Siirry pääsisältöön

Agilitykisoista tuloskin ja huonoja fiiliksiä

Lohjalla kisaamassa maxi2:ssa. Tosi pieniä luokkia. Tuomarina Pertti Siimes. Radat oli ihan kivoja, ei ollut kohtaa mihin ei Gavakaan mahtuisi.. Mutta silti hirveätä pelastelua. Harvakseltaan kisaaminen ei kyllä helpota saada itsellekin oikeaa asennetta kisoihin. Paljon helpompaa jos on lähekkäin kisoja.. Nyt oli kuuma ulkona ja vähän sisälläkin. Vauhdikkaita ratoja. Kohtia joihin ei osannut oikein valita mitä tekisi kolmesta vaihtoehdosta. Parit kisat sain valittua ohjaukset ja keskityn hyvin tutustumaan. Nyt katselin mitä muut tekee, juttelin tutustumisessa ja vaihdoin suunnitelmia. Ajattelin "tähän ohjaukseen en ehdi". Tekisikö mun ihailemat ohjaajat niin, ei. Ennen kisoja toivon nollia ja toki niihin pyritään, mutta jälkikäteen melkein naurattaa varomiset ja pelastelut sen takia, koska tulostaso on sitä mitä on. Muistinko nauttia itse radalla, en. Oliko radalle pääsy sitä, että mennään nauttimaan, ei.

Kasaan taas paineita vikasta nollasta. Vaikka miksi ei voisi nauttia kisaamisesta, pienistä kisoista. Ja sen verran harvoin, kun sitä saa kisoissa käytyä. Mielummin tehdä siistejä ratoja, kuin huonoja hyllyjä vaikka on niitä lähellä olleitakin. Keskittyä niihin asioihin mitä pitikin, kuinka ohjaa minkäkin kohdan, ohjaukset koiralle selkeitä. Taas kohdat missä ajattelin, että vaatii jarrua ei tullut tehtyä selkeää ohjausta. Näissä kisoissa en muuten tehnyt yhtään vastakäännöstä?! Vaikka olisi tarvinnutkin. Käännösohjaukset ei toiminut missään, tai sitten en ohjannut niitä. Niitä jatketaan, hirveät vauhdit alle ja 90 astetta käännös tai jyrkempi.. Ehkä itseni kannalta tykkäsin siitäkin jos oli ennen kisoja Saijan tai Katin treenit niin tiesi, että kyllä me osataan ja on ainakin muistuteltu agilitya hetki sitten. Nyt oli 1,5vk minitreenistä Lotalla, joka sekin aika vauhdikasta rataa.
Yksi sääntö oli myös, että pysy tarkkailijana, siinä hetkessä. Ei saisi miettiä miten mikäkin on sujunut, toki valitsee sen ohjauksen mikä tuntuu parhaalta. Sillä ei pitäisi olla väliä milloin on treenannut. Ja pitäisi uskaltaa liikkua käännöskohdissa ja kokeilla esim sivuirrotusta kepeillä. Käskyttää enemmän, eikä vain toivoa parasta. Huono fiilis oli viime kisoissa ja nytkin. En jaksanut näihin käydä läpi teoriamateriaaleja. Radan jälkeen pitäisi olla hyvä fiilis onnistuneista kohdista, ja muistaa virhekohdat vain niin miten tekee ne jatkossa. Piti ihan miettiä, mitä me osattiin. Ja kerran taso on mitä on, miksi oletan jotain super nollia.

Siitäkin huomaa, että löysin taas paikkoja missä voi tulla virheitä. Joka radan jälkeen oli pettynyt fiilis. Vaikka jotkut kehui rataa niin omasta mielestä ne oli kamalia. Piti muistaa hyvät kohdat ja laittaa treenilistalle ne mitkä ei toimi. Alkuun ajattelin myös, että viitsiikö kysyä videolle koska tuskin niitä nollia tulee. Muistipa nyt videoiden avulla mitä siellä kävikään. Koska tuntui, etten muista edes mitä ratoja on juostu. Edeltävä viikko on myös ollut aika kiireinen ja Gavan agility aika minimissä.


Hyppäri: tässä putki, hyppy, pituus ja 2 hyppyä joista molemmista rimat alas. Ekassa venähti vähän huonoon suuntaan ja ehti kiertää hypyn ja mennä kilometriloikan. Mulle riitti kaksi peräkkäistä rimaa ja koira joka taisi haukkuakin. Ja tuntui siltä, ettei pysy hanskassa. Käveltiin poisradalta. Mietin nostaako riman ylös, mutten kehdannut. Palkka jäi saamatta. Rimat oli 60cm, taidettiin viimetreenit tehdä 50cm, samoja kuin Nova ja kun oli helle. Mutta pitäisi osata arvioida etäisyyttäkin.

Seuraavaa kertaa ennen ulko hypyillä otin jenkkikäännöksen. Ekassa tiputti riman käännöksessä! Seuraavassa pysyi.

Toisena agilityrata, 15vp: Tässä ärsyttäviä rimapudotuksia, muuten ok rata! Jos ei olisi ollut niitä alla olisin tietty ohjannut lopun tarkemmin, missä tuli maalihypyn ohi, tein siihen "takaaleikkauksen" ohjaamatta. Alussa uskalsin tehdä persjätön, jäin kohtaan missä koira näkee jalat. Gava saattoi lähteä vähän ennen lupaa? Keinulla ajattelin jos tulee lentokeinu ja komensin vähän rumasti niin pysähtyi jo liiankin aikaisin. Hidas keinu Gavaksi. Kepit sujui, jes! Pidin ohjauksen pääty seinään kunnes pääsi rytmistä. Seuraavalla hypyllä rima! Ehkä lähti kääntymään, mutta näyttäisi ponnistaneen liian lähelle. En ohjannut käännöstä mitenkään.. Olisin voinut sanoa "tähän tähän". Niinhän teen treeneissä jos pitää pysyä lähellä tai kääntyä pienesti. Viskileikkaus sujui, vähän vilkaisi putkea. Pidin melkein liian pitkään mutta Gava hyppäsi onneksi korkean hypyn leikkauksessa. Puomilla näköjään horjahti vähän. Aa meni aika juoksarina :D Halusin äkkiä pois radalta.. Lopussa tulikin hyvä käännös kun uskalsin hidastaa ajoissa "kulmahypylle". Pituudelle ja renkaalle ohjauksessa tosin jäin jälkeen, kun pelkäsin lenkitystä jos kiihdytän kaaressa. Jos rimat olisi olleet poissa olisi ollut ihan kelporata näin jälkikäteen miettien.
Kontaktit oli pääosin hyvää, kepit, pituuden käännös, helpot kohdat ja yksi vaikeampikin sujui.


Videot räpellyksistä 2. ja 3 radat. 

Kolmas agirata, hyl: Tässä alussa sitten tein ihan eri ohjauksen kuin ajattelin. Tai ajattelin vain mennä hiljaa pituudelle että lukisi käännöksenä hypylle. No ei. Toisena olin ajatellut pituuden jälkeen jarrutusta ja nyt tuli mieleen vastakäännös. Hyppy, rengas, pituus ja hypylle käännös, treeniin! Nämä tuntuu inhottavilta treeniajatuksenakin, pakko vain tehdä!
Kaarrettiin siitä Aalle. Taaskin taisi juosta sen.. Treeneissä muistuteltava 2on-2off.  Putken 2 pää ok. Puomi hyvä. Putkesta oli hyppy, jolle putki syötti. Siinä tönäisy ja valssia. Sitten tein välistävetoa seuraavalle, tuli nahfisti väliin mutta leikkauksessa hyppäsi väärään suhtaan. Jäin liikaa vetämään välistä enkä saanut vaihdettua puolta. Kepeille avokulma 90 astetta tai vähän loivempi ei toiminut, ei haki kaikki 2-3 väliin. Paitsi kun laitoin ihan suorasta. Nämä ei toiminut kotipihallakaan, treeniin! Päätin kokeilla sivuttaisirtoamista kepeillä, valssasin vain huonoon kohtaan ja olin keinun edessä.

Treenaa Gava:
- hyppysuora ja käännös
- kohdat "missä ei ehdi" radoilta
- A:n pysähdys
- 60cm rimat
- kepeille avokulmat
- pitkiä ratoja, ei sieltä missä rima on matalin..

Minä: 
- etsiä taas mitä hyvää löytyy
- keskity positiiviseen
- ei taidot viikossa katoa..
- mitä tehty kun onnistuttu
- napakempaa ohjausta, kuten treeneissä..
- tee valinnat tutustuessa, ei sinnepäin suunnitelmaa
- kaikki lähtee musta.. suurinosa haasteista on pään sisällä.

Ilmoitin nyt heti kisoihin su 3.6, to 7.6 ja pe 8.6. :D

Kommentit

  1. Voin niin samaistua noihin huonoihin fiiliksiin, ihanan rehellisesti kirjoitettu. Pitäisi itsekkin muistaa että se oma pääkoppa ja ajattelu vaikuttaa niin paljon treeneissä ja kisoissa. Herkästi tulee omassakin ajattelussa keskityttyä vain virheisiin, pitäisi itsekkin työstää omaa ajattelua ja keskittyä enemmän onnistuneisiin kohtiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jää helposti myös kierteeseen huonojen fiilisten kanssa. Kisoissa pitäisi ajatella vain, että haetaan treenilistaa ja on treenattu mitä on treenattu. Mikään taito ei katoa ja koittaa tukea koiraa miten pystyy. Siellä on helppo keksiä asioista ongelmia. :D Ja kyllähän sitä muillakin ainakin agilityssa voi olla tuloksia laidasta laitaan, paitsi joillakin varmoilla tekijöillä. Ja itselleen on aina niin kriittinen. Agilityssa kun aikaa muutamia sekuntteja ehtii vain ajatella joko väärän tai oikean tavan eli kannattaa keskittyä vain oikeaan.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Luetuimmat:

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Agilityn alkeet videoin: nuoren koiran opetus

Alkeistreenejä nuorelle koiralle tai pennulle. Gavan pentuajalta vuodelta 2014-2015 ja muita harjoituksia. Lisäksi Novan alkeistreenejä, käännöskäsky harkat 17-18 ja suullisia käskyjä -19 .  - päivitetty 21.3.2020  Kotona harjoiteltiin laatikkolle 2on-2off ja puiden kiertoa itsenäiseksi. Nova harjoitteli irtoamista ja käännöskäskyjä lisäksi.  Hyppyihin tuli lisää korkeutta vasta lähempänä vuoden ikää, mutta ne on lähinnä koiran osaamistasosta riippuvaisia. Mielestäni, jos koiralla on vielä täysityö keskittyä noudattamaan ja hoksaamaan, mitä asiaa haetaan treeneissä, ei sen tarvitse samanaikaisesti myös keskittyä hyppäämiseen. Nämä kaikki harjoitukset, "pentutreenit" voi yhtä hyvin tehdä aikuisen koiran kanssa matalilla korkeuksilla, jos se aloittelee lajia.  Naksuttimen sijaan voi käyttää myös naksutinsanaa esim "jes", "zip"... Hyppy etupalkalla : Jos koira ei meinaa tarjota (tai kun hoksaa näillä idean voidaan koittaa tarjoamista), voidaan jättää ...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...