Siirry pääsisältöön

Päivän tokot - ruutua ja kaukoja

Keskiviikkona oltiin ahkeria tokoilijoita!

Ke aamutokot:

Gava
- sivulta maahan ja paikka. Kävelin sivulle ja vapautus. Satoi hiljempaa vettä eikä kenttä ollut niin märkä kuin eilinen. Ei ällöttänyt yhtään. Ja niin unohdin sivulle nousun. Paikkikseen olisi liittynyt koiran kierto, sen muistin eilen. Ja toki avossa se vain istuu. 

- liikkeestä maahanmeno nurmikolle. Tässä laski kyynerpäät vähän hitaammin. Palkkasin vasta kolmannen. Vapauttaen lelulle. Täytyy tehdä myös koemaisesti se kävely ja koiran kierto. 

- eteentulo: tarkoitus oli ottaa edestä sivulle, mutta jäin näihin kiinni. Gava ei selkeesti oo tajunnut, että jos sen etutassut on oikeessa kohdassa mutta takamus vinossa ettei se ole oikein. Tehtiin pientä viistoa kulmaa, jos hieno korjasin ja kehuin. Ei kuitenkaan meinannut seuraavalla toistolla tajuta. Oikealta puolelta meinasi myös tulla sivulle. Lopussa otin käden mukaan ja Gava edessä hitaasti mutkittelin ja pysähdyin jossakin kohtaa. Palkkasin, kun piti oikean asennon ja kulman. Ehkä tämän tyyppisiä alkuun. Näitä tärkeä tehdä jos vauhdissa valuu vähän huonoon kulmaan, että osaa itse korjata suoraksi. Ja että tiedostaisi mikä on ok ja mikä ei. Gavan on vaikea myös sivulta tulla käskystä eteen.



Ke ilta tokot:

Tehotreenissä ruutu ja kaukot. Häiriötäkin oli riittävästi. Hirveästi pikku lapsia, pyöräillen, juosten, kiipeillen telineessä, jalkapalloillen. Ohikulkijoitakin meni kokoajan kentän ohi koirien kanssa tai ilman. Jotkut jäi katsomaan meidän treenaamista. Mulla aina toinen koira odotti vapaana kentän laidalla kävelytien reunassa, eikä haitannut koirien ohi menemiset tai ihmisten. Sonja, kun tuli käymään paikalla niin totesi, että miten luotettavasti ne siitä pysyy. Mulle se on oletus. :D Gavaa ei haitannut ketkään lapsetkaan (tosi hienoa!). Ruutia ei kiinnosta ohi kulkijat. Gava joskus "vapaalla" katselee eli kun ei pidä tehdä mitään. Tosi hyvää tekee Gavalle treenata tollaisessa paikassa, kotoa siihen kävelee sen pari minuuttia. 

Ruuti:
- merkitön merkki. Vähän vistoon kehästä oli takana tolppa, mitä oon aiemmin kierrättänyt. Ruuti oli matkalla sinne. Virittelyssä sain aikaan huutamista, kun ei heti uskonut mun virittelyn suuntaa. Täytyi käydä näyttämässä alustaa 5m merkkikohdan takana. Lopulta sujui. Vielä vastakkaisesta suunnasta ja tämä parempi. 

- Sitten siirsin ruudun toiselle puolen kenttää. Ruutu ilman nauhoja. Merkitön merkki oli aika hyvä, vähän meni kehän toiseen laitaan. Ekalla kertaa pysähtyi 10m matkan kohdalla, käskin takaisin eteen ja jatkoi eteenpäin. Siitä vasta palkka. Seuraavassa pysäytin ennen kuin ennakoi. Käskin siitä ruutuun ja eihän Ruuti ollut suostunut katsoa uutta paikkaa. Kurkasi vanhan ruutu paikan lähettyville. Täytyypä joskus tehdä muulloinkin tällaistä, että ruudun paikka vaihtuu. Ruuti oletti tietätävänsä mua paremmin missä se on. Juoksi sieltä sitten ruutuun ja vain kehut. Toistolla hyvä.


Gava: 

- 1. ruutu: tehtiin ekassa ruudussa sitä paikkaa. Käskin ilman näyttöä ja juoksi kiertämään merkkejä. No siitä menin näyttämään, että täällä se oli. Seuraavat juoksi oikein, paitsi yhdessä pisimmältä matkalta n. 15m juoksi kiertäen merkin. Ekoissa heitin vahingossa palkan, kunnes muistin mennä ruudun sisään palkkaamaan. Palkkasin nämä namilla ja naksutin kohdan. Jokaista toistoa ennen virittelin ruudun. Sitten ruudun paikan siirto. Tauko.

- Kaukot: saatiin lyhyeksi aikaa liikkuri/avustaja Sonja apuun ja vaikea oli keksiä missä sitä tarvitsisi. No kaukoissa ainakin, mietin vaan ettei ole liian vaikea häiriö. Tehtiin niin että noin metri koirasta oli avustaja kyykyssä koiran vieressä. Istu ja maahan ja heitin lelun taakse. Istumisessa toinen tassu vähän liikkui, maahanmeno super. Vähän tuli äkkiä tehtyä vaihto. Samaa aikaa meni paljon lapsiakin ohi. Seuraavassa toistossa tehtiin, että Sonja liikutti vähän käsiä. Nyt Gava vähän sivusilmällä taisi keskittyä siihen ja vaati kaksoiskäskyn istumiseen. Istui myös väärällä tekniikalla. En tajunnut korjata vaan otettiin maahanmeno, joka hyvä ja palkka. Noinhan kelpuutin sen huonon.. Seuraavassa oli tavoitteena palkata istuminen, ihan aavistuksen taisi toinen tassu liikahtaa mutta palkka silti. Mun täytyy muistaa ottaa tavaksi laskea mielessä sekuntteja, muuten tulee varmasti tehtyä liian nopeaan vaihdot. Täytyy myös vilkuilla välillä, että mihin Gava keskittyy mun pois kävellessä. Nyt menin vain 2m päähän. Välillä käydä kauempana ja palkata tai vapauttaa siitä. Ja voisin myös vaihdella etäisyyttä etten jämähdä tuohon tiettyyn! Ehkäpä pyyhkeen kanssa kertailla jotain ja voin ottaa lisää matkaa. 

- 2. ruutu: (toisessa paikkaa kuin viimeksi) tässä tein virittelyn ja päädyin käydä näyttämässä. Eka lähetys noin 5m päässä. Hyvin meni suoraan oikeeseen paikkaan. Näin namipalkalla ja noin lyhyeltä matkaa ravaa ruutuun. Eipä se haittaa, kun kriteerinä paikka. Palkkasin joka kerta ruudussa namilla. Ja sitten matkaa vähän lisää. Tehtiin siihen noin 15 metriin asti. Aina käskystä juoksi oikeaan paikkaan ja naksautin ja menin palkkaamaan. Hyvin odotteli siellä. Täytyy seuraavissa treeneissä tehdä ne kaksi ruutua ja ideana että usein ekalla lähetyksellä menisi ilman auttamista.

Treenaa, Gava:
- kentälle 2 ruutua
- kaukot laske viive ja vaihtele etäisyyttä. Mukaan myös seisomisia, ettei ne ihan unohdu. Ainakin helpotettuna.
- eteentulo treeniä eri kulmista lisää! ja peruutellen, että täytyy olla suora.
- edestä sivulle
- maasta sivulle
- liikkeestä istu ja paikka istu

Ruuti: eteenmenoon jotain häiriötä, ruudun paikan siirto, että täytyy kuunnella ja katsoa. Rallya varten Ruuti vois tehdä myös oikean puolen seuruuta imutettuna.


To aamuna tehtiin G:n kanssa 2x2 keppejä. Lisäsin kuudennen parin suoraan. Ilme oli neljän kepin lopussa "omg mites nää mennään?! " no yritin alkuun rohkaista suorilla. Muutamat meni oikein. Ja joissakin pysähtyi sitten puoleen väliin pää väärälle puolen pujoteltavaa keppiä, ilmeellä äiti auta. Ihan lopussa piti helpottaa kulmaa kahteen vikaan, joissa virhe tuli. Märällä nurmikolla Gava teki tosi tahmeasti ja juoksi aina terassin ovelle lelun kanssa (toisessa suuntaa). Jos tää ei nyt lähde sujumaan niin sitten pitää turvautua apuvälineisiin.. Liian pitkään oli neljä keppiä. Tai sitten just loiventaa ja taas pienentää kulmaa. Hiekkapohjalla meni noita oikealla rytmillä (laukalla), nyt juoksi vain ravia mutkitellen eikä siis mitään kauhomista. Avitin paristi kädellä ton pulmakohdan, mutta ei se meinannut tajuta sitäkään. Ja sen korjaamisen jälkeen ei tajunnut parantaa. Ei tainnutkaan olla niin helppoa. Tai sitten tehdään 4+ 4 ja ne yhdistää.. Ja sitten 4 lisää :D 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...