Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

21.6.2018

Agilityn suulliset käskyt 4 kerta, välistävedot

KE SUULLISET KÄSKYT vol 4

Kerrat 1 (käännöskäskyt ja eteenmeno), 2 (käännökseen leluhäiriö), 3 (takaakierto), 4 (välistäveto) jne. 

Novan kurssin aiheena oli threadles eli välistävedot tai "suorita este ohjaajan puolelta" eli uudempi trendi "in-in", ennen oli "tässä tai tähän, tää". Koiralle sanotaan se ennen suoritettavaa estettä ja käsky tarkoittaa myös että este suoritetaan, oli ohjaajalla sivuttaisetäisyyttä tai edempänä tms.
- opetus aloitetaan sylkkäreillä, jotka myös on ohjaajan puolelta, tässä vastakkainen käsi, siivekkeen puoleinen ja ohjaajan rintamasuunta kohti koiraa. Hyppäyskäännöksen voi yhdistää esim in-in ja sik-sik. Muuten koira lukee vain ohjauksen suuntaa.
Kiepautetaan koira hypyn ympäri. Tehdään multiwrappeinä eli koira kiertää hyppyä useamman kerran, itse laitoin aika monesti kahdesti. Olin myös ihan siivekkeessä kiinni, joten vielä täytyy harjoitella etäisyyttä hyppyyn, luultavasti haaste Novalle tulee siinä.. 1. Tämä helpoin aloittaa sillä, että koira menee normaalisti hypylle ja se kiepautetaan siitä uudestaan hypylle. Puilla voi hyvin harjoitella näitä ja myös kahdella puulla.
2. Seuraava vaihe, jättää koira viistosti hyppyyn nähden, että näkee ohjaajan ja hyvä linja hypyn kiertoon ja otetaan sylkkärikäteen ja hypylle.
3. Sitten koira menee normaalisti kaksi vierekkäistä hyppyä. Seuraavalla kerralla taas normaalisti ekan, ja toisella sylkkärillä hypylle eli välistäveto.- välistäveto ja hyppy suoraan,

  •  Välistävedoissa käännöskäsky edeltävälle hypylle että koira tietää laskeutua pienesti. Sitten välistäveto käsky ja mahd käännöskäsky. Ja käskyt on sanottava aina ennen kyseistä estettä, muuten koira voi ajatella, no teen käännöksen vasta seuraavalla hypyllä jos niitä hoetaan jo edellisellä esteellä. Toki jos edellisessä on sama käsky, toiminto niin sitten molemmissa. 
  • Ohjaajan pitää päättää millä tavoin ohjaa välistävedon, esim meidän päällejuoksu ohjaus näyttää samalta kuin jotkut käyttää välistävedossa (eli vastakkainen käsi). Joskus ollut puolivalssit :D Sylkkärissä on taas se vastakkainen käsi mutta se on alhaalla. Voi käyttää myös taaempaa kättä ja kääntää kroppaa, tässä pitää kuitenkin muistaa kääntää yläkroppaa/heittää kättä taakse. Sitä on harjoiteltu vaikka ei tunnu itselle vielä niin luontaiselta. Tarvittaessa ottaa kaksi ojennettua kättä. 
  • Nova teki tätä suoraan hypyn kierrosta eli edelliselle hypylle käännöskäskyllä sak-sak. Tajusin että meidän "tak-tak" tavut kuulostaa aika paljon "takaa" käskyltä, joka takaakierroissa, se on niin vanha käsky että karkaa usein suusta vs kierrä.. Toki takaakierroissa on myös out-out minkä taidan säästää vain kiertoihin mihin tulee päällejuoksua/saksalainen eli ristiinhypyt.  joten ehkä pidettävä vain sik ja sak(tai kap), Trkmanilla cik&cap. Enään ei viitti vaihtaakaan, vas-vas ja oi-oi tai roi-roi olisi olleet myös kätevät. 
  • Käännöskäskyn jälkeen siis "in-in" meidän välistäveto käsky ja laitoin käden taakse merkiksi. Ekassa jätin sen taakse ja jouduin vähän odottaa ja pitää kroppaa kohti hyppyä, että Nova tajusi hypätä sen. Kun keskittyy vain "ohjaukseen" niin unohtuu auttaa hypylle. Toisessa tein saman käsimerkin käsi taakse ja kropan avaus kohti koiraa (tätä pitäisi kuivaharjoitella että sujuisi ajattelematta! tai ainakin videoida koska en osaa sanoa miten selkeä oli, kommenttina katsojilta että toka parempi). Autoin siinä sitten samalla välistävetokädellä hypylle eli osoitin hypyn ohjauksen jälkeen. Tässä koti pihalla oli taas haasteena se, jos yhtään liian aikaisin liikutin kättä niin meni hypyn väärältä puolelta. 
  • Tajusin ekan jälkeen myös, että palkkasin Novan kädestä. Kysyinkin miten pitäisi palkata (kyllä sitäkin miettii neljännen agikoiran kohdalla :D), Lotta näytti aluetta mihin eli sinne minne laskeutuu mutta hypyn toiselle puolen. Päätin sitten heittää palkan, joka oli taas toisessa kädessä, jolla en tehnyt ohjausta. Nova lähti sen kanssa taas kunniakierrokselle. Autossa tuli mieleen, että käytettiin niitä kahta lelua viimeksi, laholanttu ei muista ja kun lennosta hain autosta koiran. Siitä syystä, ehkä tulee palkattua myös käteen ettei kävisi tota.. Mutta Novaa ei voisi palkata käteen, koska se on jo valmiiksi niin kädessä kiinni ja tarvitsisi palkkaa esteiltä. Ei taas voi olla selkeätäkään palkkaajaa, koska irtoaa kyllä pallon kiilto silmissä mihin vain jos tietää missä lelu on.. Tavallista palloa ilman narua ei olla myös muistettu testata, toisko sitä eritavalla, autossa sellainen toki on. :D Tai jos silloin kun haluaa palkata namilla tai läheltä niin olisi joku namillinen lelu, sellaista ei olla kokeiltu, ei olisi sen takia ettei koira kiinnostu lelusta vaan kun nameja ei voi heitellä.. Omassa pihassa, mistä oli video tehtiin tavallisella pallolla ja pihassa ei ollut tilaa kunnarille. :D 
  • Itse asiaan, yhdellä välistävedolla ohjaaja lähellä "koiran rinnalla" sujui hyvin. Hyppyjen etäisyys ehkä vain 2m. Ja ekassa ei rimaa ja jälkimmäinen mini hyppy. Nyt siis oman sijainninvaihtelua ja välistävedon sijaan koiran pitäisi tajuta että seuraava este on se juttu käskyn lisäksi. 
  • Nova oli ottanut vähän varaslähdön aiheeseen, sillä toukokuun ratatreeneissä todettiin ettei muista välistävetoa. Sitten tehtiin pihatreeninä siivekkeettömillä hypyillä 3 treeniä, joista vikassa jo välähti. Samoin nämä treenit, kaikki oikein! Maksihypyillä ja erilaisista kulmista toki asia on eri. Ja se oli ainut aihe mitä osasin edistää zooplus hypyillä. Niillä voisi tehdä myös hypylle hakeutumista eteenmenoon ja käännöksiin eri ohjaajan sijainneilla. 


Novan 2on-2off: 

  • tehtiin hihnassa koska samalla kentällä treenasi Soma bc. Sivusta 2on-2offiin eli 2-3m päästä takaviistosta. Toinen treeni pomminvarmat lähdöt tyyliin, eli ideana että palkkaa saa jos muistaa pysyä ja odottaa vapautusta, palkka kontaktille tai eteen. Ja jos taas lähtee ilman lupaa niin palkka lähtee pois, eikä muuta. Jos haluaa saada pallon täytyy malttaa. Koska Novalle ollaan sheipattu lähdöissä idea sai ideasta kiinni jo ensimmäisessä treenissä viime viikolla. Ensin hetsasin ja heiluttelin lelua, sitten kontaktille ja heiluttelin lelua edessä, hyvin 2on-2offiin ja palkkasin lelun kanssa kontaktille. Yhdessä pidin kiinni, heitin lelun ja heti perään käskin kontaktille. Läheltä piti ettei juossut perään, mutta muisti korjata takajalkoja laudalle. (Viime treenissä olin lähellä lelua, että sain siepattua sen koiraa ennen jos unohti pysähtyä) Joissakin heittelin lelua maata pitkin. Muutamassa vähän hitaasti tassut maahan, eniten nopeita maahan tassujen laittoa, siihen voisi kiinnittää huomiota palkan laadussa. 
  • Ilman hihnaa tehtiin vielä sellaiset missä olin takaviistossa, Nova sai yksin mennä 2on-2offiin ja jäin jälkeen. Hakeutui aina vinoon, mutta heitin namit maahan. Osa meni vähän toisellekin puolelle tai suoraan. Tämä olis tosi hyvä, että saisi namit maahan. Ahneena syö nopeasti ja nuuskiminen voisi jopa vähän rauhoittaa. Jos syö kädestä katsoo mun käsiä ja kurottelee mua kohti.. Kerran koko alasmenolta. 
  • Kokeilin ylösmenon palkkaamista, mutta Nova juoksi siitä takaisin 2on-2offiin täyskäännöksellä, kun meinasin kurottautua palkkaamaan. :D 


Tulipas kirjoitettua. Täytyy koittaa videoida myös samaa treeniä niin saa ylös.

Gavan agilityna
- ratapätkä medien sm-hyppäristä: ensin ilman rimaa takaakiertojen muistuttelua, toisessa puomi takana ja toisessa putki. Putkeen, pituus ja takaakiertoon. Päällejuoksulla seuraavalle hypylle. Mihin tein vastakäännöksen (toinen putki oli tässä ansana). Täytyy harjoitella myös ilman, koska viime kerran radassa ei sitä pystynyt juuri sille hypylle tekemään jos oli kiire jatkoon.. Seuraava takaakierto oli helppo. Gava ohitti nätisti putkia. Gavan mielestä asiaa, kun pääsi tekemään ratapätkää! Sanoi jossakin kohdassa myös räyh!

- takaakierto: otettiin vielä ilman rimaa takaakiertoa. Totesin jo aiemmin, että jos jätin vastakkaisen käden pois takaakierron hypylle ohjauksesta Gava kiersi koko hypyn. Eihän sellaista takaakiertoa ole koskaan, että mentäisiin koko hypyn ohi. Jotkut myös ohjaa ne yhdellä kädellä. Tietty tässä kulmassa hyppy oli vähän miinuskulmassa eli koira ei näe rimaa heti, eikä rima tule "vastaan". Eli koira sai korjata vähän linjaansa hypylle. Palkkasin tiputtamalla lelun maahan ja liikuin itse pois alta aika varovasti. Tämä tuli näkyviin kyllä hypyn tarjoamisissakin, että Gava meni hypyn taakse mutta odotti apuja tulla hypyn välistä tai lupaa. Yksi asia, mikä on opetettava että on koiran vastuulla, ei mun. Kun koira osaa itsenäisesti tehdä kierrot joka kulmasta niin saksalainen tulee ilmaiseksi jyrkkään kulmaan kiertoon lähettäessä, ei toki silloin jos oma tehtävä on kalastaa koira hypyn yli. ;) Kuten meillä ollut..
- takaakierto vs hyppysuoraan: hyvä kuuntelutreeni Gavalle. Ilman rimaa tämäkin. Käännöskäskyt tuli tehtyä vain oikealle eli sak sak/kap kap. Eniten takaakiertoja ja väliin yksi käännöskäsky. Käännöskäskyn teki aina oikein ja tiiviisti. Sitten taas sen jälkeen sekoitti takaakiertoa jos en auttanut kropan suunnalla tai kädellä.

- Pakkovalssimainen kohta in-inillä: tarkoitus oli tehdä edelliskerran tyylinen persjättö ja seuraavalle pakkovalssi tai japsi. Jätin odottamaan koiran ja tein edellisessä persjätön, en sitten taipunut pakkovalssiiin, joka muuten vastapäivään ja itselle hankalempi suuntana. Päätin sitten kokeilla kohtaa vain in-in käskyllä ja sehän toimi! Toki jäin jonkin verran ottamaan esteen eteen koiraa kiinni ja olin koiran hypätessä ekan siivekkeen luona joten jään jälkeen. Täytyisi uskaltaa. Menee idea käskystä jos ei pääse liikkumaan edes sinne mihin muilla ohjauksilla.
- välistävedot: testattiin sama läksy mitä Nova teki. Eli lähetyshypylle sitten in-in, käsi taakse ja koira välistä. Gava hakee itse hypylle. Toki pitää testailla omaa sivuttaisetäisyyttä ja kropan suuntaa.


Mökkikuvia toukokuun lopulta 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!