Siirry pääsisältöön

Suulliset käskyt kurssilla 3 kerta

Keskiviikkona olikin AST:n Lotan pitämää suulliset käskyt kurssia. Mentiin taas uuteen hyödylliseen aiheeseen. Eli takaakiertoihin. Koira saa ensin tarjota kiertoja siivekkeen ympäri, itse vaihtelee sijaintia kuitenkin alkuun lähellä, mutta vaikeuttaen siihen että siirtyy enemmän riman puolelle tai että koira joutuu lopulta ohittamaan riman. Silloinhan esim saksalainen eli takaakierto ja persjättö on helppoa, kun koira suorittaa kierron ja ohjaaja väistää yhden askeleen alta pois. ;) Ohjaaja voi tehdä myös häiriöitä, on kyykyssä (jos ohjaaja esim kaatuisi), heiluttaa käsiä, kävelee paikallaan.. Käsky otetaan mukaan, kun koira tarjoaa varmasti oikeaa käytöstä.
Seuraava treeni oli minirimalla ja apurimalla poikittain tehdä kiertoja.

Kerrat 1 (käännöskäskyt ja eteenmeno), 2 (käännökseen leluhäiriö), 3 (takaakierto), 4 (välistäveto) jne. 

Novan kanssa siis 

tarjoamalla takaakierrot: vasen puoli oli helpompi. Oikealla puolella näkyi hassu liike, missä meinaa mennä siivekettä päin ja sitten koukkaa sen ympäri. Tota on käynyt ihan treeniradoillakin ja oon ajatellut näytinkö huonosti... Yritti myös jotain 2on-2offin tapaista ehkä siivekkeelle. Siirryttiin aina välillä helpommalle puolelle. Jonkin verran toistoja namipalkalla niin Nova alkoi hoksata oikeaakin puolta. Kerran se toki teki niinkin, että hyppäsi siivekkeen yli, kuitenkin takaakiertoon. Nova onkin osannut takaakierrot enemmän niin, että ohjaan linjaa mutta ei kovin itsenäisesti.
Itse kyykyssä olo on meille vihje maahanmenoon, joten ohjasin sivulle ja vapautin. Kiertoon meno oli kaikille koirille tosi vaikea näin. Olin ihan puolen metrin päässä siivekkeestä. Käsien heiluttelu oli myös vaikeata, rupesi katsomaan mitä heilutan niitä. Toi häiriö pitäisikin tehdä myös A:lla! Kokeiltiin toistoja myös edeten vähän riman puolelle.

Takaakierto matalalla rimalla: sitten hypyn kanssa. Ensin koira sai tarjota, ne sujui. Lisättiin käsky. Sujui myös 3m päästä. Kävely paikallaan ja käsien heilutus vaikea. Samoin kyykyssä olo edelleen. Novalla oli pohdittavaa apuriman kanssa, yritti mennä kyllä tosi tiukasti taakse, ehkä siitä olisi apua.

Novalle puomi:
Ensin sivusta parit kerrat. Ehkä kerran epäonnistui jarrutus, että korjasi itsensä kontaktille, ei palkkaa. Sitten alkoi sujua. Koko puomi ja putki oli tässä toisella reunalla, lähetin putken puolelta puomille. Ensin oli ajatus siellä ja korjasin Novaa lähemmäs puomia. Koko puomi sujui ja juoksin apuun alastulolle. Ihan ekoissa Nova tarjosi 2on-2offia seisoen laudalla, sitten muistui jalkojen maahan laitto. Sivusta tehden kestää mun ohi juoksemisen. On aika rauhallinen myös eikä steppaa ja muistaa jo aika hyvin pysähtyä heti kun jalat osuu maahan. Näitä hetken aikaa lisää ja sitten voisi kokeilla taas pallohäiriötä tai namimaattia. Jossakin 2on-2offissa pari palkkaa ja kävelin käymään edempänä. Täytyy vaihdella myös omaa etäisyyttä ja missä kohtaa käyn ennen palkkaa. Voisi pallon sijaan olla myös lähetys putkeen ja siitä palkka. Tosin ehkä nyt kannattaa hetken aikaa vahvistaa vain alastulolla olemista ja rauhoittumista. Jos olisi erillistä alastulon lautaa voisi tehdä sillä matalammalla kovaa juoksemista 2on-2offiin esim putkesta tullen.


Gavan kanssa takaakiertoja kokeiltiin myös itsenäisesti toisella kentällä.
Ilman käskyä oli vaikeata, meinasi myös mennä hypyn taakse mutta jäädä sinne, kun ei tullut käskyä mennä "hyppyä". Tehtiin myös ilman rimaa. Kyykyssä ollen joko vapautus, mutta oli vaikea. Käskyn kanssa kyykyssä ei ongelmaa. Pystyin mennä väärän siivekkeen luokse ja sanoa sieltä "out-out" kyykyssä ja Gava kävi kiertämässä. Kerran tai kaksi kokeili mennä siivekkeiden välistä. Gavalle olisi hyvä vahvistaa vaikka sillä hypyllä, että aina suoritetaan myös este. Voi olla, että ilman rimaa hämäsi ja Gava on huono tarjoamaan.

Gava teki keppitreeniä myös, kujakepit suorana jyrkempää umpikulmaa ja avokulmaa. Avokulma loivana ja itse vedätin pois alta, eka väärin ja tokassa korjasi itse sisään eikä lähtenyt mun imuun.
Toinen haaste saatiin jyrkässä umpikulmassa, kun Gava tuli vauhdilla, kiersi siivekkeen laitoin kepeille ja lähdin jo kävelemään eteenpäin. Meni 2-3 väliin. Keskeytin siihen. Täytyi hoksata sama pelkällä siivekkeen kierrolla, mun liikehäiriön pysyessä. Ja sitten sujui myös vauhdilla. On kyllä niin herkkä liikkeellee keppien suuntaan ennen kuin ehtii kepeille sisään, että niitä täytyy tehdä nyt tahallaan koska kisoissa varmasti tulee rynnittyä kun ei osaa pysähtyä tai sitten Gavakaan ei halua jarruttaa ylimääräistä.
Vielä putkesta 4 kepit, nämä avokulmaan hyvät. Sitten putkesta kepit ja 2m päässä oli toinen putki takana. Kuunteli oikein ja meni kepit. Myös sujui niin, että juoksin pidempää reittiä putken puolelle. Näitä voisi tehdä myös erotteluna ja niin, ettei Gavan päässä pyöri vain kepeille haku. Voisi tehdä myös aitaa päin.

Tokoon liittyen tehtiin kaukokäskyjä molemmille.
- Novalla välillä kaksoiskäsky 5m matkalta, lähempää hyvä. Loppua kohden parempi. Ehti vilkuilla myös häiriöitä.
- Gava ennakoi paristi. Eka seisomasta maahan huono, toinen tassu liikkui. Sitten kun tuli kuuntelua edelliskerralla maahan-istu ja nyt maahan-seiso niin kokeili taas istua. Gavan kanssa nyt haasteena tehdä sarjaa missä täytyy kuunnella eikä hinkata vain samoja siirtoja. Sen verran varmasti kuitenkin siirrot toimii. Väleissä kehuin ja viivyttelin, toki tehtävä myös sitä että seison vain hiljaa 3-4s. Matkaa oli 15m ja sitten myös lähempää, sillä ei tuntunut olevan vaikutusta. Jes! Pitkään oli merkitystä metrilläkin.


Torstaina porukoiden pihassa 

Novalle: välistävedot siivekkeettömillä hypyillä 10cm rimoilla. Käännöskäskyllä ekaan, sitten "in-in". Tiukempi kulma onnistui. Loivempana oli vaikea kun Nova oli mun oikealla puolella. Kävi vähän kuin treeneissä, että meinasi kiertää hyppyä väärästä kohtaa tässä juoksi hypyn eteen ja pysähtyi miettimään, että mitenkäs pääsee toiselle puolelle. Tai sitten hyppäsi väärään suuntaan suoraan. Alkuun autoin merkkaamalla väliä ja rytmittämällä. Sitten sujui pienemmällä avulla. Hoksasi lopussa tosi hyvin idean! Toiseen suuntaan sujui heti ekalla.

Lisää haastetta ottamalla ekaan jo in-in eli jätin Novan toiselle puolen hyppyä kuin itse olin. Hypylle ja in-in ja toinen hyppy. Ekassa virhe, sitten sujui?

Novalle kepeille lähetys ja in-init molemmin puolin. Kepeistä jyrkempi umpikulma ei sujunut, palkkasin paristi oikeaan väliin.

Gava teki takaakierron out-out eli saksalaisella pidempää kautta ja sitten pyörityksellä. Jos en selkeästi ohjannut hypyn yli kiersi paristi koko hypyn! Kepeille mentiin avokulmaan ja juoksin edeltä vähän eri linjaa kuin koira. Ekassa seurasi mun imussa ja väärin sisään. Sitten haki oikein liikehäiriöstä huolimatta.

Ruutikin pääsi humputtelemaan. Laitoin 2x2 kepeistä neljän kujan niin, että voi juosta suoraan läpi. Kerrattiin sitten kaikki mahdolliset kulmat, leijeröiden myös terijoensalava puskaa. Joku yksi stiplu, mutta muuten niin hienosti. Ruuti on ihan keppihullu ja tähän mennessä parhaat kepit mun koirista. Sai tehdä myös 3m matkalta tötsän kierron, seuraus oli haukkumista ja pomppimista sen lähelle. :D Kierrokset nousee edelleen 10v:llä helposti kattoon namipalkallakin.


Nova teki illalla takaakierto läksyä. Hau:n kisoissa oli metallinen siivekepari, laitoin sen matalalle rimalle. Ensin kesti että keksi mitä miti tehdä, ei auttanut vihjekään. Toki häiriötä oli agilityradalta, joka oli lopettelemassa, me oltiin lämppäalueen aidan takana vähän suojaisessa kohdassa 2,5v juniorille :D. Alkuun kiinnosti myös hajut tarjoamisen sijaan, näytin kättä täynnä nameja ja alkoi miettiä miten tienata. Ensin ihmetteli siivekkeen n. 10cm rakoja, oli ehkä 3 poikkipuuta niin että mahtui työntää kuonoa välistä. Ensin helpompaa puolta alle metrin päästä. Sitten toista puolta. Kun sujui vaihdeltiin kulmaa ja etäisyyttä. Tehtiin myös riman ohituksia, osassa meni rimankin ja osan meni takaakiertoon asti. Välillä sai hakea pitikö itse olla askel lähempänä ja sitten sujui. Ei ollut apurimaa pystyssä ja nyt kierti kyllä siivekettä niin läheltä kuin pystyy. Toki riman korkeuskin vaikuttaa.


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...