Siirry pääsisältöön

Näyttelemässä komiata ja bortsuille nopea toko

Novan kanssa sunnuntaina Tuuloksen parkkihallissa ryhmänäyttelyssä 8, 2, 3 ja 9 (Hämeenlinnan lähellä). Järjestäjinä Koirakerho Muhvet ja Jokimaan Erämiehet. 
Tollerien kehä oli myöhässä. Kehä oli suhteellisen iso, verrattuna joihinkin muihin. Lähellä pystyi myös treenata. Ei mattoja vain betoni tms.
Käyttöluokan urosten toinen koira oli jäänyt pois, joten Nova oli ainut luokassaan. Muutenkin kaikissa luokissa vähän koiria yhteensä 13 tolleria, moni oli poissa.

KUVIA näyttelystä (kierrellessä ja aiemmista kehistä, vähän kaikkea siis)
Tollereista ei perusnäyttelyssä niin ehdi kun ennen omaa vuoroa pitää olla valmiina ja sen jälkeen taas lähdetty pois jos ei kilpailu jatku. 

Kehässä juoksutus ympäri. Seisotusta ja tunnustelu ja hampaiden katsominen. Edestakaisin ja ympäri. Seisotusta.
Tulokseksi ERI.
Tiukka tuomari Maija Lehtonen, uroksista vain yhdelle avoimen urokselle SA ja urosten voitto sekä sert. Komea uros oli kyllä. Nartuillekin vain yhdelle SA. Myös eh:ta tuli.

Arvostelu Siipiveikon Vahva Vainu:
3v. Hyvä luustoinen, lanneosaltaan aavistuksen pidempi uros. Hyväilmeinen uroksen pää. Oikea purenta. Hieman kookkaat korvat. Kaunis kaula & ylälinja. Tasapainoiset kulmaukset. Rintakehän tulisi olla syvempi. Saisi liikkua tehokkaammin takaa. Hyvä karvanlaatu. Reilut valkoiset merkit eturaajoissa. Miellyttävä käytös.
KÄY ERI1

Toinen maininta liikkeistä takaa. Ekaa kertaa mainitaan valkoiset merkit (Rasmus sai taas niistä aina sanomista).
Tuomari arvosteli aika rivakasti, tuomari vaihtui kehässä kiharakarvaisille ja tollereille.

Ei nouse takajalka samalla tavoin kuin edestä. Liukas alusta? 
Riinalle kiitos meidän kuvista! (mun kameralla)


Sunnuntain iltapäivälenkillä Gava ja Ruuti sai tokoilla. 

Gava merkki/ohjattu: 15m päästä merkille hyvin (alusta takana). Ekassa "ohjatussa" vein kapulat 2kpl ja lähetin merkille. Se hyvä. Sitten heitin kapulat merkistä n. 2m sivulle ja taakse. Palasin sivulle ja odoteltiin kuviteltu kapuloiden vienti aika. Yritti juosta kapulalle suoraan edessä. Muilla kerroilla ei mennyt lankaat. Tein uudestaan heitoilla. Vikaan ilman alustaa meni hyvään kohtaan merkille. Ei etsinyt sitä yhtään niin varmaan voi hyvin käyttää alustaa jo senkin takia, että tulee hyvä sijainti ja suoruus. Toki myös ilman. 

Ruutin väsytykseksi hihnatokoa, koska tokoiltiin kohdassa missä meni kaikenlaisia kulkijoita ohi ja koiranlenkittäjiä. Ja Ruuti on aina ollut koira johon en luota 100%, Ruuti on aina treeneissäkin ollut muuten hihnassa paitsi kehässä tai tehdessä, heti kun käskyt loppuu loppuu totteleminenkin ellei herkut/lelu ole sitten näkyvissä. Gavan voi viedä vaikka agiradalle ilman hihnaa ja treeninkin ajan odotti maassa vapaana (viime pe myös Novan agility kontaktitreenien ajan vapaana maassa). 
Alun jälkeen joksikin aikaa koirat tuli seurustelemaan n. 20m päähän ja se vähän tuohdutti Ruutia, Ruuti poliisilla olisi ollut sanottavaa. Sain huomion kuitenkin lelun kanssa itseeni. 
- hihnan mitalla merkkiä, hirveätä huutoa! sitten kun merkki muistuteltu myös sai hakea kapulan sivusta (hihnan mitalla). Näitä useampi toisto, hauskaa oli Ruutilla. 
- merkin kierto ja stoppi, ensin ei ollut kuullutkaan mistään stopista. Sitten muistui mieleen. 
- zeta: tämä olikin helppo kävellä hihnan kanssa, koiran ympäri menot vain kuin rally-tokossa. Hyvin teki asennot, seisominen ei alkuun muistunut. 
- seuraus: rally-tokomaisesti pyörien, kääntyillen yms että pysyi mielenkiinto. 
Seuraavan Gavan treenin Ruuti makasi päämaassa, ekassa haukkua räksytti joka merkille lähetyksen. :D Pitäisi vaan jaksaa väsyttää ruutipakkausta. Nyt lelun voimalla jaksoi jopa myös totella, joskus lopahtanut äkkiäkin kiinnostus (ehkä palkan ollessa piilossa). 

Gavalle zeta: oikeat asennot tuli. Kurkkasin itse taakse, sitä ei saa kokeessa. Seisomaan jäännissä ekalla kiersin kahdesti, vähän liikahti ekalla kertaa ohittaessa. Toisessa seisomisessa tein häiriöksi lelun heiton ja kävelin ohi, ekassa liikkui ja sanoin oho ja otettiin uusiksi. Piti seurauttaa paristi siitä kohdin, kun meinasi ennakoida stoppia. Seuraavalla onnistui ja pysyi hievahtamatta. 

Gava oli niin onnellinen kun sai treenata, otti rapsutuksia ja pusutteli. Gavan kanssa pystyy hyvin treenata sosiaalisellakin palkalla, se leikkii mun kanssa ilmankin lelua ja myös rapsutukset kelpaa. Ruuti leikki ja that's it, ai mikä ohjaaja sehän sanoo käskyjä ja sitten tulee palkka. Novakin tykkää rapsuttelusta, mutta pitää enemmän myös sosiaalista palkkaa muistaa tehdä. Voisikin treenilistalla olla esim 3 liikettä ja jätän palkat pois "kehästä". 


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...