Bordercollie
BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

6.9.2015

Paimennus, haku ja fb-sivu


Meidän sivusto löytyy nyt myös Facebookista. Sellaisen uudistuksen tein. Sinne tulee "blogin parhaimmistoa" sekä kuvia. Tollerwich.com - sivustolle tästä (facebook.com/tollerwich). Katsotaan minkälaiseksi muotoutuu. :)


PAIMENNUS

Paimennuksella aloitettiin su päivä ja ajeltiin Lillgårdiin Virpin oppeihin. Päästiinkin tällä kertaa isolle laitumelle ja lampaitakin oli enemmän. Tehtiin edelleen ajotreeniä liinassa ja itsellekin oli opeteltavaa katsoa lampaiden päitä, että mihin ne suunnittelevat seuraavaa siirtoa. Saatiin kerran laitettua lampaat samalle kivelle kuin kuvassa ja siinä kesti vähän saada niitä pois. Gava rohkeasti ja kiltisti joutui olla ihan metrin päässä takamuksesta. Lopulta saatiin lampaat sieltä alas. Pistettiin aina tavoite mihin halutaan lampaat, ettei paimennus ole ilman päämäärää.

Useamman kerran irrotettiin lampaat nurkasta. Oli opettavaista itsellekin, kun ainakin 2-3 kertaa saatiin se tehdä. Vikalla kerralla lampaat ei ehtinyt livistää sen jälkeen. Koiran ollessa lähellä lampaita tai jos häntä yhtään nousi = Gava jännittyy niin kehuja ja koiran silittelyä. Myöskin noissa yhtään jännissä kohdissa koiran lähellä. Itse kuljetuksessa koitin muistaa, etten tukeudu liinaan. Mutta välillä tuli kyllä ohjattua myös sillä tai vähän jarrutettua. Flankkeihin ei niin hyvin lähtenyt kun olin takana. Hyvin tepsi se, jos taputin reiteen. Silloin välillä lähti tosi hienosti. Kai se muistutti vähän muistutusta siitä, että pitää kuunnella.

Ennen walk on- käskyä piti muistaa (tai olisi hyvä muistaa) naksutella kielellä ääni, millä koira lähtee liikkeelle ja nimetä vain hyvää käytöstä. Välillä ajossa meni liikaa siihen, että sivuttaissuunnassa sahattiin lampaita oikeaan suuntaan, muistaa liikkua vähän eteenpäinkin. Usein lampaat meinasi juuri karata sivusuunnassa. Oli opettavaiset liikkuvaiset lampaat. :)

Vaikeinta oli Gavalle kävellä nätisti, kun lampaat karkasi näkymättömiin. Siihen tilanteeseen olisi sitten "takana" kävely, jossa pidän hihnan lyhyellä ja kepiä heilutan edestakaisin, ettei sieltä saa tulla. Koitettiin kerran ja Gava poukkoili mun selän takaa aina toiselle puolelle, missä keppi esti kävelyn jne.

Ekalla kierroksella vietiin lampaat nurkkaan ja flankkiä oikeaan. Koira kiersi siis lampaat mun lähetyksestä kerran ja itse peruutin heti aitaan eli koira kiersi lauman vain ympäri ja sitten maahan. Ekalla kertaa Gava juoksi suu auki ja oli ajatuksissa vähän haukata. Toisella kerralla lähetin jämäkästi ja onnistuin juuri oikeaan kohtaan huutaa hieman vihaisen "Gavan" kun taas suunnitteli vähän suun aukomista. En itse ehtinyt nähdä siinä vauhdissa, mutta Virpi sanoi että reaktio oli hyvä ja lopetti pahat aikeensa. Mentiin siitä tauolle.

Toisella kierroksella laitettiin kolmen elementin avonainen kaari nurkan luokse. Ekalla kerralla meidän tehtävänä Gavan kanssa oli saada lampaat kävelemään aitauksen ja kaaren välinen kuja. Se sujuikin hyvin kahdesti. Sitten taas sitä seuraava hallittu meno, ei sujunut vaan lampaat oli aina livistää. Ekalla kertaa luulin, että me mennään mukana kujasta muttei niin pitänytkään. Ja toisellakin kerralla tajusin vasta sen jälkeen, että piti vain laittaa lampaat sinne ja mennä vastaan. Toinen harjoitus oli flankkiä, missä koiran ja lampaiden väliin tuli se kaartuva aita. Ekalla kertaa Gava oikaisi eikä mennyt sen taakse ja vähän rumasti irrotti lampaat. Toisella kerralla olin tarkkana enkä lopettanut lähetystä ennen kuin meni kujaan. Se meni hienosti. Epäonnistuin kytkeä ja Gava ehti lähteä vielä uudestaan kiertämään. Kerran sain myös kehuja, kun tajusin pyytää Gavan eri kohtaan maahan, kun lampaat meinasi lähteä valumaan pois.

Itse en ollut ihan niin pahasti pihalla, vaikka jotkut harjoitukset alkuun kuulosti hankalilta. Työtä riittää kyllä vielä, että saisi koiran pelaamaan ilman liinaakin. Näin myös toista koiraa tekemässä samoja harjoituksia niin ihan hyvin meillä meni. ;) Alkuun piti taas miettiä, kumpi oli kumpikin suunta. Gava keksi nyt näissä treeneissä tehdä aika paljon istumista oma-aloitteisesti.

Huomenna uudestaan! Hyvä väli varmaan itselle niin muistan vielä mitä tehtiin.

Radiopuhelimeen askarreltu nauha, erotan helposti omat ja helpotti kun ei tarvitse taskuun laittaa.

HAKU

Sunnuntai iltapäivällä oli vielä hakutreenit uudessa paikkaa Tuusulan ja Vantaan rajalla. Oli yksi vierailija Minna ja neljä omasta ryhmästä (Pia, Veera ja Kaisa). Nyt saatiin radiopuhelimet kaikille ja yritin saada ryhmää niitä hyödyntämään, vielä kun leirin rutiinit oli muistissa.

Tehtiin rata, missä 3 pistoa molemmin puolin. Rata meni rinteessä ja oli välillä huonokin näkyvyys. Otin Gavalle loppupään piilot 4-6, missä ei oltu tallattu myöskään suoraan reittiä piilolle. Otettiin se 3 pistoa. Ensimmäiseen haamu, kun näkyvyyttä oli. Ohjeistin ettei äkkiä heitä pressua päältä ja pää voi näkyä. Ei mitään ongelmaa näissä eikä yhtään arastellut. Saatiin vierailija toiselle piilolle ja toisellakin oli vähän vieraampi mm. Muistin jatkaa keskilinjalla kulkua, eikä Gava siitä ollenkaan häiriintynyt.

4. pistolle siis haamu. Juoksi aika suoraan, pienesti kaarsi lopussa. Hyvin maistui nakit ukon kanssa. Kiersin piilolle ja tultiin sieltä pois.

5. pistolle ääniapu. Kerran kaksi kuului nimen kutsuminen. Päästin Gavan ja hyvin pinkoi sinne. Aavistuksen vino, mutta äkkiä kuului kehut puhelimesta, että oli löytänyt perille. Rohkeasti oli uuden maalimiehen kanssa syömässä ja tarjoili maahanmenoakin.

6. pistolle ääniapu, vähän ryteikköäkin matkan varrella ja pieni rinne. Gava juoksi rinteen päälle, vaikka alapuolella oli piilo. Kaatuneen puun alla. Löysi senkin sitten hieman sivustakin. Mm käveli takakautta piilolle, että varmaan niitäkin hajuja oli lähellä.

Oli oikein pätevä pikkulikka ja maalimiehet löytyi kyllä nopsaan! Ens kerralla vois olla paremmin piilossa. Vaikkei meillä mikään kokenein ryhmä ole niin kaikilla koirilla on hauskaa ja mm:t toimii suurimmaksi osin oikein. Parissa kohtaa tuli huonossa kohtaa maalimiehen kuittaus, että on piilossa kun koira oli etsimässä. Ne kun vielä tajuaa olla sanomatta ettei koira saa ääniapua niistä. Lopussa Gava sai leikkiä muiden kanssa. Pitäisi myös uskaltaa ottaa välillä lähetyksiä ilman apuja.

Ruuti sai seurata (tarjosi) meidän yhdeksän koiran lenkin treenien jälkeen metsässä. Oli uroksia mukana, joista ei välitä. Hyvin pärjäsi. Kuljin vikana ja häiriöseuruuna otettiin jos tuli joku uros lähelle. Namissa kiinni kesti myös pari urosta takapuolessa käymässä. :D seurasi juurten ylitykset, ylä ja alamäet. Namin tähden mielummin seurasi kuin nuuski.

Varusteita :D 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!