Siirry pääsisältöön

Teräsvaari

Maanantaina Rasmus (17.11 täyttää 15v) kävi Livetissä sydänlääkärillä, joka otti ultran, röntgenin ja verinäytteen. Ei tarvinnut sydänlääkitystä eikä todennäköisesti tule tarvitsemaankaan. Nukkumisen jälkeen Rasmus on yskinyt, ihmisvanhuksillakin on yskää vaikkei olisi sairaita. Yskä ei liittynyt kuitenkaan sydämen toimintaan, sitä varten otettiin verinäyte, joka vaikutti siihen otetaanko kortisonia tai antibioottia. Ja ensi viikolla ilmoitellaan onko sillä vaikutusta.

Kotiutusohjeet (vähän tiivistettynä):
Sivuääni kuului ensimmäisen kerran noin kuukausi sitten, kun kävi lääkärissä. Ruokahalu hyvä ja juominen normaalia.

Diagnoosi oli endokardosis eli läppävika.
Tarkastuksessa kuului vasemmalta voimakas sivuääni, keuhkoäänet normaalit. Lukuisia rasvapatteja (rasvapatit ei paina sisäelimiä, koska välissä on kylkiluut joita ennen joustaa iho) ja pientä pyöreyttä.

Ultrassa vasemmalta puolelta lievä mitraaliläpän vuoto, jonka seurauksena ei ole syntynyt vasemman eteisen laajentumaa. Läpässä ei havaittavissa läppärappeumamuutoksia. Aortavirtaus normaali. Sydänlihaksen toiminta normaalia.
Oikea puoli ei trikuspidaalivuotoa. Keuhkovaltimovirtaus normaali.

Rintaontelon röntgenkuvaus (2 kuvaa): 
Ei havaittavissa mitään kasvainsairauteen viittaavaa keuhkokentässä. Jonkinasteista bronkiellia tiiviyttä on kuitenkin todettavissa kauttaaltaan keuhkokentässä.
Sydänkontrollia suositellaan vuosittain, mikäli elinpäiviä riittää teräsvaarilla.

Veren tulehdusmarkkeri CRP on 2.8 (<10) eli bakteriellista tulehduksesta ei ole merkkejä.

Yskä: Löydökset viittaavat krooniseen bronkiittiin, joka on kohtalaisen yleinen iäkkään koiran sairaus.
Nielun alueen ja sierainontelon sairauksia voidaan joutua tarvittaessa tähyksellä sulkemaan, mikäli yskä ei vastaa hoitoon.

Rasmus oli sitä mieltä, että joka tehtävästä pitää saada nami eläinlääkärin pöydältä ja niin saikin. Käveli itse säädettävälle pöydälle. Ja verinäytteen kanssa meinasi olla sitä mieltä, että hän lähtee pois pöydältä. Röntgen huoneessa nähtiin myös kissa, jota Rasmus ei huomannut sylissä.
Kaikki tutkimukset tehtiin ilman rauhoittamista.

Olipas helpottavaa kuulla hyviä uutisia, syöpää saa aina pelätä ja säikähdin myös telkkariohjelmasta cavalierille todettua sydänsairautta, jonka oireet kuulosti samoilta.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...