Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

27.10.2018

Radalla itsensä voittamista, fyssari ja rauhoittumista

Keskiviikon Saijan treeneissä oli rata omiaan Gavalle! Sillä juuri, että siellä tuli kohtia missä omat ajatukset meni vanhaan aikaan ja missä ohjauksellisesti en valinnut ekalla sitä helpointa.

Kävi ratapiirroksesta mielessä 15-16 vaihtoehtoinen tapa, mutta unohdin tutustuessa. Ja kun sanottiin, niin toi olikin viime kisoista pätkä. Silloin ongelmat tuli siitä, että koira lensi 14 hypyllä pitkäksi ja tuli liian vinosti okserille. Ekassa pätkässä meni okserin vierestä, sujui mutta en ehtinyt putkella edelle ja kääntyi väärään suuntaan (kuten myös kisoissa). Kun leijeröin hypyn ja kiirehdin hakemaan putkesta vastaan sujui.

5-9: kepit oikealta puolelta leijeröiden. Takaakiertoon poispäin käännöksellä. Pituus pyöristi seuraavaa hyppyä, kun tuli sieltä lenkillä. Nätisti tuli putkeen eikä miettinyt hyppyä. Toisella kerralla otin kepit 5 ja suoraan pituudelle 7. Sanoin jotakin ennen loppua ja Gavalla sekosi rytmi tai sitten jäi vika välistä. Uusinnalla kääntyi hienosti.

18-21: pätkä näytti vähän hankalalta linjoineen, mutta sujui.
21-23: tässä paras oli eka kokeilu pakkovalssi ja veto putkeen. Tää tuntui piirrustuksessa varmalta. Tuli testattua myös tähän laitonta päällejuoksua ja tajuttua taas sen tarkoitus. Tossa kohdassa koira tulee kovaa ja loivassa kulmassa, mitä loivemmassa kulmassa niin sitä kovempi vauhti. Ja kun näytän takaakiertoon ja lähden siitä liikkumaan -> vedättämään Gava ei ainakaan kokoa päällejuoksuun kun tulee täysiä. Ei nyt syliin asti, mutta aika hurjan näköisesti lähelle. Tiukemmasta kulmasta mulla on enemmän aikaa ja koiraa hidastaa se, että kiertää siivekettä pidemmän reitin. Eikä voi suoraan katsoa mun liikkumista. En olisi piirrustuksesta osannut perustella, miksi toinen tuntuu paremmalta. Tässä vielä haastoi se, että piti työtää oikeaan putken päähän. Viime treeneissä oli samantyylinen kohta, mutta siinä koira tulikin eri kulmasta ja itsellä oli enemmän tilaa juosta pois alta. Ja ratapätkä syötti koiran aika hyvin kiertoon.

25-29: kohta oli taas omiaan siitä, että vauhti kiihtyi siinä kovaksi. Olin ajatellut siihen 27 hypylle vaan ristiin hyppäämistä. Aika samoja aikoja riippuen miten koira kääntyy. No ekalla yrityksellä Gava kuitenkin pyöri ja teki poispäin kääntönä. En ehtinyt siitä enään pelastaa ja aloin puhumaan kesken suorituksen. :D Taisteltiin sitten tönäisten 27 sujumaan, palkkasin ihan vain siihen. Ekat 2-3 kertaa vauhti vei ja tiputti riman.

Toinen mahdollisuus oli vippaus/poispäinkääntö 27. (jotkut teki persjätön myös) SenGava kääntyi kivasti, ei tosin ehkä niin pienesti kuin niistoilla. Tönäisten ja valssilla 27 jatko tuli taas ilmaiseksi.

Vaikka katsoin rataa kotona ja piirsin kohtia paperiin. Ja ehdin tutustua useampaan kertaa niin tietyt kuviot keskellä meinasi välillä sekoittua. Harjoittelin myös 32 asti eli enemmän kuin joskus aiemmin aina 20 asti. 29-32 unohtui kokeilla. Muut koirakot ennen meitä teki toista rataa. Vielä paremmin saa siis päntätä rataa ja mielikuvatreenit jäi nyt treeneissä tekemättä. Ja ettei menisi vain pätkätreeniksi niin voisi haastaa myös itse, että kouluttaja sanoo mikä pätkä mennään tai testata ihan kisamaisena ekat 20.

Kaikki kohdat mitkä tuntui epävarmalta lenkityksen suhteen kokeilin toistoilla lyhyeltä vauhdilta niin, että tein vain peruskäännöksen ja käännöskäskyn. Ei nyt käänny yhtä hyvin kuin kunnolla kääntymään käskien ja vastakäännöksellä mutta tuli ansojen ohi. 13-14 epäilin myös, seinä jarrutti ja aika helppo kulma kuitenkin.
Näitä treenejä olis ollut kiva nähdä videollakin, täytyy laittaa treenilistalle että voi joskus rakentaa pätkiä.

Totuus tuli taas kouluttajan suusta, että en ole päässyt vielä siitä irti ettei Gava lähde samalla tavoin ansoille tai kaarrattamaan. Täytyy uskaltaa ohjata ja liikkua. Eikä himmata ja rytmitellä ja olla myöhässä, kun ajattelee että lähtee kaarelle. Leijeröimällä sai korjattua paremmat linjat omaan ohjaukseen.


FYSSARI

Nova kävi päivällä Petralla fysioterapiassa, tuli tarpeeseen sillä edellisellä viikolla jo mietin kun Nova ei halunnut rapsutuksia. Väisteli niitä, kun yleensä pyörii jaloissa. Viime kertaan oli väliä 4vk (5 agilitytreeniä ja 7 tokotreeniä) ja sitä edelliseen 5vk. Gava taas käynyt elokuun lopulla. Nova kyllä on niin nollasta sataan tekemässä..

Selässä oli jumeja parissakin kohtaa. Nova malttoi hyvin makoilla. Toki huolehti, että saa palkkaa ennen ja jälkeen, napitti niin tarkkaan nappisilmillä häntä heiluen. Ja jätti yhden karvakasan taas lakanalle. Neljän viikon päästä seuraava kerta.


RAUHOITTUMINEN

Lepopäivän kunniaksi Nova tuli treenaamaan nyt peräkkäistä kertaa rauhoittumista agihallille Saijan treeneissä. Oli jo paljon helpompaa, kun viime kerran treeni oli mielessä. Vs että pääsisi lennosta radalle. Kun koira oli lähellä putkessa annoin nameja tiheään, ettei ehdi nousta. Nousin myös hihnan mitalle koiran maatessa sekä tehtiin seurausta käytävällä.

Autolla pidin luukun auki ja Gava oli hihnassa. Nova sai palkkaa käy siihen- makaamisesta autossa. Vaikein oli, kun mentiin yhtään pois näkyvistä tai kohti hallin ovea. Palkkailin ja käskin aina maahan jos nousi. Loppua kohden pysyi paremmin. Täytyisi enemmänkin treenata autossakin makaamista, kyllähän motarilla molemmat nukkuu. Mutta hallin pihassa Nova katselee tarkkana, Gava makoilee.

RAVI

Ravi- käskyä harjoiteltiin lenkillä. Haluisin Novan oppivan ravaamaan käskystä, jo sitä varten että se osaisi lenkillä ravata kävelyvauhdissa, ainakin eteen kiilatessa ja itse pikakävellessä osaa.
- Ensin kokeilin pitää oikeaa namikättä (väärä puoli ja ei seurauspuoli) vähän koholla ja sivussa, hyppi ja juoksi aika vinossa. Kun vähän luopui namista ja juoksi paremmin ravilla mun kävelyvauhtia palkkasin.
- Seuraavaksi koitin osoittaa eteenpäin tai heittää namia, vaikeata teki Novalla pysyä hitaammassa vauhdissa eikä pinkoa edistämään. Heti kun katsoi eteen sanoin jes ja heitin namin eteen. Lenkillä kävellessä juoksee tosi nätisti ja rennosti.
- Kokeilu, missä käytin taakse käskyä, missä oltava mun takana. Sanoin sielä ravi ja kehotin juoksemaan, palkkasin ravaamisen (helpompi peitsata).
- Toinen idea tai moneskohan oli että opettaa juoksemaan vähän edellä, pitäisi olla sana mikä ei tarkoita sinkoamista kauas vaan vähän edellä.
Näyttelyissä paras juokseminen on kun ei pidä koiraan kontaktia eikä namia. Olis kuitenkin kivemman näköistä, jos koira tietää mitä kuuluu tehdä ja se olisi hauska tehtävä. Nyt Novalla oli häntä ylhäällä ja oli niin innoissaan.

LA Nova kävi äitin kanssa nomea treenaamassa labbisseurassa dameilla linjaa ja hakua (6 damia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!