Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

18.9.2015

Jessica Svanlungin koulutus vol 2/2

Jessica Svanlungin toinen koulutus HSKP:n nuorten koirien ringille. Keli oli vähän pilvisempi, mutta lämmin. Gavan vuoro oli tänään treenata ja oltiin järkässä kolmantena. Vähän jännitti uudet ihmiset ja kun oli pieni yleisö niistä. Kisoissa en taas jännitä yleisöä, oikeastaan vaan miten suoritus sujuu, mutta taas kouluesitykset luokan edessä oli jänniä. Itse tehdessä jännitys melkeimpä katosi.

Kenttä oli ratsastuskenttä (siisti sellainen) ja kaksi heppaa oli lähilautumella, alkuun pitkään piilossa että oli vain hajut. En tiedä luuliko G alkuun, että tuli paimentamaan. Hevoset oli myös jänniä tai siistejä. Gava otti niistä vähän häiriötä, joten pitäisi tehdä tokoreissu Kilon talleille. Eikä olla treenattu noin ison ihmisjoukon kanssa, ihmiset kun on aika ihania, ainakin tutut Emmi ja Pia. Gava tuntui myös vähän laiskalta. Voi olla, myös että uusissa paikoissa se tekee vähän rauhallisemmin ja toki oli ilman Ruutiakin. 

Gavan kanssa tehtäviä asioita oli vaikea päättää. Vähän jokaisessa, kun on jotain tai ne on kesken. Enkä olisi halunnut ihan samoja juttuja katsoa kuin mihin kuullut jo vinkkejä. 

Aloitettiin noudolla. Tässä mietin onko nosto joskus hätäinen ja epäsiisti. Ei ainakaan tolla vireellä. Gava sitten keksi kapula suussa juostua 2m pysähtyä ja jäädä tuijottamaan. Ihan uusi juttu. Jessican mukaan olisi tietänyt mitä tehdä, mutta itse ajattelin epävarmuudeksi. Gava mielummin epävarmana jättää tekemättä. Tietty jos silloin autan se vain ruokkii sitä, vaikka käskettiin olemaan hiljaa ekalla kerralla mokasin ja heti autoin! Lyhennettiin kapulan tuonti matkaa mulle. Eteentulot painoittui vähän enemmän oikealle puolelle. 

Toista ohjetta mitä kuulin oli mennä koiran luo ja pyytää se sieltä tulemaan. Niin monesti kuin alkaa sujua (tämä merkin kierron eteentulossa). Siinä vain vaarana, että ei sitten tee mitään. Toki siinäkin on vaikutusta miten sen sanoo. 

Mutta itse nostot oli siistejä. Niihin muuten jos ei olisi alkuun 90 asteen kulmassa tuontia ja kulman pienennys. Myös pelkkä metrin päästä sivusuunnassa nosto ja heti lelu. Myös ajatusta koirille odottavasta palkasta, että pyrkisi äkkiä nostamaan ja tulemaan. Näyttää ennen noutoa palkkaa tai jos koira on lähempänä kapulaa näytetään lelua, lelupiiloon ja sitten kun koira luovuttaa lelu.
Seuraus:
- tehtiin liikkuroitu alo seuraus ilman hidasta. Vähän sivusilmällä katsoi ihmisjoukkoa ja kerran liikkuria. Kontakti kuitenkin pysyi. Pitää harjoitella kohti ihmisiä menemistä eikä niiden pujottelu pk-puolen ihmisryhmää vartenkaan olisi pahitteeksi. 
- Oli ihan nättiä paitsi vikaa on vain ohjaajassa, jonka pitää vaan tuijottaa koiraa. Nyt tarviin ihmisiä huomauttelemaan mua siitä! Ihailen evl:ssä muutamia ohjaajia jotka iloisesti hymyilee ja tekee ryhdikkäästi. Haluisin oppia samaan. Oma ryhti vaan ei ole niin hyvä ja luotto koiraan. Oon saanut myös kaikkien kanssa tehdä tota tuijottelua. Koiran lisäksi pitäisi muistaa oma asenne.
- mua vähän mietityttänyt kumpaan suuntaan tehdä täykkäri. Oon tehnyt sitten molempia. Ruu ja Ras tekee vasempaan. Ja pk puolella se vasen on sallittu. Oikeaan Gava taas vähän irtosi jalasta. Käsky seuraa ennen käännöstä, käännöksessä odotan ja heti pysähdys. Vasempaan täykkäriä myös ja se kuulemma näytti myös hyvältä. Ekoihin toistoihin verrattuna vasen parempi kuin oikea. 
- en muista sitten oliko muuta puhetta pään jalkaa osumisesta. Ei tainnut. 

Kaukot:
- tehtiin näyttäen mitä tehty. Jessica kuulemma vaihtoi sen villikselle etupääpaikalleen tavan. Mulla oli pyyhe myös mukana. Gava siitä hokaa heti mitä on tekemässä, mutta ei hahmota niin tarkkaa kohtaa missä siinä pitää olla. Lauta tms voisi olla myös. Ekasta maahanmenosta, joka on ollut itselle epäselvä niin kyllä taas Jessica ja Pirkko tuomari oli sitä mieltä, että koira siirtyy jo siinä alussa taakse. Niin oli mm-kisoissa koirat tehdeet ja jossain tuomari tms koulutuksissa sanottu. No kertaillaan sitä sitten. 
- yksi vinkki pelkästään edestä tekemisen sijaan oli tehdä sivulta näyttämällä vaihtoja, siinä oliskin myös haastetta
- myös nami tassujen välissä 
- nyt kun maasta istu sujun noin hyvin niin seisominenkin mukaan
- luopumista namista, jos koira liian kiinni namissa ei keskity yhtään. Gavan mielestä juustot oli niin super hyviä. Gava vois luopua paremmin. 
- muuhunkin liittyen niin treenitaskuja pitäis saada kaivella ilman, että koira lopettaa mitä on tekemässä. Siinä mulla ainakin välillä kriteeri vaihtelee tai sitten sanon palkkasanan sitä ennen. 
- tietty myös se vastustelu eli pannasta tai hihnasta eteen vetäminen 

Seuraavana katsottiin eteentuloa, joka huono. Jessica ei itse ole sitä opettanut koirilleen, kun ei tee pk-puolta mutta kuullut vinkkejä.
- koira vähän vinoon eteen ja eteentulon käsky, jos korjaa oikeaan suuntaan palkka. 
- Jos koira yrittää tiettyyn suuntaan liikaa voi laittaa merkinkin tms väärään kohtaan. 
- kerran oli vaikeeta voi olla pieni apu alussa. Palkan suuntaa vaihdella, myös mun takin kauluksessa ja ehkäpä joskus leuan alla. 
- myös niitä maasta istumaan eteen. Itselle vaan epäselvää vieläkin vähän mikä ero on näissä. Ehkäpä koira istuu silloin nopeammin tms. Vetää jalat nopeasti alle. Tai tulisko niillä sitä suoruutta. Samalla tapaa kuin kauko maasta istumaan ja etutassut oikeassa eteentulo kohdassa. En tiedä miksi toi on tuntunut jotenkin turhalta treenata.  

Jääviä katsottiin. 
- Maahan hyvä, katson vaan koiraa!
- Seisomista sekotti alkuun. Kai ihan ok sitten. 
- Istumisen opetukseen ihan hyvin neuvoa ekana enemmän edestä, koira kiinni namissa ja itse peruuttaa. Työntöliike koira istumaan ja itse pysähtyen. Vaan hyvistä palkka. Istumisen hitauteen, kun koira jo osaa oli sellainen missä hyödynnettiin vastustamista tai mikä onkaan sana.. Ja koiraa painettiin päälaesta alas, että se joutuisi kunnolla keskittyä laittamaan takapuolen alas. Vähän pitää vastaan ja sitten löystää. 
- alkeisopetuksessa jäävissä alussa esim 1. namiohjaus oikeaan asentoon. 2. Ilman namia sama merkki. 3. Käskyä myös peruuttaen. 4. Palkkausta myös niin, että oikeasta kädestä lentää lelu taakse. Palkka nopeasti. (Näitä mekin tehty)

Edestä sivulletulo:
- tämäkin murheenkryyni. Tässä vinkkinä parantaa alkuun sivulletuloa. Menee vähän hitaasti edestä ja jäi vinoon aavistuksen. En tykkää itse myös niin siitä loikasta. Ottaa sivulletuloa edestä niin, että koira on mun vasemman jalan edessä tai sivulletulo kohdan edessä. 
- voisi myös tehdä sillä vatitempulla, jotta käyttäisi hyvin takapäätä. Joku pieni kansi tms mitä kiertää. Tarjosi nimittäin pyyhkeellekin pyörimistä. 


Muilta kuunneltua:

Luoksetulon stoppi:
- namien heitoista
- alkuun suullinen + käsimerkki
- kisamaisessa alkuun koira stopataan lähempänä ohjaajaa (parempi stoppi)
- lopun vauhtia voi tehdä, että koira kiertää ohjaajan ja juoksee lähtöpaikassa koiran takana olleelle lelulle tai namille. 
- ei hitaasta vauhdista
- huonoja ei tarvitse palkata (eikä kannata)
- tehosteena joskus stoppi + peruutus (n.2m) ja lelun heitto
- huonosta stopista voi käskeä koiran takaisin, pois- käskyllä peruuttamisella tms. 

Sivulla vino maahan ja liikkeestä maahanmeno:
- koiraa palkattiin liikaa oikeasta kädestä. Palkkaus ohjaajan takaa ojentaen oikealla kädellä
- seurauksen paikka myös ettei edistä
- sivulta maahan, ottaa pienen askeleen eteenpäin koiraan nähden ennen maahanmenoa. Tai käyttää koira puoleista jalkaa edessä. 
- liikkeestä maahan, palkka vas puolelle. Joko nami sieltä tai esim pallo jätetään maahan ja liikkeestä maahan tehdään niin, että koiran voi vapauttaa siitä juoksemaan vasemmalla puolella olevalle pallolle. 
- juuri uusimmassa Caniksessa luki vahvisteista, että se vahvistuu myös mistä palkka tulee oli se naksautuksen jälkeenkin. 

Tunnari: jos omien piilottelun jälkeen ja väärien lisäämisen jälkeen ei edisty mahd joillekin koirille tehdä sisällä uuniritilän alle tunnarit. Naksutetaan, kun merkkaa oikean. Myöhemmin ilman ritilää. Toinen mahdollisuus opettaa ihan hajutunnistus alkuun kukkaruukut päällä ja oman nuuskimisesta. Sitten väärä lasipurkissa ja sitten maassa. 

Kierto-ohjattu: uudenlainen vinkki oli kun kierto sujuu, ottaa kapulat merkin molemmin puolin alkuun kauemmaksi sitten lähentää ihan niin, että koira joutuu melkein juosta niiden päältä. On tehty vain niin, että alkuun ollaan kapuloiden rinnalla ja sitten pikku hiljaa ne on enemmän esillä. Gavalle vois tehdä tota. Ja myöhemmin niin, että heittää kapulan ja koiran pitää kiertää. Sekä niin, että käskeekin noutamaan. 

Lopussa tulikin todettua, että tokossa pitää saada rakennettua vankka pohja, mistä on jatkossa aina hyötyä. Meillä noi sivulletulot ja eteentulot kuuluu siihen. Ja kun on hyviä paloja niin ei niiden pitäisi heti hajota, jos niitä välillä ketjuttaa. 

Gava treenaa:
- noudon palautus
- eteentulo treenejä erikseen
- edestä sivulle alkuun helpottaen (sivulletulo niin varmaksi ja tekniikka)
- liikkeestä istu itse peruuttaen
- kaukoissa viive ja seisomiset mukaan
- luopuminen kaukoja tehdessä sekä vastustus
- älä tuijottele koiraa (treenikaverit huomauttaa!). Tämä on varmaan mun heikoin lenkki. 
- kierto ja kapulat häiriöksi
- vaikka kaivaa palkkaa se ei ole vapautus vaan pitää tehdä hommia "jes" asti

KUVAT päivän koulutuksesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!