Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

3.9.2015

Omatoimitokoa, kaukovideoita ja Villen aksaa

TOKOJA OMATOIMISESTI

Maanantai aamuna tokoa etupihalla

Gava, kaukot: taas pyyhe mukana portailla ja tehtiin samaa maahan-istu-maahan vaihtoa. Nyt kävin myös 2-3m matkalla käskemässä. Ekaa kertaa otin myös sivulta maahan (etupääpaikallaan) ja siinä kaukokäskyllä ja näytin käsimerkkiäkin vaikka aika hyvin tarjosi itsekin. Myös maasta sivulle istumista käskyllä sivulle, tuli ihan hyvää tekniikkaa silti tai sitten olisi "sit". Mietin minkä sanan sanoisin lähtiessä, sanoin "odota". Ehkä liian voimakas paikallaan pysymissana, kun tuli kaksoiskäsky maasta nousemiseen. Ruutilla on vain kauko. Virittelyä pitäisi myös tehdä ennen maahanmenoa, että tietää tekeekö sen taakse tai normaalisti. Mahdollisesti myös joku käsimerkki rintaan siinä lisänä tai teen vain sen taaksepäin virittelyssä, jossakin vaiheessa kuitenkin sellaisesta ehkä eroon. 

Muuten taas Gava totteli käskyä vähän paremmin kuin mitä yleensä ja kaikki istumiset teki käskystä. Palkkasin silti. Jos toinen tassu liikkui, missä tahansa treenissä en antanut palkkaa vaan otin siirron uusiksi. Ei ottanut ollenkaan painetta siitä, kun en sanonut mitään että teki väärin. Saatiin monta täydellistä istumasta maahanmenoa jee! Olis pitänyt vaan malttaa jättää ekoihin täydellisiin, kun lopussa tuli joukkoon joku huonokin. Jätettiin kuitenkin hyvään ja sai täydellisistä jackpotin kera runsaiden rapsutuksien ja kehujen. Ihan oikea aikakin saada liikkeessä edistymistä ;)

Ruuti, kauko & seuraus: Ruuti teki selkä siihen päin kaukoja (katsoin kuitenkin) n. 5m matkalta. En viitsinyt mennä naapurin ikkunan viereen huutamaan käskyjä. Istuminen maasta oli taas hankalaa ja suurimmassa osassa seisoi niistä. 

Seurauksessa päätin tehdä peruutusta portaissa. Ekat kolme on matalia ja kaksi normaalikorkuista. Hyvin piti kohtansa, eka meinas peruuttaa liian nopeasti. Päätin naksutella myös sivuaskelia tai tehtiin niitäkin liioitellusti ehkä 5kpl eli oli lähinnä sivuttaisseuruuta. Naksuttelin, kun korjasi paikan hyväksi. Vasempaan koiraan päin nämä oli vaikeita. Niissä askelissa paikaltaan lähtiessä taas väistää  riittävästi. Teki myös ihan hiljaa, en tosin käyttänyt käskyäkään. 

Ruutilla oli mökkiviikonloppu ja oli päässyt paljon uimaan. Vähän hirvittää paljon sille on lelua heitetty tasaisella maalla, vaikka olen kieltänyt ne varsinkin ilman lämmittelyä. Toivottavasti ei mennyt nyt ihan jumiin. 

Ma iltapäivällä 

Gava teki: 
ekaa kertaa lähikentällä pyyhkeen kanssa kaukoja. Häiriötäkin riitti, kun lenkkeilijöitä meni viereisellä tiellä. Pihassa meillä ei oo häiriötä. Tästä video.

Tosi hyvää teki ottaa videolle ja useamman kerran katsoessa näkee vähän tilannetta. Hyvä edistys kyllä aiempaan tilanteeseen kuukausi sitten. Nään myös mitkä tulee palkattua ja milloin tuli virheitä sekä mitä itse tein. Ei olla yhtään valvotusti näitä tehty, että toinen olisi vieressä katsomassa niin näkeepä edes näin. Tavoitteena, jos tämä viikko tehdään pyyhkeen kanssa, tosin voisin aloittaa sillä ja sitten ottaa ilman sitä ettei jää siihen kiinni. Täytyisi olla aina myös joku tavoite, tietty nyt on palkata oikeista maahanmenoista. Mutta pitäisi myös ottaa se, ettei ilman käskyä tee sekä sivulta maahan. 

Treeni aloitettiin luoksetulon eteentulolla vähän väljä muttei haittaa. Seuraavaksi läpijuoksu.


Ruutin treeninä:
oli kaukot selkä siihen päin ja nyt istumiset sujui. Vähän pitkää peruutusta ja ylipitkiä sivuaskelia. 

Ti aamuna 
Gavan kanssa pihassa pyyhkeen kanssa tasaisella kaukoja. Alkuun suoraan molempia siirtoja. Sitten myös sivulta maahanmenoa, välillä takapuoli vähän irtosi jalasta eli tuli vähän vinoon. Otin mukaan virittelyä ja meinasi innokkaana mennä jo siitä maahan. Välillä teki liian nopeasti ja liikkui vähän. 

Huomautin nyt jos vilkaisi muualle tehdessä, täytyy keskittyä vaikka olis odotettava. Täytyy muistaa palkata myös pienen viiveen jälkeen, että silloinkin kannattaa olla skarppina, tosin ei aina koska silloin palkka tulee lähinnä odottamisesta. 


Ti iltana

Gavan kanssa ekaa kertaa kaukoja AST:n agikentällä toisen koiran tehdessä agilitya samaan aikaan vähän kauempana. Pyyhkeen kanssa ja olin helpotetusti metrin päässä. Hyvin teki muutamat toistot ja jätettiin siihen, kaikissa tekniikka taisi olla oikea. :) Ei ollenkaan katsonut muualle. Kiinnitin huomiota siihen, jos saisin vähän viivettä istumisen jälkeen.

Ke aamuna

Gavan kanssa kaukoja lähikentällä. Vähemmän häiriötä kuin viimeksi. Pyyhe mukana. Aloitettiin sivulta maahanmenolla (etutassut paikallaan) ja sanoin aina virittelynkin. Aika herkästi meinas tehdä sillä maahanmenon. Sivulletulot oli jotenkin tosi nihkeä, täytyy palkata niitä ilman pyyhettäkin ja seisoen kuin patsas. Videolla näki taas, kun näytän käsiapua ihan turhaan. Täytyy keskittyä pitämään käsi kiinni reidessä.

Toinen asia mitä treenattiin oli istumasta maahan. Tuli paljon hyviäkin ja jossakin toinen tassu vähän liikkui. Alossa se ei ole paha, mutta tavoitteena ettei ollenkaan. Joissakin vähän kääntyi, ei huomaa videolla sitä niin. Jos vilkuili taakse niin huomautin, ei ottamut kuitenkaan painetta. En muistanut tehdä ilman pyyhettä. 

Video kaukoista keskiviikolta
* video muokattu julkiseksi


To aamuna 

Pikainen kaukosetti Gavalle (ilman pyyhettä). Ehkä 7-10 toistoa. Sanoin jos ennakoi odottamaan vielä. Vain käskystä tehdyt ja hyvät palkkasin. Välillä kehuin välissä. Lähinnä itselle olis hyvä sanoa tai ajatella joku sana välissä etten tee vaihtoja liian nopeasti. Nyt sanoin hyyviiin. Matkaa oli noin metri. Osassa maahanmenoissa toinen tassu liikkui vähän. Lopetin sellaiseen missä ei liikkunut ollenkaan. 


Gava treenaa:
Kaukot paloissa
- kaukovirittely + taaksepäin maahan
- maahan jättö ja istumaan nousu 
- istumasta maahanmeno
- maasta sivulle nouseminen
- itse muista taukoa siirtojen väliin!

Ruuti treenaa: 
- kaukot selkä siihenpäin istuminenTI: VILLE LIUKAN AGITREENEISSÄ

oli taas mukana ideaa ulkomaan radoista. Kaikissa kääntymisissä ei ehdi olla lähellä. Näiden treenejen jälkeen enään kolmet Villen treenit ja sitten siirrytään joka toinen viikko Niinun koulutukseen.


Alussa 1-2 oli hyvä kohta, kun olin ajatellut että täytyy päästä treenaamaan tuollaista kuviota. Tehtiin aluksi perus pakkovalssia. Ekoissa olin myöhässä ja rima tuli. Keskeytin ja nostin riman. Ei lue noita niin hyvin, että rytmittäisi itsekin askeleet hyppyyn vaikka olisin myöhässä. Kolmannella kerralla oikea ajoitus ja rima pysyi. Seisoin lähempänä rimaa ja aiemmin hypylle lähetys. Olisi mahdollista laittaa hyppäämään myös vetokädellä mutten muistanut. Tulee niin selkärangasta toinen käsi. Täytyy harjoitella yksin sitä. Toinen myös se, että on kiire ehtiä seuraavaan ohjaukseen niin se, että kun ohjaaja on kertonut hypyn voi lähteä jatkamaan rataa. Tässä esim Ruuti ottanut kieltoja. 

Toinen ohjaus vaihtoehto tuohon 1-2, kun hyppyjen linja ohjasi hyvin takaakiertoon oli kutsua kohti koiraa kurottautuen merkkaamaan, mistä koira juoksee hypyn  taakse. Tämä toimi heti ekalla. Tuli juteltua näistä niin se mikä ei tullut mieleen, että lisää etäisyyttä hyppyyn. Miksi tuleekaan tehtyä niin hypyssä kiinni. Toki sitten ajoitus ettei lenkitä, mutta merkkauksen jälkeen koiran pitäisi tulla takaakiertoon. Ohjaaja saa lähteä merkkauksen jälkeen liikkeelle, tosin nuorella koiralla odottaa hetken että lukitsee oikean suunnan. Kerran Gava vähän liian aikaisin lähtiessä hyppäsi vähän siivekkeen reunan yli. Kentällä on nuorelle koiralle vähän huonot siivekkeet, kun siitä on helppo juosta yli. Täytyykin tehdä myös toisen kentän siivekkeillä kiertoja! 

Toisessa kohtaa tuli myös puhetta, että Villellä oli eri käsi ohjauksessa riippuen kumpaan suuntaan koira takaakierrosta hyppää, ristiin vai kiertääkö siivekkeen ympäri. Jos ympäri niin vastakkainen käsi + jalka kiertoon ja kroppa suuntaan minne koira laskeutuu eli vähän kuin niistossakin. Ja jos toiseen suuntaan niin perus takaakierron tavoin, koiran puoleisella kädellä.

Sitten pätkä 1-4 hyvin. Ville pisti vain merkille, että Gava katsoo heti putkesta tultua muhun. Haluaa omilta koiriltaan, että ne ensi sijaisesti hakee estettä, mutta jos ohjaaja käskyttää kääntymään niin sitten katsoo. Ehkä tää tulee siitä, että putken jälkeen palkatessa on joutunut odottamaan palkkaa ja nähnyt sen tulevan multa. Sekä usein tulee lopetettua putkeen. Ehkä voisi tehdä erottelutreeniä. Suora putki + hyppy. Tietystä ohjauksesta/käskystä suoraan, tietystä putkijarru. Kääntöpuolena tietty että Gavalla on hyvät putkijarrut. Mutta kaikkiin suoran putken kohtiin ohjaaja ei aina ehdi niin hyvä jos osaa juosta suoraan. 

Kohta 6-7 okserilla loiva käännös. Alkuun takarima 50cm. Sitten 60cm. Hyvin meni molemmat liikuin vähän kohti seiskaa niin luki senkin, vaikka mun ohjaus näytti että olisi voinut tulla välistäkin. Täytyy muistaa, että voin rohkeasti ennakkoon kääntyä, jos haluisin välistä täytyisi tehdä paljon enemmän töitä. 

Sitten otettiin 6-12. En kertonut lähes ollenkaan kääntymistä hypyllä 11 ja Gava hyppäsi tosi pitkälle. Ennakoivalla valssilla aavistuksen lähempänä lähti jo metri syvyttäisetäisyydestä pois. Olisi kuitenkin maxilta riittävä kääntyminen tosta vauhdista. Juuri ulkomailla oli paljon kohtia "ensin kova vauhti ja käännös "eikä ohjaaja ehdi aina niin lähelle. Monesti tulee opetettua suht läheltä tiukkaa kääntymistä! Parissa rytmitin väärin kääntymisen, että Gava kääntyi ennen 11. Kävis siis tekemässä noin 2m päästä hypystä valssin ja sitten pakkovalssi hypylle 12. 

Renkaan 13 ja hypyn 14 ohjaus jatkona oli tosi vaikeeta. Välistävetoihin jäi helposti kiinni ja sitten koira sinkosi jo renkaan pitkälle (kun itse tyhmästi kiihdytin). Parhaiten onnistui vastakäännös hypyllä 12. Ennen rengasta kääntymisestä kertominen (hankalaa). Hypyn 14 hyppäsi takaaleikkauksella kääntyen aina muhun päin, paitsi kun otettiin erikseen rengas + hyppy helpommassa kulmassa.

Testattiin 11-14 myös niin että olin alun puomin puolella. Lähetin valssilla tiukasta kulmasta hypylle, ekalla oli juosta putkeenkin. Huomasi, että tollainen melkein 180 asteen käännös ja hyppy viistosta oli hankala. Seuraava hyppykin kun mun piti saattaa koira toiselle puolen hyppyä ja sitten antaa tilaa. Leikkaus renkaalle ja leikkaus hypylle, no sinne asti ei päästy. Ekalla kerralla tein pienen työnnön ja Gava hyppäsi päin siivekettä 12, ei lukenut siis ollankaan hyppyä. Tollainen työntö takaakiertoon ihan viistohypyllä treeniin! Erikseen piti ottaa renkaan takaaleikkaus, aika huonosti kääntyi. 

Tästä pätkästä jäi hirveästi kotiläksyjä! Olipa vaikeeta. 


Gava, treenaa agi:
- pakkovalssi lisää etäisyyttä ja lähde aiemmin jatkamaan rataa
- putki + hyppy: irtoaminen tai putkijarru. Samaan kuuluu myös irtoamissuoralla tehdyt käännökset. 
työntö takaakiertoon ihan viistohypyllä
- viistohypyllä käännös ja ohjaaja lähtee liikkeelle
- takaaleikkaus renkaalla
- kohta 1-3
- kohta 11-14!

Skeiteillä käytiin myös treenien jälkeen. Vähän lähempänä käytiin. Palkkailin myös makuusta. 

3 kommenttia:

 1. Hienoja noi kaukot! Onko siulla tuo pyyhe tassujen päällä vai kosketusalustana vai mitenkä? Pennulle ois tarkoitus tehdä ylempiä luokkia varten etujalkatekniikkaa niin ois vähän kiva kuulla millä muut lähteneet tekemään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hidasta ollut tuo eteneminen noissa ja kannustusta mulle, että alkaa vähän oikeata tekniikka näkyä. Alkuun tein ihan houkutellen näyttämällä, sitten kädellä, missä ei ollut namia. Tehtiin portaiden tasanteelle (ei liukkaat), että pyysin ihan reunaan ja siitä siirtoja. Sen jälkeen otettiin pyyhe niihin mukaan, osaa periaatteessa kosketusalustan myös. Pyyhe on kosketusalusta maisesti n. 2-3cm paksuisena suikaleena. En nyt oo varma tajuaako täysin, että pitäisi pitää siinä paikallaan jalkoja, mutta ainakin itse huomaa hyvin jos liikkuu ja ehkä tuo oli hyvä tapa häivyttää ne portaat. Tehtiin alkuun myös jonkin verran ihan vain istu-seiso -vaihtoja jotka on vähän helpompia niin sai siinä niitä etujalat paikallaan siirtoja poimittua. Ja aluksi istumasta maahan on vähän kuin seisominen siinä välissä, istu -(seiso)- maahan.

   Sääntömuutos oli vaan tälle opetustavalle vähän karumpi, kun takapää paikallaan tekniikalla alon kaukoissa on helpoin vaihto, tällä tavalla taas vaikein. Mutta tuleepa tehtyä tässä vaiheessa suurin työ mikä muilla on edessä. Tässä tavassa mielestäni vaikein on istumasta maahan, kun taas takatassut paikallaan seisomasta istumaan meno.

   Yksi haitta puoli on myös, ettei kaikki tuomarit osaa niin arvostella tätä tekniikkaa. Joskus on käynyt niin, vaikka koira tekisi täydellisesti tuomari ei anna yhtä hyvää numeroa kuin toisella tekniikalla. Ja vähän on ollut keskustelua, miten pitää tehdä alun maahanjättö etujalat paikallaan kaukoissa. Gava on välillä tarjonnut sitä kuten kaukoissa, että menee taaksepäin ja sen pitäisi olla varmempi, että ainakin kelpuutettaisiin. Itse en ollut opettanut tällä tavalla ennen, mutta onneksi on ainakin kolme tuttua miltä kysyä neuvoja.

   Poista
  2. Jees kiitos ajatuksista :) Miulla oli suunnitelmissa että alon ja avon vaihdot saa tehdä ihan "normisti" ja tavallaan ihan eri liikkeenä...

   Poista

Kiitos kommentistasi!