Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

30.10.2018

Teräsvaari

Maanantaina Rasmus (17.11 täyttää 15v) kävi Livetissä sydänlääkärillä, joka otti ultran, röntgenin ja verinäytteen. Ei tarvinnut sydänlääkitystä eikä todennäköisesti tule tarvitsemaankaan. Nukkumisen jälkeen Rasmus on yskinyt, ihmisvanhuksillakin on yskää vaikkei olisi sairaita. Yskä ei liittynyt kuitenkaan sydämen toimintaan, sitä varten otettiin verinäyte, joka vaikutti siihen otetaanko kortisonia tai antibioottia. Ja ensi viikolla ilmoitellaan onko sillä vaikutusta.

Kotiutusohjeet (vähän tiivistettynä):
Sivuääni kuului ensimmäisen kerran noin kuukausi sitten, kun kävi lääkärissä. Ruokahalu hyvä ja juominen normaalia.

Diagnoosi oli endokardosis eli läppävika.
Tarkastuksessa kuului vasemmalta voimakas sivuääni, keuhkoäänet normaalit. Lukuisia rasvapatteja (rasvapatit ei paina sisäelimiä, koska välissä on kylkiluut joita ennen joustaa iho) ja pientä pyöreyttä.

Ultrassa vasemmalta puolelta lievä mitraaliläpän vuoto, jonka seurauksena ei ole syntynyt vasemman eteisen laajentumaa. Läpässä ei havaittavissa läppärappeumamuutoksia. Aortavirtaus normaali. Sydänlihaksen toiminta normaalia.
Oikea puoli ei trikuspidaalivuotoa. Keuhkovaltimovirtaus normaali.

Rintaontelon röntgenkuvaus (2 kuvaa): 
Ei havaittavissa mitään kasvainsairauteen viittaavaa keuhkokentässä. Jonkinasteista bronkiellia tiiviyttä on kuitenkin todettavissa kauttaaltaan keuhkokentässä.
Sydänkontrollia suositellaan vuosittain, mikäli elinpäiviä riittää teräsvaarilla.

Veren tulehdusmarkkeri CRP on 2.8 (<10) eli bakteriellista tulehduksesta ei ole merkkejä.

Yskä: Löydökset viittaavat krooniseen bronkiittiin, joka on kohtalaisen yleinen iäkkään koiran sairaus.
Nielun alueen ja sierainontelon sairauksia voidaan joutua tarvittaessa tähyksellä sulkemaan, mikäli yskä ei vastaa hoitoon.

Rasmus oli sitä mieltä, että joka tehtävästä pitää saada nami eläinlääkärin pöydältä ja niin saikin. Käveli itse säädettävälle pöydälle. Ja verinäytteen kanssa meinasi olla sitä mieltä, että hän lähtee pois pöydältä. Röntgen huoneessa nähtiin myös kissa, jota Rasmus ei huomannut sylissä.
Kaikki tutkimukset tehtiin ilman rauhoittamista.

Olipas helpottavaa kuulla hyviä uutisia, syöpää saa aina pelätä ja säikähdin myös telkkariohjelmasta cavalierille todettua sydänsairautta, jonka oireet kuulosti samoilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!