Siirry pääsisältöön

Kuukausi aikaa tokokokeeseen ja videoitua tokoa

Ilmoitin Novan la 3.11 aamukokeeseen aloon (löytyy jo 2x alo1) ja Gavan iltakokeeseen ekaan evl:ään Ojankoon. Maanantain treenattiin Veeran ja aussietyttöjen kanssa Perkkaalla ja haettiin vikalistat treenattavaa. Videoitiin myös Novan lopun häiriöt ja Gavan evl liikkeet. Tokotreenejä tulee liian vähän videoitua!

Novan paikkis:  oli ok, paitsi maahanmenossa takajalat liikkui ja meni naapurin käskystä. Muistuteltiin sitten että vaikka kuuluu naapurista "maahan" silloin ei mennä.

seuraus: ekana liikkeenä ja ilman keskittymisharjoituksia kontakti tippui muutamasti. Kerran toistin käskyn, kun väljeni.

liikkeestä maahanmeno: hyvin maahan ja ylös.

kaukot: hyvin istumaan ja maahan. Paitsi kun lähdin kohti niin nousi istumaan. Täytyy käydä siis myös sivulla.

kutsuhyppy: sujui hyvin, häiriönä oli hypyn kantokassi esteen vieressä.

häiriöt: loppuun vielä kapulahäiriötä, maahan- käskyä häiriönä ja lelusta luopumista seuratessa. Nyt ihan eri näköistä keskittymistä kun laitetaan haastetta. Nämä on aina auttanut meitä saamaan höselöä asennetta kuriin, ja että tietää ettei saa vilkaista kaikkea ja kontakti pitäisi pystyä pitämään vaikka tekisi mieli katsoa. Nyt seurauksessa ei ohitettu merkkejä, nekin joskus vaikeita.


Nova katsekontakti ja seuraus häirittynä 

ruutu: ensin alustan kanssa, kokeiltiin kylppärimaton palaa. Ei tehnyt siihen kuitenkaan yhtä hyvin kosketusta ja pysynyt alustalla. Myös näyttöruutuna, mutta pysähtyi aiemmin. Lelu ei ollut nyt niin hyvä heitettävä. Teki myös sen, että ei mennyt kosketusalustalle asti. Lyhyeltä matkaa hyvä. Loppua kohten muistui alustalla pysyminen paremmin.



Gavan kanssa

evl liikkeet läpi niin näki tilannetta. Osassa helpotusta ja palkkasin kaikki? Vähän eri järkkä kuin videolla, mutta järjestin hyvät ja treenattavat. Toki kaikkea saa hioa..

ruutu 9-10: aika nappisuoritus!
- eteenmenon korjaukset
- eteenmeno kaksi lelua lähekkäin, linjat
- Palkata kohti kävelystä.
(loppuun lelulle eteenmeno)

kaukot 7-9: edestä näytti tosi hyvältä ja tyytyväinen, että teki oikeat vaihdot. Vähän pientä liikkumista ei kuitenkaan täydelliset. Jäin sivulle vähän liian eteen ja vajaa sivulle nousu. 
- Kertaillaan maahan-seiso..

seuraus 8-9
- hitaassa painoi
- peruutuksessa aukeaa 


Kierto-ohjattu: 7-8 lisäkäsky ja tötsän kierrossa kaarta.
- väärä kapula tyrkylle
- tiukka kierto, lelu valmiina silmukkana

ohjattu 5-8:
- rajalta menikö merkin alueelle ekalla käskyllä, tokalla vai kolmannella. Yritti suoraan ekalle kapulalle.
- merkki eri häiriöissä, erotteluna 
- nouto ok

tunnari 0/5-6
- koski väärään, mutta ei nostanut, tulkinta kysymys
- toi oman
- kulmahammasote, otettiin uusiksi pito

luoksetulo läpijuoksuna (ehkä stopeilla ennakoinnilla 6-8), ennakoi stoppeja hidastamalla. Paljon läpijuoksuja! Viikko sitten teki stopit oikein.

zeta 0 (onnistui 1/3) 
- istu ok
- maahan ei sujunut (väärä äänenpaino?)
- seiso, ei sujunut
- kerrattiin ettei saa lähteä ilman seurauskäskyä eikä ennakoida sitä
- kerran pysähtyi liikkurin käskyllä 
- erottelutreenit

oonkohan käskyttänyt myös "maahan" käskyllä (nyt down). Istu oli istu (kaukoissa sit). Seiso "stop".


Meillä riittääkin puuhaa ja treenattavia asioita! :)


Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...