9.2015

Jälkimotivaatiota mökillä

Mökkitreeniä

TOKO

Pe tokoa Hetan ja Joltti bc:n kanssa

Ruuti: tolpan kierto ja vähän seuruuta. 

Gava:
- liikkeestä istumisia itse peruutellen ja käsiavulla. Kaikki taisi olla hyviä. 

- eteentuloa: ensin vähän vinossa ja pyysin korjaamaan sekoitti sivulletuloon. Totesin ettei niin ja mahd käsiavulla näytin missä pitää olla ja kehut. Sitten uusiksi. Tehtiin myös mutkitellen peruuttelua, että sai korjata aina suunnan. Tuli hyviäkin, mutta jäin miettimään, että käsittikö Gava treenin ideaksi että sen pitää olla lähempänä ja pitää kuonoa mussa kiinni tai tökkästä. Ei niin tiedosta takapäätä. Toki jos on niin mun lähellä menee helpommin suoraan ja tulee palkattua. Tuli mieleen, myös jos 2on-2off laudan päälle ottaisi eteentulon ja täytyy olla suorassa laudalla. Toki se on vähän leveä vielä Gavan kapeuteen. Täytyy testata, joskus Caniksessa opetettiin noinkin.

Sammakko!

La tokoa Gavan aamupalalla sisällä
- eteentuloja: keksin laittaa toisen jalan vähän edemmäs, varpaat kohti kattoa. Sen mukaan kumpaan suuntaan jäisi helposti vinoon. Tämä tuntui toimivan ja käytti takapäätä. Otin myös ilmankin. Ei voinut silloin jäädä siis vinoon, kun jalka oli edessä. 
- sivulletuloja edestä (helpotettuna sivulletulo kohdan edestä) niin, että keraaminen kuppi oli väärinpäin ja tuli "vatitempulla" sivulle. Rauhallisia olivat. Myös namit kädessä sivulletuloa. 

"HAKU"

Hakua tehtiin mökillä sen verran, että poikaystävä meni piiloon. Yksi piilo kiven taakse ja toinen kallion nypyn taakse. Pistossa meinasi lähteä vinoon ja kutsuin pois. Sitten sujui paremmin. Vielä samat muistikuvina ja meni hyvin. 


JÄLKI & ilmaisu

Oon niin huono tekemään namijälkiä ja päätin sitten testailla vähän tajuaisiko Gava etsiä mun hajustamia keppejä ja niistä heti lelupalkka. Kyllähän ne nousi suht hyvin, vaikkei yhtä selkeä ole kuin Ruutilla tietenkään. Päätin sitten, että testataan myös kaarevaa jälkeä mihin samat 4 keppiä ja noin 10m välein eli jäljen pituus oli silloin noin 50-70m. Vanhensin jälkiä aina noin tunnin. Valjaina Rasmuksen omat pienennettynä ja noutajataluttimet hihnana. :D

Tehtiin ekaa kertaa siis ilman nameja jäljellä, mitkä ei Gavalle kauhean hyvin maistu. Tajusi hyvin seurata jälkeä, rauhassa menee ja tarkasteli jotkut kohdat. Osan kepeistä, joiden yli sattui menemään löytyi hyvin, osasta ei meinannut taas saada hajua. Tiedostan, että kepit pitää palkata tosi hyvin, koska ne on pk-jäljellä tärkeintä. Sen tiedän, ettei koiraa saisi ohjailla. Näin aloittelevan kanssa taas ajattelin, että jos meni kepin ohi pyysin takaisin tai jarrutin niin pitkäksi aikaa että bongasi kepin. Tein paristi myös niin, että nappasin itse kepin ja aloin bilettämään sen kanssa. Välillä sitten kävi niin, että nähnyt koko keppiä. Jotkut kohdat on vähän epävarmoja, kuinka pitäis tehdä kun jäljestys ei ole itselle niin tuttulaji. Tehdään joskus, kun innostutaan. Rasmuksen ja Ruutin kanssa taas tuntui, että innostus meni välillä huolellisuuden edelle. Gava on taas itse rauhallisuus. Hakua, kun on tehty niin paljon niin huomasi kyllä, että ainakin jäljen kadottaessa otti ilmavainua. Luulen, ettei Gava ehkä ole mikään luontaisin jälkikoira, mutta kyllä se varmaan noita oppisi. Kaiken opetuksessa, sillä kestää alkunsa päästä jyvälle treenistä. Keppien kanssa erikseen täytyy kyllä tehdä vielä erillisiä harjoituksia, että se edistäisi jäljellä keppien löytymistä. En toki myös poissulje, että jos on vaikeita kohti missä sitten helpottaisi nameilla.


Tehtiin jälkikeppien etsimistä, vein Gavan nähden kepit metrin etäisyyksille toisistaan ja lähetin etsimään. Nappasi kepin ja jäi tuijottamaan. Aloin kehua, juoksi kepin kanssa luokse ja vaihto leluun. Näitä kaksi settiä. Ruutikin teki ja muisti jälkikeppien maahanmenot.

Jäljet:

  • Tein samalla kaarevan jäljen, johon samat 4 keppiä, vanhensin tunnin koska tuuli aika paljon. Noin 10 metrin välein kepit. Toinen ja vika keppi löytyi ilman apuja, muissa hidastin ja löysi sitten. Ekaa kertaa tehtiin ilman nameja, mutta hyvin Gava pysyi jäljellä ja tajusi. Valjaat oli Rasmuksen valjaat pienennettynä ja liina kaksi noutajatalutinta peräkkäin. Palkka lelulla.
  • Toinen jälkitreeni meni ihan pilalle. Ruuti lähti perään ja komensin sitä ettei tule. Eka keppi löytyi. Sitten äiti ja vieras käveli pitkän matkaa 10m meidän jäljestä kutsuivat Ruutia ja huutelivat mulle. Leikkaa niilläkin tulla just, kun Gavan pitäisi keskittyä. Gava olis ollut myös sinkoomassa perään. No ei lopusta tullut sitten mitään. Pitikin niiden tulla just siihen ja sitten vielä toinenkin henkilö huuteli perään. Gava meni kyllä suht jäljen päällä, mutten itsekään nähnyt seuraavia keppejä ja palattiin myös jäljellä takaisin päin. 
  • Kolmas jälki oli pakko tehdä, kun edellinen meni huonosti. Nyt sanon kyllä että koirat sisälle eikä kukaan huutele mulle mitään. Eri asia jonkun Ruutin kanssa, joka tietää mitä on tekemässä. Kaikki nämä kaaria ja tunnin vanhaa. Nyt muut koirat sisällä ja oltiin syrjässä. Tehtiin lämmittelynä keppien etsimistä, vähän nihkeetä. Noitakin pitää tehdä alkuun, että olisi selkeä idea ja muidenkin hajustamia keppejä.
  • Itse jälkeen. Eka keppi löytyi hyvin. Sitten sai vähän miettiä mihin jatkui. Seuraavan kepin ohi meni, vaikka kulki läheltä. Nappasin kepin ja aloin leikkimään sillä. Seuraava keppi oli varpujen seassa ja senkin ohitti. Pyysin takaisin etsimään, sitten löytyi. Viimeinen keppi oli helpommin näkyvissä ja löytyi. Hyvin Gava tajusi pysyä jäljellä, vaikkei namejakaan ollut ja kulki aika tarkkaan päälläkin. Menee tosin rauhallisesti verrattuna kahteen poika höyryveturiin. Jälki on Gavalle siitä haastellista, kun se ei saa mun tukea ja joutuu tehdä omia ratkaisuja. 
Tällä tavalla varmaan meidän jälkeilyt edistyisi. Inhoon niitä namijälkiä! Täytyisi tosin tietää aina miten toimia missäkin tilanteessa, esim jos ohittaa kepin tai hukkaa jäljen. 

 


Jälkipäivä 2 eli sunnuntai

Tallasin kaksi kaarevaa jälkeä, 4 keppiä noin 10m välein. Eka kävi metsän nyppylän päällä ja toinen hakkuumetsää. Tuuli myös jonkin verran.

Tallauksen jälkeen tehtiin Gavan ja Ruutin kanssa keppiruutua ja muistuteltiin ilmaisua. Gavalla siinä vielä treenattavaa. Otin videolle pientä pätkää. Nyt testasin, mitä tekee jos en heti kehu kun nappaa kepin. Lähtisikö tuomaan, että voisin sitten siitä kehua. Ettei opi, että hihkaisen heti kun keppi on suussa. Vähän vaihteli meinasiko alkaa syömään keppiä, mutta sitten tajusi ettei niin pitänytkään. Heti kun nousi ja lähti tuomaan palkka. Videon toisessa eli vikassa lähti taas heti tuomaan hyvin. Välillä luovutti, kun ei äkkiä löytänyt ruudusta 1x1m keppiä niin lähti pois alueelta. Gava huomaa sellaiset, jotka on hyvin näkyvissä, mutta jää helposti huomaamatta jos on pienempi keppi tai vähän enemmän piilossa. Sellaisia siis treeniin. Ja myös muiden hajustamia. Tuollaisessa ruudussa ei kauaa mene aikaa. Ja selkeää ei ole vielä Gavalle, että jos löytyy ihmisen hajustama keppi tai esine niin kannattaa pikaisesti tuoda se niin saa palkkaa. Kyllä se vielä sen hoksaa. Ja treenejähän Gavalla on näitä ehkä 2 + tämä viikonloppu eli tosi vähän. Esineillä taas ehkä 5-6.

Videolla Gava löysi kepit vähän liiankin helposti. 
Etsi heti pidempään, jos kepit oli vähän heinien seassa. 
Lähti myös välillä pois tallatulta alueelta. 


Ekana suojaisempi metsäjälki, 50min vanha (4 keppiä). Ekan kepin haistoi ilmavainulla, oli vähän jäljestä sivussa. Toisen päältä meni ihan vierestä ja pysähdyin, että sai etsiä sen. Oli jotenkin vaikea. Kolmannen yli meni. Vikan löysi itse. Eli 2/4 ja yhteen avustusta. Leikittiin keppien löydöstä, osassa oli sitä mieltä että kepilläkin voisi leikkiä. 

Toinen jälki oli hakkuuaukiolla noin tunnin vanha (4 keppiä). Eka keppi oli vähän hankala eikä ollut kiinnittynyt jälkeen. Etsi vähän jälkeäkin ja löysi tuurilla ton. Toisesta sai hajun. Kolmas löytyi hyvin, vähän mietti vaan ennen suuhun ottamista. Neljännellä jatkoi matkaa vähän keppisuussa, kunnes tajusi tuoda. Otti tuolla, jonkin verran ilmavainua ja sitten taas jatkoi. Välillä pysähtyi miettimään ja nuuskimaan niin seisoin vain paikallani enkä sanonut mitään. Leikittiin osassa. Ekalla kepillä onnistuin heittää lelun nokkosten päälle ja Gava kavahti yrittäessään ottaa siitä lelua suuhun. Sen jälkeen nami maistui paremmin. 2/4 löytyi taas hyvin, muissa vähän apua. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!