Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

5.9.2015

Agilitya vaihteeksi - läksyjä ja Janne Karstunen vol 2. sekä tokoa

TO: OMATOIMI AGI
To iltana
Tiistain Villen agilityrata kutsui omatoimitreenaamaan (ennen kuin koulutin omaa ryhmää). Tarkoituksena oli tehdä pakkovalssia 1-2 esteille, välistä veto 11-12 ja renkaan 13 takaaleikkaus.Alussa 1-4 siis pakkovalssin kanssa suoraan putkeen asti. Hyvin pääsin liikkelle kakkoselta. Aavistuksen aiemmin voisin opetella pääsemään liikkeelle merkkauksen jälkeen ja tehdä samaa myös kauempana hypystä. Testasin myös saksalaisella, niissä oliskin treenattavaa kun Gava ehti singahtaa 1-2m hypyn ohi. 

Huomasin siinä myös ettei kauhean helposti lähde takaakiertoon ja ei noteeraa pelkkää käskyä. Siinä olis siis treenattavaa! Ruutinkin kanssa takaakierrot oli teknisesti huonompia.. Eihän ne tule ilman opettamista. Monessa viistohypyssä lähestytään myös saman tyyppisesti hyppyä kuin takaakierrossa. Täytyy treenata takaakiertoa pyörittämisellä ja "ristiin" hyppäämisellä. Näin myös saksalaiset ja päällejuoksut helpottuu. Hyvä, kun annan koulutettaville vaan läksyksi näitä. :D 

Seuraavaksi hypättiin kohtaan 13-14. Aluksi hypylle takaaleikkaus renkaan kautta tullessa. Sitten takaaleikkausta renkaalle, ei hirveän hyvin silti kääntynyt. Sain aika voimakkaankin leikkauksen tehdä. Videolla tein sellaisen mistä tuli hakemaan multa palkan, vähän parempi. Aavistuksen sain loikkaa lyhyemmäksi. Täytyy kyllä saada kokoamaan hyvin renkaalle, aina en pääse valssamaan tai ei voi loikata järjetöntä loikkaa. 

Sen jälkeen tehtiin 11 hypylle valssilla sivusta laittaen. Työntö hypylle 12. Jo parempi! Työntöä tarvitaan myös päällejuoksussa. Takaaleikkauksella renkaalle vähän valui. Mutta saatiin myös pätkänä sujumaan. 

11-12 väli myös toiselta puolen valssilla, kääntymisen kertominen. Pakkovalssi hypylle 12. Lähti hyvin lukemaan hyppyä. Videolta kuitenkin katsoin itse hyppäämistä enkä niin tykkää. 11 valuu liian lähelle melkein ja 12 hyppää liian läheltä siivekettä kunnon loikan ylöspäin. Vois laittaa välillä riman siihen siivekkeen viereen, että kiertää vähän paremmin. Ja takaakierto treenissä voin palkata hyvät. Täytyy tehdä myös eri korkuisilla rimoilla. Ehkä kun mietin niin takaakierto + pyöritys on varmempi, mutta ristiin hyppäämistä tehty liian vähän. Palkovalssilla tulee vähän parempi ponnistuskohta, mutta jos en oo auttamassa huono. Ajattelin myös, että hypyllä kahdeksikkotreeni vois sopia, jos pystyisi tehdä takaakierto suuntiin tai sitten u-putki lisänä. 

Vasta loppupään treenissä laitoin taas lelua valmiiksi maahan. Tuntuu vähältä määrältä palkata nää omatoimitreeni kerrat niin, välillä jos palkka tulee taskusta se tulee vähän myöhässä, itsekin pysähdyn tai sitten lelu ei lennä kohtaan minne haluisin. Kun ajattelee silti määrissä treenejä niin nyt puolet tai enemmän on ollut omatoimitreeniä, vaikka toistoja onkin vähemmän. Kyllä jo niillä palkkauksilla varmaan vähän kulutan ohjattujen eteen palkkausta.. Plus miinus nolla.. Joskus Janitan luennolla oli myös, että palkan voi laittaa kohtaan, mistä koira voisi mennä myös hypyn ohi. 

Laitoin lelun hypyn 14 jälkeen (renkaasta seuraava). Aluksi yritti oikoa suoraan lelulle eikä tullut toiseen leikkaukseen. Huusin pois. Vähän helpotin lelun kohtaa, mutta silti pitäis kuunnella mitä ohjaan. Helpotti kovasti, että lelu oli valmiina. Lisää tämmöisiä! 

A-este on ollut ihan jäähyllä. Keppejä on saatu ne kuukausi sitten neljä suorana. Silti olisi viimeistelyt tekemättä. A:n treenaamiseen ei ole ollut motivaatiota eikä Gava ollut koskaan tehnyt kisakorkeata A:ta. Päätin sitten testata miltä näyttäisi ihan sellaisenaan. Ekoissa juoksurytmi ihan hyvä. Sitten 2on-2offilla taas niin hitaasti jarrutteli asentoon. Noita 2on-2offeja kun muutamia testasin ja yritin kannustaa vauhtia, tuli joko yli tai hitaasti. Hitaampaa ja raskasta etupäälle. Ehkä, nyt pitäisi alkaa taas niitä juoksareita treenata. Ruutillahan oli alkuun kaaret ja speedpump. Tai sitten se naksuttelutapa/trikmanin. Ihan muutamat toistot on matalalla a:lla. 

Gava treenaa, agi:
- takaakierrot (ristiin ja rima voi olla siivekkeen vieressä, että joutuu kiertämään sitä)
- lelu maassa jos ei avustajaa ja mahdollista
- renkaan kääntyminen (takaaleikkaus ja peruskäännös)
- hyppytekniikkaa, mutta mitä.. Ja sitä myös häirittynä
- häirittynä tavallisten hyppyjen hyppääminen?


TOKOTREENAUSTA PE

Tokotreeninä pe aamuna 
kaukoja: Tulipa testattua, ettei neiti osaa tulla enään yhdellä käskyllä sivulle. Täytyy lelun kanssa hinkata. Tosi tahmeeta, kaukojen hinkkaus tehnyt hallaa. 

Kaukoja ilman pyyhettä tasaisella maalla. Aluksi sivulta maahanmenoa. Virittelyssä pysyi vähän paremmin. Osa hyvää, osassa liikkui vähän toinen tassu ja vinoutta. Ehkä seinän vieressä tms voisi olla myös näppärä. Innostusta välissä. 

Erikseen vielä istumasta maahan. Jokunen huonokin joukossa, mutta myös useampi täydellinen. Jätettiin sellaiseen. Ei näyttänyt pyyhettä kaipaavan. Matkaa oli metri. 


PE: JANNE KARSTUSEN AGIKOULUTUS

Perjantai iltana oli Janne Karstusen koulutus. Vauhdikasta menoa, viistoja hyppyä, välistävetoja ja serpentiiniä. Tehtiin kahdessa osassa 12+ 12min. Pieni selostus radasta oli, että Janne uskoo, että agility on menossa siihen, että radoilla on vauhtia, haastavia estekulmia ja kysytään koiran osaamista. Kun aiemmin ollut myös teknistä piipertämistä. Lisäksi hallitreenaajille tulee usein yllätyksenä lyhyin välein tehtävien treenien jälkeen juostavat kisa- tai ulkoradat. Muistan itsekin miten helpolta tuntui hallitreenit. 

Tehtiin alkuun hyppy + keinu. Meni maahan kontaktilla, mutta tuli riittävän pitkälle. Palkkasin namilla. 

Puomille juostiin rinnakkain ja vähän hidasti miettien onko keinu. Alastulo tosi hieno! Janne huomasi taas tärkeän pointin, että Gava loikkasi ylösmenon yli. Tärkeä oli huomata tässä vaiheessa. Tehtiin uusiksi ja taas. Lähempää ottaessa koski hyvin. Tapoja on sitten naksuttelu, speedpump (kontaktilla), kehikko/laatikko, kosketusalusta, länget. Tämäkin treenilistaan. 

Jatkettiin sitten 5-7, meni ihan ok. Sitten A:n jälkeistä kohtaa. Rengas, hyppy ja suoraputki. Gava singahti renkaan tasolta hyvin hypylle ja siitä putkeen. Ei tarvinnut saatella. Ratapiirroksessa mietin mitä teen kohtaan 12. Tutustumisessa päädyin sitten muitten suosimaan tapaan, että ennen koiran tuloa putkesta persjätöstä toiselle puolelle. Tein persjätön niin, että koira näki sen vielä ja tuli oikealle puolelle hyppyä. Hyvin haki hyppyä 12 vaikka tuli niin lujaa! Viikon treenit toimineet. 

Tein liikaa työntöä hypyn 12 jälkeen seuraavalle niin Gava meni melkein A:n alla olevaan putkeen. Piti laittaa vain hypyn yli ja sitten suora vienti seuraavalle hypylle. Eikä saattaa liian pitkälle. Keskivälillä itselle jarrutus, huomiokäsky ja kohti seuraavaa hyppyä. Gava tuppasi kääntymään huonosti. Täytyy tehdä kaksi hyppyä rinnakkain ja pyöritystä. Testasin paristi eikä hirveästi parantanut omaan makuun, Jannen mielestä riittävästi. Mun pitää kuitenkin muistaa että riittää kun kääntyy suht hyvin kun silti säilyttää hyvin vauhdin. Ehkä ponnisti välillä myös aavistuksen liian läheltä hyppyä.


Seuraavassa treenissä jatkettiin taas. 

Välistä vedoissa näytin miten ne sujuu, kaksi ekaa epäonnistui, sitten saatiin vedettyä ekaa kertaa kaikki kolmekin. Mutta muita katsoessa ja Jannen neuvoessa tapaa, jossa ohjaaja juoksee vain eteenpäin, mutta kääntää molemmat koirat kohti koiraa. Mahdollisesti aluksi kääntää oman kulkusuunnan selkeästi pois seuraavasta hypystä. Jossakin vaiheessa ohjaajan liike voi vähän mutkitellakin. Aluksi koira saa siis palkan aina kädestä tai tiputtaa sen maahan. Toi tapa vaikutti tosi hyvältä, vähän samaa tyyliä Ruutillakin ollut mutta rytmityksin. En oo vaan tiennyt kuinka opettaa. 

Takaakiertojen todettiin olevan todellakin puutteelliset. Kahdeksikkona takaakierrot hypyllä 13 ja 14 sujui. Mutta jos lähetin suoraan kiertämään hypyn 14 enkä ollut riman edessä tuli sen heti väärinpäin. Eri kulmista, jopa saksalaisen ja päällejuoksun kulmissa ja käsky varmaksi. 

Sama harjoitus kahdeksikko hypyt suorina tehtiin ja tiukemminkin Gava olis voinut kääntyä. Näitä lisää!

Serpentiiniä testattiin myös. Tein päällejuoksun keskimmäiselle hypylle ja ihan hyvin meni. Vähän koira tekee vielä enemmän mutkittelua, vähän suoremmassa linjassakin pääsisi. Paljon paremmin kuitenkin kuin viikko sitten. 

Pari rimaa tipahti Gavalta. Nostin ne heti. (Nostan riman vähän huomauttaen, pyydän hyppäämään riman ja pelkät kehut. Sen jälkeen radan kanssa.)Ekalla kertaa tippui ennen suoraa putkea 10 hypyllä. Muut useammat toistot pysyi. Joku toinen rima myös tipahti kerran, olisko ollut 13 tms. Hyvin kuitenkin vastaa  tuohon ja ottaa opiksi. Ainiin kerran Gava hajoitti renkaan, kun keskittyi vain katsomaan mua. Kerran myös liian viistoon siivekkeen läheltä ponnisti (en tykkää) ja osui siivekkeeseen. Kohta varmaan aika varattava osteopaatille vaikken itse näe pitäisikö mennä vai ei. 

Hyvä koulutus ja tuli taas vahvistusta mitä pitää treenata. :) Nyt on treenattavaa ennen kuin tarvetta taas päästä koulutukseen. Osan kuulin kyllä jo edelliskerralla, mutta välistä vedot oli super juttu.

Käytiin ennen treeniä tekemässä piiitkästä aikaa A:n juoksaria madalletulla esteellä. Jätin harjalle ja menin 10m eteen kutsumaan. Naksautus, kun koski ja sai ottaa kopin lelusta. Testasin myös A:n edestä mutta siinä tuli liian korkealta yli. Vikoissa Gavalle tuli reaktioksi apua pitikö pysähtyä ja teki hitaammin vikat toistot. Käytin käskynä vain Gava, go go go. Käskynä ja sanana ihan uusi. 

Gava, treenaa:
- kaksi hyppyä samassa linjassa (viistot) toisella pyöritys ja itse kauempana kertomassa käännöstä
- kahdeksikko/ neljän hypyn treeni. 
- A:n juoksari
- puomin ylösmeno 


LA: TOKOTREENIT

Kimppatokotreenit Leppävaarassa Veräjäpellon koulun kentällä. Mukana oli Anne & aussie Jedi, Merja & bc Simba, Iida & bc Mac sekä Minttu ja belgit Aava ja Sikka. Oli tarkoitus tehdä muistilappu, mitä treenata no se unohtui enkä ollut suunnitellutkaan mitään tarkemmin. Monesti tuntuu, että Gavan kanssa on asioita mihin kaikkiin tarvitsisi liikkuria tai avustajaa.

Alkuun evl makuu. Eli istuminen 2min piilossa. Ruuti pysyi hyvin. Sitten 10m päästä koirien käskeminen maahan. Ruuti meni viereisen käskystä. Kävin nostamassa ylös ja sitten meni omalla käskyllä maahan. Siinä koirien näkyvissä minuutti, kunnes Ruuti ekana luokse. Tehtiin vielä uusiksi se, että viereinen koira käsketään ekana maahan, silloin pysyi.

Alo makuu: Tultiin kehätarkin kautta myös kehään se hyvin. Siirtymässä käytin alkuun väärää sanaa, kunnes tajusin että on ollut käytössä vain "sivu". Ekaa kertaa uusi tokopanta käytössä.  Tehtiin liikkuroituna ja liikkuri tuli eteen sanomaan käsky + nyökkäämään. Huomasin jo alkuun, ettei Gava muistanut ollenkaan miten mennään kaukoissa maahan. Sekoitti kaukojen tapaa siihen. No mentiin jollakin sekatekniikalla sitten maahan. En ton episodin takia saanut ihan oikean laista liikkuri häiriötä. Olis pitänyt ottaa ennen riviin tuloa niitä maahanmenoja. Liikkuri muisti väärän makuu ajan. Aika ehti mennä 1:45min kunnes tuli kaatosade kuuro ja Gavahan oli sitä mieltä, ettei täällä voi maata. Nousi sen takia siis ylös. Vein sanomatta takaisin riviin ja pistin maahan. Siellä makasi vielä hetken aikaa kunnes koirien luo ja sivulle. Nousi vähän vajaasti. Sitten katokselle odottelemaan, että pahin kuuro ohi. Sade lakkasikin sitten taas. Jospa olisi tullut selväksi, että vaikka alkaisi sataa siellä pysytään. Mutta tarvitaan vielä treeniä ihan sateessakin, luultavasti silloin ongelmaa maahanmenon kanssa. Mua melkein nauratti Gavan ilmeet. Hyvä kun silmiä pystyi pitää auki, ryhti olematon ja korvat liimattuna niskaan. Näytti ihan hakatulta ja kärsivältä. Prinsessa oliskin pitänyt kiirellisesti kiikuttaa kuivaan :D

Makuun jälkeen jäin miettimään mitä tehdään niiden maahanmenojen kanssa. Nyt evl:ssä on kisaajia, jotka menee ihan tavalliseen tapaan maahan. Ajatellen, että kaukojen arvostelu alkaa vasta kun koira on maassa eli sitten voi tehdä etupää paikallaan. Olin jotenkin saanut mielikuvan, että tuomarit enemmän haluisi, että koira menee suoraan taakse. Näin oli mm- kisoissakin eräs tehnyt. Tämä tuntuu taas vaikeammalta opettaa ja enemmän virhe mahdolliselta. Kun jos sivulta on kaksi eri käskyä maahanmenoon ja siellä pysymiseen. Vaikka ollaan treenattu sitä, että menisi suoraan maahan etujalat paikallaan (mikä voi helposti olla vähän vajaa tai mennä vinoon) niin taidan kyllä tässä vaiheessa mielummin muuttaa ne perusmalliin eli maahan koira menee takajalat paikallaan, makuussa ja kaukoissa. Makuussa sen pitää kumminkin niin mennä. Mielummin, että se sujuu puhtaasti, kuin että koira sekoittaa niitä molempia ja molemmissa menee pisteitä että koira menee itse maahanmenon huonosti. Gavan perus maahanmeno oli vähän epävarmaa noin 3-5 kerran treenikerran jälkeen toista tekniikkaa ja palkkailin niistä useita. Lopussa alkoi löytyä oikea tapa. Testattiin sitä samaa myös kaukoihin. Virittelyn on vaan oltava eri oli tulossa makuu ("otetaan maahan") ja kaukoissa ("kaukot tai joku muu..). Tähän kun ei ole mitään tarkkaa sääntöä. Voihan tuohon tapaan palata, jos tuntuu siltä.


Ruuti teki:

 • kierto-ohjattua. Virittelin alkuun. Katsoi vähän hyppyä, kapulaa ja merkkiä. Kehuin merkin kohdalla. Lähetin sitten ja kiersi merkin. Jee ja palkka! Varmaan eka kerta, kun heti ekalla sujuu. Muistin palkata myös "stoppi kohdan" jälkeen. Sitten lähempää kierto ja istumaan stoppi. Siitä vaihteeksi vasenta. Lähti kohti ruutua. Toistollakin. Kolmannella sitten löytyi kapula, mutta tuli hypyn ohi. Seuraavalla lisäkäsky. Sitten taisi tulla kahdesti vain pelkän hypyn. Kävin näyttämässä kapulaa. Sitä seuraavalla ilman lisäkäskyjä otti kapulan ja tuli hypyn. Jee! Pakko oli testata vielä kokonaisena ja tehtiin stoppina maahanmeno. Saatiin ehjä suoritus, jee! Varmaan eka kerta kun kaikki sujuu, mutta olihan tuossa toistoja. Ruutin mielestä kyllä joka toisto on yhtä kiva. 
 • merkitöntä merkkiä. Testasin miltä näyttäis, että virittelin ruudun ja merkin. Juoksi ehkä 5m sivuun merkistä ja noin 10m matkan. Toistolla myös. Kävin näyttämässä alustaa. Sitten alustalle juosten (läpinäkyvä purkin kansi). Seuraavassa stoppasin ennen alustaa. Erikseen vielä ruutu, juoksi hyvään kohtaan aavistuksen reunaan muttei pysähtynyt heti nauhan ylitettyään. 

Gava teki: 
 • kaukoja liikkuroituna: maahanmeno tavalliseen tapaan ok. Jätössä nousi. 2m matka. Eka istuminen vähän huonompi, liikkui vähän. Maahanmenoon tuli liian pitkä viive ja ehti jo unohtaa ja teki huonosti. Tuli ehkä 5s, kun kisoissa on 3s. Seuraavalla toistolla laskin sen 3s. Siinä onnistui jättö, istuminen ja maahanmeno oli täydellinen! Ei ottanut liikkurista häiriötä. Liike on vain suht kesken ja ei niin varma. Mutta täydellisiäkin toistoja välillä tulee. 
 • Seuraus liikkuroituna: täyskäännöksen tein vahingossa vasempaan, ihan siisti sekin. Yhdessä perusasennossa huomasi, kun oli märempi kohta niin hitaasti istui. Tehtiin aika lyhyt pätkä sis kolme kääntymistä ja palkka. Hyvin piti kontaktin. Ei yhtään edistänyt, kun vire ei ollut ihan niin korkea kuin yleensä. 
 • Ruutu liikkuroituna: n. 8-10m matka. Virittelin pannasta pitäen. Sivulle pyyntö. Sitten käskystä juoksi kovaa keskelle (ei jarrutellut). Huusin jes ja heitin pallon. Oli siisti! Oranssin tötsät ja valkoiset kehänauhat oli, ei ne perus mun omat. Tähän täytyy sitten vain opettaa se stoppi ja maahanmeno. Sekä, että odottaa kun kävelen sivulle. Voisin joskus palkata vasta sen jälkeen kun on pysähtynyt..

Gava treenaa:
- kapulan pito
- liik. maahanmeno ja vähän kostea maa
- paikkis sateessa
- kaukot 3-5s väliä
- ruutu palkka vasta pysähdyksestä?

Ruuti treenaa:
- merkitön merkki, matkaa ja suuntaus..
- kierto-ohjattu: kapula + hyppy osa. 
- oikean puolen seuruu: rallya ajatellen 

2 kommenttia:

 1. Aina niin ihania haasteita! 11 kysymystä bloggaajille - Libster Award
  http://valkoisetpaimenet.blogspot.fi/2015/09/11-kysymysta-bloggaajille-libster-award.html
  Haasteen lisäinfot löytyy linkistä! :)
  -Laura ja valkoiset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta! Täytyy katsoa, kun ehtii naputella. :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!