Siirry pääsisältöön

Kenraalitokot

Tiistaina tokoiltiin aktiivi exien kanssa Konalassa, paikka vaihtui kun eka kenttä oli varattu. Letkassa ajeltiin toiseen paikkaan. Eli treeniseurana Kati & Tria, Minna & Caro sekä Emmi & Fizz. Kenttä oli lumensulamisen jäljiltä vielä kostea paikoitellen ja lätäkköjäkin. Sirkuskenttä tuntuu imevän paremmin, ehkä hiekkaakin enemmän.

Evl-paikkis: lyhyempi istuminen, palkkasin. Sitten maahanmenot, ei mennyt nyt naapurin käskystä. Hyvä Gava! Gava oli eteisen maton päällä, jonka nappasin koirien häkistä. Tria prinsessallakin oli matto. Gava päätti tulla suoraan sivulle ja totesi sitten ettei taida laittaa takapuolta maahan (kuinka olis voinutkaan tehdä eteentulon istumatta :D).

Gavan piti tehdä helppoa ja hauskaa. Ainakin helppoa, koska rääkkäystähän se on käskeä juoksemaan märällä kentällä! (paimennus ja agility sateessa/märässä on eri juttu)

ruutu: kävin näyttämässä eteenmenon paikan, sitä ei olla hetkeen tehty noin. Gava jäi ihmettelemään takapuoli muhun päin, että oliko siellä jossain lelu. Toisella kerralla kutsuin takaisin päin ja stoppasin ympyrään. Ei tullut tehtyä virittelevää kävelyä myöskään. Ajatuksena oli, että en palkkaa eteenmenoa vaan tehdään kokonaisuutta eteen ja ruutuun. Ruutua ei ekalla löytänyt, korjasi eteenmenoa. Toisella käskyllä vähän kaartaen sivustasisään ruutuun. Seuraavalla toistolla tehtiin eteenmeno hetsattuna ja ruutuun. Meni melkein ravilla. Jätettiin lelu ja hetsattuna pelkkä ruutuun juoksu.

ohjattu: eka merkille meno aika hidas, leikittiin silti. Sitten hetsattuna ja olin jättänyt lelun. Kolmannella hetsattuna ja pitkä matka ja ok merkki. Ei alustaa.

Luoksetulo: tässä pystyi suht kuivassa kohtaa istua ja mennä maahan. Palkkasin läpijuoksusta, näkyi kyllä että tuli ennakointi asenteella sieltä.



Nova teki kehääntuloja, kaukojen ekan nousun, seurausta.
Seurauksessa ilman namia tai palloa aukesi ja oli vino. Käännöksissä vilkaisi nopeasti muualle, mutta tiiviimpiä. Treenikasseja piti aina vilkaista. Juoksu ok. Vinkkinä palkata niin, että pyörähtää ulkokautta ympäri ja saa namin. Vähän kuin rallytokon pyörähdys. Ehkä kolme n. 2-4m seurausta, mistä palkkasin paikkaa. Liikaa jääty kiinni siihen, että palkka on esillä, jolloin tekee paremmin töitä luopumalla.


Iik kokeet lähestyy:
Viime tokokisoista on taas noin vuosi aikaa Novan kanssa ja Gavalla taas vuoden 2017 alussa. Tänä vuonna en ostanut lisenssiä, kaksi tulevaa kertalisenssiä vain. Kisatauko taas tuntuu tuovan myös jännitystä, näin treenien jälkeen se taas unohtui. Mutta muina päivinä on saanut itsensä jo silloin melkein jännittämään tulevaa.

Kisoissa muistettavaa ja ennakkoon: 
Toki aina toivoisi ja menee kokeeseen vasta, kun mahdollisuus ykköseen löytyy. Se saa kuitenkin ajatuksena mennä kauemmaksi, koska tarvitsee pieniä tavoitteita joita voi saavuttaa (esim fiilis kehässä, muistaa itse siirtymät.
- Liikkuroituna on tehty paljon eli sitä ei pidä jännittää. Kertaa vain oikean ja vasemman.
- Tokossa on mahdollisuus korjata pisteillä ainakin ohjausliikkeissä, jos koira lähtee väärälle kapulalle esimerkiksi. Tätä on myös harjoiteltu treeneissäkin, jatkamalla vaikka tulisi virhe. On myös treenattu hankalempia tilanteita ylimääräisillä merkeillä tai treenikassit ansana.
- Jos menee väärin niin mitä sitten? Niin sitä voi mennä isoissakin kisoissa ja tietää sitten mitä harjoitella. Ja jos tekee muun hyvin niin ehkä pisteet silti riittää.
- Ei pidä luovuttaa, koira ei myös laske pisteitä (enkä itsekään niitä kehässä katso) ja seuraavia kisoja ajatellen merkitsee minkä kokemuksen se saa kokeesta.
- mielikuvaharjoittele liikkeet läpi edellisenä päivänä tai samana, mieti käskyt ja miten koira tekee parhaimmillaan tai mitä todennäköisesti.
- Pysy siinä hetkessä, keskity miettimään käskyt ja kuinka liike suoritetaan. Toki on hyvä tiedostaa, mitä tekee jos koira vaikka ei mene kuin pyytää, mutta keskittyy oikeaan tapaan.
- opiskele liikejärjestys ja jos näet liikkeiden aloituspaikat, että voisit keskittyä vain menemään koiran kanssa ja tiedät, mikä on seuraavaksi ja missä.
- mitkä rutiinit aamulla ja mitä ennen kehiä? Noutokapula? Paperit ja kisakassi edellisenä päivänä kuntoon. Ajoissa paikalla ja varautuen, että 30min aiemmin voi alkaa (joskus myös sen jälkeen kun kaikki paikalla). Kysele siis tai katso onko edellisestä luokasta vielä monta jäljellä.
- ruudussa ilmoittaa, jos koira seisoo
- luoksetulossa ilmoittaa (suullinen tai käsimerkki)?
- kisoissa liikkuri ja tuomari on siellä sinua varten. Jotkut ajattelee myös maksettuna harjoituksena.
- uloshengityksiä rauhoittamaan
- koiralle häkki, että näkee mikä tilanne kehässä? Tai autosta 2-3 koiraa ennen, jos edellinen vaikka keskeyttää. Älä syötä koiraa täyteen jo odotellessa ja treenaa väsyksiin (riippuen toki koirasta). Jotain virittelyä kuitenkin.
- ei palkkoja kehään

Kommentit

Luetuimmat:

Uudet tokon säännöt 2021

Päivitys 28.2.2021 Voimaan kevät/kesä 2021  ->1.1.22 alkaen?  - Virkussa luonnos uusista säännöistä (5.5) - Suomen muutosehdotukset  (13.4) -  FCI:n  Sääntömuutos ehdotusten mukaan kirjattu. Virallisia uusia sääntöjä ei ole vielä. Luin tokon sääntömuutoksista, ne tulisivat voimaan Suomessa vuonna 2021 keväällä tai kesällä.  Tällä hetkellä FCI:n säännöistä löytyy muutoksista tietoja, muttei valmiita sääntöjä. Suomessa on oma kansallinen alo-luokka. FCI:n sääntöjen class1 on avoin, class2 voittaja ja class3 erikoisvoittaja. Joten FCI:n sääntömuutoksella ne kohdistuvat avo-evl luokkiin ellei Suomessa päätetä muuttaa kansallisia sääntöjä, joita muutettiin aloonkin viimeksi 2015 sääntöjen muuttuessa. Suomen säännöt voi poiketa FCI:n säännöistä muissakin luokissa. Alustavat muutokset sinisellä. -  FCI:n esityksestä  luin muutoksista ja siinä oli piirrokset uusista liikkeistä.  (Linkistä löytyy pdf-tiedosto englanniksi.) - S...

Tee-se-itse pujottelukepit ja ohjurit

Kun useampaan kertaan on vinkannut koulutettaville niin ajattelin laittaa tännekin. Kuinka tehdä itse pujottelukepit tai hankkia sellaiset edullisesti? Agilityn viralliset pujottelukepit maksaa paljon ja harvemmalla on pihaa mihin mahtuu 12kpl metallirungollista keppiä. Kepit voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi metallipiikilliset kepit, jotka voi iskeä nurmeen tai pehmeään hiekkaan. Riippuen pujottelukeppien opetusmetodista pärjää alkuun 2-6 kepin määrälläkin tai sitten voi ottaa kepit mukaan jonnekin yleiselle nurmikolle, jos omaa pihaa ei löydy. Keppien opetus vaatii jonkin verran toistoja, joten jos kenttä ei ole vieressä tai keneltäkään tutulta ei saa keppejä lainaan niin hyvä vaihtoehto on hankkia ne itselle. Kotitreenissä ja muussa pitäisi muistaa samalla tapaa koiran lämmittely ja jäähdyttely. Esimerkiksi lenkin jälkeen tai lenkkeilee johonkin treenaamaan. Sääntöjen (2014) mukaan keppien välinen etäisyys on 60cm, paksuus 3-5cm ja korkeus 100-120cm. Treenikepit voi tietyst...

Pennun ja aloittelevan, tottelevaisuustreenejä video esimerkein

Pennun ja aloittelevan tokokouluttamisesta videoita ja teoriaa Tässä koottuna, mitä pentutreenejä on tehty. Numeroin helpottamaan lukemista, mutta vaikea määrittää mikä olisi tärkein. Pennut onneksi omaksuu monia asioita. Tokoon, rallyyn, koiraharrastukseen tai kotikoirankin kanssa kivaa puuhasteltavaa ja arjessa hyödyllisiä asioita. Paljon mahtuu tekemään myös kotona alkeita.  Videot on meidän Youtube Tollerwich2 - kanavalta ja muutamia linkkejä muidenkin videoihin, jotka olen kokenut hyödyllisinä. Youtuben meidän top tokotreenit listaus täällä  pennusta aikuiseksi (lisäys 19.3.2020).  Suosittelen myös menemään pentukurssille, tottelevaisuuden alkeisiin, arkitokoon, kilpailevaan tähtääviin tai muuhun, koska silloin saa koirahäiriössä ja treenitiloissa harjoitusta (Linkkejä alhaalla). Lisäksi pääsee tekemään kouluttajan silmien alla. Vierailkaa myös kilpailuissa, osallistuu match showhun (epävirallinen näyttely), tekee harjoituksia vieraassa paikassa, kaupan tai ko...

Hoopers lajin esteitä ja tee-se-itse hooppi 2021

Hoopers agilityn tyyppisestä lajista tuli esittelyä seuroille. Suomessa ei ole virallinen laji ja vasta viime vuonna törmäsin treeneihin siihen liittyen. Laji on virallinen usessa Eurooppalaisesas maassa: Iso-Britanniassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Belgiassa, Italiassa, Sveitsissä, Alankomaissa ja Tanskassa. Säännöissä pieniä eroja. Esteinä on hooppi, tynnyri (esim kevyt kankainen), 1m putki ja n. 1.5-2m (valkoinen) verkkoaita/ veräjä.  Koiraa ohjataan tietyn alueen sisältä, radasta riippuen merkitty mihin asti ohjaaja saa liikkua 3-16m2. Radalla on esteitä 10-25. Estevälit 5-14m. Kilpailukenttä on samankokoinen kuin agikisoissa, mutta treeneissä voi olla pienikin tila. Koiran ohjaus suullisin käskyin ja ohjauksin. Laji sopii monenlaiselle koiralle, ei ole liian rankka fyysisesti.  Kaarien "hoop" tekemisestä löytyi ohje  ja video alla .  UK:n säännöissä  korkeus 91-96cm,  leveys 86-91cm,  tukijalka maahan molemmille puolille 30-35cm.  ylö...