Siirry pääsisältöön

Monitoimiviikko! Toko, haku, agi

Junioriliigalla ollut monitoimiviikko! Lauman nuorimman = juniorit. Papat on myös porukoilla yhdistäneet voimansa leipien kerjäämisessä. Ruuti hoitaa myös pihavahdin virkaa ja posteljooni haukutaan jos sattuu oven ikkunoista näkemään "nenätysten".

MA TOKO @ AST

Gava ohjattu: palkkasin ensin merkin. Hyvin haki kapulan vaikka ne aidan vieressä, missä rojua ja haettava putkesta puoli metriä.

Gava kierto-ohjattu: nyt ei treenikassit taustalla haitannut. Hyvä kierto, mutta taas himmailtiin stopin kohtaa. Läpijuoksuna kaikki siitä kohdin. Erikseen nouto, että koskin väärään kapulaan ja sitten haetutin toisen.

Gava, tunnari: tämä hyvä, tiputti eteentulossa kapulan.

Novalle häiriöitä ja vähän seurausta. Kaukojen maahan ja sivulletulo.
Gavalle evl paikkis.


TI HAKU @ PETIKKO

Ei ollut ensin varmaa ollaanko kahdestaan, mutta tulikin kolmas. Tein Gavalle 2 pistoa, ekassa näki kun maalimies meni metsään. Ja tehtiin siirtyvänä. Suorapalkka. Tokassa nätti pisto ilman apuja.

Erikseen kiintorullalla kolme toistoa, maalimies istuen, maaten ja istuen. Kerran kutsuin vahingossa, kun oli maalimiehellä ja tuli ilman rullaa.

Nova meni kerran n. 30m matkan maalimiehelle, joka meni suoraan piiloon. Nova juoksi perään ja ihan lähellä tarkensi jäljestämällä paikan. Sitten se ehtikin juosta koko alueen läpi missä oltiin oltu ja autollekin. Oli vähän kierroksia kerännyt ja irtoaa kyllä. :D


KE AGILITY @ MUIJALA

Kaksi treenivuoroa oli ostettuna viikolle. Nova treenasi ensin. Halusin pidemmän radan, joka ehkä vähän vaikeampi mutta Gavalle sopivan. Tehtiin 55cm rimoilla.

Otin ensin 3 hyppyä ja kepeille, jotka päin seinää. Oikea sisäänmeno, mutta ei pujotellut loppuun asti. Sitten taas yksittäisenä meni väärin sisään. Toiseen suuntaan ok.
Gavallakin oli ongelmaa pujotella seinään. Kokeiltiin siitä suunnasta putkeen 30 ja pinkoi puomille. Vasta kolmannella totteli tulla. Tällaisia siis lisää, että tekee kepit ja mua lähimpään käännöksestä tultava..

Hyppy 3 riitti että oli hypyn puolelle, askeleelle lähetys 2 hypylle ja rauhassa kääntyen koira hypylle 3. Kun törkkäsin tuli rimakin kun sätkin joka suuntaan. Rauhallisesti laittaen sujui. Saatiin myös in-in käännöksellä sujumaan, mutta siinä tuli rima alas.

5-6 mokasin itse kerran kun valssasin enkä liikkunut "ehjästi" hypylle, ehti putkeen. Persjätöllä puolenvaihto ja vienti hypylle.

8-13: 8 hypyltä vähän lenkitti. Sain korjata hypylle 9. Ekassa tuli 10 ohi, vähän liian pieni lähetys. Sitten taas Gava vuorollaan meni ainoana koirana tähän mennessä takaakiertoon. :D Siinä mulla kaksi ääripään koiraa. :D Novan kanssa persjättö 11 ja valssi ennen hyppyä 13.
Puomilla meni ylösmenon yli. 2on-2off taas hyvä. Ylösmenon loikkia on nyt tullut muutamia treeneissä, riippuu lähestymisestä.

Novalle riitti siihen, sillä oli jo kova hiki. Empäs muistanut keinua kokeilla!


Gava teki ensin jarruvalssia 2 hypylle, ekassa lähtö rima. Kääntyi hyvin.

Gava ehti oikeastaan katsoa radan 31 kohtaan asti.
29-31 kohta tosi hyvä, siis treenin kannalta ei toteutus niinkään! Putki 30 ja takaakierto hypylle 31, mitä ei nähnyt. Mun oli vaikea asettautua oikein. Koira kun vilkaisi putkesta mun ohjaus oli kohti putkea 22 mihin menikin usein. Voisin huutaa jo koiran tullessa putkesta takaakierron. Itse radalla en päässyt 30 numeron kohdalta kun kalastelin koiraa kepeiltä..

Kepeille 15 eka törkkäisymäinen oikein. Sitten kokeilin antaa hakea itse, meni 2 väliin. Jossain kohdassa 4 toistolla tajusi ja loput haki oikein. Harjoittelin loppuun valssia, vaikkei se ollut paras ohjaus. Tokalla sujui. Sitten toinen ohjaus kepeille päällejuoksua ja poispäinkäännöllä hypylle.

19-21 kohta oli myös siisti. Tein takaakiertoon vastakäännöksen josta pinkaisin suorinta reittiä kohti 21 hyppyä. Gava oikein haukkui koska karkasin. Ja tuli nätisti ansan ohi. :) Halusin kokeilla vielä takaakiertoon, pieni rytmitys ja "tähän" sitten lähetin 21 hypylle. Sujui siis peruskäännökselläkin! Ansa ei nyt ollut ihan noin pahasti kuin kuvassa, ei voinut koira törmätä hyppyyn. 22 putkeen haki helposti.

Gavan kontaktit oli treeneissä nopeat. Kisoissa mä varmaan huutelen vaan liikaa ja hidastan sillä. Ja ystävälliset käskyt riittää.

Treenaa:
- kepit seinään, kepit joiden edessä ansaputki, kepeillä valssi päädyssä
- 29-31


TI TOKO @ SIRKUS

Wilman ja ponejen kanssa.

Gavalle zeta: voi elämä. Joko jäi oikea asento puuttumaan. Ennakoi stoppia ja pysähtyi ilman käskyä. Lähti ilman käskyä seuraamaan. Jättäytyi käskystä seuraamaan takana. Maahanmenot hyviä. Istumaan ekalla ei sujunut, täytyy vähän katsoa koiraan ja rauhassa käskeä. Seisomaan stopissa taas voin katsoa eteen ja napakka käsky. Liikkurin kanssa tehtiin extrakäskyjä, pysäytystä eri kohtaan ja myös pelkkää seurausta. Kerran seisomisesta tuli palkka apparilta (eikä otettu seuraamaan), täytyy muistaa myös palkata itse jäävästä ja pysymisestä. Tullut tehtyä nyt viime kerrat sitä että kävelen ohi ja kutsun mukaan.

Gava peruutus seurauksessa: heti alkuun tuli mieleen mitä mun sanoma "peru" tarkoittaa Gavalle, ei oikein mitään kun Ruutilla se oli. Ei osaa peruttaa oikein käsimerkistäkään sillä. Kannattaa siis sanoa "sivulle" tai seuraa. Niissä ei ollut keskenään eroa, mutta paljon parempi. Oikealla jalalla taakse lähteminen on myös selkeästi parempi. Nyt näytti myös, että keskiverto vauhti oli hyvä. Joskus tuntunut että tosi hidas on hyvä, mutta nyt ehti seilata takapuolella siinä.
Tätä treenattu liian harvoin..

Novalla olikin virtaa, kun pääsi tokavikana kentälle. Hihnakävelyssä sai tulla aina sivulle ennen kuin mentiin eteenpäin.
Seuraus: tässä teemana käännökset ja täyskäännökset. Oikeaan käännöksissä kontaktitippui helposti, samoin täyskäännöksissä jäi jälkeen. Bortsujen kanssa tulee tehtyä ne napakammin. Täytyi ottaa pienempää askelta ja hidastaa. Niillä saatiin molemmissa tosi hyviä, missä kontakti pysyi. Tehtiin zetan merkkejen lähellä ja liikkuroituna, niistä ei ottanut häiriötä. Parit namista luopumiset myös sivulla ja ennen alkua myös muutamia toistoja. Koska kentälle tuli niin vauhdikkaasti ja jäljesti meidän treenialuetta.

Kapulanpito, Nova: muistissa ja sujui. Toki tein vaan n. 3s pätkät. Ekassa heilutti vähän päätä. Kokeiltiin painavempaa laipallista kapulaa.

Liikkeestä maahanmeno paristi takana olevalle pallolle. Vähän väljästä maahan, ottaa vähän hajurakoa. Pallo voisi olla vasemmalla tai palkata vain suoraan maahan. Tässä täytyy muistutella myös sivullepaluu ja nousu sivulle.

Kokeeseen on reilu 2vk. Gavalla pitää saada ennakointia pois zetasta, luoksetulosta, kierron stopin kohdalta. Ohjattuun varmuutta liikkurin kanssa (vaikka ollut aika kiva!). Suorapalkalla leluun saa vauhtia ja rentoutta, riittävä toisto niitäkin. Tunnarin palautuksessa pito (erikseen?).  Kaukoja ei olla nyt tehty, niitä pitäisi ottaa ihan lenkille ja kotitreeniin. Eteenmenoa ja korjausta tai ruutua myös ihan ehjänä koemaisesti.

Luoksetulon stopin voisi ottaa ihan erikseen.

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...